Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μουσαράφ: Πακιστάν και Αφγανιστάν πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό
  • [02] Αφγανιστάν: Απελευθέρωση 2 Νοτιοκορεατών ομήρων εξετάζουν οι Ταλεμπάν
  • [03] Συνομιλίες Φαγιάντ-Λίβνι για θέματα Παλαιστινιακής οικονομίας
  • [04] Ιράκ: Προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [05] Πάνω από 2 χιλιάδες τα θύματα απ' τις πλημμύρες στη Νότια Ασία
  • [06] Καμία ένδειξη ζωής
  • [07] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στο κόσμο
  • [08] Τουρκία: Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ και πάλι προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος
  • [09] Παραίτηση υπέβαλε ένας απ' τους σημαντικότερους συμβούλους του προέδρου Μπούς, ο Κάρλ Ρόβ

  • [01] Μουσαράφ: Πακιστάν και Αφγανιστάν πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό

    13-08-2007

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, παραδέχτηκε ότι Πακιστανοί φύλαρχοι στη μεθόριο με το Αφγανιστάν υποστηρίζουν αντάρτες Ταλεμπάν. Σε ομιλία του τη Κυριακή κατά την τελικά συνεδρίαση της συνόδου προεστών της λεγόμενης 'Μεγάλης Τζίργκα' που πραγματοποιήθηκε στη Καμπούλ, ο στρατηγός Μουσαράφ δήλωσε ότι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έχουν ευθύνη να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό και να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας στην κοινή τους μεθόριο. Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η λεγόμενη 'Ταλεμπανοποίηση', όπως είπε χαρακτηριστικά, των δύο χωρών παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, επεσήμανε ο κ. Μουσάραφ.

    Η σύνοδος άνω των 600 Πακιστανών και Αφγανών φυλάρχων και προεστών στόχευε στην εύρεση λύσεων για την εντεινόμενη βία και αστάθεια στην περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν. Μια δεύτερη τέτοια σύνοδος προγραμματίστηκε για του χρόνου στο Πακιστάν.

    [02] Αφγανιστάν: Απελευθέρωση 2 Νοτιοκορεατών ομήρων εξετάζουν οι Ταλεμπάν

    13-08-2007

    Εκπρόσωποι των Ταλεμπάν και της Ερυθράς Ημισελήνου μετά από συνομιλίες για τους ομήρους

    Παράγοντας της κυβέρνησης στην Καμπούλ δήλωσε ότι δύο από τους 21 Νοτιοκορεάτες ομήρους που κρατούν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν θα αφεθούν ελεύθεροι αργότερα σήμερα.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκάζνι, Μεραχουντίν Πατάν, είπε ότι οι Ταλεμπάν υποσχέθηκαν να αφήσουν τους δύο ομήρους ελεύθερους θέλοντας να κάνουν μια χειρονομία καλής θέλησης.

    Ο κ. Πατάν έκανε την δήλωση αυτή μετά την αδυναμία των Ταλεμπάν να τηρήσουν προηγούμενη υπόσχεσή τους για την απελευθέρωση των δύο γυναικών μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Οι Ταλεμπάν είχαν αναφέρει χθες ότι άφησαν τις 2 γυναίκες ελεύθερες αλλά αργότερα εκπρόσωπός τους επιβεβαίωσε ότι όλοι και οι 21 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται.

    Την Κυριακή επίσης έγινε ένας ακόμα, ο τρίτος, γύρος συνομιλιών στα γραφεία της Οργάνωσης Ερυθρά Ημισέληνος, που συνεργάζεται με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στην πόλη Γκάζνι. Εικοσιτρείς Νοτιοκορεάτες εθελοντές ανθρωπιστικής αποστολής είχαν αρχικά συλληφθεί όμηροι από τους Ταλεμπάν στις 19 Ιουλίου στην περιοχή αυτή. Έκτοτε οι απαγωγείς εκτέλεσαν δύο άρρενες όμηρους και απειλούν ότι θα σκοτώσουν και τους υπόλοιπους εάν η Αφγανική κυβέρνηση και οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές δεν αφήσουν ελεύθερους φυλακισμένους Ταλεμπάν. Οι αρχές έχουν απορρίψει τα αιτήματα των απαγωγέων.

