Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάθεση Πετρέους
  • [02] 11η Σεπτεμβρίου έξι χρόνια μετά
  • [03] Εξορία στη Σαουδική Αραβία για τον Ναβάζ Σαρίφ
  • [04] 25 τραυματίες από Παλαιστινιακή ρουκέτα στο νότιο Ισραήλ
  • [05] Μέρκελ και Σαρκοζύ ζητούν καλύτερη επόπτευση χρηματαγορών
  • [06] Αφγανιστάν: 27 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας
  • [07] Κίνδυνος κατολισθήσεων στην Ηλεία

  • [01] Κατάθεση Πετρέους

    11-09-2007

    Στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσύρουν τις επιπρόσθετες δυνάμεις που έχουν στείλει τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, μέχρι τα μέσα του 2008.

    Σε κρίσιμης σημασίας κατάθεση του τη Δευτέρα ενώπιον της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την κατάσταση στο Ιράκ, ο στρατηγός Πετρέους επεσήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ οδήγησε στη μείωση του αριθμού των θανάτων αμάχων και στην ικανοποίηση των περισσότερων στρατιωτικών στόχων στη χώρα. Πάντως στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τον τρέχοντα αριθμό των 168 χιλιάδων στρατιωτών στο Ιράκ πέραν του Απριλίου του 2008.

    Ράϊαν Κρόκερ

    Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράϊαν Κρόκερ, καταθέτοντας και αυτός για τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα παραδέχτηκε μια αργή διαδικασία προόδου, αλλά επεσήμανε ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη της προσπάθειας θα προκαλούσε μαζικό ανθρώπινο πόνο και περιφερειακές συγκρούσεις.

    Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 61% των Ιρακινών πιστεύει πως οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους 6 μήνες. Επίσης το 72% των Ιρακινών πιστεύει πως η παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ βλάπτει την ασφάλεια της χώρας, ενώ το 66% των Ιρακινών δεν εγκρίνουν τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης απ' τον πρωθυπουργό τους, Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος αντιμετωπίζει ευρύτατες επικρίσεις για την αποτυχία του να γεφυρώσει τις εθνικιστικές διαμάχες.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Μαλίκι δήλωσε στο Ιρακινό κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του έχει αποτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ και επεσήμανε ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Πρόσθεσε πάντως ότι οι Ιρακινές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για θέματα ασφάλειας από τις Αμερικανικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε του θανάτους άλλων 9 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [02] 11η Σεπτεμβρίου έξι χρόνια μετά

    11-09-2007

    Μνημείο πεσόντων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγτον για τα θύματα των επιθέσεων

    Το Αμερικανικό έθνος τιμά σήμερα την θλιβερή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου με ειδικές τελετές προς τιμήν των θυμάτων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Μπούς, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι και η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στο Λευκό Οίκο.

    Στη Νέα Υόρκη, μέλη των σωστικών συνεργείων και των οικογενειών των θυμάτων θα διαβάσουν σε ειδική τελετή τα ονόματα των 2 χιλιάδων 750 θυμάτων απ' την καταστροφή των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

    Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επ' ευκαιρία της επετείου ο σχεδιαστής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, θα δώσει στη δημοσιότητα και νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

    [03] Εξορία στη Σαουδική Αραβία για τον Ναβάζ Σαρίφ

    11-09-2007

    Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ, καταδίκασε την απέλαση του στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε την Πακιστανική κυβέρνηση ότι παραβίασε την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επέτρεπε την επιστροφή του κ. Σαρίφ στο Πακιστάν.

    Ο Ναβάζ Σαρίφ απελάθη στη Σαουδική Αραβία όταν προσπάθησε να επιστρέψει στη πατρίδα του μετά από 7 χρόνια στην εξορία. Ο κ. Σαρίφ έφτασε στη Τζέντα λίγες ώρες μετά από την άφιξη του στην Ισλαμαμπάντ, όπου σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα σε βάρος του προέδρου Περβέζ Μουσαράφ στις επερχόμενες εκλογές. Μετά από 90λεπτη αντιπαράθεση με τις αρχές στο αεροδρόμιο της Ισλαμαμπάντ ο κ. Σαρίφ συνελήφθη για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε πτήση με προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

    Η Οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Πακιστανικής κυβέρνησης 'αποτελούν κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος του Πακιστάν και της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου'.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η απόφαση για απέλαση του κ. Σαρίφ έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν.

