Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθύνει έκκληση βοήθειας
  • [02] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές
  • [03] Αφγανιστάν: Απελευθερώθηκαν 12 όμηροι
  • [04] Ιράκ: Αναστολή δραστηριοτήτων του στρατού Μαχντί
  • [05] Γάζα: Από ρουκέτες σκοτώθηκαν 3 παιδιά
  • [06] Μπους: Πρόοδος σημειώθηκε στις περιοχές όπου επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα
  • [07] Τουρκία: Ο νέος πρόεδρος προχωρά στο σχηματισμό κυβέρνησης
  • [08] Η μάχη με τις φωτιές συνεχίζεται

  • [01] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθύνει έκκληση βοήθειας

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    30-08-2007

    Aρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Mε ανακοίνωσή του ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Δημήτριος καλεί τους πιστούς της εκκλησίας να προσευχηθούν αλλά και να βοηθήσουν οικονομικά τους 3.000 έλληνες που πλέον είναι άστεγοι μετά την καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει:'Ως Έλληνες Ορθόδοξοι στην Αμερική πρέπει να συνεχίσουμε να προσευχόμεθα ενθέρμως για τις οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό αυτό όλεθρο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποκατασταθούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής και προόδου στις πληγείσες περιοχές.

    Για τον λόγο αυτό κάνουμε έκκληση να αναπεμφθούν δεήσεις την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπέρ ασφαλείας και ανακουφίσεως των πληγέντων από τις πυρκαϊές και υπέρ ταχυτάτης καταπαύσεως των πυρκαϊών και των εμπρησμών. Επιπροσθέτως, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πρέπει να τελεσθή Επιμνημόσυνη Δέηση για όλους εκείνους οι οποίοι έχασαν τη ζωή των στη μάχη με τις φλόγες. Παρακαλούμε, επίσης, την ίδια ημέρα βΚυριακή, 2 Σεπτεμβρίου ή την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου -να περιαχθή ειδικός δίσκος για την ανακούφιση των θυμάτων και την προσφορά βοηθείας και ελπίδος στους ανθρώπους εκείνους των οποίων οι κοινότητες και τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

    Όλες οι προσφορές είτε ενοριών είτε ατομικές πρέπει να αποστέλλονται στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη Greek Fires Relief Fund. Οι προσευχές και η προσφορά της αγάπης μας θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που ευρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και θα αποτελέσουν μαρτυρία των ισχυρών δεσμών Πίστεως και Κληρονομιάς που μοιραζόμεθα με τους Έλληνες αδελφούς μας, ειδικά σε τραγικές συνθήκες. Είθε να προσφέρουμε την αγάπη και τα δώρα μας στους αδελφούς και αδελφές μας, μιμούμενοι τόν φιλεύσπλαγχνο και ελεήμονα Κύριό μας'.

    Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Δημήτριος αναφέρει: 'Γνωρίζοντας την απεριόριστη γενναιοδωρία και αγάπη σας, ως πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής, είμεθα πεπεισμένοι ότι θα ανταποκριθείτε με μεγάλη γενναιοδωρία στην έκκληση βοηθείας γι' αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν συγγενείς, σπίτια και όλα τα στοιχεία που συνέθεταν τη ζωή των, και γι' αυτό χρειάζονται την αρωγή και συμπαράστασή μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να μπορέσουν να συνέλθουν από την τρομακτική αυτή τραγωδία'.

    [02] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-08-2007

    Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα και ότι ο άμεσος κίνδυνος έχει υποχωρήσει, ενώ τώρα αρχίζει ο απολογισμός των καταστροφών.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, εξέφρασε την συμπαράσταση των ΗΠΑ προς τον Ελληνικό λαό. Επίσης η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης απέστειλε ήδη οικονομική βοήθεια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό,ενώ η Αμερικανική Δασική Υπηρεσία και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

    Αναζωπυρώσεις σε Αρκαδία και Ηλία δημιούργησαν νέο επικίνδυνο μέτωπο κοντά στην παραδοσιακή Καρύταινα που βρίσκεται σε φάση πιθανής εκκένωσης, ύφεση του πύρινου μετώπου στην Εύβοια και συνολικά 25 φωτιές έναντι 53 που έκαιγαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Αυτός είναι ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την 6η κατά σειρά ημέρα από τότε ξεκίνησε η πύρινη εισβολή κυρίως στην Πελοπόννησο.

    Ο οικολογικός, περιβαλλοντικός, κοινωνικός απολογισμός της καταστροφής ανυπολόγιστος, αλλά ο οικονομικός απολογισμός σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Φώλια σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρώυτερ, πρέπει να ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με τις συνολικές ζημιές να είναι παραπάνω από 0,6 του ΑΕΠ , και να μην μπορεί να εκτιμηθεί η απήχησή του στο δημοσιονομικό έλλειμμα ούτε η επίδρασή του στον προϋπολογισμό.

