Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο
  • [02] Ευκατάστατη η Ελλάδα;
  • [03] Ιράκ: 14 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
  • [04] Μπούς: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ηγέτης με επιρροή
  • [05] Σλοβενία: Η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να οδηγήσει το Κόσοβο στην ανεξαρτησία
  • [06] Ράις: Παραμένουν οι διαφωνίες στο ΣΑ
  • [07] Citigroup: Οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

  • [01] Eξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    21-12-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τον κόσμο

    Σε μερικές μέρες η ανθρωπότητα θα αποχαιρετήσει το 2007, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ουσιαστικές εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής και της επιστήμης γενικότερα, εξελίξεις που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και με τον ερχομό του 2008.

    Οι κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας βρέθηκαν στην κορυφή τις λίστας θεμάτων που συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον την χρονιά που φεύγει. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι παγετώνες στους πόλους της γης λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος επιβεβαίωσε με 90% βεβαιότητα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

    Αλ Γκόρ

    Οι διαπιστώσεις αυτές συνετέλεσαν στο να μοιραστεί η Διακυβερνητική Επιτροπή το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με τον πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, του οποίου το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Άβολη Αλήθεια εκθέτει ξεκάθαρα τους κινδύνους που εγκυμονεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο κ. Γκόρ συμμετείχε και στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί. Προσφωνώντας το κοινό κατά την τελετή απονομής των βραβείων τόνισε: 'Θα σας πως μια Άβολη Αλήθεια. Η χώρα μου είναι κυρίως υπεύθυνη για παρεμπόδιση της προόδου στο Μπαλί'.

    Τζώρτζ Ντέιλυ

    Επίσης μια απ' τις πολλά υποσχόμενες επιστημονικές εξελίξεις του 2007 ήταν η ανακοίνωση του καθηγητή, Τζώρτζ Ντέιλυ, απ' το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ότι κύτταρα δέρματος ενηλίκων μπορούν να μετατραπούν σε πρωτογενή κύτταρα παρακάμπτοντας έτσι τα όποια ηθικά διλήμματα για την χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. 'Οι επιστήμονες έδωσαν την ευκαιρία σε κύτταρα δέρματος να μετατραπούν σε πρωτογενή κύτταρα και να δημιουργήσουν κάθε είδους ανθρώπινο ιστό', επεσήμανε ο αμερικανός καθηγητής.

    Παράλληλα, μέσα στο 2007 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το γάλα και κρέας από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για κατανάλωση απ' τον άνθρωπο. Τα προϊόντα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτε απ' τα συμβατικά, δηλώνει η Υπηρεσία.

    Εβρυϊκά Βλαστοκύταρα

    Στον αγώνα τώρα κατά της νόσου Αλτζχάιμερ, την χρονιά που φεύγει οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι στατίνες, τα γνωστά φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, δεν προστατεύουν μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά βοηθούν και στην πρόληψη της νόσου Αλτζχάιμερ.

    Παράλληλα, θετικές εξελίξεις ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για δύο άλλες μάστιγες της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ιλαρά και το AIDS. Οι θάνατοι από ιλαρά μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 68% το 2007 και κατά 91% στην Αφρική. Επίσης για πρώτη φορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται το ποσοστό ανθρώπων που ζουν με AIDS, παγκοσμίως, καθώς επίσης και το ποσοστό νέων κρουσμάτων AIDS.

    Στο διάστημα τώρα, το 2007 η ΝΑΣΑ ενέτεινε τις κατασκευαστικές της προσπάθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρά τα όποια μηχανικά προβλήματα, ενώ αναμένεται πως οι πτήσεις των Αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και στο 2008. Παράλληλα δύο άλλες χώρες η Ιαπωνία και η Κίνα πέρασαν στον τομέα εξερεύνησης του διαστήματος, το 2007, εκτοξεύοντας τα πρώτα τους διαστημικά οχήματα στη σελήνη.

    Η χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες ήταν πλούσια σε επιστημονικές εξελίξεις. Πάντως θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η έρευνα με πρωτογενή κύτταρα, ο αγώνας για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, το AIDS, η ασφάλεια των τροφίμων και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σίγουρο πως θα απασχολήσουν τους επιστήμονες και την χρονιά που έρχεται.

    [02] Ευκατάστατη η Ελλάδα;

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    21-12-2007

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις μία μετά τα μεσάνυχτα, η ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή επί του προϋπολογισμού για το 2008. Επί συνόλου 300 βουλευτών τον νέο προϋπολογισμό υπερψήφισαν 152.

    Γιορτινές οι μέρες και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δείχνει μία έξαρση όγω των καθιερωμένων οικονομικών ενισχύσεων των Χριστουγέννων, δώρα κλπ σε εργαζόμενους αλλά και ανέργους που όμως δεν σταματούν να σχολιάζουν τις αυξημένες τιμές της αγοράς σε όλα τα είδη που μειώνουν την αγοραστική τους δυνατότητα.

