Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα: Αναχωρεί ο Αλί Μπαμπατζάν, έρχεται ο Μάθιου Νίμιτς
  • [02] Μπούς: "Προειδοποιητική ένδειξη" τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών
  • [03] Γκέιτς: Το Αφγανιστάν χρειάζεται περισσότερη βοήθεια
  • [04] Γιέρεμιτς: Η Σερβία εξετάζει αντίποινα κατά ενδεχόμενης μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου
  • [05] 10 νεκροί από πλημμύρες και καταιγίδες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ
  • [06] Παλαιστίνιοι ζητούν απ' τις ΗΠΑ να σταματήσουν Ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ

  • [01] Αθήνα: Αναχωρεί ο Αλί Μπαμπατζάν, έρχεται ο Μάθιου Νίμιτς

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-12-2007

    Αλί Μπαμπατζάν, Ντόρα Μπακογιάννη

    Τα δύο καυτά κάρβουνα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι και σήμερα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Aλί Μπαμπατζάν, ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα με συνάντηση που θα έχει το πρωί με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ενώ φθάνει απο τα Σκόπια στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για να συναντηθεί τόσο με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπαμπατζάν μπορούν συνοπτικά να χαρακτηρισθούν θετικά καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση των δύο χωρών να υιοθετήσουν πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανοίγοντας, όπως είπε η υπουργός Eξωτερικών κ. Μπακογιάννη, 'ένα νέο παράθυρο' στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κ. Μπακογιάννη είπε οτι χρειάζονται σκληρές προσπάθειες για την βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών που οι σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια κινούνται σε άλλη βάση, καθώς η Ελλάδα στηρίζει πάντα την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Μπαμπατζάν, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι διαπίστωσε μια θερμή υποδοχή και πως οι δύο χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να ενισχύσουν τις φιλικές τους σχέσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της χώρας του. Ο Τούρκος υπουργός υπερτόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι ο υπ' αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος συμπληρώνοντας ότι ο όγκος των συναλλαγών Ελλάδας-Τουρκίας θα φθάσει φέτος τα 3 δις Ευρώ.

    Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες η Κομισσιόν έπαιρνε θέση απέναντι στις δηλώσεις της Καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για 'προνομιακή σχέση' της Τουρκίας με την Ένωση (όμοια με αυτή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζύ) τονίζοντας ότι στόχος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία παραμένει η ένταξη της και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει πιστή στην δέσμευσή της.

    Ο κ. Μάθιου Νίμιτς όμως έρχεται για να ενημερώσει την Ελληνική κυβέρνηση ότι, ύστερα από μιάμιση ώρα άγονης συζήτησης, η κυβέρνηση των Σκοπίων εμμένει στην αδιαλλαξία της δραματοποιώντας μάλιστα το θέμα ότι 'το όνομα ταυτίζεται με την εθνική ταυτότητα της χώρας'. Νέος γύρος διαβουλεύσεων έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο.

    Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις είναι και η αιτία που σύμφωνα με πληροφορίες η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ραις ζήτησε να συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.

    'Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας και πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και μάλιστα πρiν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την άνοιξη' είπε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μιλώντας στο 16ο ετήσιο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] Μπούς: "Προειδοποιητική ένδειξη" τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών

    05-12-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο, παρά την νέα αξιολόγηση των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι η Τεχεράνη σταμάτησε το μυστικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων πριν 4 χρόνια. Σε δηλώσεις του τη Τρίτη απ' το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών αποτελούν 'προειδοποιητική ένδειξη', όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει το πρόγραμμα του πυρηνικών όπλων.

    Οι νέες αυτές πληροφορίες, σημείωσε ο κ. Μπούς, αποτελούν ευκαιρία για τις ΗΠΑ να συσπειρώσουν την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν να τερματίσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι, παρά την νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για νέες κυρώσεις των ΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για την αντιστροφή, όπως την χαρακτήρισε, των Αμερικανικών καταγγελιών ότι το Ιράν διατηρεί ενεργό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ να 'διορθώσουν', όπως είπε, τις μη ρεαλιστικές τους απόψεις και πρόσθεσε ότι 'οι σύγχρονες τάσεις' του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι απόλυτα ειρηνικές. Πάντως κανένας Ιρανός αξιωματούχος δεν έχει ποτέ παραδεχτεί ότι η Τεχεράνη διατηρούσε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων πριν το 2003.

