Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από 2 τρις. δολάρια οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [02] Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [03] Υπεραμύνεται η Ράις της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή
  • [04] Επίθεση Ισραήλ κατά εξτρεμιστών στη Γάζα
  • [05] Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας
  • [06] Λαριτζανί: Νέες ιδέες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ν. Καλιφόρνια
  • [08] Σέφερ: Πρόοδος στις προσπάθειες για αύξηση του αριθμού Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [09] Αλέξης Γαλανός: Δήμαρχος σε μια πόλη φάντασμα

  • [01] Πάνω από 2 τρις. δολάρια οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    25-10-2007

    Νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρει ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα στοιχίσουν στις ΗΠΑ συνολικά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2017. Επίσης στην έκθεση υπολογίζεται ότι μια ποιο γρήγορη απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων θα κοστίσει περίπου 480 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα απ' ότι μια ποιο σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο πρόεδρος Μπους ζητά αυτή την εβδομάδα απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει άλλα 46 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2008.

    [02] Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    25-10-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε απ' τη Τουρκία να βελτιώσει το μητρώο της στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη απ' τη Κύπρο. Αλλά παράλληλα σε ομιλία του τη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρέν, δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα διευρυνθούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.

    Στις 6 Νοεμβρίου αναμένεται η ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αναλυτές δηλώνουν ότι η έκθεση θα αντικατοπτρίζει ιδέες που παρουσιάστηκαν τη Τετάρτη απ' τον κ. Ρεν και τον Πορτογάλο υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μανουέλ Λόμπο Αντούνες. Ο κ. Αντούνες εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη προόδου σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης στη Τουρκία.

    [03] Υπεραμύνεται η Ράις της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή

    25-10-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υπεραμύνθηκε του σχεδίου των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική διάσκεψη τον άλλο μήνα. Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, η κ. Ράις επεσήμανε ότι μετριοπαθείς δυνάμεις στη Μέση Ανατολή χρειάζονται στήριξη για να μην διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτικές εξτρεμιστών στη περιοχή. Αλλά επικριτές της διάσκεψης όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τομ Λάντος, διαφωνούν με τη χρονική στιγμή της διοργάνωσης.

    Επίσης τη Τετάρτη το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κ. Ράις θα συναντηθεί με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία στις αρχές του άλλου μήνα στη Ραμάλλα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί κοινού ανακοινωθέντος που θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη. Επίσης η κ. Ράις θα μεταβεί στη Τουρκία την 1η Νοεμβρίου για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο, Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική σύνοδο στη Κωνσταντινούπολη για το Ιράκ.

    [04] Επίθεση Ισραήλ κατά εξτρεμιστών στη Γάζα

    25-10-2007

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο μαχητές της έξω απ' την Χαν Γιουνίς στη Γάζα νωρίς σήμερα το πρωί. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε βάρος δύο ένοπλων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευε εξτρεμιστές που έριχναν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Παράλληλα Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ετοιμάζουν σχέδιο διακοπής της ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων διασυνοριακών επιθέσεων με ρουκέτες από μέρους Παλαιστινίων εξτρεμιστών. Το εν λόγω σχέδιο θα υποβληθεί στον υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ σήμερα.

    [05] Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας

    25-10-2007

    Υψηλόβαθμη Ιρακινή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια διπλωματικής αποκλιμάκωσης της κρίσης στην κοινή μεθόριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις απ' τους Ιρακινούς εκπροσώπους με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων Κούρδων ανταρτών στη Τουρκία. Πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο στρατός επιτέθηκε εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών τη Τετάρτη κατά μήκος των συνόρων, αλλά ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε άγνοια για το θέμα.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ζήτησε απ' την κυβέρνηση να λάβει οικονομικά μέτρα σε βάρος οργανώσεων που έμμεσα ή άμεσα βοηθούν τους αντάρτες του ΠεΚαΚα. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, διέψευσε Τουρκικές πληροφορίες ότι έχει προσφερθεί να εκδώσει ηγέτες των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