    Και να που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζει τον νέο κατάλογο των χωρών μελών και το κατά κεφαλήν εισόδημά τους το περίφημο ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης με την Ελλάδα να παρουσιάζεται να έχει σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια και να φθάνει στις 98 μονάδες πολύ κοντά στο μέσο κοινοτικά όρο που είναι το 100.

    Μόνο που στους χαρακτηρισμούς 'ευκατάστατη η Ελλάδα' στα δημοσιεύματα , δεν αναφέρεται ότι βρίσκεται μ' αυτό το ποσοστό στην 13η θέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να προηγούνται , ούτε και ότι η διαφορά της οφείλεται στην πρόσφατη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ προς τα πάνω και όχι στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.

    Η χώρα π.χ .που φιγουράρει στην πρώτη θέση με 280 μονάδες και είναι το Λουξεμβούργο, έχει την ιδιαιτερότητα να έχει διακινούμενο για εργασία από γειτονικές χώρες πληθυσμό που συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά δεν υπολογίζεται στον επίσημο πληθυσμό του.

    Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του κατά κεφαλή ΑΕΠ επηρεάζεται και από τα επίπεδα των τιμών όπως τις καταγράφει η στατιστική υπηρεσία. Όταν λοιπόν αυτές εμφανίζονται μικρότερες από τις πραγματικές τότε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του είναι εικονική. Και για να γίνει πιό κατανοητό , η αύξηση είναι λογιστική και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της οικονομικής ισχύος του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.

    [03] Ιράκ: 14 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

    21-12-2007

    Οι Ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη πόλη Καναάν βόρεια της Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αμερικανού στρατιώτη και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10. Η αστυνομία και οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι ο δράστης πυροδότησε εκρηκτικά μέσα σε πλήθος που στέκονταν κοντά σε σταθμό έλεγχου.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν σοροί 26 ατόμων θαμμένοι δίπλα σε κέντρο βασανιστηρίων στη πόλη Μουκνταντίγια.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε δυσαρέσκεια για την διαδικασία επίτευξης πολιτικής προόδου στο Ιράκ, αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Ο κ. Μπους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με τη επιστροφή προσφύγων στα σπίτια τους και την εθνική συμφιλίωση που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για την επίτευξη πολιτικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

    [04] Μπούς: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ηγέτης με επιρροή

    21-12-2007

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το περιοδικό Τάιμ επέλεξε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πουτιν ως τον 'Άνθρωπο της Χρονιάς' λόγω της πολιτικής του επιρροής. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη ο κ. Μπους είπε ότι το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες της θητείας του κ. Πουτιν και πως αυτές θα διαμορφώσουν τη Ρωσία σε 10 χρόνια από τώρα. Ο κ. Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα παραμείνει στο δρόμο που οδηγεί στη δημοκρατία.

    Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε τo πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται μία ισορροπία στην κυβέρνηση, να διενεργούνται ελεύθερες εκλογές και να ανθούν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

    [05] Σλοβενία: Η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να οδηγήσει το Κόσοβο στην ανεξαρτησία

    21-12-2007

    Ντιμίτρι Ρούπελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να καθοδηγήσει το Κοσσυφοπέδιο προς ανεξαρτησία παρά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσει επί του θέματος.

    Ο κ. Ρούπελ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον καινούργιο χρόνο, έκανε τις δηλώσεις αυτές στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στους στόχους της προεδρίας για τους επόμενους έξη μήνες.

    Ο κ. Ρούπελ χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο και τα Δυτικά Βαλκάνια μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα του και επεσήμανε ότι οι κινήσεις του Κοσσυφοπεδίου προς ανεξαρτησία δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.

    [06] Ράις: Παραμένουν οι διαφωνίες στο ΣΑ

    21-12-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας ως προς το θέμα της εφαρμογής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Πάντως η κ. Ράις επεσήμανε ότι οι 6 χώρες συμφωνούν ως προς την στρατηγική επιβολής κυρώσεων αν το Ιράν συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο και επιβράβευσης της Τεχεράνης αν αυτή σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

    Στην διάσκεψη μέσω τηλεφώνου τη Πέμπτη, συμμετείχε και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί νέο ψήφισμα για το θέμα πριν τον Ιανουάριο.

    [07] Citigroup: Οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

    21-12-2007

    Αναλυτές του τραπεζικού οργανισμού Citigroup αναφέρουν ότι θα χαλαρώσει λίγο η άνοδος των τιμών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

    Η Citigroup προβλέπει αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής πετρελαίου Μπρεντ του Λονδίνου, με τις τιμές ανά βαρέλι να κυμαίνονται γύρω στα 80 δολάρια το 2008 και 75 το 2009. Ανάλογες τιμές προβλέπονται για το Αμερικανικό αργό πετρέλαιο.

    Την Πέμπτη το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 20 σεντς, κλείνοντας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 91,04 δολάρια το βαρέλι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 December 2007 - 2:18:19 UTC