Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Σε καλή πορεία τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας
  • [02] ΔΥΑΕ: Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τον πυρηνικό της αντιδραστήρα
  • [03] Διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό προτείνει ο πρόεδρος Μπούς
  • [04] 8 νεκροί και 900 τραυματίες απ' τον σεισμό στη Ιαπωνία
  • [05] Ανησυχία Νατοϊκών συμμάχων για απόσυρση Ρωσίας απ' την Συνθήκη για τις Συμμαχικές Δυνάμεις στην Ευρώπη
  • [06] Αναβλήθηκε η περιοδεία Ράις σε Αφρική και Μέση Ανατολή
  • [07] Τσούρκιν: Δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο
  • [08] Απελάσεις Ρώσων διπλωματών απ' τη Βρετανία
  • [09] Γερουσία: Διαβουλεύσεις επί 24ωρου βάσης
  • [10] Το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου στον Νόρμαν Μπόρλωγκ

  • [01] ΕΕ: Σε καλή πορεία τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    17-07-2007

    Για τρίτο κατά σειρά μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός στο 2,6% για τον Ιούνιο, με τον μέσο όρο του δείκτη τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης να κυμαίνεται σε ετήσια βάση στο 1,9% και στο σύνολο των 26 χωρών στο 21,1%. Τις τιμές αυτές έδωσε στην δημοσιότητα η Γιουροστάτ στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ακόμη ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν τον μήνα που πέρασε στην εκπαίδευση, στον καπνό, το αλκοόλ και στις τιμές ξενοδοχείων και εστιατορίων.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης μετά το Συμβούλιο Εκοφίν την περασμένη εβδομάδα, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τόσο για τα πρόσφατα Ελληνικά δεδομένα όσο και για τα δεδομένα της Ευρωζωνης, ενώ έχει αποκατασταθεί και η διαφάνεια στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε κανείς πλέον δεν τα αμφισβητεί.

    Μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό την Δεύτερα και κάνοντας έναν απολογισμό έργου, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και πάλι στην οικονομία λέγοντας ότι έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο αλλά ότι χρειάζεται μετριοπάθεια σχέδιο και επιμονή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η εξάλειψη των δημοσίων ελλειμμάτων ως το 2010.

    Σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή που έχει πει ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, συμπληρώνοντας ότι 'η κυβέρνηση αυτή έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις τις επόμενες εκλογές και να πετύχει την επανεκλογή της'.

    [02] ΔΥΑΕ: Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τον πυρηνικό της αντιδραστήρα

    17-07-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Οι επιθεωρητές των ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα έκλεισε τον κύριο πυρηνικό της αντιδραστήρα. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες. Οι επιθεωρητές θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα για την εγκατάσταση σφραγίδων και άλλων μηχανισμών παρακολούθησης του αντιδραστήρα της Πιονγιάνγκ, επεσήμανε ο κ. Ελ Μπαραντέι.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη της διαδικασίας αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι ο βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον ΒορειοΚορεάτη και το Ρώσο ομόλογο του ενόψει της έναρξης, την Τετάρτη, νέου γύρου εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.

    [03] Διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό προτείνει ο πρόεδρος Μπούς

    17-07-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους πρότεινε την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό, με την συμμετοχή του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και διαφόρων αραβικών κρατών.

    Μιλώντας στη Ουάσιγκτον την Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε μια αποφασιστική καμπή κατά την οποία έχουν να επιλέξουν μεταξύ του δρόμου που υποδεικνύει ο μετριοπαθής Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και του μονοπατιού στο οποίο κινείται η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.

    Ο Αμερικανός ηγέτης εκτίμησε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να ευθυγραμμιστούν με την Χαμάς θα θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, ο κ. Μπούς τους παρότρυνε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον κ. Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Ο Πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε να αυξήσει την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση του Προέδρου Αμπάς στην Δυτική Όχθη και ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει παράνομους οικισμούς σε Παλαιστινιακά εδάφη και να τερματίσει κάθε δραστηριότητα επέκτασης των εβραϊκών οικισμών.

