Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα: Νέα κυβέρνηση
  • [02] 'Εχθρική οντότητα' η Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Λίβανος: Νεκρός αντισύρος πολιτικός
  • [04] Νόμος για την παρακολούθηση επικοινωνιών
  • [05] Συμπτώματα αφθώδους πυρετού στην Κεντρική Αγγλία
  • [06] Γκιούλ: Καμία σχέση μεταξύ Κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας
  • [07] Iράκ: Επιτροπή διερεύνησης επεισοδίου με εταιρεία παροχής ασφάλειας
  • [08] Το Wolf Trap τιμά την Ελλάδα
  • [09] Discovering Greece through Wolf Trap
  • [10] Στη Νέα Υόρκη η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Ελλάδα: Νέα κυβέρνηση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-09-2007

    'Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο' τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προς τα 40 μέλη της νέας κυβέρνησής που ορκίστηκε το πρωί, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια β κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου -που έγινε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Δια του λόγου το αληθές, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδία συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη που διατήρησε το αξίωμά της και στην νέα κυβέρνηση και τους υφυπουργούς Γιάννη Βαληνάκη, Θόδωρο Κασσίμη και Πέτρο Δούκα. Η προτεραιότητα δόθηκε γιατί η Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί την Παρασκευή για την Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 62η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στην μεγάλη Διάσκεψη για το Περιβάλλον.

    Το κυπριακό είναι θέμα που συζητείται στην συνέλευση και χθες στην επίσημη έναρξη, κατά την ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης για το έργο του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπαν Κι Μούν έκανε λακωνική αναφορά λέγοντας ότι 'παρά τις πολυάριθμες συναντήσεις των απεσταλμένων του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί'.

    Έτσι μετά την κ. Μπακογιάννη, θα φθάσει το Σάββατο στην Νέα Υόρκη και θα έχει συνάντηση την Κυριακή με τον Γενικό Γραμματέα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα μεταφέρει και τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ στην Βόρεια Κύπρο , πού σύμφωνα με την κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ ΚοζάκουβΜαρκουλή 'αποτελεί πλήγμα κατά της διεθνούς νομιμότητας και προκλητική περιφρόνηση χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Ερωτηθείσα η κ. Μπακογιάννη για την επίσκεψη Γκιούλ , παρέπεμψε στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκου ο οποίος δήλωσε οτι 'απαιτείται ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8η Ιουλίου 2006 και όχι κινήσεις αντιπαραγωγικές ως προς την ουσία και την σημειολογία του που αντιβαίνουν αφ' ενός στη διεθνή νομιμότητα όπως την καθορίζουν οι σχετικές με τον Κυπριακό αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου στην ευρωπαϊκή δέσμευση της υποψήφιας προς ένταξη Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία'.

    [02] 'Εχθρική οντότητα' η Λωρίδα της Γάζας

    20-09-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα έχει συνομιλίες σήμερα στη Δυτική Όχθη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Η κ. Ράις είχε συνομιλίες τη Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ με Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ. Στόχος της κ. Ράις είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιακών οραματισμών για την μορφή ενός νέου Παλαιστινιακού κράτους, ενόψει διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

    Στο μεταξύ, το Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφάλειας αποφάσισε τη Τετάρτη να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας 'εχθρική οντότητα', προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για περικοπές σε ζωτικής σημασίας εφόδια προς την περιοχή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω των συνεχιζόμενων διασυνοριακών επιθέσεων με ρουκέτες από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα. Η κ. Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με το Ισραήλ ότι η ελεγχόμενη απ' την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αυτή τη στιγμή 'εχθρική οντότητα', όπως τη χαρακτήρισε. Αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους αθώους Παλαιστίνους της Γάζας.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την απόφαση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου λέγοντας ότι θα εντείνει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Γάζα. Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι η διακοπή εφοδίων προς τους αμάχους της Γάζας αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

