Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Αφέθηκαν ελεύθεροι δύο απ' τους κρατούμενους για τις απόπειρες επιθέσεων στο Λονδίνο
  • [02] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [03] Ο Σίμων Πέρεζ νέος πρόεδρος του Ισραήλ
  • [04] Συνεχίζονται οι μάχες σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου
  • [05] Πακιστανοί εξτρεμιστές αποσύρονται από συμφωνία με την κυβέρνηση Μουσάραφ
  • [06] Γονίδιο ευθύνεται για τον Διαβήτη Τύπου Ένα
  • [07] Εξωδικαστικός συμβιβασμός για κακοποιήσεις από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς
  • [08] Χιλ: Καλό πρώτο βήμα το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας
  • [09] Λευκός Οίκος: Απορρίπτεται σχέδιο απόσυρσης Αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ
  • [10] Γκορμπατσώφ: "Λογική" η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

  • [01] Βρετανία: Αφέθηκαν ελεύθεροι δύο απ' τους κρατούμενους για τις απόπειρες επιθέσεων στο Λονδίνο

    16-07-2007

    Η Βρετανική αστυνομία άφησε ελεύθερα δύο άτομα τα οποία κρατούσε σε σχέση με τις ανεπιτυχείς βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου μήνα στο Λονδίνο και την Γλασκόβη.

    Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των δύο υπόπτων που είναι εκπαιδευόμενοι γιατροί. Είχαν συλληφθεί στις 2 Ιουλίου, την μεθεπομένη της συντριβής ενός αυτοκινήτου γεμάτου με φιάλες φυσικού αερίου, ντεπόζιτα βενζίνης και καρφιά πάνω σε οδόφραγμα κοντά στην κεντρική είσοδο του αεροδρομίου της Γλασκόβης. Μια γυναίκα που επίσης είχε συλληφθεί σε σχέση με την ίδια υπόθεση αφέθηκε ελεύθερη την περασμένη εβδομάδα.

    Κατηγορίες όμως απαγγέλθηκαν σε τρία άλλα άτομα, που βρίσκονται τα δύο στη Βρετανία και το τρίτο στην Αυστραλία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι κατηγορούμενοι στη Βρετανία είναι ο Ινδικής καταγωγής γιατρός Σαμπίλ Αχμέντ και ο αδελφός του Καφήλ, που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Γλασκόβης με σοβαρά εγκαύματα. Ένας εξάδελφός τους, ο Μωχάμεντ Χανήφ, είναι ο τρίτος κατηγορούμενος, στην Αυστραλία.

    Κατά μία συναφή εξέλιξη, Βρετανικό δικαστήριο έδωσε στις αστυνομικές αρχές παράταση μέχρι τις 21 Ιουλίου για να ανακρίνουν έναν Ιορδανό γιατρό που συνελήφθη στις 30 Ιουνίου στα βόρεια διαμερίσματα της Αγγλίας.

    [02] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    16-07-2007

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναλύουν το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Κυριακή. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και που βιντεοσκοπήθηκε το μήνυμα στο οποίο ο Μπιν Λάντεν συγχαίρει τους μάρτυρες και δηλώνει ότι ο Προφήτης Μωάμεθ ήθελε να είναι μάρτυρας. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εμφανίζεται στο βίντεο επί ένα λεπτό περίπου και χαιρετίζει τους μαχητές που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

    Πάντως τη Παρασκευή η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ του διπλασιασμού, στα 50 εκατομμύρια δολάρια, της αμοιβής που προσφέρεται για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η απόφαση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και απ' την Βουλή των Αντιπροσώπων και τον ίδιο το πρόεδρο Μπούς.

    [03] Ο Σίμων Πέρεζ νέος πρόεδρος του Ισραήλ

    16-07-2007

    Άφοιξη του Σίμων Πέρεζ στην τελετή ορκωμοσίας του

    Ο Σίμων Πέρεζ ορκίστηκε νέος πρόεδρος του Ισραήλ αντικαθιστώντας τον Μοσέ Κατσάφ, ο οποίος παραιτήθηκε στα πλαίσια διακανονισμού για να αποφύγει ποινική δίωξη σε βάρος του για βιασμό και κατάχρηση εξουσίας. Αναλαμβάνοντας το αξίωμα του ο κ. Πέρεζ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη θέση του για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ.

