Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Σαουδική Αραβία υποσκάπτει προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ, δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ
  • [02] Επίσκεψη Μπράουν στις ΗΠΑ
  • [03] Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ζητά επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο
  • [04] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις και ο Ρόμπερτ Γκέητς
  • [05] Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

  • [01] Η Σαουδική Αραβία υποσκάπτει προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ, δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ

    30-07-2007

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποσκάπτει τις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ. Ο κ. Χαλιλζάντ παραδέχτηκε τη Κυριακή ότι σε πρόσφατο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, αναφερόταν στη Σαουδική Αραβία και σε ορισμένους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Χαλιλζάντ, που πριν τα ΗΕ είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής ενεργούν με τρόπο που 'υποσκάπτει τις προσπάθειες επίτευξης προόδου' στο Ιράκ. Αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανακοινώσουν πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Σαουδική Αραβία και άλλες Αραβικές χώρες.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινοί πανηγυρίζουν για την νίκη της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό αγώνα του Ασιατικού Κυπέλλου, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφάλειας που επιβλήθηκαν για να περιοριστούν τα επεισόδια βίας τα οποία αμαύρωσαν προγενέστερους ποδοσφαιρικούς εορτασμούς στη χώρα τους.

    Η Ιρακινή ομάδα επιβλήθηκε στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας με 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου που έγινε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Οπαδοί της ομάδας ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ιράκ και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα παρά την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές για εορτασμούς με την χρήση όπλων ή πυρομαχικών. Αλλά παρά τα μέτρα ασφάλειας τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες. Η νικήτρια Ιρακινή ποδοσφαιρική ομάδα απαρτίζονταν από Σιίτες, Σουνίτες και Κούρδους παίχτες και χαρακτηρίστηκε σύμβολο της Ιρακινής ενότητας.

    [02] Επίσκεψη Μπράουν στις ΗΠΑ

    30-07-2007

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά από τότε που αντικατέστησε τον Τόνυ Μπλέαρ στο πηδάλιο της κυβέρνησής του, τον περασμένο μήνα.

    Ο κύριος Μπράουν έφτασε στην Ουάσιγκτον τη Κυριακή το βράδυ και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος Μπούς στο προεδρικό θέρετρο Κάμπ Ντέηβιντ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα διανυκτερεύσει στο Καμπ Ντέηβιντ και αργότερα σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το ρόλο της Βρετανίας στο Ιράκ, την κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ, τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και διεθνή εμπορικά θέματα.

    Προκαταρκτικά της επίσκεψης Μπράουν στις ΗΠΑ, οι Τάιμς του Λονδίνου έγραψαν ότι ο ανώτερος σύμβουλος του κ. Μπράουν για θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει ήδη εγείρει σε Αμερικανικούς αξιωματούχους την πιθανότητα πρόωρης απόσυρσης των Βρετανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Αλλά εκπρόσωπος του κ. Μπράουν διέψευσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει στον κ. Μπούς ένα τέτοιο σχέδιο.

    [03] Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ζητά επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο

    30-07-2007

    Μπερνάρ Κουσνέρ

    Συνομιλίες είχαν τη Κυριακή οι αντίπαλες πολιτικές φατρίες του Λιβάνου, μετά την προειδοποίηση του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, για εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο αν δεν επιλυθεί η πολιτική κρίση.

    Ο κ. Κουσνέρ προσκάλεσε εκπροσώπους της φιλο-δυτικής κυβέρνησης του Λιβάνου και της φιλο-Συριακής Χεζμπολά σε γεύμα στη Βηρυτό, όπου και δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για τον τερματισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Κουσνέρ δήλωσε επίσης ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό τον άλλο μήνα για περισσότερες συνομιλίες. Στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο για να ενημερώσει τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσα.

    Πριν αναχωρήσει απ' τη Βηρυτό ο κ. Κουσνέρ συναντήθηκε επίσης με τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος μόλις έφτασε στο Λίβανο για συνομιλίες.

    [04] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις και ο Ρόμπερτ Γκέητς

    30-07-2007

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέητς, αναχωρούν σήμερα από την Ουάσιγκτον για την Μέση Ανατολή, όπου θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν υποστήριξη προς την υπό Αμερικανική ηγεσία επιχείρηση σταθεροποίησης του Ιράκ.

    Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί θα επισκεφθούν από κοινού την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη και κατόπιν θα μεταβούν στο Σαρμ-Ελ-Σεΐχ της Αιγύπτου για συσκέψεις με υψηλόβαθμους Άραβες αξιωματούχους.

    Επίσης η κυρία Ράις θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές επισκέψεις στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, ενώ ο κύριος Γκέητζ αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες σε άλλα κράτη του Αραβικού κόσμου.

    Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε πως αναμένει ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει αντίρρηση στην προτεινόμενη πώληση Αμερικανικών όπλων σε Αραβικά κράτη.

    Ο κύριος Ολμέρτ είπε ότι η πρόταση για πωλήσεις Αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στην Σαουδική Αραβία και ορισμένα άλλα Αραβικά κράτη, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι κατανοητή. Κατά την έκφρασή του το Ισραήλ αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη να ενισχυθούν μετριοπαθή Αραβικά κράτη που αντιμετωπίζουν το Ιράν.

    Σύμφωνα με τον κύριο Ολμέρτ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθμίσουν την πώληση όπλων προς Αραβικά κράτη με την παροχή αυξημένης στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει στη χώρα του βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση 25 τοις εκατό.

    [05] Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

    30-07-2007

    Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

    Θαυμαστές του σινεμά, παγκοσμίως, θρηνούν τον θάνατο του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η κόρη του Εύα είπε τη Δευτέρα ότι ο Μπέργκμαν πέθανε ήρεμα στο σπίτι του, στο Βαλτικό νησί Φάρο. Οι σημαίες έξω από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κυματίζουν μεσίστιες.

    Ο Βέργκμαν σκηνοθέτησε πάνω από 50 έργα και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαίνοντες σκηνοθέτες του 20ου αιώνα. Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν οι ταινίες 'Άγριες Φράουλες', 'Κραυγές και Ψίθυροι', 'Σκηνές ενός Γάμου', και 'Φάνη και Αλέξανδρος'. Μέσα απ' αυτά εξερεύνησε τη θνητότητα, τη σεξουαλικότητα, και την τρέλα, με τρόπο μελαγχολικό, με οργή, αλλά και με χιούμορ.

    Το έργο του 'Η Έβδομη Σφραγίδα' περιέχει μια από τις πιο αλληγορικές σκηνές του σινεμά β ένας ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο ενώ θερίζει γύρω τους η μεγάλη επιδημία πανώλης του Μεσαίωνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 31 July 2007 - 1:18:41 UTC