    [03] Λίβανος: Νεκρός αντισύρος πολιτικός

    20-09-2007

    Αντουάν Γκανέμ

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από βομβιστική επίθεση σε Χριστιανικό προάστιο της Βηρυτού τη Τετάρτη, σκοτώθηκε ο αντισύρος πολιτικός, Αντουάν Γκανέμ και τουλάχιστον 6 άλλα άτομα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν και ο πρόεδρος Mπους καταδίκασαν την επίθεση. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι πρόκειται για σχέδιο πολιτικών δολοφονιών που στοχεύει στο να εκφοβίσει όσους επιδιώκουν έναν αυτεξούσιο και δημοκρατικό Λίβανο.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι τα θύματα όλων αυτών των επιθέσεων είναι άτομα που έχουν αντιταχθεί στην ανάμειξη της Συρίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. Σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχους αντισύρους πολιτικούς πλήττει το Λίβανο από τα τέλη του 2004, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης τον Ιούνιο που κόστισε τη ζωή στο βουλευτή Γουαλίντ ¶ϊντο. Μια τέτοια βομβιστική επίθεση κόστισε τη ζωή και του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Πάντως η Συρία αρνείται κάθε ανάμειξη σ' αυτές τις επιθέσεις.

    [04] Νόμος για την παρακολούθηση επικοινωνιών

    20-09-2007

    Ο πρόεδρος Μπους ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει την μονιμοποίηση νόμου που καθορίζει τον τρόπο παρακολούθησης επικοινωνιών με ύποπτους τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει το Κογκρέσο θα επηρεάσουν την ικανότητα της χώρας να 'σώζει ζωές Αμερικανών', όπως είπε χαρακτηριστικά. Το Αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει αυτό τον καιρό τον λεγόμενο 'Νόμο για την Προστασία της Αμερικής' που είχε εγκριθεί εσπευσμένα τον περασμένο μήνα επειδή εξέπνεε η ισχύς του.

    Επικριτές του νόμου δηλώνουν ότι στην βιασύνη τους να παρατείνουν την ισχύ του, τα μέλη του Κογκρέσου δεν πρόσθεσαν αρκετές δικλίδες ασφάλειας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και του προσωπικού απορρήτου των Αμερικανών πολιτών και ζητούν την επανεξέταση αυτών των πτυχών του θέματος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα εξετάσει διευκρινήσεις του νόμου, αλλά δεν θα δεχτεί αλλαγές που θα περιορίζουν τις πρόνοιες του.

    [05] Συμπτώματα αφθώδους πυρετού στην Κεντρική Αγγλία

    20-09-2007

    Οι Βρετανικές αρχές έθεσαν απαγορευτική περίμετρο γύρω από κτηνοτροφική μονάδα κοντά στο Μπέρμινγχαμ στην Κεντρική Αγγλία, όπου τα ζώα άρχισαν να επιδεικνύουν συμπτώματα αφθώδους πυρετού. Αν τα εργαστηριακά τέστ επιβεβαιώσουν την παρουσία της ασθένειας θα πρόκειται για την πρώτη εστία της νόσου εκτός της περιοχής νοτιοδυτικά του Λονδίνου όπου εστία της ασθένειας επιβεβαιώθηκε τον Αύγουστο. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι πρόβατα, αγελάδες και χοίροι θανατώθηκαν προληπτικά την Δευτέρα το βράδυ στη περιοχή δυτικά του Λονδίνου, ενώ εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

    [06] Γκιούλ: Καμία σχέση μεταξύ Κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

    20-09-2007

    Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λευκωσία.

    Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από τηn Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χρησιμοποιήσει το Κυπριακό σαν πρόφαση για την καθυστέρηση της ενταξιακής πορείας της χώρας του. Ο κ Γκιούλ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Λευκωσία κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσκεψη Γκιούλ στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    [07] Iράκ: Επιτροπή διερεύνησης επεισοδίου με εταιρεία παροχής ασφάλειας

    20-09-2007

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράκ σχηματίζουν από κοινού επιτροπή για την εξέταση των δραστηριοτήτων κυβερνητικά συνδεόμενων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Και οι δύο πλευρές διερευνούν θανατηφόρες ανταλλαγές πυρών τη Κυριακή από Αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στη Βαγδάτη.

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι έχουν σταματήσει οι δραστηριότητες της Αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Μπλακουώτερ, όσο θα διαρκέσει η διερεύνηση της κυβέρνησης του Ιράκ και επεσήμανε ότι το Ιράκ δεν θα ανεχτεί οι πολίτες του να δολοφονούνται κατά τρόπο στυγνό. Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν όταν υπάλληλοι της Μπλακουώετρ άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστη γειτονία της Βαγδάτης.

    Η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας αναφέρει ότι δέχτηκε επίθεση η αυτοκινητοπομπή την οποία συνόδευε προσωπικό της Μπλακνουωτερ και ότι οι φρουροί αντέδρασαν κατάλληλα και μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Η εταιρεία Μπλάκουωτερ παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράκ. Μετά το εν λόγω επεισόδιο οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε διπλωμάτες και μη στρατιωτικούς αξιωματούχους να μετακινούνται οδικώς εκτός της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη.

    [08] Το Wolf Trap τιμά την Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-09-2007

    Δείτε το βίντεο «Το Wolf Trap τιμά την Ελλάδα» - Download

    Δείτε το βίντεο «Το Wolf Trap τιμά την Ελλάδα»

    βDiscovering Greece through Wolf Trapβ - English version

    Η μάσκα του Αγαμένμνωνα ήταν το επικεντρο του σκηνικού στην εκδήλωση του Wolf Trap

    Η Ελλάδα ήτανε στα μέσα του Σεπτέμβρη η τιμώμενη χώρα ενός των πιο αξιόλογων κέντρων παραστασιακών τεχνών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την σχετική εκδήλωση κατέγραψε η κάμερα της Φωνής της Αμερικής και στιγμιότυπα από αυτήν καθώς επίσης σύντομες συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της βραδιάς συμπεριλάβαμε στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΤΟ WOLF TRAP ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Η ομορφιά των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας έλαμψαν μια ολόκληρη βραδιά στην σκηνή του Filene Center, ενός μεγάλου κέντρου θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στην καρδιά του μαγευτικού πάρκου Wolf Trap, ή κατά το Ελληνικότερο, του πάρκου της Λυκοπαγίδας, στην Πολιτεία Βιρτζίνια.

    Το συγκρότημα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ουάσιγκτον. Στα πολλά εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα του περιλαμβάνεται η παρουσίαση παιδικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά της γης που προσκαλούνται για να δείξουν τον πολιτισμό τους στο Αμερικανικό κοινό. Ήταν κυρίως για την ενίσχυση τέτοιων προγραμμάτων που έγινε η εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδας. Πρόεδρος του Ιδρύματος Wolf Trap, κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργεί το όλο συγκρότημα, είναι ο Terrence Jones

    T. Jones

    T. Jones: Κάθε χρόνο δίνουμε ένα χορό για την ενίσχυση των προγραμμάτων μας. Σε κάθε χορό προβάλουμε μια διαφορετική χώρα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της. Φέτος τιμάμε την Ελλάδα. Η βραδιά είναι γεμάτη από Ελληνικά στοιχεία. Η σολίστ απόψε είναι μια ταλαντούχος Ελληνίδα πιανίστα (η κ. Αγλαΐα Κόρας) και γενικά τα πάντα εκπροσωπούν την Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Η σκηνή του Wolf Trap είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αμερική αμέσως μετά από εκείνη στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Πάνω στην τεράστια αυτή σκηνή, κάπου χίλιοι εξέχοντες παράγοντες του πολιτικού και του πολιτιστικού κόσμου ανακάλυψαν ξανά την Ελλάδα και το μεγαλείο της μέσα από θαυμάσια φιλοτεχνημένα σκηνικά. Χρέη οικοδεσπότη εκτέλεσε ο Έλληνας Πρέσβης στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Α. Μαλλιάς

