Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ: Μία δεκαετία μόνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • [02] Κύπρος και Μάλτα στην Ευρωζώνη
  • [03] Καραμανλής: Διάθεση συνεργασίας πρέπει να επιδείξει η Τουρκία
  • [04] Απευθείας συνομιλίες Μπους, Αμπάς και Ολμέρτ
  • [05] Επίσκεψη Χιλ στη Β. Κορέα
  • [06] Συνάντηση Μπους με ηγέτη Σιιτών του Ιράκ
  • [07] Παραιτείται ο Μουσάραφ απ' το στρατιωτικό του αξίωμα
  • [08] Καμία ένδειξη προόδου στις συνομιλίες για το Κόσοβο

  • [01] ΗΕ: Μία δεκαετία μόνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

    28-11-2007

    Λιγότερο από μία δεκαετία έχει η διεθνής κοινότητα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιπτώσεις στον οικονομικό αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα καθώς και αμετάκλητες οικολογικές καταστροφές.

    Νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες θα υποφέρουν πρώτες και θα υποστούν τις επιπτώσεις αν και δεν είναι αυτές που ευθύνονται για το φαινόμενο την υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν από την διεθνή σύνοδο υπουργών περιβάλλοντος στο Μπαλί της Ινδονησίας για μια νέα συνθήκης για το περιβάλλον.

    Οι υπουργοί στοχεύουν σε μεγαλύτερες περικοπές στα επίπεδα αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2012, που λήγει και το πρωτόκολλο του Κυότο. Τα Η.Ε. επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή από τη διεθνή κοινότητα λείπει μία αίσθηση επιτακτικής ανάγκης κινητοποίησης, αλληλεγγύης και συνειδητοποίησης του συλλογικού συμφέροντος στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    [02] Κύπρος και Μάλτα στην Ευρωζώνη

    28-11-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη Κύπρος και Μάλτα θα ενταχθούν επίσημα πλέον στην Ζώνη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου. Ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, δήλωσε τη Τρίτη ότι οι λαοί των δύο αυτών χωρών θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για το γεγονός της ένταξης τους στην μεγαλύτερη νομισματική ένωση του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως είπε. Ήδη έχουν αρχίσει να διανέμονται Ευρώ σε κέρματα και χαρτονομίσματα σε τράπεζες της Κύπρου και της Μάλτας.

    [03] Καραμανλής: Διάθεση συνεργασίας πρέπει να επιδείξει η Τουρκία

    28-11-2007

    Κώστας Καραμανλής

    Μετά από συνομιλίες που είχε τη Τρίτη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση συνεργασίας για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για την συμπαράσταση της κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

    [04] Απευθείας συνομιλίες Μπους, Αμπάς και Ολμέρτ

    28-11-2007

    O Πρόεδρος Μπους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, θα έχουν απ' ευθείας συνομιλίες σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς, μια μέρα μετά την συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την επανέναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την δημιουργία 2 κρατών πριν το τέλος του 2008.

    Ο Πρόεδρος Μπούς διάβασε κοινό ανακοινωθέν Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο οποίο εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν τέλος σε δεκαετίες αιματοχυσίας και να ξεκινήσουν μία περίοδο ειρήνης. Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι οι κύριοι Αμπάς και Ολμέρτ θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες κάθε δύο εβδομάδες, ενώ συντονιστική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 12 Δεκεμβρίου.

    Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη της Ανάπολης ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξετάσουν όλα τα θέματα που εκκρεμούν και ο κ. Αμπάς ζήτησε απ' τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν σίγουροι πως θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος. Κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης τη Τρίτη η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η σύνοδος της Ανάπολης αποτελεί μια αρχή σοβαρών ουσιαστικών προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Παρόμοια ήταν και τα σχόλια της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη. Κατά την ομιλία της στην σύνοδο της Ανάπολης η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι: 'Πρόκειται για πρωτοφανή συναίνεση και πολιτικό κεφάλαιο. Ο δυναμισμός και η αφοσίωση της Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε συνδυασμό με την ρεαλιστική, εποικοδομητική και υπεύθυνη προσέγγιση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και την θετική ανάμειξη των Αράβων φίλων μας, έκαναν αυτή την διάσκεψη πραγματικότητα και έδωσαν σε όλους μια αίσθηση πραγματικών πιθανοτήτων για την επίτευξη ειρήνης στους Αγίους Τόπους. Τώρα όμως θα πρέπει να συνοδεύσουμε τα λόγια μας με πράξεις', τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε συνέντευξη του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η διάσκεψη της Ανάπολης χρειάστηκε έντονη προετοιμασία και σχεδιασμό και επεσήμανε ότι ο ρόλος του στην ειρηνευτική διαδικασία από δω και μπρος θα είναι να κάνει τηλεφωνήματα, να φιλοξενεί συναντήσεις, να ακούει και να ενθαρρύνει.

    Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή αστυνομία στη Δυτική Όχθη χρησιμοποίησε βία για την διάλυση διαδηλώσεων κατά της διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε και στη Λωρίδα της Γάζας όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την αντίθεση τους προς τη διάσκεψη στην Ανάπολη.

    Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να άρουν τον αποκλεισμό, όπως τον χαρακτήρισε, της Γάζας και τόνισε ότι οι αραβικές χώρες δεν πρέπει να είναι συνεργοί σε διάσκεψη που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους Παλαιστίνιους.

    [05] Επίσκεψη Χιλ στη Β. Κορέα

    28-11-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο κύριος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Πιονγιάνγκ για να επιθεωρήσει την διαδικασία αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι ο κ. Χιλ θα επισκεφτεί το κύριο πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας, στο Γιονμπιόν και θα συναντηθεί με ανώτερους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του ομολόγου του Κιμ Κύε Κουάν. Η τελευταία επίσκεψη του κ. Χιλ στη Βόρεια Κορέα ήταν τον Ιούνιο.

    Επίσης ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    [06] Συνάντηση Μπους με ηγέτη Σιιτών του Ιράκ

    28-11-2007

    Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ

    Ο πρόεδρος Μπους είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον ανώτερο πολιτικό ηγέτη των Σιιτών στο Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι συζήτησαν την βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ και άλλα πολιτικά θέματα και θέματα ασφάλειας.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη τη Τρίτη Ιρακινοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν Αμερικανούς στρατιώτες για τον θάνατο μέχρι και 7 Ιρακινών αμάχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού σε δύο ξεχωριστά επεισόδια. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν θανάτους αμάχων στον αγώνα που καταβάλλουν κατά τρομοκρατών στο Ιράκ.

    [07] Παραιτείται ο Μουσάραφ απ' το στρατιωτικό του αξίωμα

    28-11-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, θα παραιτηθεί σήμερα απ' το στρατιωτικό του αξίωμα για να ορκιστεί πρόεδρος της χώρας τη Πέμπτη. Τη Τρίτη ο στρατηγός Μουσάραφ συμμετείχε σε στρατιωτικές αποχαιρετιστήριες τελετές και συναντήθηκε με ανώτερους διοικητές του Πακιστανικού στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας. Το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσίας από τον κ. Μουσάραφ στον αντικαταστάτη του στρατηγό Ασφάκ Καγιανί, δεν πρόκειται να επηρεάσει την ικανότητα του Πακιστανικού στρατεύματος να πολεμήσει τους τρομοκράτες.

    Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η απόσυρση του στρατηγού Μουσάραφ απ' τον στρατιωτικό του ρόλο θα επιτρέψει στον νέο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να επικεντρωθεί σε στρατιωτικά θέματα, ενώ ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. Κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του κ. Μουσάραφ απ' το στράτευμα, αλλά δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εξετάζουν την πιθανότητα μποϋκοτάζ των εκλογών του Ιανουαρίου.

    [08] Καμία ένδειξη προόδου στις συνομιλίες για το Κόσοβο

    28-11-2007

    Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και Μπόρις Τάντιτς στις συνομιλίες για το Κόσοβο στο Μπάντεν της Αυστρίας

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αυστρία ο ποιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε απ' τις δύο πλευρές είναι διατεθειμένη να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις.

    Την Τρίτη, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι οποιαδήποτε μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από μέρος του Κοσόβου θα εκληφθεί σαν εγκληματική ενέργεια και επεσήμανε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το τελικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι η περιοχή δεν πρόκειται να μείνει όμηρος όσων αντιτίθενται στο να γίνει αυτοδύναμο κράτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 November 2007 - 2:18:27 UTC