    Επίσης τη Κυριακή το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος 180 καταζητούμενων μελών της Φατάχ που υπέγραψαν δέσμευση να σταματήσουν επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ. Η αμνηστία αυτή αποτελεί μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης από μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν σε εξόριστα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να επισκεφτούν τη Δυτική Όχθη.

    [04] Συνεχίζονται οι μάχες σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου

    16-07-2007

    Λιβανέζοι στρατιώτες κατέλαβαν κτήρια σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό όπου τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνται μάχες με Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν απ' τις μάχες τη Κυριακή στον προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ Ελ Μπαρέντ κοντά στη Τρίπολη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε ότι σημαίες του Λιβάνου αναρτήθηκαν σε κτήρια του καταυλισμού. Επίσης ο στρατός βομβάρδισε για δεύτερη μέρα θέσεις των εξτρεμιστών που ανταποκρίθηκαν με ρουκέτες.

    Πάνω από 170 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 97 Λιβανέζων στρατιωτών, έχουν σκοτωθεί από τις 20 Μαΐου που άρχισε η αντιπαράθεση με τους εξτρεμιστές. Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι του καταυλισμού τον έχουν εγκαταλείψει.

    [05] Πακιστανοί εξτρεμιστές αποσύρονται από συμφωνία με την κυβέρνηση Μουσάραφ

    16-07-2007

    Αντάρτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς την Αλ-Κάϊντα ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την συμφωνία που είχαν συνάψει με την κυβέρνηση στην Ισλαμαμπάντ. Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή μετά από διήμερο βομβιστικών επιθέσεων εναντίον Πακιστανικών δυνάμεων ασφάλειας στην περιοχή. Τουλάχιστον 56 άτομα σκοτώθηκαν σε τρεις από τις επιθέσεις αυτές.

    Οι αντάρτες στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Βορείου Βαζιριστάν, λένε ότι ακυρώνουν την συμφωνία ειρήνης που είχαν συνάψει πριν 10 περίπου μήνες με την κυβέρνηση του Πακιστάν επειδή, όπως αναφέρουν, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους.

    Η πιο πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο βορειοδυτικό Πακιστάν έγινε αργά την Κυριακή και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε αστυνομικό κέντρο και ετοιμάζονταν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε αυτό. Την Κυριακή επίσης, 14 άλλα άτομα, περιλαμβανομένων ανδρών της ασφαλείας και απλών πολιτών, σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής. Λίγο νωρίτερα 24 Πακιστανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους συνεπεία επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε πως τα επεισόδια προφανώς αποτελούν αντίδραση στην έφοδο που διενήργησαν την περασμένη εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ, το οποίο είχαν καταλάβει φανατικοί οπαδοί των Ταλεμπάν. Η απολογισμός της εφόδου εκείνης στο Ισλαμικό τέμενος ήταν τουλάχιστον 85 νεκροί.

    [06] Γονίδιο ευθύνεται για τον Διαβήτη Τύπου Ένα

    16-07-2007

    Επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κατά πόσον κάποιος άνθρωπος θα προσβληθεί από διαβήτη τύπου ένα.

    Σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο περιοδικό Nature/Φύση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα που έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου αυτού διατρέχουν κατά 50 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου ένα. Πρόκειται για μια μορφή διαβήτη που συνήθως εκδηλώνεται σε παιδική ηλικία και ως εκ τούτου είναι ευρύτερα γνωστή ως Παιδικός Διαβήτης.

    Κατά τους ερευνητές η δυνατότητα να προβλέπουν ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από παιδικό διαβήτη θα επιτρέψει στους γιατρούς να επεμβαίνουν εγκαίρως για να μειώνουν τις επιπτώσεις της ασθένειας αυτής στους ασθενείς τους.

    Ο διαβήτης τύπου ένα είναι ανίατο ασθένεια και ο οργανισμός του ατόμου που προσβάλλεται από αυτήν καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, η οποία και ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

    Τα πρόσωπα που έχουν διαβήτη ένα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιακή πάθηση, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

    [07] Εξωδικαστικός συμβιβασμός για κακοποιήσεις από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς

    16-07-2007

    Καρδινάλιος Μαχόνυ

    Ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος του Λος Άντζελες, Ρότζερ Μαχόνυ, ζήτησε συγνώμη από εκατοντάδες άτομα με τα οποία η Εκκλησία κατέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις καταγγελίες σε βάρος της για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από μέρους Ρωμαιοκαθολικών κληρικών.

