Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λειβαδάς: Οι νέοι Ελληνο-Αμερικανοί οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις ΗΠΑ
  • [02] Και ηλεκτρονικά βιβλία η Amazon
  • [03] Ολμέρτ και Αμπάς αντάλλαξαν προτάσεις
  • [04] Εντείνονται οι ανησυχίες για το Πακιστάν
  • [05] Νέο επεισόδιο με ανάμειξη ιδιωτικών φρουρών στο Ιράκ
  • [06] Άλλος ένας γύρος συνομιλιών για το Κόσοβο

  • [01] Λειβαδάς: Οι νέοι Ελληνο-Αμερικανοί οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις ΗΠΑ

    By Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    20-11-2007

    Με τίτλο: 'Οραματιζόμαστε το μέλλον: Ικανοποιώντας τις ανάγκες των νέων Ελληνο-Αμερικανών', η Ελληνική Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και κορυφαίους παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ, όπως το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού / Περιφέρεια Αμερικής, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο, διοργάνωσαν το συμπόσιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

    Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη απ' την Ελλάδα, όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής για θέματα ενέργειας, μίλησαν στο συμπόσιο επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις τρέχουσες επιτυχίες και τους νέους προσανατολισμούς της Ελλάδας του σήμερα, όπως τόνισε στη ΦτΑ ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Πάνος Λειβαδάς. Κρίσιμης σημασίας κοινό χαρακτήρισε ο κ. Λειβαδάς τους νέους Ελληνο-Αμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που γνωρίζουν την Ελλάδα μέσα απ' τις αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων τους και τις επισκέψεις τους τα καλοκαίρια στις ηλιόλουστες παραλίες των Ελληνικών νησιών.

    'Όμως η Ελλάδα' τονίζει ο κ. Λειβαδάς 'πέραν αυτών των κατά τα άλλα πολύτιμων στοιχείων, παράγει καθημερινά εξελίξεις, παράγει νέα, παράγει επιτυχίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις επιτυχίες γιατί κατά τη γνώμη μου είναι οι ποιο σημαντικοί πρεσβευτές που έχει η χώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου, εδώ μιλάμε για τις ΗΠΑ'.

    Στόχος του Συμποσίου στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν ήταν να ανακαλύψουν οι νέοι Ελληνο-Αμερικανοί 'τους λόγους για τους οποίους αξίζει η Ελλάδα να ανακαλυφθεί εκ νέου', επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης.

    Σημειώνοντας τις επιτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας ο κ. Λειβαδάς αναφέρθηκε στο ρόλο της χώρας σαν σταθεροποιητικός παράγων, οικονομική δύναμη, ενεργειακός κόμβος και παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι περισσότεροι γείτονες προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στους Ευρω-Ατλαντικούς οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος εδώ και δεκαετίες.

    'Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα γνωρίζουν' επισημαίνει ο κ Λειβαδάς. 'Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τα γνωρίσουν οι Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής δεύτερη και τρίτης και τέταρτης γενιάς, διότι μ' αυτό τον τρόπο μπορούν να υποστηρίζουν στην καθημερινότητα τους, ακόμα πιο επάξια, ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα που αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τη κοινότητα και νομίζω ότι αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιδιότητα τους, όπως το λέω, ως πρεσβευτές της χώρας μας στην Αμερικανική κοινωνία'.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης επεσήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή προώθησης του νέου προσώπου της Ελλάδας στις ΗΠΑ συνεργάζονται παραγωγικά όλοι οι παράγοντες της Ελληνο-Αμερικανικής ομογένειας όπως το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, η ΑΧΕΠΑ, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    [02] Και ηλεκτρονικά βιβλία η Amazon

    20-11-2007

    Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός τόπος λιανικής πώλησης αγαθών στον κόσμο, η Amazon.com, απoκάλυψε τη Δευτέρα συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες να 'κατεβάσουν' βιβλία και να τα διαβάσουν. Η Amazon ξεκίνησε πουλώντας στο διαδίκτυο βιβλία και CD και αργότερα επεκτάθηκε σε ηλεκτρονικά είδη, είδη ρουχισμού, αυτοκίνητα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Η νέα συσκευή ονομάζεται "Kindle", στοιχίζει περίπου 400 δολάρια και παρέχει πρόσβαση σε 90 χιλιάδες βιβλία, καθώς και εφημερίδες και περιοδικά. Περίπου 100 μπεστ-σέλλερ διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή και στοιχίζουν 10 δολάρια το καθένα, κόστος μικρότερο από την τιμή ενός παραδοσιακού βιβλίου.

