Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νίκολας Μπέρνς στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ο τυφώνας Φλόσι πλησιάζει τη Χαβάη
  • [03] 175 νεκροί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων
  • [04] Η Ματτέλ ανακαλεί άλλα 9 εκατ. παιχνίδια Κινεζικής κατασκευής
  • [05] Συνομιλίες Αχμαντινετζάντ-Καρζάι στο Αφγανιστάν
  • [06] Τουρκία: Μποϋκοτάζ της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου απ' το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης
  • [07] Ινδία: 60η επέτειος ανεξαρτησίας απ' την Βρετανία
  • [08] Ένας χρόνος απ' την λήξη του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολλά
  • [09] Το βραβείο του Ιδρύματος Χίλτον σε οργάνωση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

  • [01] Ο Νίκολας Μπέρνς στη Μέση Ανατολή

    15-08-2007

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ για συνομιλίες με θέμα την Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Μπέρνς θα υπογράψει μνημόνιο για νέο 10ετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επίσης ο κ. Μπέρνς θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, την υπουργό εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό άμυνας, Εχούντ Μπαράκ. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανέφερε παράλληλα ότι ο κ. Μπέρνς θα συζητήσει και θέματα περιφερειακής ασφάλειας όπως το Ιράν.

    Κατά την τριήμερη παραμονή του στη περιοχή ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών θα έχει συνομιλίες και με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής για πολιτικά θέματα και το θέμα της Αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

    [02] Ο τυφώνας Φλόσι πλησιάζει τη Χαβάη

    15-08-2007

    Χαβανέζοι αξιωματούχοι παρακολουθούν τη πορεία του τυφώνα

    Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Φλόσι έχει αρχίσει να εξασθενεί καθώς πλησιάζει το μεγάλο νησί της Χαβάης. Οι αρχές πάντως προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή πορείας του τυφώνα θα τον κάνει να πλησιάσει ακόμη περισσότερο προς την ξηρά. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά τη Τρίτη στη Χαβάη, αλλά ο τυφώνας Φλόσι παρέμεινε σε πορεία που θα τον κάνει να περάσει νότια του νησιωτικού συγκροτήματος.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Φλόσι κινείται με ταχύτητα 177 χιλιομέτρων την ώρα και παραμένει επικίνδυνος τυφώνας που, όπως πιστεύουν οι αρχές, θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές με ισχυρότατους ανέμους και αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Γι' αυτό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει εν ισχύ στη Χαβάη και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Έκτάκτων Αναγκών έχει στείλει κλιμάκιο στη περιοχή.

    [03] 175 νεκροί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων

    15-08-2007

    Ο Ιρακινός στρατός δήλωσε ότι τουλάχιστον 175 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 200 τραυματίστηκαν από σειρά τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα φορτηγά κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Οι επιθέσεις στόχευαν μέλη της μειονοτικής θρησκευτικής αίρεσης Γιαζίντι. Τα μέλη αυτής της αίρεσης είναι κυρίως Κούρδοι.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις χαρακτηρίζοντας τες 'βάρβαρες πράξεις κατά αθώων πολιτών'. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους βομβισμούς.

    Την Τρίτη επίσης ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε αυτοκίνητο πάνω σε γέφυρα οδικής αρτηρίας που συνδέει την Βαγδάτη με τη Μοσούλη. Η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτή.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν από πτώση μεταγωγικού ελικοπτέρου τη Τρίτη κοντά σε αεροπορική βάση δυτικά της Βαγδάτης. Ανακοινωθέν αναφέρει ότι το ελικόπτερο τύπου Σινούκ, κατέπεσε ενώ πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση. Παράλληλα οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τους θανάτους άλλων 5 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [04] Η Ματτέλ ανακαλεί άλλα 9 εκατ. παιχνίδια Κινεζικής κατασκευής

    15-08-2007

    Η Αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών, Ματτέλ, μια απ' τις μεγαλύτερες στο κόσμο, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί πάνω από 9 εκατομμύρια παιχνίδια Κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνου από χρώματα που περιέχουν μόλυβδο, καθώς και μικρών αλλά ισχυρότατων μαγνητών που θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι αν τους καταπιούν τα παιδιά.

    Η Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτικών Προϊόντων ανακοίνωσε την ανάκληση των παιχνιδιών τη Τρίτη σε συνέντευξη τύπου. Πρόκειται για την δεύτερη ανάκληση παιχνιδιών της Ματτέλ αυτό το μήνα. Η επικεφαλής της Επιτροπής, Νάνσυ Νόρντ, δήλωσε ότι τα παιχνίδια που ανακαλεί η Ματτέλ δεν έχουν προκαλέσει κάποιο τραυματισμό, αλλά παρ' όλα αυτά δεν 'υπάρχει καμιά δικαιολογία για την εισαγωγή στις ΗΠΑ παιχνιδιών που έχουν βαφεί με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο', όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Νόρντ.

    [05] Συνομιλίες Αχμαντινετζάντ-Καρζάι στο Αφγανιστάν

    15-08-2007

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διέψευσε ότι εξοπλίζει αντάρτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε δημοσιογραφική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην Καμπούλ μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Ο Ιρανός ηγέτης είπε ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια των ισχυρισμών που έχουν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ότι η χώρα του εξοπλίζει το ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς συμφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανικού στρατού ότι όπλα Ιρανικής κατασκευής έχουν πλημμυρίσει το Αφγανιστάν.

    Οι κ. Αχμαντινετζάντ και Καρζάι υπέγραψαν συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και του εμπορίου. Ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε θετικό το ρόλο του Ιράν στο Αφγανιστάν.

