Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση για την 11η Σεπτεμβρίου
  • [02] Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [03] Ολμέρτ:Προσήλωση στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους
  • [04] Βιρμανία: Μετά τη βία οι δωρεές
  • [05] Νταρφούρ: Επιθέσεις κυβερνητικών δυνάμεων
  • [06] Νέα σύνορα για Ονδούρα και Νικαράγουα
  • [07] Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα παραμείνει στο νοσοκομείο

  • [01] Έκθεση για την 11η Σεπτεμβρίου

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    09-10-2007

    Στις 3 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, με έκθεση η οποία θα περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες. Η έκθεση τιμά τους 3 χιλιάδες άντρες και γυναίκες που έχασαν την ζωή τους στο κέντρο εμπορείου της Νέας Υόρκης και έχει σαν σκοπό να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Μουσείου στο Σημείο Μηδέν.

    Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Τσίπσαϊντ παρευρέθησαν εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, και όλοι όσοι συμμετείχαν στα συνεργεία διάσωσης αποκατάστασης και καθαρισμού της περιοχής για έντεκα μήνες. Όλοι αυτοί υπέγραψαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κομμάτι χαλκού το οποίο και θα τοποθετηθεί στο μνημείο.

    Η έκθεση αυτή περιγράφει την δραματική ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μέσω φωτογραφιών, αντικειμένων και μιας ταινίας μικρού μήκους με τις ιστορίες των οικογενειών των θυμάτων αλλά και των επιζώντων.

    'Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ένωσε το έθνος μας' δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ. 'Η δημιουργία του εθνικού μνημείου και του μουσείου αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να ενωθούν πάλι να δημιουργήσουν μια μόνιμη κληρονομιά για τις μελλοντικές γενεές. Η περιοδεία της έκθεσης θα επιτρέψει στους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός νέου μνημείου που αποτελεί την απάντησή μας στις επιθέσεις και προσφέρει την ελπίδα για το μέλλον'.

    [02] Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    09-10-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν στην Βαγδάτη και στα περίχωρά της από ανατινάξεις ιδιωτικών και φορτηγών αυτοκινήτων. Η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις αυτές έγινε στην Σαμάτρα όπου βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά έξω από αστυνομικό τμήμα. Άλλος βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα και τραυμάτισε 10 άλλα σε σημείο ελέγχου κοντά στο Τικρίτ. Εξ άλλου από εκρήξεις βομβών σε αγορά της Βαγδάτης και έξω από την Πολωνική Πρεσβεία βρήκαν το θάνατο 6 Ιρακινοί πολίτες.

    Δυνάμεις του συμμαχικού συνασπισμού σκότωσαν 5 εξτρεμιστές και συνέλαβαν τρεις άλλους σε έφοδο που έκαναν στην Βαγδάτη τη Δευτέρα. Επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη από βομβιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αποσύρει το ήμισυ των στρατευμάτων της από το Ιράκ στις αρχές του 2008. Ο κ Μπράουν δήλωσε ότι η ευθύνη για την επικράτηση ασφάλειας στο νότιο Ιράκ θα μεταβιβαστεί από τις βρετανικές δυνάμεις στις Ιρακινές μονάδες ασφάλειας μέσα στους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των στρατιωτών αναμένεται να μειωθεί από 5.000 σε 2.500. Ο βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μικρότερη βρετανική δύναμη που θα παραμείνει θα ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την υποστήριξη του Ιρακινού στρατού και της αστυνομίας.

    [03] Ολμέρτ:Προσήλωση στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους

    09-10-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι θα επιμείνει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ισραηλινής βουλής, και αναφερόμενος στα θέματα που θα την απασχολήσουν μέσα στον ερχόμενο χρόνο, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι δεν χρησιμοποιήσει δικαιολογίες για να αποφύγει τις συνομιλίες. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επίσης ανάφερε ότι η τωρινή ηγεσία των Παλαιστινίων δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία και είναι έτοιμη για να επιφέρει αλλαγές. Όμως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του κ Ολμέρτ θα καταστρέψει το έθνος.

    Νωρίτερα, ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος Χαϊμ Ραμόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του εξετάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα δώσει στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο περιοχών της Ιερουσαλήμ, όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο, με αντάλλαγμα αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της προσάρτησης εβραϊκών γειτονιών.