    [04] 8 νεκροί και 900 τραυματίες απ' τον σεισμό στη Ιαπωνία

    17-07-2007

    Χιλιάδες Ιάπωνες πέρασαν τη νύχτα σε ειδικά καταφύγια μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας στην βορειοδυτική Ιαπωνία που κόστισε τη ζωή σε 8 άτομα και τον τραυματισμό άνω των 900 άλλων και προκάλεσε ρωγμή και μικρή διαρροή ραδιενεργού υλικού σε πυρηνικό εργοστάσιο.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους ο ισχύος 6,8 βαθμών σεισμός προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα νερό που περιείχε ραδιενεργά υλικά να διαρρεύσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας. Πάντως τα ποσοστά ραδιενέργειας στη θάλασσα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα, καθησυχάζουν οι ειδικοί. Επίσης απ' τον σεισμό κατέρρευσαν εκατοντάδες κτήρια, ενώ έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο, 250 χιλιόμετρα μακριά.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη Δευτέρα η περιοχή συνέχισε να πλήττεται από μετασεισμούς, ο ισχυρότερος απ' τους οποίους έφτασε τους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για καινούργιες ζημιές ή τραυματίες.

    [05] Ανησυχία Νατοϊκών συμμάχων για απόσυρση Ρωσίας απ' την Συνθήκη για τις Συμμαχικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

    17-07-2007

    Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μονομερώς τη συμμετοχή της στην ιστορική συνθήκη του 1990 που μείωσε τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους εξοπλισμούς στην Ευρώπη κατά την μετα-ψυχροπολεμική εποχή.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα η Ατλαντική Συμμαχία αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένη στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, που περιορίζει τον αριθμό των βαρέων όπλων που έχουν αναπτυχθεί από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια Όρη της Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα με το οποίο τερματίζει την συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Κατά την υπογραφή του διατάγματος ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα συνεχίζει να αντιτίθεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

    Η Μόσχα επίσης επέκρινε κράτη του ΝΑΤΟ επειδή δεν επικύρωσαν τροπολογίες που είχαν προταθεί το 1999 για την ίδια συνθήκη και εξέφρασε δριμύτατη αντίθεση στο δυτικό σχέδιο για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας αρνήθηκαν να υπογράψουν τις τροπολογίες του 1999 μέχρις ότου η Ρωσία τηρήσει την υπόσχεσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Μολδαβία και την Γεωργία.

    [06] Αναβλήθηκε η περιοδεία Ράις σε Αφρική και Μέση Ανατολή

    17-07-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη της στη Γκάνα, όπου θα συμμετείχε σε Αμερικανο-Αφρικανική Διάσκεψη για θέματα εμπορίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κ. Ράις θεώρησε σημαντικό να παραμείνει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για το Ιράκ. Η κ. Ράις θα αναχωρούσε τη Δευτέρα για περιοδεία στη Γκάνα, το Κονγκό, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Πορτογαλία. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κ. Ράις θα πραγματοποιήσει τώρα μόνο διήμερη επίσκεψη στη Λισσαβόνα, αναχωρώντας τη Τετάρτη και επιστρέφοντας τη Παρασκευή.

    Στην Πορτογαλία η κ. Ράις θα συμμετάσχει σε υπουργικού επιπέδου διάσκεψη του Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

    [07] Τσούρκιν: Δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο

    17-07-2007

    Βιτάλι Τσούρκιν

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την σύνοδο που είχε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Δευτέρα, ο κύριος Τσούρκιν είπε ότι το εξεταζόμενο σχέδιο ψηφίσματος είναι πολύ αόριστο και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα για ανεξαρτησία της περιοχής.

    Σε περίπτωση που εγκρίνονταν ένα τέτοιο σχέδιο ψηφίσματος, τόνισε, οι διπλωμάτες του ΟΗΕ θα παραδέχονταν κάποια μέρα ότι δεν γνώριζαν τι ποιούσαν.

    Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανόφωνη πλειοψηφία του ζητούν ανεξαρτησία από την Σερβία. Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Σερβίας, έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική του Βελιγραδίου και εκδηλώνει σφοδρή αντίθεση στην ιδέα για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ρωσία είναι ένα από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητά της αυτή έχει δικαίωμα βέτο το οποίο απειλεί να χρησιμοποιήσει ενάντια σε οποιοδήποτε ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο που δεν θα υποστηρίζουν από κοινού η Πριστίνα και το Βελιγράδι.