    [06] Λαριτζανί: Νέες ιδέες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    25-10-2007

    Αλί Λαριτζανί και Χαβιέ Σολάνα

    Ο πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι νέες και 'εποικοδομητικές' ιδέες παρουσιάστηκαν στη διάρκεια διήμερων συνομιλιών στη Ρώμη με θέμα το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Λαριτζανί και ο αντικαταστάτης του, Σαΐντ Τζαλίλι, συναντήθηκαν στην Ιταλική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω πρόοδο, δήλωσε ο κ. Λαριτζανί. Ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι η Ιταλία ενθαρρύνει το διάλογο σαν το μόνο όργανο επίλυσης της αντιπαράθεσης με τη Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι δραστηριότητες του Ιράν αποτελούν 'την σημαντικότερη πρόκληση' στην Αμερικανική ασφάλεια.

    [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ν. Καλιφόρνια

    25-10-2007

    Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια δηλώνουν ότι το κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές αυτή της εβδομάδας θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς συνεχίζουν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε ακτίνα ενός εκατομμυρίου 700 χιλιάδων στρεμμάτων ενισχυόμενα απ' τους ισχυρούς ανέμους.

    1.500 οικήματα έχουν καταστραφεί απ' τις πυρκαγιές και πάνω από 500 χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη περιοχή. 5 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 24 πυροσβεστών. Επίσης οι αρχές διερευνούν την πιθανότητα εμπρησμού σε τουλάχιστον μια εστία.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 68 χιλιάδες σπίτια συνεχίζουν να κινδυνεύουν, ενώ έχει φτάσει στη περιοχή ομοσπονδιακή βοήθεια με πυροσβέστες, ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πάνω από 8 χιλιάδες πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Καλιφόρνια. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την περιοχή σήμερα.

    [08] Σέφερ: Πρόοδος στις προσπάθειες για αύξηση του αριθμού Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    25-10-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάπ Ντε Χοπ Σέφερ, ανέφερε πρόοδο στις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι μετά από σύσκεψη στην Ολλανδία, οι υπουργοί άμυνας της συμμαχίας συμφώνησαν να προσφέρουν περισσότερους στρατιώτες, αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε ποιες χώρες θα στείλουν κι άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, προσπάθησε να πείσει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο νότιο Αφγανιστάν, όπου σημειώνονται οι περισσότερα μάχες με τους Ταλεμπάν. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού απ' τις Νατοϊκές δυνάμεις και για την ασφάλεια των επαρχιακών ομάδων ανοικοδόμησης. Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να στείλουν και άλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

    [09] Αλέξης Γαλανός: Δήμαρχος σε μια πόλη φάντασμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-10-2007

    Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Γαλανού - Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Γαλανού

    Σε κάποια γωνιά της Κύπρου, υπάρχει μια παραθαλάσσια πόλη γεμάτη ομορφιά και πλούσια κτίσματα , άδεια όμως από κατοίκους και ξεχασμένη από τον πιο πολύ κόσμο. Είναι η Αμμόχωστος, που εγκαταλείφθηκε από τους πολίτες της τον Αύγουστο του 74 συνεπεία της Τουρκικής εισβολής. Ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος έχει εκλεγεί δήμαρχός της από εκτοπισμένους Αμμοχωστιανούς, βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Ουάσιγκτον στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας.

    Κατά την παραμονή του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Γαλανός παραχώρησε συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Αμμόχωστο σήμερα και ανέπτυξε τους στόχους της καινούργιας πρωτοβουλίας του. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κυρίου Γαλανού, όπως παρουσιάστηκε στα πλαίσια του τηλεοπτικού μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

    Κείμενο Συνέντευξης:

    Αλέξης Γαλανός

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Αλέξη Γαλανό. Κύριε Γαλανέ, καλώς ορίσατε.

    Πριν μιλήσουμε για την επίσκεψή σας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολλές επαφές που είχατε, περιγράψτε μας με λίγα λόγια την κατάσταση που επικρατεί στην Αμμόχωστο σήμερα.

