Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπίστηκε πως ο ιός του AIDS εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ
  • [02] Τουρκία: Επιθέσεις κατά Κούρδων ανταρτών
  • [03] Σουδάν: Νέες επιθέσεις στο Νταρφούρ
  • [04] Iσραήλ: Πρέπει να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση σε βάρος των Παλαιστινίων
  • [05] Ιράκ: Βομβιστής σε ποδήλατο σκοτώνει 29 άτομα
  • [06] Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Προασπιστής της Πίστεως και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [07] ΔΥΑΕ: "Λυπηρή" η άρνηση της Τεχεράνης να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα
  • [08] Η Χίλλαρυ Κλίντον στόχος των Ομπάμα και Έντουαρντς

  • [01] Εντοπίστηκε πως ο ιός του AIDS εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ

    30-10-2007

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τον ιό του AIDS που εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ έφερε μάλλον στην χώρα το 1969 ένας Αϊτινός μετανάστης, που είχε προσβληθεί από τον ιό στην Αφρική. Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει ότι ο ιός του AIDS μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ 12 χρόνια πριν η ασθένεια αναγνωριστεί απ' τις επίσημες υγειονομικές αρχές.

    Οι επιστήμονες με επικεφαλής βιολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελέτησαν αρχειοθετημένα δείγματα αίματος χαρτογραφώντας έτσι τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού του AIDS. Δηλώνουν λοιπόν ότι είναι πολύ πιθανόν ο Αϊτινός μετανάστης να προσεβλήθη απ' τον ιό στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Αφρική και στη συνέχεια ήρθε στις ΗΠΑ λίγα χρόνια αργότερα. Προηγούμενες μελέτες τοποθετούσαν τον κρίκο ΗΠΑ-Αϊτής στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

    [02] Τουρκία: Επιθέσεις κατά Κούρδων ανταρτών

    30-10-2007

    Τουρκικό ελικοπτερο τύπου Κόμπρα στα σύνορα με το Ιράκ.

    Τουρκικά ελικόπτερα επιτέθηκαν τη Δευτέρα κατά Κούρδων ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η επίθεση έγινε μετά από πληροφορίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι τουρκικά στρατεύματα περικύκλωσαν 100 Κούρδους αυτονομιστές σε ορεινή περιοχή στη μεθόριο με το Ιράκ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι τουρκικές δυνάμεις παγίδευσαν τους αντάρτες στην επαρχία Χακαρί αποκλείοντας πρόσβαση σε κουρδικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλή Μπαμπακάν, δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών. Κατά την διάρκεια συνέντευξης με το BBC, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, προειδοποίησε για 'καταστροφικές συνέπειες' αν η Τουρκία εξαπολύσει επίθεση σε βάρος του Πεκακά στο βόρειο Ιράκ.

    [03] Σουδάν: Νέες επιθέσεις στο Νταρφούρ

    30-10-2007

    Οι αντάρτες στο Νταρφούρ λένε ότι η κυβέρνηση του Σουδάν ξεκίνησε νέες επιθέσεις στην περιοχή, την ίδια μέρα που ανακοίνωσε εκεχειρία κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών στη Λιβύη. Οι 2 ομάδες ανταρτών, που μποϋκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λένε ότι πολιτοφύλακες και κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τους αντάρτες στην περιοχή Τζεμπέλ Μουν, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ. Εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, μία από τις ομάδες των επαναστατών δήλωσε στη ΦτΑ ότι κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν από αέρος θέσεις ανταρτών, γεγονός που παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Iσραήλ: Πρέπει να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση σε βάρος των Παλαιστινίων

    30-10-2007

    Πρατήριο βενζίνης στην πόλη της Γάζας

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν διασφαλιστεί ότι η ενέργεια αυτή δεν θα επιφέρει ανθρωπιστική κρίση. Ο κ. Μαζούζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθεί ανθρωπιστική κρίση στους Παλαιστίνιους. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το εμπάργκο πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

    Ανακοινωθέν του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την 'ανθρωπιστική κρίση' που αντιμετωπίζουν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Ο κ. Μπαν ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφαση του. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία επίσης εξέφρασαν ανησυχία για τα μέτρα, τα οποία το Ισραήλ υιοθετεί σε αντίποινα για τις καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα.

    [05] Ιράκ: Βομβιστής σε ποδήλατο σκοτώνει 29 άτομα

    30-10-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βομβιστής αυτοκτονίας με ποδήλατο σκότωσε τουλάχιστον 29 άτομα και τραυμάτισε 20 σε αστυνομικό τμήμα στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Ο δράστης επετέθη την Δευτέρα το πρωί σε νεοσύλλεκτους αστυνομικούς που είχαν συγκεντρωθεί για ασκήσεις. Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι εντόπισαν 20 αποκεφαλισμένες σορούς κοντά στη Μπακούμπα, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν προεστοί από την Ντιγιάλλα, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Κυριακή στη Βαγδάτη.

    Επίσης οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρέδωσαν τον έλεγχο της Σιιτικής επαρχίας Καρμπάλα στις Ιρακινές δυνάμεις. Η Καρμπάλα είναι η ογδόη από τις 18 επαρχίες του Ιράκ που τίθενται υπό πλήρη Ιρακινό έλεγχο.

    [06] Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Προασπιστής της Πίστεως και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    30-10-2007

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τιμήθηκε με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το έτος 2007, σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στην Νέα Υόρκη, όπου και εδρεύει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής.