    Το εξεταζόμενο σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει την διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και του Σέρβους για τέσσαρες ακόμα μήνες. Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υποστήριξη και από την Ρωσία οι κηδεμόνες του σχεδίου ψηφίσματος απέσυραν από αυτό μια άλλη πρόνοια που αρχικά περιείχε, δηλαδή το Κοσσυφοπέδιο να γίνει αυτομάτως ανεξάρτητο μετά την ολοκλήρωση των προτεινόμενων τετράμηνων συνομιλιών.

    Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι τώρα σαφές ποια θα είναι η επόμενη ενέργεια στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου.

    [08] Απελάσεις Ρώσων διπλωματών απ' τη Βρετανία

    17-07-2007

    Γκόρντον Μπράουν

    Η Βρετανία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της άρνησης της Μόσχας να εκδώσει έναν ύποπτο στην υπόθεση της δολοφονίας του άλλοτε Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πέρσι στο Λονδίνο.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας τη Δευτέρα στο Βερολίνο, είπε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγνώμη για την απόφαση που πήρε η κυβέρνησή του. Κι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα κατανοήσει πως η Βρετανία δεν μπορούσε να αφήσει να δημιουργηθεί ένα, όπως το χαρακτήρισε, καθεστώς αναρχίας στο εσωτερικό της.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα καταδίκασε την ενέργεια της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς την ανήθικη και προκλητική. Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Βρετανική ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη και πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.

    Η Βρετανία έχει ζητήσει την έκδοση του τέως πράκτορα των Ρώσων, Αντρέι Λιγκοβόι, τον οποίο κατηγορεί ότι δηλητηρίασε τον Λιτβινένκο με ραδιενεργό ουσία, τον περασμένο Νοέμβριο.

    Το Κρεμλίνο λέει ότι το Ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών σε άλλα κράτη.

    [09] Γερουσία: Διαβουλεύσεις επί 24ωρου βάσης

    17-07-2007

    Συνεδριάσεις της Γερουσίας σε 24ωρη βάση σχεδιάζει από σήμερα η ηγεσία των Δημοκρατικών με θέμα τον πόλεμο στο Ιράκ. Στόχος της τακτικής αυτής είναι να αναγκάσει τους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν νομοσχέδιο που ζητά την απόσυρση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τον Απρίλιο του 2008. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε παρόμοιο νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές έχουν προτείνει μέτρο που ζητά απ' το πρόεδρο Μπούς να στείλει στο Κογκρέσο νέο σχέδιο που να προβλέπει απόσυρση των Αμερικανικών επιχειρησιακών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα, βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 180 άλλα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ. Στόχος της επίθεσης ήταν το αρχηγείο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Επρόκειτο για μια απ' τις σοβαρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο Κιρκούκ.

    [10] Το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου στον Νόρμαν Μπόρλωγκ

    17-07-2007

    Το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου, η υψηλότερη τιμητική διάκριση του Αμερικανικού νομοθετικού σώματος, απονεμήθηκε στον επιστήμονα Νόρμαν Μπόρλωγκ, που θεωρείται υπεύθυνος για την διάσωση από την πείνα εκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Ο τιμημένος και με Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 93χρονος κ. Μπόρλωγκ, είναι γνωστός και ως ο πατέρας της λεγόμενης 'Πράσινης Επανάστασης' για τις προσπάθειες του για την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.

    Ο Νόρμαν Μπόρλωγκ ξεκίνησε το έργο του το 1944 στα πλαίσια επιστημονικής προσπάθειας για την αύξηση της παραγωγής σιταριού στο Μεξικό, καταλήγοντας να δημιουργήσει σπόρο υψηλής απόδοσης και μεγάλης ανθεκτικότητας στις ασθένειες. Με βάση αυτή την ανακάλυψη, ο Μπόρλωγκ κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή σιταριού στο Πακιστάν και την Ινδία, βοηθώντας τις δύο αυτές χώρες να ανακάμψουν από περίοδο σημαντικής πείνας. Επίσης βοήθησε χώρες της Αφρικής και της Ασίας να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 July 2007 - 1:19:48 UTC