    [04] Βιρμανία: Μετά τη βία οι δωρεές

    09-10-2007

    Μετά από την χρήση βίας για την καταστολή μαζικών διαδηλώσεων από μέρους Βουδιστών μοναχών, η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας λέει ότι έκανε δωρεές ύψους χιλιάδων δολαρίων σε Βουδιστικά μοναστήρια. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα 'Νέο Φως της Μυανμάρ' η κυβέρνηση πρόσφερε επίσης τρόφιμα και ιατρικά εφόδια σε 50 μοναστήρια εκ μέρους των μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των οικογενειών τους.

    Ο Βουδιστής μοναχός Ασιμ Γκαμπίγια, που καταζητείται από τις αρχές, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι τα μοναστήρια υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν τα χρήματα που τους έδωσαν οι αρχές αλλά δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν επειδή τα θεωρούν βρώμικα.

    Τη Δευτέρα επίσης, η κυβέρνηση στην Ραγκούν ανήγγειλε τον διορισμό ενός πρώην αξιωματούχου ο οποίος θα χρησιμεύσει ως σύνδεσμος με την τιμημένη με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης υπέρμαχο της δημοκρατίας Ονγκ-Σαν-Σούη-Κίη, η οποία βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό για πάνω από μια δεκαετία και σπάνια της επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις.

    [05] Νταρφούρ: Επιθέσεις κυβερνητικών δυνάμεων

    09-10-2007

    Επαναστάτες στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις επετέθησαν σε πόλη στο νότιο Νταρφούρ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μόνης επαναστατικής φατρίας η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με ηγέτες της επαναστατικής οργάνωσης, Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός κυβερνητικά στρατεύματα επετέθησαν στη πόλη Μουχετζερία καθώς κυβερνητικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τη περιοχή. Η Μουχετζερία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Χασκανίτα η οποία σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ κάηκε ολοσχερώς το σαββατοκύριακο.

    [06] Νέα σύνορα για Ονδούρα και Νικαράγουα

    09-10-2007

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη υπέρ της Ονδούρας στην πολυετή διαμάχη της με την Νικαράγουα σχετικά με την κυριαρχία τεσσάρων νησιών της Καραϊβικής. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ονδούρα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά Μπομπέλ Κέη, Σαβάνα Κέη, Πόρτ Ρόγιαλ Κέη και Σάουθ Κέη.

    Το Διεθνές Δικαστήριο επίσης χάραξε νέα σύνορα για την Ονδούρα και την Νικαράγουα δίνοντας στο καθένα από τα δύο αυτά κράτη της Καραϊβικής το ήμισυ της θαλάσσιας περιοχής που διεκδικούσαν, και η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αλιευτικό πλούτο καθώς επίσης πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [07] Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα παραμείνει στο νοσοκομείο

    09-10-2007

    Στο Μαϊάμι της Φλόριντα οι γιατροί του Νοσοκομείου Τζάκσον Μεμόριαλ αποφάσισαν να μην επιχειρήσουν την μεταμόσχευση ήπατος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο μετά την διαπίστωση μετάστασης του καρκίνου από τον οποίο πάσχει. Ο χειρούργος Ανδρέας Τζάκη, ο οποίος θα έκανε την μεταμόσχευση δήλωσε: 'Η ηπατική μεταμόσχευση δεν κατέστη δυνατή διότι διαπιστώθηκε μετάσταση στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Μακαριότατος θα ακολουθήσει την ενδεικνυόμενη για την περίπτωσή του θεραπευτική αγωγή'. Ο 68 ετών Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι νεώτερων αποφάσεων από μέρους των ιατρών του.

    Η 'Φωνή της Αμερικής' και άλλα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι πνευματική φυσιογνωμία που επεχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας. Τα σχετικά άρθρα αναφέρουν επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τρία χρόνια μετά την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο προσκάλεσε και φιλοξένησε το 2001 στην Αθήνα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στην Ελλάδα από χίλια και πλέον χρόνια. Πέντε χρόνια αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφθηκε τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 October 2007 - 1:23:08 UTC