    Αυτή την στιγμή τα λεγόμενα e-books, δηλαδή ηλεκτρονικά βιβλία, απαρτίζουν μόνο το 1% της αγοράς. Η Amazon ελπίζει να πάει καλύτερα και προσθέτει ότι η συσκευή καθιστά το διάβασμα πιο σε εύκολο σε σχέση με άλλες οθόνες στο παρελθόν, διαθέτει ασύρματη σύνδεση και ζυγίζει μόνο 300 γραμμάρια.

    [03] Ολμέρτ και Αμπάς αντάλλαξαν προτάσεις

    20-11-2007

    Η υπουγός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι με τον Πρωθυπουργό της χώρας Εχούντ Ολμέρτ και τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αντάλλαξε προτάσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Ερεκάτ ανέφερε ότι οι 2 ηγέτες ζήτησαν απ' τις διαπραγματευτικές τους ομάδες να συνεχίσουν να εργάζονται για τη σύνταξη κοινού εγγράφου που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, η οποία θα γίνει στην Ανάπολη της πολιτείας Μέρυλαντ.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι περιμένει έντονες διαπραγματεύσεις για θέματα όπως ο καθορισμός των συνόρων, το μέλλον της Ιερουσαλήμ και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

    Ο κ. Αμπάς πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της διάσκεψης. Επεσήμανε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να επιτευχθεί συμφωνία, επί του κειμένου της κοινής διακήρυξης, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη επί σταθερής βάσης, όπως είπε.

    [04] Εντείνονται οι ανησυχίες για το Πακιστάν

    20-11-2007

    Τζέφ Μορέλ

    Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει πρόγραμμα ενίσχυσης των ικανοτήτων παραστρατιωτικών μαχητών που περιπολούν την δύσβατη περιοχή των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν επιβάλλοντας την έννομη τάξη. Ο κ. Μορέλ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης του Πακιστανικού Μεθοριακού Σώματος ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τους φρουρούς, χωρίς όμως να τους χορηγούν όπλα ή πυρομαχικά και επεσήμανε ότι το Πεντάγωνο θα ήθελε την διεύρυνση της εν λόγω δύναμης γιατί τα μέλη της γνωρίζουν καλά τη γλώσσα και την περιοχή και χαίρουν αξιοπιστίας. Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας φιλοδοξεί να διπλασιάσει τα κονδύλια γι' αυτή την προσπάθεια στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Μορέλ δήλωσε επίσης ότι έχει προταθεί σχέδιο για την στρατολόγηση φυλάρχων σε απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη εξεταστεί σοβαρά απ' το Πεντάγωνο.

    Στο διπλωματικό χώρο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν το πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να άρει το καθεστώς έκτατης ανάγκης που έχει επιβάλλει στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Πακιστάν δεν μπορεί να διενεργήσει το είδος των εκλογών που θέλει χωρίς την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την επαναφορά της ελευθερίας του τύπου.

    [05] Νέο επεισόδιο με ανάμειξη ιδιωτικών φρουρών στο Ιράκ

    20-11-2007

    Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ιρακινοί στρατιώτες συνέλαβαν 43 άτομα, τα περισσότερα απ' τα οποία ήταν αλλοδαποί, για την υπόθεση πυροβολισμού Ιρακινής στη Βαγδάτη. Οι φρουροί, 2 Αμερικανοί, 10 Ιρακινοί, ένας Ινδός, καθώς και πολλοί άλλοι απ' το Νεπάλ και την Σρι Λάνκα, επέβαιναν σε αυτοκινητοπομπή στην περιοχή Καράντα της Βαγδάτης. Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο με ανάμειξη ιδιωτικών φρουρών στο Ιράκ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση του θύματος.

    Παράλληλα η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι σκότωσαν τρεις αστυνομικούς σε ενέδρα στην Ζαγκίνια, κοντά στη Μπακούμπα. Επίσης ένα άτομο σκοτώθηκε από βόμβα στο οδόστρωμα στην ανατολική Βαγδάτη, ενώ στην πόλη Μπεϊτζί, τουλάχιστον 5 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    [06] Άλλος ένας γύρος συνομιλιών για το Κόσοβο

    20-11-2007

    Άλλον έναν γύρο συνομιλιών πραγματοποιούν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι ΗΠΑ με θέμα το μέλλον του Κοσυφοπεδίου καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 10ης Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γούλφγκανγκ Ίσιγκερ, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Σερβίας και Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου. Από διπλωματικής πλευράς έχει διερευνηθεί κάθε γνωστή λύση, στα πλαίσια μια ειλικρινούς και έντονης διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο κ. Ίσιγκερ.

    Πάντως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις συνομιλίες δεν περιμένουν κάποια συνταρακτική εξέλιξη. Η κυβέρνηση Μπούς έχει χαρακτηρίσει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου αναπόφευκτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 November 2007 - 2:18:36 UTC