    Σε συνέντευξη τύπου τη Κυριακή ο Καρδινάλιος Μαχόνυ δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν επιτραπεί τέτοιες κακοποιήσεις και δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Επίσης ο Καρδινάλιος του Λος Άντζελες σημείωσε ότι συναντήθηκε με δεκάδες ανθρώπους που είχαν κακοποιηθεί από ιερείς και άλλους αξιωματούχους της Εκκλησίας και επεσήμανε ότι αυτές οι συναντήσεις τον έπεισαν για την ανάγκη για γρήγορη επίλυση του θέματος των μηνύσεων σε βάρος της Ρωμαιοκαθολικής Έκκλησίας.

    Στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού η Εκκλησία συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων και να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητους φακέλους ιερέων.

    [08] Χιλ: Καλό πρώτο βήμα το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας

    16-07-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο ανώτερος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, βοηθός υπουργός εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, χαιρέτησε την έναρξη του κλεισίματος του κύριου πυρηνικού αντιδραστήρα της Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας την ένα καλό πρώτο βήμα. Ο κ. Χιλ δήλωσε ότι περιμένει σχετική έκθεση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το θέμα, που θα δίνει λεπτομέρειες για την εμπειρία τους στο πυρηνικό εργοστάσιο Γιονγκμπιόν. Ο κ. Χιλ βρίσκεται στην Ασία ενόψει περαιτέρω συνομιλιών για τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας.

    Τόσο ο κ. Χιλ όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα για τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Η ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα παραμείνει στην Γιονγκμπιόν επί εβδομάδες για να επιβεβαιώσει το πλήρες κλείσιμο του εργοστασίου και να εγκαταστήσει συσκευές παρακολούθησης του αντιδραστήρα για να διασφαλιστεί η παύση της λειτουργίας του.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα διατηρεί μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    [09] Λευκός Οίκος: Απορρίπτεται σχέδιο απόσυρσης Αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ

    16-07-2007

    Στήβεν Χάντλυ

    Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς απορρίπτει σχέδιο δύο ανώτερων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία που προβλέπει μείωση του αριθμού μάχιμων Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις τη Κυριακή ο κ. Χάντλυ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκου εμμένει στο σχέδιο του για εξέταση της κατάστασης στο Ιράκ το Σεπτέμβριο, ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αναμεμειγμένες στο Ιράκ επί 'σημαντικό χρονικό διάστημα'.

    Οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, Τζον Γουώρνερ και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, υπέβαλαν τροπολογία που προβλέπει αλλαγή της στρατηγικής του πολέμου στο Ιράκ. Η τροπολογία ζητά απ' τον πρόεδρο Μπούς να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από θέσεις αστυνόμευσης εμφύλιων βιαιοτήτων στο Ιράκ και να επικεντρώσει την προσοχή του σε επιχειρήσεις διασφάλισης της εδαφικής ακεραιτότητας του Ιράκ και απομάκρυνσης διεθνών τρομοκρατών.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν τη Κυριακή οι βιαιότητες στο Ιράκ με έκρηξη σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα.

    [10] Γκορμπατσώφ: "Λογική" η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

    16-07-2007

    Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, χαρακτήρισε 'απόλυτα λογική' την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμμετοχή της στην Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη. Ο κ. Γκορμπατσώφ είχε υπογράψει την Συνθήκη το 1990. Η Συνθήκη είχε τροποποιηθεί το 1999, για να αντικατοπτρίζει την νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τις αλλαγές. Ο κ. Γκορμπατσώφ δήλωσε ότι θα ήταν 'ακατανόητο' να συμμορφώνεται η Μόσχα με τη Συνθήκη σ' ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Το σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη θεωρείται σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην εν λόγω απόφαση της Ρωσίας. Πάντως ο κ. Γκορμπατσώφ δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να σώσει τη Συνθήκη με την επανέναρξη συνομιλιών επί του θέματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 July 2007 - 1:20:05 UTC