    [03] Συνομιλίες Φαγιάντ-Λίβνι για θέματα Παλαιστινιακής οικονομίας

    13-08-2007

    Απ' τις συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς την περασμένη εβδομάδα

    Ο Παλαιστίνος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, θα συναντηθεί με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ τη Τετάρτη στην Ιεριχώ, της Δυτικής Όχθης για να συζητήσει το θέμα της προώθησης της Παλαιστινιακής οικονομίας. Αξιωματούχοι στο περιβάλλον του κ. Φαγιάντ δήλωσαν τη Κυριακή ότι στις εν λόγω συνομιλίες θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Ιορδανίας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Η Ιαπωνία προσφέρθηκε να κατασκευάσει βιομηχανικό πάρκο στην Ιεριχώ για την ανάπτυξη της γεωργίας και την δημιουργία εργασιακών θέσεων για τους Παλαιστίνιους.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, είχε συνομιλίες στην Ιεριχώ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με θέμα την υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό που προγραμματίζεται για το Νοέμβριο. Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι μέχρι τότε οι κ. Ολμέρτ και Αμπάς θα έχουν συμφωνήσει επί των αρχών μιας διαδικασίας σύστασης Παλαιστινιακού κράτους.

    Όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Δημοκρατικός Τομ Λάντος, δήλωσε ότι δεν περιμένει καμία ουσιαστική εξέλιξη να προκύψει απ' την διάσκεψη για το Μεσανατολικό, ούτε κατά τους τελευταίους 17 μήνες της κυβέρνησης Μπούς.

    [04] Ιράκ: Προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    13-08-2007

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί αλ-Μαλίκι, ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας. Ο κ. Μαλίκι είπε ότι οι ηγέτες των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων θα συμμετάσχουν στην διήμερη σύσκεψη που αρχίζει σήμερα Δευτέρα.

    Η κρίση εκδηλώθηκε όταν το κυριότερο πολιτικό μέτωπο των Σουνιτών απέσυρε τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την 1η Αυγούστου. Ο Πρωθυπουργός αλ-Μαλίκι συγκρότησε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων πολιτικών το 2006 σε μια προσπάθεια να περιορίσει την βία μεταξύ αντιμαχομένων Ιρακινών παρατάξεων. Αλλά η κυβέρνησή του έχει πληγεί από αλλεπάλληλα μποϋκοτάζ και διαπληκτισμούς ανάμεσα στις εθνικές και θρησκευτικές παρατάξεις της χώρας.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση για τον εξαιρετικά αργό ρυθμό με τον οποίο κινείται η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δήλωσε ότι δυνάμεις του συμμαχικού συνασπισμού συνέλαβαν 30 ύποπτους τρομοκράτες την Κυριακή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον βομβιστικών δικτύων και ηγετών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    [05] Πάνω από 2 χιλιάδες τα θύματα απ' τις πλημμύρες στη Νότια Ασία

    13-08-2007

    Το σύνολο των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Νότια Ασία ξεπέρασε τις δύο χιλιάδες άτομα και οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα σε διάφορα μέρη της περιοχής.

    Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει κάπου 30 εκατομμύρια άτομα στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Πακιστάν από τον Ιούνιο που άρχισε η περίοδος των τροπικών θυελλών και καταιγίδων.

    Στην Πολιτεία Μπιχάρ της Ινδίας ένα άτομο σκοτώθηκε και τέσσαρα άλλα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αναταραχής που προκλήθηκε από πλημμυροπαθείς με αφορμή την έλλειψη βοήθειας σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πολιτειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τις προσπάθειες ανακούφισης των πλημμυροπαθών και τερματίζουν τις ρίψεις κιβωτίων με εφόδια από αεροπλάνα.

    Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών από τα μολυσμένα στάσιμα νερά στην περιοχή, καθώς μέλη των συνεργείων διανομής βοήθειας επιδιώκουν να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό σε εκατομμύρια άτομα που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους συνεπεία των πλημμύρων.

    [06] Καμία ένδειξη ζωής

    13-08-2007

    Η κάμερα που διοχετεύτηκε σε μεγάλο βάθος του ανθρακωρυχείου το οποίο κατέρρευσε στην Πολιτεία Γιούτα δεν κατέγραψε τίποτα σε σχέση με τους έξι αγνοούμενους ανθρακωρύχους.