    Μετά το Αφγανιστάν ο κ. Αχμαντινετζάντ μετέβη στο Τουρκμενιστάν όπου είχε ιδιωτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Γκουρμανγκούλι Μπερντιμουχαμέντωφ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κιργισία για περιφερειακή σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

    [06] Τουρκία: Μποϋκοτάζ της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου απ' το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης

    15-08-2007

    Στην Τουρκία το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα μποϋκοτάρει την ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της χώρας λόγω της υποψηφιότητας του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ για το αξίωμα αυτό.

    Το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έκανε την σχετική ανακοίνωση την Τρίτη λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από τον κύριο Γκιούλ της υποψηφιότητάς του και την έκκλησή του προς ηγέτες της αντιπολίτευσης να τον βοηθήσουν να αναδειχτεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    Ο κύριος Γκιουλ επίσης υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα ενισχύσει τις κοσμικές αρχές. Η δήλωσή του απευθύνονταν στους κοσμικούς πολιτικούς κύκλους και τις ένοπλες δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί στην προηγούμενη υποψηφιότητα του κυρίου Γκιουλ λόγω των Ισλαμικών καταβολών του.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε την Τρίτη με ηγέτες του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης αλλά δεν ανέφερε κατά πόσον εξασφάλισε την υποστήριξή τους.

    Το κυβερνών κόμμα του Πρωθυπουργού Ερντογάν υπέδειξε τον κ. Γκιούλ σαν υποψήφιό του για την Προεδρία την Δευτέρα, παρά το ότι πριν τρεις μήνες είχε αναγκαστεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του ύστερα από μποϋκοτάζ της εκλογικής διαδικασία από την αντιπολίτευση.

    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα διεξάγει τον πρώτο από πολλούς γύρους ψηφοφοριών για την ανάδειξη του Προέδρου της χώρας, την Δευτέρα.

    [07] Ινδία: 60η επέτειος ανεξαρτησίας απ' την Βρετανία

    15-08-2007

    Στην Ινδία εκατομμύρια πολίτες γιορτάζουν την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας τους από την Βρετανία. Δεδομένου ότι η επέτειος παραδοσιακά αμαυρώνεται από βίαιες επιθέσεις αποσχιστικών στοιχείων, οι αρχές έχουνε θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψουν επίδοξους αντάρτες από του να διαταράξουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που άρχισαν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

    Το Πακιστάν ήδη γιόρτασε την δική του 60 επέτειο ανεξαρτησίας, την Τρίτη.

    Στην Ισλαμαμπάντ τόσο ο Πρόεδρος Μουσαράφ όσο και ο Πρωθυπουργός Αζίζ στους πανηγυρικούς λόγους τους τόνισαν ότι το Πακιστάν έχει αναδειχτεί σε σημαντική χώρα του μουσουλμανικού κόσμου. Ο κύριος Αζίζ διακήρυξε επίσης στα πλήθη που συμμετείχαν στους εορτασμούς της επετείου ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να παραβιάσει την κυριαρχία του Πακιστάν.

    [08] Ένας χρόνος απ' την λήξη του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολλά

    15-08-2007

    Χασάν Νασράλα

    Ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ να μη εκτοξεύσει νέες επιθέσεις εναντίον της εδρεύουσας στον Λίβανο, Σιιτικής εξτρεμιστικής ομάδας της οποίας είναι αρχηγός.

    Ο Νασράλλα προέβη στην προειδοποίηση αυτή την Τρίτη, κατά την διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προς δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ισχυρό προπύργιο της Χεζμπολά, το οποίο βομβάρδισαν Ισραηλινά αεροπλάνα στον πόλεμο Ισραήλ-Ζεμπολά, πέρσι τέτοια εποχή. Ειδικότερα ο Νασράλα μίλησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τότε που έληξε ο πόλεμος αυτός.

    Αλλά η ομιλία του μεταδόθηκε ραδιοφωνικά προς τα πλήθη και ο ίδιος ο Νασράλα δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση. Τα ίχνη του εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα.

    Στις 34 μέρες που διήρκεσε ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χεζμπολά, σκοτώθηκαν πάνω από χίλιοι Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι πολίτες, και 158 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

    [09] Το βραβείο του Ιδρύματος Χίλτον σε οργάνωση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

    15-08-2007

    Το Αμερικανικό ανθρωπιστικό Ίδρυμα Κόνραντ Χίλτον, που εδρεύει στο Λος Άντζελες, απένειμε το μεγάλο ετήσιο βραβείο του σε μια εκπαιδευτική ομάδα της Σενεγάλης η οποία αγωνίζεται για να τερματίσει την παράδοση, που συνεχίζεται σε ορισμένες Αφρικανικές περιοχές, του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων των γυναικών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων.

    Αποδέκτης είναι η οργάνωση Τοστάν της Σενεγάλης η οποία εκπαιδεύει Αφρικανές, στην τοπική διάλεκτο που μιλά η κάθε μια τους, για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων των γυναικών καθώς και για άλλα κοινωνικά θέματα, περιλαμβανομένων της οικογενειακής βίας και του υποχρεωτικού γάμου.

    Το 30-μηνών εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οργάνωσης Τοστάν διδάσκει παράλληλα μαθήματα που αφορούν στις αρχές της δημοκρατίας και στα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς επίσης βασικά μαθηματικά, υγιεινή και διαχείριση οικογενειακών θεμάτων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 6 Αφρικανικές χώρες, την Σενεγάλη, την Γουινέα, την Γάμπια, την Μαυριτανία, την Σομαλία και το Τζιμπουτί.

    Το Ίδρυμα Χίλτον λέει ότι δύο εκατομμύρια κοπέλες υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων και ότι με το έργο της η οργάνωση Τοστάν κατάφερε να πείσει δύο χιλιάδες εξακόσια Αφρικανικά χωριά να εγκαταλείψουν την παράδοση αυτή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 August 2007 - 1:19:05 UTC