Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου
  • [02] Γκέιτς: Ισχύουν τα σχέδια για απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ
  • [03] Ολμέρτ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις σε βάρος εξτρεμιστών στη Γάζα
  • [04] Πακιστάν: 9 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε τέμενος Σιιτών
  • [05] Μπερνάνκι: Ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας
  • [06] Προκριματικές σε Νεβάδα και Νότια Καρολίνα
  • [07] Κένυα: Άλλοι 7 νεκροί από πυρά της αστυνομίας
  • [08] ΗΠΑ: Κλωνοποίηση εμβρύων

  • [01] Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    18-01-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου»-Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου»

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας Aλέξανδρος Μαλλιάς παρασημοφορεί τον Ηλία Δημητρακόπουλο.

    Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που πριν από τέσσαρες δεκαετίες αγωνίστηκε για την διάσωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα τιμήθηκε στη Ουάσιγκτον. Στο έργο του είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Κάρολος Παπούλιας

    Γ. Μπίστης: Σε ειδική τελετή που έγινε στη Ουάσιγκτον ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς απένειμε, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον παλαίμαχο δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο.

    Ο κύριος Δημητρακόπουλος τιμήθηκε για την αφοσίωσή του στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τα οποία υπερασπίστηκε με έντονη αντιδικτατορική δράση, που ανέπτυξε στην Αμερική μετά την φυγάδευση του από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο 1967. Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς ανέφερε κι άλλες προσωπικότητες που έφυγαν εκείνη την περίοδο από την Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς των συνταγματαρχών.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Α. Μαλλιάς: Ο Κάρολος Παπούλιας πήγε αυτοεξόριστος στην Κολωνία της Γερμανίας κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος της Deutche Welle. Τώρα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, πριν από 35 χρόνια η Ντόρα Μπακογιάννη ζούσε με τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την οικογένειά τους σε αυτοεξορία στο Παρίσι. Τώρα είναι η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. Και οι δύο (Παπούλιας και Μπακογιάννη) υπογράφουν την παρασημοφόρηση του Ηλία Δημητρακόπουλου, δίνοντας κάτι που επί χρόνια έλλειπε: την αναγνώρισή του από την Ελλάδα.

    Η. Δημητρακόπουλος

    Γ. Μπίστης: Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ηλία Δημητρακόπουλο επειδή προέρχεται από την χώρα για την οποία αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις.

    Η. Δημητρακόπουλος: Είμαι βαθιά συγκινημένος για την τιμή που μου έγινε απόψε από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, η οποία αντικατοπτρίζει την προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που αντιστάθηκαν εναντίον της Ελληνικής δικτατορίας από το 1967 μέχρι το 1974.

    Ο Η. Δημητρακόπουλος με τον George McGovern στην τελετή.

    Γ. Μπίστης: Στα χρόνια εκείνα, η Αμερική ήτανε αναμεμιγμένη στον πόλεμο του Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις αποτελούσανε σύνηθες φαινόμενο στις μεγαλουπόλεις της. Το έντονο λαϊκό αίσθημα κατά του πολέμου οδήγησε τον Lyndon Johnson να μην επιδιώξει επανεκλογή και στην Προεδρία της χώρας τον διαδέχτηκε ο Richard Nixon, που έδωσε τέλος στο Βιετναμικό, αλλά παραιτήθηκε λίγο αργότερα όταν αποκαλύφθηκε ανάμιξή του σε πολιτικό σκάνδαλο. Παράλληλα φούντωναν το κίνημα για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, που ξεκίνησε ο Martin Luther King και το κίνημα των χίπηδων με σύνθημα 'Αγαπάτε ο ένας τον άλλον'.

    O δημοσιογράφος Christopher Hitchens μίλησε στην τελετή.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Ηλίας Δημητρακόπουλος αγωνίζονταν να πείσει κυβερνώντες και κυβερνώμενους στην Αμερική για την ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δύο νομοθέτες, που στο μεταξύ έχουνε πεθάνει, ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα θετικά στις προτροπές του κι επιδόθηκαν σε σθεναρή αντίσταση κατά της χούντας αγνοώντας κάθε πολιτικό κόστος.

    William Fullbright

    Η. Δημητρακόπουλος: Ο Γερουσιαστής William Fullbright αψήφησε ερωτήματα ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας στο Arkansas για την στάση του κατά της πολιτικής έναντι της Ελληνικής χούντας. Και στη Νέα Υόρκη ο βουλευτής Benjamin Rosenthal είχε αρκετούς Ελληνοαμερικανούς που δυσφορούσαν για τις επιθέσεις του ενάντια σε πολιτικές υποστήριξης της χούντας.

    Γ. Μπίστης: Ο George McGovern, προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1972 και γνωστός πολέμιος της Ελληνικής δικτατορίας, ήτανε μεταξύ των όσων παραβρέθηκαν στην παρασημοφόρηση του Ηλία Δημητρακόπουλου.