    Η κάμερα είχε οδηγηθεί σε βάθος 550 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης μέσω μιας στενής σήραγγας που κατάφεραν να ανοίξουν τα συνεργεία διάσωσης με την βοήθεια μηχανημάτων εξόρυξης. Το βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από την κάμερα στο σημείο όπου πιστεύονταν ότι βρίσκονταν οι έξι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι έδειξε ότι υπάρχει εκεί ένας σάκος με εργαλεία και ορισμένα άλλα όργανα του επαγγέλματος αλλά δεν δείχνει όμως ανθρώπους εκεί κοντά.

    Αρμόδιες αρχές ανέφεραν ότι η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε είχε φακό που μπορούσε να πάρει φωτογραφίες σε απόσταση μέχρι και 30 μέτρων αλλά η ορατότητά της λόγω της έλλειψης φωτός σε εκείνο το βάθος ήταν μόνον πέντε μέτρα.

    Οι ασταθείς συνθήκες μέσα στο ανθρακωρυχείο έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την αποστολή σωστικών συνεργείων στο χώρο όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται οι έξι εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι.

    [07] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στο κόσμο

    13-08-2007

    Γιαπωνέζα που θεωρείτο το πιο ηλικιωμένο άτομο στο κόσμο πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 114 ετών.

    Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μετέδωσε ότι η Γιονε Μιναγκάβα πέθανε λόγω 'προχωρημένης ηλικίας' σε γηροκομείο στην επαρχία Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την προχωρημένη ηλικία της, η Μιναγκάβα παρέμεινε δραστήρια και πίστευε ότι η μακροβιότητα της οφειλόταν στις καλές διαιτητικές της συνήθειες και στον επαρκή ύπνο.

    Τον Ιανουάριο πέρασε στα ρεκόρ του Γκίνες ως το πιο ηλικιωμένο άτομο του κόσμου.

    Οι Γιαπωνέζες θεωρούνται από τα πλέον μακροβιότερα άτομα, με μέσο όρο ζωής, περίπου 86 χρόνια.

    [08] Τουρκία: Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ και πάλι προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος

    13-08-2007

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το κυβερνών Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα υποστηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα του υπουργού εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ για το προεδρικό αξίωμα της χώρας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να δηλώνουν ότι επέλεξαν τη Δευτέρα τον κ. Γκιούλ για το προεδρικό αξίωμα.

    Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου απ' την Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Τουρκία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν διαθέτει πλειοψηφία δύο-τρίτων στην Βουλή που είναι απαραίτητη για την έγκριση του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος κατά τους πρώτους δύο γύρους της ψηφοφορίας.

    [09] Παραίτηση υπέβαλε ένας απ' τους σημαντικότερους συμβούλους του προέδρου Μπούς, ο Κάρλ Ρόβ

    13-08-2007

    Ο πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Μπους, Καρλ Ροβ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα τέλη του μηνός.

    Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα ο Πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε τον κ. Ροβ και την οικογένειά του για τις θυσίες που έχουνε κάνει.

    Από δικής του πλευράς ο κ. Ροβ είπε ότι ήταν μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή γι αυτόν που του δόθηκε η δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες που έδωσε.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Wall Street Journal ο κύριος Ροβ εξήγησε ότι παραιτείται 'για το καλό της οικογένειας' του, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε.

    Ο Καρλ Ροβ εθεωρείτο ο αρχιτέκτονας των εκλογικών επιτυχιών που σημείωσε ο κύριος Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2000 και του 2004 και ήταν ένας από τους συμβούλους που είχαν την μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του προέδρου.

    Παράλληλα εθεωρείτο και ανένδοτος πολιτικός μαχητής το όνομα του οποίου συνδέθηκε με διάφορες επίμαχες υποθέσεις. Ο τέως διπλωμάτης Τζόζεφ Γουίλσον είχε καταγγείλει ότι ο Ροβ παράνομα αποκάλυψε για καθαρά πολιτικούς σκοπούς την ταυτότητα της συζύγου του Βάλερυ Πλέημ, που ήταν πράκτορας της CIA. Αλλά ο Ροβ ουδέποτε αντιμετώπισε επίσημες κατηγορίες για οιαδήποτε παράνομη ενέργεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 August 2007 - 1:21:26 UTC