    Α. Μαλλιάς: Το ετήσιο δείπνο, ο Χορός του Wolf Trap, είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Ουάσιγκτον και φέτος, για πρώτη φορά, από ότι πληροφορούμαι, η Ελλάδα είναι η χώρα που τιμάται. Όπως βλέπετε, ο διάκοσμος είναι καθαρά Ελληνικός. Πίσω μας έχουμε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, απέναντί της τη μάσκα του Αγαμέμνονα κι αριστερά μας τη Σαντορίνη. Γενικά σήμερα στη Ουάσιγκτον είμαστε στην Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Η Miriam Flaherty Willis, διευθύνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος, που ενώνουνε μέσω των τεχνών άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και καλλιεργούν κάθε χρόνο την πνευματικότητα κάπου 75 χιλιάδων παιδιών, περιλαμβανομένων και παιδιών της προσχολικής ηλικίας.

    Μ. F. Willis

    Μ. F. Willis: Από το 2000 η Ελλάδα και το Wolf Trap διατηρούν μια υπέροχη σχέση. Συμμετέχουν δάσκαλοι, μαθητές, εκλεκτά στελέχη των κοινωνιών της Αθήνας και της Σπάρτης καθώς και οι καλλιτέχνες μας, που ανταλλάσσουν επισκέψεις με Έλληνες συναδέλφους.

    Γ. Μπίστης: Η εκδήλωση στο Wolf Trap διοργανώθηκε από επιτροπή που περιλαμβάνει 46 μέλη του Κογκρέσου και κυβερνήτες Αμερικανικών Πολιτειών. Ανάμεσά τους ο Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης.

    Sen. P. Sarbanes

    Sen. P. Sarbanes: Είναι μια έξοχη εκδήλωση υπέρ του πολιτιστικού ιδρύματος Wolf Trap και προς τιμήν της Ελλάδας, η οποία έχει απόψε εδώ πολλούς υποστηρικτές. Το γενικό περιβάλλον καθρεφτίζει την μεγάλη κληρονομιά που μας έχει δώσει η Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που συμμετέχουμε.

    Γ. Μπίστης: Ενθουσιασμένος ήταν και ο γιος του, ο βουλευτής John Sarbanes, Γιάννης Σαρμπάνης, που εκπροσωπεί τη Βαλτιμόρη κι έχει εξελιχτεί σε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

    Rep. J. Sarbanes

    Rep. J. Sarbanes: Το Wolf Trap είναι ένα ίδρυμα με τεράστια ακτινοβολία που έχει κάνει ανεκτίμητες προσφορές στις τέχνες. Απόψε έδωσε μια ευκαιρία προβολής του πολιτισμού και των φυσικών καλλονών της Ελλάδας. Σαν Ελληνοαμερικανοί που είμαστε καμαρώνουμε για τον ρόλο της Ελλάδας στην αποψινή εκδήλωση.

    Γ. Μπίστης: H εκδήλωση έγινε την επαύριον των πυρκαγιών στην Ελλάδα και συνέβαλε στο να αυξηθούν οι δωρεές για την ανάκαμψη της Ελληνικής υπαίθρου από τις ζημιές που της προκάλεσαν οι φωτιές.

    E. Fishbein: Σε αναγνώριση της φιλίας μας με Έλληνες μαθητές και δασκάλους το Wolf Trap έκανε μια δωρεά στο ταμείο για τους πυροπαθείς.

    Γ. Μπίστης: Το όφελος από την εκδήλωση στο Wolf Trap αναμένεται πως θα είναι πολύ ευρύτερο.