    [04] 25 τραυματίες από Παλαιστινιακή ρουκέτα στο νότιο Ισραήλ

    11-09-2007

    Απ' τις συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς

    Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ρουκέτα που εκτοξεύτηκε νωρίς σήμερα το πρωί από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας, τραυμάτισε τουλάχιστον 25 στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε απ' τη Γάζα, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν στην δημιουργία διαπραγματευτικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα κύρια θέματα που εκκρεμούν μεταξύ των δύο πλευρών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο κ. Ολμέρτ συμφώνησε να προτείνει την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού. Οι κ. Ολμέρτ και Αμπάς συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, για τρίτη φορά τις τελευταίες 5 εβδομάδες και συζήτησαν θέματα που θα απασχολήσουν την διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό που αναμένεται το Νοέμβριο.

    [05] Μέρκελ και Σαρκοζύ ζητούν καλύτερη επόπτευση χρηματαγορών

    11-09-2007

    Άγκελα Μέρκελ

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ, ζήτησαν απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερη επόπτευση των χρηματαγορών μετά απ' τα πρόσφατα προβλήματα στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα σχόλια των δυο ηγετών ήταν αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των διεθνών χρηματαγορών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες επίσης εξέφρασαν την προσήλωση τους στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, εκπαιδεύοντας Αφγανούς στρατιώτες και δημόσιους υπαλλήλους.

    [06] Αφγανιστάν: 27 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας

    11-09-2007

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά σε πολυσύχναστη περιοχή της πόλης Γκερέσκ της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν δήλωσε ότι στόχος φαίνεται να ήταν διοικητής των τοπικών αστυνομικών αρχών, ο οποίος επέζησε της επίθεσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 αστυνομικοί. Η επίθεση αυτή θεωρείται από τις πλέον πολύνεκρες που σημειώθηκαν φέτος στο Αφγανιστάν.

    [07] Κίνδυνος κατολισθήσεων στην Ηλεία

    By Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    11-09-2007

    Τις βροχοπτώσεις τρέμουν τώρα οι κάτοικοι της Ηλείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές οι βροχές που αναμένονται στη περιοχή θα πολλαπλασιάσουν τα φαινόμενα των κατολισθήσεων. Πολλοί είναι οι οικισμοί που τώρα κινδυνεύουν ή να πλημμυρίσουν ή να καταπλακωθούν κατοικίες. Οικισμοί όπως η Φρίξα, η Αρήνη, το Ανήλιο, το Λέπρεο, το Καλό Παιδί, ο Γρύλλος, τα Διάσελλα η Βάλμη κινδυνεύουν άμεσα. Για τη τύχη τους αναρωτιέται ακόμη και ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρης.

    Τα κατολισθητικά φαινόμενα θα δρομολογηθούν άμεσα επειδή λείπει η βλάστηση που είναι και η φυσική ασπίδα του εδάφους, πιστεύει ο καθηγητής γεωλογίας Εύθυμιος Λέκκας. Υπάρχουν οικισμοί που θα προστατευτούν με λεπτές επεμβάσεις αλλά και οικισμοί που μοιραία δεν θα μπορέσουν να προστατευτούν. Τότε σημειώνει ο γεωλόγος θα πρέπει να γίνει νέα χωροθέτηση και να υιοθετηθεί το μοντέλο των Γρεβενών όπου πολλοί μικροί οικισμοί συνενώθηκαν σε λιγότερους.

    Η συνένωση θα επιλεγεί για πολύ μικρούς οικισμούς. Για μεγαλύτερα όμως χωριά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κατολισθήσεων, συμπληρώνει ο κύριος Λέκκας, εξετάζεται και η μετάθεση των οικισμών.

    Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, επιμένει ο νομάρχης Ηλείας, επιβάλλεται να λάβουμε δραστικά και άμεσα μέτρα για να προλάβουμε μια νέα καταστροφή. Η πολιτεία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε μας και να σταθεί δίπλα μας ουσιαστικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 September 2007 - 1:18:35 UTC