    Το Αθηναγόρειο καθιερώθηκε πριν δύο δεκαετίες προς τιμήν του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος είχε υπηρετήσει επί 18 χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής, πριν αναδειχθεί Πατριάρχης το 1948. Έκτοτε το Αθηναγόρειο απονέμεται από τους Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε μια διαφορετική κάθε χρόνο προσωπικότητα που έχει διακριθεί για την δράση της στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στις προσωπικότητες που έχουνε τιμηθεί με το βραβείο Αθηναγόρα στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Jimmy Carter και George Herbert Bush, πατέρας του σημερινού προέδρου, η άλλοτε Πρώτη Κυρία της Αμερικής Barbara Bush, ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Micheil Gorbachev, ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, η μοναχή Μητέρα Τερέζα και ο Elie Wiesel.

    John Negroponte

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών John Negroponte ο οποίος χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ως προσωπικότητα με θερμά αισθήματα, μεγάλη γενναιοδωρία και ακεραιότητα χαρακτήρα που του επιτρέπει να παρέχει πεφωτισμένη ηγεσία στα 2 και πλέον εκατομμύρια Ελληνορθόδοξων Αμερικανών και να προωθεί τις αρχές της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Κατά τον κύριο Negroponte το Βραβείο Αθηναγόρα απονέμενεται σε προσωπικότητες ή οργανώσεις το έργο των οποίων διακρίνεται συστηματικά από επιδόσεις στον τομέα της προάσπισης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών για όλο τα άτομα του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή καταγωγής. Ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος, συνέχισε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, τιμάται με το Αθηναγόρειο Βραβείο για τις αναρίθμητες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στα τελευταία 40 χρόνια στην ανθρωπότητα, ως Ορθόδοξος ιεράρχης, θεολόγος, βιβλικός μελετητής και πνευματικός ηγέτης. Σύμφωνα με την έκφραση του κυρίου Negroponte ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είναι οικουμενικά αναγνωρισμένος ως πεφωτισμένος ηγέτης της ορθοδοξίας και προασπιστής της πίστεως αλλά επίσης και ως μεγάλος ανθρωπιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Zack Space

    Ο κύριος Negroponte παρατήρησε στην συνέχεια ότι τα ιδεώδη, οι αρχές και η Ιστορία της Ελλάδας ενέπνευσαν τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους οι οποίοι εκπόνησαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και κατόπιν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, πρόσθεσε, βλέπουμε άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να επιδιώκουν μεγαλύτερη προσωπική και πολιτική ελευθερία και την υιοθέτηση δημοκρατικών θεσμών, δηλαδή ιδεώδη που ταυτίζονται με την Ελληνική κουλτούρα από την εποχή του Περικλέους. Καταλήγοντας ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι χάρις στην ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στις τελευταίες τέσσαρες δεκαετίες τα ιδεώδη του Ελληνικού λαού και των Φιλελλήνων απανταχού της γης διατηρούν τη ζωτικότητα και την ευρωστία τους.

    Τελετάρχης στην εκδήλωση της απονομής του Αθηναγόρειου Βραβείου στον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής κ. Δημήτριο, ήταν ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από την Πολιτεία Οχάιο Zack Space. Στην τελετή της Νέας Υόρκης τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Καρδινάλιος McCarrick της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ραβίνος Schneier της Εβραϊκής κοινότητας Ηνωμένων Πολιτειών και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες καθώς επίσης προσωπικότητες από τον διπλωματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής.

    [07] ΔΥΑΕ: "Λυπηρή" η άρνηση της Τεχεράνης να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

    30-10-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με θέμα το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, χαρακτήρισε 'λυπηρή' την άρνηση της Τεχεράνης να τερματίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου και παρότρυνε το Ιράν να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και διαφάνεια στις σχέσεις του με την Διεθνή Υπηρεσία.

    Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας, Όλλι Χαϊνόνεν, βρίσκεται στην Τεχεράνη για τρεις μέρες επαφών με αξιωματούχους ου Ιράν που θα επικεντρωθούν στο θέμα των απλών και προηγμένων φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν χρησιμοποιεί απλούς φυγοκεντρωτές, αλλά διερευνά και τους ποιο περίπλοκους.

    Ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [08] Η Χίλλαρυ Κλίντον στόχος των Ομπάμα και Έντουαρντς

    30-10-2007

    Τα επιχειρήματα τους σε βάρος της κυρίαρχης προεδρικής υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλλαρυ Κλίντον, θα εκφράσουν σήμερα οι άλλοι δύο κύριοι υποψήφιοι του κόμματος, ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς, κατά την τηλεμαχία τους στη Φιλαδέλφεια.

    Στο μεταξύ, νέα σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στην πολιτεία Iowa, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, δίνει στην κ. Κλίντον ένα ποσοστό 29% της ψήφου, στο κ. Ομπάμα ένα 27% και στον κ. Έντουαρντς ένα 20%. Οι προκριματικές εκλογές στην Iowa θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιανουαρίου και μια καλή εμφάνιση ενός υποψηφίου στην εν λόγω πολιτεία αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για τις επόμενες προκριματικές εκλογές σε άλλες πολιτείες.

    Τη Δευτέρα οι κ. Ομπάμα και Έντουαρντς κατηγόρησαν την κ. Κλίντον για έλλειψη προγράμματος ενδυνάμωσης του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και για στενές σχέσεις με ειδικά συμφέροντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 31 October 2007 - 2:18:44 UTC