    Α. Μαλλιάς: Εδώ σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα. Εδώ σήμερα τιμάται η Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός θα σημάνει πολλά ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς επισκέπτες στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως ώστε η παρουσία της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι καταλυτική. Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας.

    M. F. Willis: Απόψε γιορτάζουμε την μακρά σχέση μας με την Ελλάδα. Προσδοκούμε η σχέση αυτή να προσφέρει ακόμα σπουδαιότερους καρπούς στο μέλλον.

    Γ. Μπίστης: Οι καλλιτέχνες και οι εκπαιδευτικοί του Wolf Trap λοιπόν όχι μόνο τιμούν την Ελλάδα αλλά επίσης προσβλέπουν σε τακτικότερες ανταλλαγές και σε στενότερες συνεργασίες με τον πολιτιστικό κόσμο της Ελλάδας.

    [09] Discovering Greece through Wolf Trap

    George Bistis

    Washington

    20-09-2007

    Watch video βDiscovering Greece through Wolf Trapβ - Download

    Watch video βDiscovering Greece through Wolf Trapβ

    Το Wolf Trap τιμά την Ελλάδα

    Greece was honored in mid September at one of the most celebrated performing arts centers in America. Highlights of the gala event and brief interviews with some of those who made it happen are featured in this week's edition of Reportaz Apo Washington, a Voice of America presentation for Greek television affiliates.

    Reportaz Apo Washington: Discovering Greece through Wolf Trap

    Program Transcript:

    Mr. Bistis: The beauty of the Aegean Sea islands and the rich cultural heritage of Greece glittered last weekend on the impressive stage of Filene Center, a large complex for theatrical performances and music concerts, in the heart of an enchanting national park, the Wolf Trap, or Lykopagida, if you prefer to call it by its Greek name, in the State of Virginia.

    The Center, located just a few miles away from Washington D.C., takes great pride for its numerous local, national and international educational programs, particularly a major project through which children from all around the world are invited every year to share their cultures with the American public at Wolf Trap Park. The event in honor of Greece was held primarily for the benefit of such programs. President and CEO of the Wolf Trap Foundation, the umbrella for the myriad of activities at the complex, is Terrence Jones.

    Terrence Jones

    Mr. Jones: Each year at the Ball of Wolf Trap we invite an Embassy to serve as the Host. The hosts often find ways to bring people in and to involve us. Today the host brought elements of Greece. The pianist tonight is a Greek, a very talented Greek pianist (Ms. Aglaia Koras). On our part we decorate the stage in the theme of whatever that country is. Of course tonight the theme is Greece, so we have all these beautiful surroundings representing Greece.

    Mr. Bistis: The Center boasts the second largest stage in North America, surpassed only by the world famous Metropolitan Opera in New York. On the Center's enormous stage, some 1.000 distinguished personalities of the American political and cultural establishment re-discovered Greece and its splendor through some masterfully crafted theatrical sets and painted backdrops. Alexandros Mallias, the Ambassador of Greece to the U.S., acted as Host.

    Alexandros Mallias

    Ambassador Mallias: The Wolf Trap Ball is the most significant cultural event of the year in Washington. I believe this is the first time that Greece is honored at the Ball. As you can see, I am standing in front of a set depicting the ancient Theatre of Epidaurus; across from me, floating over another set, is the golden Mask of Agamemnon; and on my left is the island of Santorini, at sunset with its famed sea and sky colors. Although we are in Washington it really feels like being in Greece.

    Mr. Bistis: The Education Department of the Foundation is directed by Miriam Flaherty Willis. She and her associates coordinate a number of programs that bring individuals of diverse ethnic and cultural backgrounds together through the arts and enhance the lives of some 75.000 people, mostly children, including kindergartners, around the world.

    Miriam Flaherty Willis

    Ms. Willis: Since 2000 Greece and Wolf Trap have had a wonderful working relationship with teachers, children, the communities in Athens and Sparta and our teaching artists, who have participated in our Journey to Greece and who have welcomed educators from Greece here to the Washington area and certainly to Wolf Trap.