    Α. Γαλανός: Η Αμμόχωστος εδώ και 33 χρόνια είναι μία πόλη φάντασμα. Είναι μια νεκρή πόλη με τα σπίτια της κατεστραμμένα, τα ξενοδοχεία της σε φριχτή κατάσταση, μια ζούγκλα αν θέλετε, μια πόλη στην οποία φυσούν άνεμοι, βωβή, ερημωμένη. Η κάποτε βασιλεύουσα, η ωραία Αμμόχωστος, η πιο προχωρημένη και αναπτυγμένη πόλη της Κύπρου, είναι σήμερα σε τραγική κατάσταση. Είναι ένα έγκλημα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Είναι μια περιφραγμένη πόλη, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τα Τουρκικά στρατεύματα. Είναι σε κατάσταση ομηρίας, απελπισίας, βωβή και μας περιμένει να γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας. Περιμένει από εμάς να της δώσουμε φωνή, και αυτό κάνουμε.

    Γ. Μπίστης: Κύριε δήμαρχε, στα τελευταία λίγα χρόνια έχουνε ανοίξει διάφορα σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή και μέσα από αυτά έχουνε πραγματοποιηθεί χιλιάδες περάσματα πολιτών από την μια κοινότητα του νησιού στην άλλη. Γίνεται τίποτα ανάλογο στην περίπτωση της Αμμοχώστου;

    Α. Γαλανός: Όσον αφορά την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, όχι. Αυτή είναι κλειστή για όλους από τα Τουρκικά στρατεύματα όχι από τους Τουρκοκυπρίους. Την έχουνε θέσει σε μια κατάσταση ομηρίας. Δεν μπορεί να πάει κανένας στην κλειστή πόλη. Βέβαια υπάρχει η ευρύτερη Αμμόχωστος που ήταν στα όρια του Δήμου κι εκεί μπορούν κάποιοι να επισκεφθούν, να δουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Πολλοί έχουν πάει. Εγώ δεν έχω πάει. Δεν αισθάνομαι ότι θέλω να πάω κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα πάω όταν γίνει λύση, αν γίνει λύση. Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να πάνε η γυναίκα μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι μου.

    Ο Γιώργος Μπίστης με τον Αλέξη Γαλανό στο στούντιο της ΦτΑ

    Γ. Μπίστης: Μπροστά μου έχω ένα βιβλίο με τις υπογραφές χιλιάδων πολιτών της Αμμοχώστου που ζητάνε να ξαναγυρίσουνε στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Σε αυτό ακριβώς το πράγμα αποβλέπει και η προσπάθεια την οποία εσείς έχετε ξεκινήσει. Μιλήστε μας για την επιδίωξή σας να επιστρέψετε στα πάτρια εδάφη. Σε τι στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια και τι χρειάζεται να γίνει για την υλοποίηση του στόχου σας;

    Α. Γαλανός: Κύριε Μπίστη, για την ακρίβεια, είναι δύο βιβλία, το ίδιο μεγάλα, που περιέχουν πάνω από 26 χιλιάδες υπογραφές των Βαροσιωτών που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και ζουν στην ίδια τους την πατρίδα πρόσφυγες. Άλλες 2-3 χιλιάδες υπογραφές έχουμε από Αμμοχωστιανούς που ζούνε στο εξωτερικό.

    Η προσπάθειά μας είναι να προσελκύσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον κάποιων που μπορεί να επηρεάσουν την Τουρκία, στην Ευρώπη και την Αμερική, και να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τα σπίτια του, αυτός κόσμος ζει ακόμα με την ελπίδα επιστροφής, αυτός ο κόσμος δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του, και μετά από 33 χρόνια, σε μια μεγάλη εκστρατεία που έγινε, κανένας δεν έμεινε που να μην υπογράψει αυτό το βιβλίο, που να μη διαδηλώσει την πίστη του για επιστροφή και να δώσει όρκο πως θα γυρίσει στα χώματά του. Ακόμα και τα παιδιά μας υπέγραψαν αυτά τα βιβλία.

