Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [02] Τουρκία: Εγκρίθηκε το μέτρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ
  • [03] Ακροάσεις για τον νέο υπουργό δικαιοσύνης των ΗΠΑ
  • [04] Μπούς: Ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει "Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο"
  • [05] Πακιστάν: Επιστρέφει η Μπεναζίρ Μπούτο
  • [06] Μείωση υποστήριξης προς νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Αρμενίων
  • [07] Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Λισσαβόνα

  • [01] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    18-10-2007

    Τζ. Λίβνι, Κ. Ράις

    Στην πόλη της Γάζας, ένα μέλος της Χαμάς και δύο μέλη της αντίπαλης της οργάνωσης Φατάχ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αργά τη Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο 'στιγμή ευκαιρίας' για την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η κ. Ράις ολοκληρώνει τετραήμερη διπλωματική επίσκεψη στη Μέση Ανατολή εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δίνεται μια 'ευκαιρία για επιτυχία' προς μια λύση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης.

    Τη Τετάρτη η κ. Ράις είχε ξεχωριστές συνομιλίες με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη του Νοεμβρίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει με κάθε θυσία, ενώ προειδοποίησε τη κ. Ράις ότι μειώνονται τα περιθώρια χρόνου για την σύνταξη κοινής ειρηνευτικής διακήρυξης με το Ισραήλ.

    [02] Τουρκία: Εγκρίθηκε το μέτρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ

    18-10-2007

    Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Το Τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε με σημαντική διαφορά ψήφων μέτρο που επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Το μέτρο, που θα ισχύει επί ένα χρόνο, εξουσιοδοτεί την Τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις σε βάρος ανταρτών.

    Σε συνέντευξη τύπου απ' το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί τις Τουρκικές ανησυχίες για τους Κούρδους αντάρτες, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος απ' την αποστολή στρατιωτών.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τζέφ Μορρέλ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν τον τερματισμό όλων των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο Ιράκ, αλλά επεσήμανε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν σχεδιάζουν καμμία στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος Κούρδων ανταρτών.

    Πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν την ψηφοφορία για να επαναλάβει την αφοσίωση της Ιρακινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του θέματος των Κούρδων ανταρτών.

    [03] Ακροάσεις για τον νέο υπουργό δικαιοσύνης των ΗΠΑ

    18-10-2007

    Μάικλ Μιουκέισυ

    Ο προταθείς για το αξίωμα του υπουργού δικαιοσύνης, Μάικλ Μιουκέισυ, δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπορέσει να προστατέψει τη χώρα από απειλές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα του πολίτη.

    Στις ακροάσεις που πραγματοποιούνται ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του, ο κ. Μιουκέισυ επεσήμανε ότι η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας προστασίας της εθνικής ασφάλειας, όπως η συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών για την προστασία της χώρας από αυτούς που θέλουν 'να πολεμήσουν' τις ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της μάχης κατά της τρομοκρατίας και της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, τόνισε ο κ. Μιουκέισυ.

    Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν ο πρόεδρος του ζητούσε να παραβιάσει το σύνταγμα ο κ. Μιουκέισυ δήλωσε ότι θα προσπαθούσε να αλλάξει την γνώμη του προέδρου, αλλιώς θα παραιτείτο. Ο νέος υποψήφιος υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ επεσήμανε παράλληλα ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος έχει εξουσιοδότηση να εγκρίνει τεχνικές βασανιστηρίων σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία.

    [04] Μπούς: Ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει "Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο"

    18-10-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι ρισκάρει έναν 'Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο', όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο τη Τετάρτη, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ένα πυρηνικά οπλισμένο Ιράν αποτελεί σοβαρότατη απειλή και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Οι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά του Ιράν θα κουραστούν απ' την απομόνωση, επεσήμανε ο κ. Μπούς και θα αποφασίσουν ότι η τρέχουσα πολιτική τους δεν αξίζει το κόπο.

    Πάντως μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε την υποστήριξη του προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Μπούς δήλωσε τη Τετάρτη ότι θα ήθελε να ζητήσει απ' τον κ. Πούτιν να εξηγήσει τα σχόλια του αυτά. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο κ. Πούτιν του είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

    [05] Πακιστάν: Επιστρέφει η Μπεναζίρ Μπούτο

    18-10-2007

    Οι Πακιστανικές αρχές εντείνουν τα μέτρα ασφάλειας ενόψει της επιστροφής της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, μετά από χρόνια στην εξορία. Σε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη στο Ντουμπάι, η κ. Μπούτο επιβεβαίωσε ότι διακόπτει 8 χρόνια αυτοεξορίας στο Ντουμπάι και το Λονδίνο, παρά τις επανειλημμένες απειλές από Πακιστανούς και Άραβες εξτρεμιστές.

    Στο Καράτσι, χιλιάδες Πακιστανοί αστυνομικοί κλείνουν δρόμους φρουρώντας περιοχές που θα περάσει η κ. Μπούτο καθ' οδόν απ' το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης. Μέλη του κόμματος της κ. Μπούτο δήλωσαν ότι μέχρι και ένα εκατομμύριο υποστηρικτές της αναμένεται πως θα συγκεντρωθούν για να την καλωσορίσουν. Η κ. Μπούτο δήλωσε ότι η επιστροφή της θα σημάνει και την επιστροφή 'στη Δημοκρατία απ' τη Δικτατορία'.

    [06] Μείωση υποστήριξης προς νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Αρμενίων

    18-10-2007

    Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη αναφορικά με ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων που εκκρεμεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η μείωση της υποστήριξης προς το ψήφισμα αρχίζει να δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα εγκριθεί απ' το Κογκρέσο.

    Σε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' το Κογκρέσο να μην ψηφίσει επί του θέματος, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αντιπαραγωγικό.

    Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι, αν η Βουλή εγκρίνει το μη δεσμευτικό ψήφισμα, θα κινδυνεύσει η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και ενδεχομένως να αναγκαστεί η Άγκυρα να περιορίσει την βοήθεια που προσφέρει στις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

    [07] Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Λισσαβόνα

    18-10-2007

    Αρχίζει σήμερα στην Λισσαβόνα διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο θέμα την νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη της κοινότητας. Αν εγκριθεί η νέα συνθήκη θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, παράταση της εκ περιτροπής προεδρίας σε διετία και θα διευρύνει τις δικαιοδοσίες της Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας.

    Πάντως αναλυτές δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη σίγουρη η συμφωνία επί του θέματος λόγω αντιρρήσεων της Πολωνίας για θέματα καταμερισμού ψήφων και της Ιταλίας για θέματα μείωσης των εδρών της στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συνθήκη θα μπορέσει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιο και των 27 χωρών μελών της Ευρώπης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 October 2007 - 1:18:34 UTC