    Mr. Bistis: This year's Wolf Trap Ball was organized with the support of 46 members of Congress and State Governors. Among them is Greek American Senator Paul Sarbanes of Maryland.

    Senator Paul Sarbanes

    Sen. Sarbanes: This is a spectacular event. It is to benefit the Wolf Trap, which is one of our great cultural institutions, and the theme of the night is Discovering Greece. There are so many people here who have been so supportive of Greece, who feel the closeness between our two countries, and of course the decorations, all remind people of the great heritage that comes down to us from Greece. So we are very proud and happy about this event.

    Mr. Bistis: Equally thrilled was his son, U.S. Representative John Sarbanes, whose district includes the city of Baltimore and who is one of the most active members of the Congressional Hellenic Caucus.

    Representative John Sarbanes

    Rep. Sarbanes: The organization, Wolf Trap, is a celebrated organization with respect to the arts and support for the arts and it is a tremendous opportunity for the Greek Embassy and for Greece to be able to celebrate what it can offer and have that showcased here tonight. So, all of us in the Greek American community are very proud that Greece was part of the evening tonight.

    Mr. Bistis: The event, held in the aftermath of Greece's fire devastation, also increased public awareness about this calamity and netted some additional contributions for the aid of the affected families.

    Ms. Fishbein: Wolf Trap Foundation has a long standing relationship with the teachers and the children of Greece and in recognition of our friendship we have made a contribution to the Disaster Relief Fund.

    Mr. Bistis: The weekend event at Wolf Trap may actually bring considerable more benefits for Greece.

    Ambassador Mallias: Greece today is being celebrated and honored. This means a lot in terms of helping us sustain the largest possible flow of American visitors to Greece but also in terms of strengthening Greece's cultural presence in the American society.

    Miss Willis: Tonight's theme is a continuation of this long friendship. It is a celebration but it is also a promise of great things to come.

    Mr. Bistis: The Salute to Greece given by Wolf Trap's great artists and educators seems to also reflect a desire to expand the strong relations with their colleagues in Greece.

    [10] Στη Νέα Υόρκη η Ντόρα Μπακογιάννη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-09-2007

    Ύστερα από την Πολωνία το 2006 τώρα και ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει την Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα το οποίο θα χρησιμοποιεί σε όλες τις διμερείς σχέσεις ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς είναι η ονομασία με την οποία η χώρα είναι ενταγμένη στον ΟΗΕ.

    Όπως ήταν φυσικό η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη θα επικοινωνούσε με τον καναδό ομόλογό της προκειμένου να του εκφράσει την δυσαρέσκειά της και να επιβεβαιώσει τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας.

    Η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει στην Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει σήμερα, τις εξελίξεις με τα Σκόπια τόσο με το Γενικό Γραμματέα Μπακ Γκι Μούν το θέμα της ονομασίας όσο και με τον μεσολαβητή για το ίδιο θέμα Μάθιου Νίμιτς.

    Η κ. Μπακογιάννη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει σειρά διμερών επαφών εκτός από το Σκοπιανό για το Κόσοβο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα θα έχει και την πρώτη της συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα και θα συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματισθεί συνάντηση και με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς και μετά η κ. Μπακογιάννη στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 'Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές 'θα κάνει παρέμβαση με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη μεγαλύτερης δράσης για το περιβάλλον, μεγαλύτερη ευαισθησία για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και αλλά της νοοτροπίας του υπερκαταναλωτισμού'.

    Τίτλος της συζήτησης αυτής που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι 'Το μέλλον στα χέρια μας' και θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγεί απόψεων πριν από την συνδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί να γίνει με το ίδιο θέμα στο Μπαλί το Δεκέμβριο. Η κ. Μπακογιάννη θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 September 2007 - 1:19:13 UTC