    Το μήνυμα στην πόλη μας, την βασιλεύουσα αλλά βωβή σήμερα Αμμόχωστο, είναι πως δεν την ξεχάσαμε. Θα ξαναγίνει η πόλη της ζωής μας και θα γίνει η πόλη της ζωής των παιδιών μας. Η εκστρατεία μας συνεχίζεται. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και θα προχωρήσουμε.

    Γ. Μπίστης: Ας γυρίσουμε τώρα κύριε Γαλανέ στις επαφές που είχατε εδώ στη Ουάσιγκτον, και ήτανε πολλές από ότι καταλαβαίνω, όχι μόνο με μέλη της ομογένειας αλλά και με παράγοντες της Αμερικανικής κυβέρνησης. Μιλήστε μας γι αυτές και ιδιαίτερα πείτε μας πως είδανε οι συνομιλητές σας τα σχέδια που κάνετε για την Αμμόχωστο.

    Olympia Snowe

    Α. Γαλανός: Νομίζω ότι ήταν πολύ επιτυχείς οι επαφές. Έχει τώρα τρεις μέρες που από το πρωί μέχρι το βράδυ συναντούμε γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, τους εξηγούμε το θέμα, βλέπουνε τα βιβλία των υπογραφών, τους δίνουμε ένα φιλμάκι που έχουμε κάνει για την Αμμόχωστο και νομίζω ότι υπάρχει πάρα πολλή ανταπόκριση. Κάπως έχουμε ξαναφέρει στην επιφάνεια το μεγάλο δράμα της Αμμοχώστου που είναι και ένα σύμβολο για ολόκληρη την Κύπρο.

    Zack Space

    Βεβαίως έχουμε δει τους φίλους, τους βουλευτές Gus Bilirakis και John Sarbanes, νέα παιδιά με πάρα πολύ ενθουσιασμό και πάρα πολύ γνώση. Είδαμε επίσης τον βουλευτή Zack Space και σήμερα το απόγευμα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την γερουσιαστή κυρία Olympia Snowe. Είδαμε όμως και πολλούς άλλους φίλους και πιστεύω ότι το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου και η εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 θα αποτελέσει θέμα προτάσεων και εισηγήσεων από το Κογκρέσο.

    John Sarbanes

    Γ. Μπίστης: Τώρα όλα αυτά βέβαια από πλευράς Αμερικής. Αλλά η Κύπρος, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το θέμα αυτό της Αμμοχώστου οπωσδήποτε ενδιαφέρει άμεσα και την Ευρώπη. Πως βλέπουνε οι Ευρωπαίοι τα σχέδια τα οποία κάνετε για την Αμμόχωστο;

    Α. Γαλανός: Υπάρχει και εκεί ανταπόκριση στο επίπεδο του Ευροκοινοβουλίου. Υπάρχει όμως και μια κυνική αντιμετώπιση από κάποιους Ευρωπαϊκούς κύκλους που θέλουν να παραπέμπουν το Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Βεβαίως είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών και κανένας δεν το παραγνωρίζει και δεν θέλει να εκτροχιαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά δεν παύει η Αμμόχωστος να είναι μια Ευρωπαϊκή υπόθεση.

    Gus Bilirakis

    Πιστεύω ότι σιγά-σιγά αρχίζουμε να κινούμαστε στην Ευρώπη. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια και πρέπει να πάμε ενωμένοι μαζί να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Υπάρχει πολύ έδαφος για δουλειά, όπως και εδώ στην Αμερική.

    Γ. Μπίστης: Ενδιαφέροντα όλα όσα μας λέτε, αλλά ατυχώς κ. Γαλανέ ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήσασταν κοντά μας σήμερα και να ευχηθώ την επόμενη φορά που θα βρεθούμε για να τα ξαναπούμε, να είναι στην Αμμόχωστο.

    Α. Γαλανός: Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα και ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της Αμμοχώστου.

    Γ. Μπίστης: Προσκεκλημένος μας σήμερα ήτανε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αλέξης Γαλανός. Εδώ Γιώργος Μπίστης. Από όλους μας στην Φωνή της Αμερικής, καλή σας μέρα από την Ουάσιγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 October 2007 - 1:20:28 UTC