    Όμως, στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται και το ποσό που θα μπορέσει ίσως να επωφεληθεί η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδράμει τα κράτη μέλη στην αποκατάσταση υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές. Σήμερα συζητήθηκε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ενημέρωσή της από τον επίτροπο αρμόδιο για το περιβάλλον κ. Δήμα , ο Πρόεδρός της κ. Μπαρόζο επικοινώνησε χθες με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για να εκφράσει την συμπαράστασή του και αύριο έρχεται στην Αθήνα η αρμόδια επίτροπος κ. Χούμπνερ που θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα κάνει την εισήγησή της.

    Και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα πράγματα είναι θετικά αλλά υπάρχει και η αρνητική πλευρά, αυτή που μεταφέρεται σε μορφή ταξιδιωτικών συστάσεων σε όσους επισκέπτονται την χώρα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ με δημόσια ανακοίνωση προειδοποιεί τους Αμερικανούς που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις πληγείσες περιοχές να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες διαδρομών και κλεισίματα δρόμων λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.

    Το Φόρεν Όφις στο κείμενό του αναφέρει ότι υπάρχει 'μια γενική απειλή τρομοκρατίας' όχι άμεσα συνδεδεμένη με τις πυρκαγιές. Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας Γαλλίας και Πολωνίας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες τους για το ταξίδι τους στην καιόμενη Ελλάδα.

    Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι άμοιρα του κάποιου αρνητικού κλίματος που παρατηρείται στο εξωτερικό.

    Μπορεί όλοι να συμπονούν τους πυρόπληκτους και να δείχνουν εικόνες της βιβλικής καταστροφής αλλά φιλοξενούν συνεντεύξεις με πολίτες που μιλάνε για τον 'παράδεισο που έγινε κόλαση' και δηλώνουν ότι θα περάσει καιρός για να αποφασίσουν να ξαναταξιδέψουν στην χώρα μας.

    Ακόμη μεταδίδουν με έμφαση ότι οι πυρκαγιές πυροδότησαν τα πολιτικά πάθη, κι έφεραν αντιπαραθέσεις δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πολιτική διάσταση της καταστροφής εν όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, παραδεχόμενοι ευτυχώς ότι για την Ελλάδα αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη σε καιρό ειρήνης.

    [03] Αφγανιστάν: Απελευθερώθηκαν 12 όμηροι

    30-08-2007

    Στο Αφγανιστάν, εξτρεμιστές των Ταλεμπάν άφησαν ελεύθερους 12 από τους 19 Νοτιοκορεάτες όμηρους τους οποίους είχαν συλλάβει πριν από 6 εβδομάδες. Οι Ταλεμπάν απελευθέρωσαν την Τετάρτη 10 γυναίκες και 2 άντρες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες. Οι όμηροι παραδόθηκαν σε αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού σε τρία διαφορετικά σημεία στο Κεντρικό Αφγανιστάν κοντά στην πόλη Γκάζνι.

    Αξιωματούχοι των Ταλεμπάν και της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Η Σεούλ δήλωσε ότι θα αποσύρει 200 μη-μάχιμα στρατεύματα της από το Αφγανιστάν, μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο ήδη σχεδίαζε να πραγματοποιήσει. Επίσης συμφώνησε να σταματήσει τις ιεραποστολικές της δραστηριότητες στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση των ομήρων και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η συμφωνία Νοτίου Κορέας και Ταλεμπάν θα νομιμοποιήσει τους εξτρεμιστές.

    [04] Ιράκ: Αναστολή δραστηριοτήτων του στρατού Μαχντί

    30-08-2007

    Επεισόδια στην Καρμπάλα

    Στο Ιράκ, ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, διέταξε την πολιτοφυλακή του, τον στρατό Μαχντί, να σταματήσει όλες του τις δραστηριότητες για διάστημα 6 μηνών. Σύμβουλος του Αλ Σάντρ δήλωσε ότι ο τερματισμός των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τις ένοπλες επιχειρήσεις της πολιτοφυλακής. Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφάλειας δηλώνουν ότι ένοπλοι υποστηρικτές του Αλ Σάντρ συμμετείχαν στις βιαιότητες τη Τρίτη στην ιερή για τους Σιίτες πόλη Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκαν 52 άτομα. Πάντως εκπρόσωπος του στρατού Μαχντί διαψεύδει ανάμειξη στις βιαιότητες στη Καρμπάλα.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, επισκέφτηκε τη Καρμπάλα τη Τετάρτη και δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη στη πόλη και τα ιερά των Σιιτών. Επίσης τη Τετάρτη, το Ιράν διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση 8 Ιρανών απ' τις Αμερικανικές δυνάμεις τη Τετάρτη.

    Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι Ιρανοί, δύο εκ των οποίων έφεραν διπλωματικά διαβατήρια και 7 Ιρακινοί συνελήφθησαν γιατί βρέθηκαν να μεταφέρουν όπλα χωρίς ειδική άδεια. Πάντως, σύμβουλος του ανώτατου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ παραδέχτηκε ότι οι συλλήψεις αποτέλεσαν 'λανθασμένο χειρισμό'.

