Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 15 μέλη απαριθμεί πλέον η Ευρωζώνη
  • [02] Σημαντική μείωση του αριθμού θυμάτων από Ισραηλο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις
  • [03] Ιράκ: Το 2008 άρχισε με βομβιστική επίθεση και 30 νεκρούς
  • [04] Αϊόβα: Δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά Ομπάμα έναντι Κλίντον
  • [05] Πακιστάν: Αναβάλλονται οι εκλογές
  • [06] Μπούς: Στόχος η ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ

  • [01] 15 μέλη απαριθμεί πλέον η Ευρωζώνη

    01-01-2008

    Μαζί με τον καινούργιο χρόνο η Κύπρος και η Μάλτα υποδέχτηκαν μετά τα μεσάνυχτα το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ. Οι δύο πρώην Βρετανικές αποικίες αποχαιρέτησαν τα μέχρι σήμερα εθνικά τους νομίσματα, εντασσόμενες στην Ευρωζώνη που πλέον απαριθμεί 15 μέλη.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Λώρενς Γκόνζι, προέβησαν σε συμβολικές αναλήψεις Ευρώ από αυτόματες ταμιακές μηχανές. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη στην Ευρωζώνη, νέα εποχή για τη Κύπρο, ενώ η Μάλτα καλωσόρισε το Ευρώ με πυροτεχνήματα.

    [02] Σημαντική μείωση του αριθμού θυμάτων από Ισραηλο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις

    01-01-2008

    Ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε κάθετη πτώση του αριθμού θυμάτων απ' τις Ισραηλο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις το 2007. Συγκεκριμένα η οργάνωση Μπι-Τσελέμ ανακοίνωσε ότι το χρόνο που πέρασε οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 373 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων και 131 αμάχων, ενώ οι Παλαιστίνιοι σκότωσαν 13 Ισραηλινούς. Οι αριθμοί αυτοί είναι οι χαμηλότεροι από το 2000 που ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάδα των Παλαιστινίων.

    Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης η έκθεση της οργάνωσης Μπι-Τσελέμ αναφέρει κατακόρυφη άνοδο του αριθμού Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ενδο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις το 2007. Σύμφωνα με την οργάνωση 344 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ στη Γάζα.

    [03] Ιράκ: Το 2008 άρχισε με βομβιστική επίθεση και 30 νεκρούς

    01-01-2008

    30 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε κηδεία στην συνοικία Ζαγιούνα της ανατολικής Βαγδάτης, όπου ζουν Σιίτες και Σουνίτες. Επρόκειτο για την κηδεία αξιωματικού του στρατού που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα.

    Πάντως παρά την σημερινή επίθεση Αμερικανοί διοικητές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι έχουν μειωθεί οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά περίπου 60%. Αλλά παρόλα αυτά το 2007 ήταν η πλέον πολύνεκρη χρονιά στο Ιράκ από το 2003 που άρχισε ο πόλεμος.

    [04] Αϊόβα: Δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά Ομπάμα έναντι Κλίντον

    01-01-2008

    Νέα δημοσκόπηση στην πολιτεία Αϊόβα δείχνει τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα να προηγείται της Γερουσιαστή Χίλλαρυ Κλίντον, ενόψει των πρώτων προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του κόμματος την Πέμπτη στην εν λόγω πολιτεία.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο κ. Ομπάμα παίρνει ποσοστό 32%, ενώ η κ. Κλίντον 25% και τρίτος έρχεται ο πρώην γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς με 24%. Πάντως άλλη σφυγμομέτρηση του δικτύου CNN δείχνει την κ. Κλίντον να προηγείται με 33% και τον κ. Ομπάμα να έρχεται δεύτερος με 31%.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνυ, προηγείται με 31% με δεύτερο τον πρώην κυβερνήτη του Άρκενσω, Μάικ Χάκαμπι με 28%.

    [05] Πακιστάν: Αναβάλλονται οι εκλογές

    01-01-2008

    Ο Κανουάρ Ντιλσάντ μιλά στους δημοσιογράφους

    Η εκλογική επιτροπή του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές αναβάλλονται μέχρι τον Φεβρουάριο γιατί είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν την άλλη εβδομάδα όπως είχαν προγραμματιστεί. Ο γ.γ. της επιτροπής, Κανουάρ Ντιλσάντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Τρίτη ότι η νέα ημερομηνία εκλογών θα ανακοινωθεί τη Τετάρτη μετά από συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα.

    Πάντως τα κόμματα της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο και του πρώην πρωθυπουργού, Ναβάζ Σαρίφ, απαιτούν την πραγματοποίηση των εκλογών στις 9 Ιανουαρίου. Ο κ. Σαρίφ απειλεί με διαδηλώσεις αν αναβληθούν οι εκλογές. Το κόμμα του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, τάσσεται υπέρ της καθυστέρησης των εκλογών για μερικές εβδομάδες λέγοντας ότι οι εκλογές θα χάσουν αξιοπιστία αν πραγματοποιηθούν στο τρέχον κλίμα αστάθειας.

    [06] Μπούς: Στόχος η ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ

    01-01-2008

    Από το ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας όπου πέρασε τη Πρωτοχρονιά με την οικογένεια του και με φίλους, ο πρόεδρος Μπούς απηύθυνε τις ευχές του στον Αμερικανικό λαό λέγοντας ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους τη Τρίτη, ο κ. Μπούς τόνισε ότι στόχος του για το 2008 είναι να προωθήσει πολιτική που θα συντελέσει στην ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ και ευχήθηκε σ' όλους τους Αμερικανούς ευτυχία και υγεία για το νέο έτος.

    Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι στους τελευταίους αυτούς 13 μήνες στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπούς σκοπεύει να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πολιτική αύξησης φόρων και δημοσιονομικών δαπανών. Επίσης την άλλη εβδομάδα αρχίζει περιοδεία στη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 January 2008 - 2:18:24 UTC