    Από τη πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η νέα έκθεση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών επιβεβαιώνει δηλώσεις της υπηρεσίας ότι οι επιθεωρητές της δεν έχουν βρει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στο Ιράν και ότι δεν πρόκειται για άμεσο κίνδυνο, γεγονός που αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

    [03] Γκέιτς: Το Αφγανιστάν χρειάζεται περισσότερη βοήθεια

    05-12-2007

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για να βοηθήσει το Αφγανιστάν να εξουδετερώσει τους Ισλαμιστές. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, στη Καμπούλ τη Τρίτη, ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ασφάλεια και ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Ο κ. Καρζάι και ο επικεφαλής του Αφγανικού στρατού δήλωσαν στον κ. Γκέιτς ότι ο στρατός χρειάζεται περισσότερους εκπαιδευτές και εξοπλισμό για την καταπολέμηση των Ταλεμπάν, συμπεριλαμβανομένων μικρών όπλων και όλμων. Από τη πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει και συνεχίζει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια. Αλλά επεσήμανε ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να διευρύνουν τις προσπάθειες τους.

    Επίσης ο κ. Γκέιτς εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση των βιαιοτήτων στο Αφγανιστάν, αλλά επεσήμανε ότι πολλοί στρατιωτικοί διοικητές του είπαν πως η επιδείνωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός της εντατικοποίησης των προσπαθειών των συμμαχικών δυνάμεων σε βάρος των Ταλεμπάν.

    [04] Γιέρεμιτς: Η Σερβία εξετάζει αντίποινα κατά ενδεχόμενης μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου

    05-12-2007

    Βούκ Γιέρεμιτς

    Η Σερβία προετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα σε βάρος οποιωνδήποτε χωρών αναγνωρίσουν ενδεχόμενη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από μέρους του Κοσυφοπεδίου. Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει σειρά μέτρων από 'ελαφρά μέχρι πολύ αυστηρά', όπως είπε.

    Σε δηλώσεις του προς το κοινοβούλιο τη Τρίτη, ο κ. Γιέρεμιτς επεσήμανε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με χώρες που θα παραβιάσουν την αυτεξουσιότητα και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

    Από την πλευρά τους οι Αλβανόφωνοι του Κοσυφοπεδίου δήλωσαν ότι, μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το θέμα, θα κηρύξουν ανεξαρτησία 'σε συμφωνία με την διεθνή κοινότητα', όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    [05] 10 νεκροί από πλημμύρες και καταιγίδες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ

    05-12-2007

    Η εθνοφρουρά του Όρεγκον απομακρύνει κατοίκους πλημμυρισμένων περιοχών, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εκπρόσωπος της εθνοφρουράς δήλωσε ότι οι στρατιώτες με βάρκες απεγκλωβίζουν κατοίκους που απομονώθηκαν στις πλημμυρισμένες πόλεις Βερνόνια και Τσιχάλις. Τις τελευταίες δύο μέρες σοβαρότατες καταιγίδες κατά μήκος των ανατολικών και Δυτικών ακτών των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τους θανάτους τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

    Οι κυβερνήτες του Όρεγκον και της πολιτείας Ουάσιγκτον έχουν κηρύξει τις περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αξιωματούχοι στην πολιτεία Γουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι σημαντική οδική αρτηρία έχει σκεπαστεί από τρία μέτρα νερό και πολλές διασώσεις στην εν λόγω πολιτεία έχουν γίνει με ελικόπτερα. Στο μεταξύ ο ανατολικός Καναδάς και οι βορειοανατολικές ΗΠΑ έχουν πληγεί από σφοδρή χιονοθύελλα και ισχυρούς ανέμους.

    [06] Παλαιστίνιοι ζητούν απ' τις ΗΠΑ να σταματήσουν Ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    05-12-2007

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κάνουν έκκληση στις ΗΠΑ να παρεμποδίσουν τα σχέδια του Ισραήλ να κατασκευάσει πάνω από 300 νέες κατοικίες και να διευρύνει Εβραϊκούς οικισμούς στις παρυφές της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι ηγέτες έστειλαν έκτακτο μήνυμα στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζητώντας της να παρέμβει.

    Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι οι νέες κατασκευές υποσκάπτουν τον νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που συμφωνήθηκαν στην Ανάπολη. Αλλά Ισραηλινός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση στην ανέγερση νέων Εβραϊκών οικισμών ισχύει μόνο για την Δυτική Όχθη. Η ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος, βρίσκεται σε Ισραηλινό έδαφος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 December 2007 - 2:18:21 UTC