    [05] Γάζα: Από ρουκέτες σκοτώθηκαν 3 παιδιά

    30-08-2007

    Iσραηλινοί στόχευσαν εκτοξευτήρες ρουκετών στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 παιδιά Παλαιστινίων. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο αγόρια ήταν ξαδέλφια ηλικίας 10 και 12 ετών και σκοτώθηκαν από θραυσματοφόρα οβίδα ισραηλινών και το τρίτο παιδί ήταν κορίτσι, ξαδέλφη των 2 αγοριών η οποία τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα πέθανε. Ο Ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη 'λύπη' του για το επεισόδιο και για τις τρομοκρατικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν εφήβους στις επιθέσεις τους.

    [06] Μπους: Πρόοδος σημειώθηκε στις περιοχές όπου επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα

    30-08-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους επαίνεσε τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την ανοικοδόμηση των περιοχών στις ακτές στο Κόλπο του Μεξικού που καταστράφηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα πριν από 2 χρόνια. Ο κ. Μπους επισκέφτηκε την Νέα Ορλεάνη στην πολιτεία της Λουιζιάνας και την πόλη Waveland, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 2 χρόνων από το πλήγμα του καταστροφικού τυφώνα από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 1600 άτομα και δεκάδες χιλιάδες άλλα έμειναν άστεγα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μπροστά στη γέφυρα του Σεντ Λουίς στο Μισισιπή. Η γέφυρα αυτή είχε καταστραφεί αλλά ξανακτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους. Νωρίτερα στη Νέα Ορλεάνη ο πρόεδρος Μπους είπε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την πόλη στην οποία τώρα έχει επιστρέψει το 70 τοις εκατό του πληθυσμού της.

    [07] Τουρκία: Ο νέος πρόεδρος προχωρά στο σχηματισμό κυβέρνησης

    30-08-2007

    Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενέκρινε τον κατάλογο με τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα γεγονός που παρακολουθείται στενά από το φιλοκοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας και το στρατό. Στο αξίωμα του υπουργού εξωτερικών τον κ. Γκιούλ διαδέχεται ο Αλί Μπαμπακάν, ο πρώην υπουργός οικονομικών, ο οποίος είναι και ο κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας στις συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Η μάχη με τις φωτιές συνεχίζεται

    30-08-2007

    Ελληνική πρόταση για μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και αρωγής στους πληττόμενους πολίτες θα μεταφέρει κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή την Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

    'Είναι μία πρόταση που είχε δουλευτεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό τώρα όμως έχει και την μορφή του επείγοντος, και κατατίθεται έτσι ώστε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ευρωπαϊκή υποδομή, η οποία θα μπορεί να σταθεί άμεσα αρωγός σε κάθε πληττόμενη χώρα' είπε η κυρία Μπακογιάννη και συμπλήρωσε άτι ' αυτό που έγινε στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή αρωγή της οποίας τύχαμε , είναι ένα παράδειγμα του τi μπορεί να κάνει η Ευρώπη γρήγορα και αποτελεσματικά'.

    Η Υπουργός εξ άλλου συναντήθηκε στο Υπουργείο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους 35 πρέσβεις των χωρών που βοήθησαν και βοηθούν ακόμη στην κατάσβεση των υπολοίπων μετώπων της φωτιάς που δυστυχώς απειλούν ακόμη χωριά στην Αρκαδία , Ηλεία και Εύβοια.

    Σιωπηλή διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές πραγματοποιήθηκα την Τετάρτη το βράδυ στο Σύνταγμα και απόψε στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στο Πειραιά, ενώ άλλη μία προγραμματίσθηκε για τις 4 Σεπτεμβρίου από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    Στον τομέα της υγείας και στην προσπάθεια υποστήριξης των πληγέντων, κλιμάκιο του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου περιοδεύουν σε όλα τα κατεστραμμένα χωριά στην Πελοπόννησο και από σήμερα και στην Εύβοια, προσφέροντας και την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη επί τόπου.

    Επί τόπου εξ άλλου στα χωριά, υπάλληλοι από τις διοικητικές αρμόδιες υπηρεσίες περιοδεύουν και βοηθούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έντυπα για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν και να παραλάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις που θα φθάσουν περίπου τα 6.000.000 ευρώ και θα καλύψουν τις ζημίες 4.000 περίπου πληγέντων.

    Βελτιώθηκε, εξ άλλου, από σήμερα η κατάσταση στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία όπου γινόταν η καταβολή της αποζημίωσης των 3.000 και 10.000 ευρώ και ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι συλληφθούν να εξαπατούν με ψεύτικα χαρτιά ότι είναι πυρόπληκτοι για να πάρουν την αποζημίωση.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της καταστροφής τόνισε ότι τα κεκτημένα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να θιγούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 31 August 2007 - 1:19:07 UTC