Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στο Καράτσι
  • [02] Εγκρίθηκε η νέα Συνθήκη της ΕΕ
  • [03] Συνομιλίες Ράις-Αμπντάλλα
  • [04] Ζεμπαρί: Σοβαρότατες οι συνέπειες ενδεχόμενης εισβολής Τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ
  • [05] ΔΝΤ: Περιορισμένες οι συνέπειες των τιμών πετρελαίου στην διεθνή οικονομία
  • [06] Επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα
  • [07] NYT: Συμβόλαια ενός δις σε Ιρανικές και Κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ

  • [01] Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στο Καράτσι

    19-10-2007

    Στο Πακιστάν, 125 νεκροί και 260 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός από δύο εκρήξεις βομβών στο Καράτσι που στόχευαν την πρώην πρωθυπουργό, Μπεναζίρ Μπούτο. Πρόκειται για μια απ' τις πλέον πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην ιστορία του Πακιστάν. Οι αρχές δήλωσαν ότι η κ. Μπούτο απομακρύνθηκε ασφαλώς από τη περιοχή μετά την επίθεση και ότι μεταφέρθηκε στην κατοικία της οικογένειας Μπούτο.

    Σύμφωνα με τις αρχές οι δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα κοντά στο θωρακισμένο αυτοκίνητο της κ. Μπούτο και μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να προϋπαντήσει την πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν που επέστρεψε στη πατρίδα της μετά από 8 χρόνια αυτοεξορίας. Ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν απειλήσει με βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος της κ. Μπούτο.

    Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από το όχημα της

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι οι ΗΠΑ 'θρηνούν τα αθώα θύματα' στο Καράτσι. 'Δεν θα επιτραπεί στους εξτρεμιστές να αποτρέψουν τους Πακιστανούς να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και την δημοκρατική διαδικασία', επεσήμανε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εξέφρασε σοκ για την είδηση της επίθεσης στο Πακιστάν και τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, που είχε ζητήσει απ' την κ. Μπούτο να καθυστερήσει την επιστροφή της, χαρακτήρισε τις επιθέσεις 'συνωμοσία σε βάρος της Δημοκρατίας'. Από το Ντουμπάι όπου βρίσκεται ο σύζυγος της κ. Μπούτο, Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, δήλωσε ότι η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών του Πακιστάν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

    [02] Εγκρίθηκε η νέα Συνθήκη της ΕΕ

    19-10-2007

    Εγκρίθηκε στη Λισσαβόνα η νέα μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντικαθιστά το σχέδιο Ευρωσυντάγματος που απερρίφθη από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους το 2005. Μετά από συνεχείς συνομιλίες αργά την Πέμπτη το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών κατέληξαν σε συμφωνία, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν υποχωρήσεις προς την Ιταλία και την Πολωνία.

    Η Ιταλία διαφωνούσε με προτεινόμενη ανακατανομή εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο που θα της αφαιρούσε 6 απ' τις 78 έδρες της και θα διατάρασσε την ισορροπία εδρών της Ρώμης με την Βρετανία και τη Γαλλία. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζύνσκι, είχε ζητήσει μια συνθήκη που θα επέτρεπε σε μειοψηφία μελών να καθυστερήσουν προσωρινά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα συνθήκη θα υπογραφεί στις 13 Δεκεμβρίου και θα ισχύσει από το 2009 αν επικυρωθεί από όλες τις 27 χώρες μέλη της ενωμένης Ευρώπης.

    [03] Συνομιλίες Ράις-Αμπντάλλα

    19-10-2007

    Μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας εξέφρασε την υποστήριξη του προς την ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

    Σε ανακοινωθέν του μετά τις συνομιλίες, ο Ιορδανός μονάρχης φέρεται να δηλώνει ότι αισθάνεται ενθαρρυμένος από την πρόοδο που επετεύχθη στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού της κ. Ράις στη Μέση Ανατολή. Επίσης και η κ. Ράις επεσήμανε ότι αισθάνεται ικανοποίηση από τις συνομιλίες της με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία, παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν είναι αξιοπερίεργο που υπάρχει ένταση ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης, επεσήμανε η κ. Ράις, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που εξετάζονται.

    Επίσης την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τις επαφές που άρχισε η κ. Ράις.

    [04] Ζεμπαρί: Σοβαρότατες οι συνέπειες ενδεχόμενης εισβολής Τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ

    19-10-2007

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι ενδεχόμενη Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για ολόκληρη τη περιοχή.

    Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ, ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε ότι το Ιράκ δεν συμφωνεί με την παρουσία των ανταρτών στην αυτόνομη Κουρδική περιοχή του Ιράκ, αλλά σημείωσε ότι η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που εξουσιοδοτεί διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των ανταρτών θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη περιοχή και τόνισε ότι το μέτρο παραβιάζει την αυτεξουσιότητα του Ιράκ.

    Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, που βρίσκεται στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η Τουρκική Βουλή έδωσε την εν λόγω εξουσιοδότηση γιατί οι προσπάθειες κατά των τρομοκρατών με την συνεργασία των ΗΠΑ και της Ιρακινής κυβέρνησης, έχουν αποτύχει.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ ζήτησε απ' την Τουρκία να αποφύγει να περάσει τα σύνορα του Ιράκ. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο επεσήμανε ότι το πρόβλημα με τους Κούρδους αντάρτες δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. Εξάλλου, χιλιάδες Κούρδοι συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στο βόρειο Ιράκ διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής στη περιοχή.

    [05] ΔΝΤ: Περιορισμένες οι συνέπειες των τιμών πετρελαίου στην διεθνή οικονομία

    19-10-2007

    Ροντρίγκο Ράτο

    Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο, προέβλεψε ότι θα είναι περιορισμένη η επιρροή των υψηλών τιμών πετρελαίου στην διεθνή οικονομία. Σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράτο δήλωσε ότι η μεγάλη ζήτηση και τα περιορισμένα αποθέματα προκάλεσαν την αύξηση των τιμών πετρελαίου και σημείωσε ότι πολλές χώρες έχουν αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις σε θέματα πετρελαίου μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετία του 1970.

    Πάντως σε νέα ύψη ρεκόρ αναρριχήθηκαν την Πέμπτη οι τιμές αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φθάνοντας για πρώτη φορά τα 89 δολάρια το βαρέλι. Στο μεταξύ αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    [06] Επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα

    19-10-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των Ισραηλινών ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Πούτιν παραδέχτηκε το εύρος των Ισραηλινών προβληματισμών για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και εξέφρασε ετοιμότητα να μοιραστεί με τον Ισραηλινό ηγέτη τα αποτελέσματα των συνομιλιών του αυτή την εβδομάδα με τον Ιρανό ομόλογο του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Ο κ. Ολμέρτ μετέβη στη Μόσχα στα πλαίσια των νέων προσπαθειών μέσω του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Για τον ίδιο λόγο η υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετέβη στο Πεκίνο.

    [07] NYT: Συμβόλαια ενός δις σε Ιρανικές και Κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ

    19-10-2007

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι το Ιράκ χορήγησε συμβόλαια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε Ιρανικές και Κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροδότησης. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το θέμα, μιας και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει Σιίτες αντάρτες στο Ιράκ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι εξετάζονται οι πληροφορίες για τα συμβόλαια ενέργειας στο Ιράκ και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ξένες επενδύσεις στο Ιράκ, αλλά παράλληλα ανησυχούν για την 'αρνητική επιρροή του Ιράν' στο Ιράκ, όπως είπε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 October 2007 - 1:19:38 UTC