Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Καύσιμα από πυρηνικά όπλα για ηλεκτροπαραγωγή
  • [02] Έκθεση Στέητ Ντιπάρτμεντ
  • [03] Ιράκ: Αποσύρεται άδεια λειτουργίας αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας
  • [04] Κλίντον: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους
  • [05] Η ενότητα της Ευρώπης παίζεται στο Κοσσυφοπέδιο
  • [06] Ολμέρτ: Έτοιμος για συνομιλίες με τη Συρία
  • [07] Κριτική Μπαραντέι σε σχόλια Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το Ιράν
  • [08] Μπαμπακάν: Θα εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις

  • [01] ΗΠΑ: Καύσιμα από πυρηνικά όπλα για ηλεκτροπαραγωγή

    18-09-2007

    Σάμουελ Μπόντμαν

    Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σάμουελ Μπόντμαν, ανακοίνωσε την μετατροπή 9 τόνων πλουτωνίου από το Αμερικανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων σε καύσιμα για παραγωγή ενέργειας. Ο κ. Μπόντμαν δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη στα πλαίσια δεσμεύσεων των ΗΠΑ προς την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων.

    Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι οι 9 τόνοι πλουτωνίου είναι αρκετοί για την κατασκευή άνω των χιλίων πυρηνικών όπλων. Ο κ. Μπόντμαν είχε ανακοινώσει το 2005 ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Ουάσιγκτον σκοπεύει να μετατρέψει μέχρι και 200 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου για ηλεκτροπαραγωγή.

    [02] Έκθεση Στέητ Ντιπάρτμεντ

    18-09-2007

    Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το Αφγανιστάν, η Βιρμανία και η Βενεζουέλα 'απέτυχαν καταφανώς' το χρόνο που μας πέρασε να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συμφωνίες για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Η ετήσια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για χώρες περάσματα και χώρες παραγωγούς ναρκωτικών αναφέρει 20 χώρες που απέτυχαν να πάρουν αναγκαία μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και οι ίδιες αυτές 20 χώρες βρίσκονται στον συγκεκριμένο κατάλογο τα τελευταία 2 χρόνια.

    Στον κατάλογο επίσης περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδία, η Νιγηρία και το Πακιστάν. Ο πρόεδρος Μπους σε γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε ότι φέτος η Βολιβία πρόκειται να καταστρέψει 56 χιλιάδες στρέμματα φυτειών κόκας, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ανταποκρίνεται στο γρήγορο ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η εν λόγω καλλιέργεια.

    Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα πέρασμα για τη διακίνηση ναρκωτικών και θεωρείται μέρος της 'Βαλκανικής Οδού' από τις χώρες παραγωγής της ανατολής στις χώρες κατανάλωσης της δυτικής Ευρώπης. Η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η χρήση ναρκωτικών έχει σημειώσει άνοδο στην Ελλάδα, καθώς και η χρήση κοκαΐνης.

    [03] Ιράκ: Αποσύρεται άδεια λειτουργίας αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας

    18-09-2007

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι για να εκφράσει τη λύπη της για τους θανάτους αμάχων σε ανταλλαγές πυρών τη Κυριακή στη Βαγδάτη με ανάμειξη Αμερικανική ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας. Η κ. Ράις δήλωσε ότι οι Αμερικανικές αρχές θα διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση κατά την οποία διπλωματική αυτοκινητοπομπή την οποία συνόδευαν υπάλληλοι της εταιρείας Μπλακουώτερ δέχτηκε επίθεση στη δυτική Βαγδάτη. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απ' τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν 8 άμαχοι και τραυματίστηκαν 11 άλλοι. Τ

    ο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ απέσυρε την άδεια λειτουργίας της εν λόγω αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι απαγορεύτηκε η λειτουργία της Μπλακουώτερ σ' ολόκληρο το Ιράκ. Το επεισόδιο διερευνάται επίσης απ' τις Ιρακινές αρχές που δηλώνουν ότι οι φρουροί που είχαν ανάμειξη στις ανταλλαγές πυρών θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες Ιρακινές αρχές.

    [04] Κλίντον: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους

    18-09-2007

    Χίλλαρυ Κλίντον

    Η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον ανακοίνωσε σχέδιο της για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των αμερικανών, το οποίο αποτελεί και σημαντικό μέρος του προεκλογικού της προγράμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

    Στα πλαίσια ομιλίας της στην πολιτεία Αϊόβα η κα Κλίντον δήλωσε ότι υποστηρίζει εθνικό πρόγραμμα κόστους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο το οποίο θα βοηθήσει 47 εκατομμύρια αμερικανούς που τώρα δεν διαθέτουν ιατρική κάλυψη να πληρώσουν για ασφάλεια υγείας. Η κα Κλίντον υποσχέθηκε ότι θα καλύψει το κόστος του ασφαλιστικού αυτού προγράμματος καταργώντας φορολογικές περικοπές που θέσπισε ο Πρόεδρος Μπους για εύπορους αμερικανούς.

    Επικριτές του ασφαλιστικού προγράμματος της κα Κλίντον, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων, δηλώνουν ότι το πρόγραμμα περιορίζει τις προσωπικές επιλογές σε θέματα υγείας. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι από τις λίγες πλούσιες χώρες που δεν παρέχουν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    [05] Η ενότητα της Ευρώπης παίζεται στο Κοσσυφοπέδιο

    18-09-2007

    Βάτσλαβ Κλάους

    Μετά από συνομιλίες στη Πράγα με τον Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας στα Βαλκάνια και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μονομερή δράση θα είχε σοβαρά αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για την Σερβία, αλλά και για ολόκληρη της Ευρώπη. Εκπρόσωποι της Σερβίας και των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου θα συναντηθούν και πάλι στο Λονδίνο τη Τετάρτη μαζί με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέ Σόκρατες, που είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους, δήλωσε ότι η διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης στο θέμα του Κοσόβου αποτελεί προτεραιότητα.

    [06] Ολμέρτ: Έτοιμος για συνομιλίες με τη Συρία

    18-09-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη Συρία. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί το τελευταίο καιρό μετά τις καταγγελίες της Συρίας ότι το Ισραήλ παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Η Δαμασκός κατηγορεί το Ισραήλ για 'επιθετικότητα', ενώ το Τελ Αβίβ αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα. Μπαν Κι Μούν και στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

    [07] Κριτική Μπαραντέι σε σχόλια Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το Ιράν

    18-09-2007

    Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, άσκησε κριτική σε σχόλια του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρντ Κουσνέρ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι η χρήση βίας πρέπει να εξεταστεί μόνο όταν όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις έχουν εξαντληθεί. Ο κ. Μπαραντέι χαρακτήρισε τα σχόλια για τη χρήση βίας στο Ιράν 'υπερβολή' μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα πολέμου με την Τεχεράνη σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

    Το Ιράν αντέδρασε στα σχόλια Κουσνέρ κατηγορώντας τη Γαλλία ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει στη Βιέννη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [08] Μπαμπακάν: Θα εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις

    18-09-2007

    Αλί Μπαμπακάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι δηλώσεις του κυρίου Μπαμπακάν έγιναν στα πλαίσια εναρκτήριας ομιλίας του σε συνάντηση διαπραγματευτών της ΕΕ στη Άγκυρα. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατόλια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Η ομιλία του κ. Μπαμπακάν έγινε εν όψει της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με αντιπροσώπους από τις 27 χώρες-μέλη. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί στις 7 Νοεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 September 2007 - 1:19:22 UTC