    Νικόλαος Σταύρου

    Την αναγνώριση του έργου του κυρίου Δημητρακόπουλου εισηγήθηκε στον Πρόεδρο Παπούλια, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Howard της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, που επίσης ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση την εποχή της διακυβέρνησης των συνταγματαρχών. Ήτανε η εποχή εκείνη μια ανώμαλη περίοδος στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδας. Και ίσως να είχε πλήρως διαγραφεί από την μνήμη μας αν δεν άφηνε πίσω της μια μεγάλη τραγωδία.

    O Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Α. Κακουρής μίλησε στην τελετή.

    Η. Δημητρακόπουλος: Δυστυχώς η Κυπριακή τραγωδία εξακολουθεί να συγκλονίζει. Είναι αποτέλεσμα της δικτατορίας των Αθηνών, η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για την Κύπρο, και πρέπει να πειστούν ορισμένοι στην Ουάσιγκτον ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε δεκαετία.

    Γ. Μπίστης: Οι πάντες φρόντισαν ώστε ο Ηλίας Δημητρακόπουλος να νοιώθει σαν στο σπίτι του μέσα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον την βραδιά που έγινε η παρασημοφόρησή του. Ίσως για να του ανταποδοθεί κάτι το οποίο στερήθηκε στην επταετία 1967-1974, κατά την οποία, λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του, δεν του επιτρέπονταν καν να μπει στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην πόλη μας.

    [02] Γκέιτς: Ισχύουν τα σχέδια για απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ

    18-01-2008

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι το σχέδιο μείωσης του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ εξακολουθεί να ισχύει, αλλά η απόσυρση περαιτέρω δυνάμεων θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του Ιρακινού στρατού.

    Ο κ. Γκέητς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την απόσυρση 5 ταξιαρχιών από το Ιράκ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η κάθε ταξιαρχία διαθέτει περίπου τρεισήμισι με τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες. Μετά την απόσυρση θα παραμείνουν στην περιοχή περίπου 130 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο ιράκ, αντιστράτηγος Ρέι Οντιέρνο, δήλωσε ότι η βελτίωση των επιδόσεων των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας έχει βοηθήσει τις Αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Σε άλλες εξελίξεις, η αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχτικε κοντά σε Σιιτικό τέμενος βόρεια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άλλα.

    [03] Ολμέρτ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις σε βάρος εξτρεμιστών στη Γάζα

    18-01-2008

    O Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιτίθεται σε Παλαιστινίους εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας όσο αυτοί στοχεύουν με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ.

    O Ισραηλινός Πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν επίθεση στη Γάζα από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εξτρεμιστές.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει να βλάψει τους κατοίκους της Γάζας, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί την 'ασταμάτητη' ρίψη ρουκετών στους πολίτες του. O Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, διέταξε το κλείσιμο όλων των συνοριακών φυλακίων προς τη Γάζα. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η επιδείνωση των βιαιοτήτων θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ισραηλο-Παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες.

    [04] Πακιστάν: 9 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε τέμενος Σιιτών

    18-01-2008

    Στο βορειοδυτικό Πακιστάν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε Σιιτικό τέμενος σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20. Σύμφωνα με τις αρχές οι επιθέσεις στην Πεσαβάρ έγιναν την Πέμπτη καθώς Σιίτες ετοιμάζονται για την θρησκευτική γιορτή Ασούρα. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ένοπλος νεαρός μπήκε στο γεμάτο με κόσμο τέμενος, Ιμαμπαργκάρ, άνοιξε πυρ και μετά αυτοανατινάχτηκε.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τους εξτρεμιστές στο Πακιστάν. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τους βομβιστές αυτοκτονίας 'τρελούς ανθρώπους' που πιστεύουν λανθασμένα ότι υπηρετούν το Ισλάμ.

    Η Πακιστανική κυβέρνηση διέταξε υψηλού επιπέδου διερεύνηση της επίθεσης. Η αστυνομία δήλωσε ότι η επίθεση μπορεί να έγινε από Σουνίτες εξτρεμιστές που διατηρούν σχέσεις με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

    [05] Μπερνάνκι: Ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας

    18-01-2008

    Μπεν Μπερνάνκι

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, εξέφρασε υποστήριξη προς τις προσπάθειες του Κογκρέσου για στήριξη της Αμερικανικής οικονομίας.

    Έκθεση της Φέντ δείχνει κάθετη πτώση του τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλη κυβερνητική έκθεση δείχνει μείωση κατά 25% του αριθμού νέων κατοικιών υπό κατασκευή. Πρόκειται να την σημαντικότερη πτώση του εν λόγω ποσοστού από το 1980. Επίσης η μεγάλη εταιρεία επενδύσεων Merrill Lynch ανακοίνωσε έλλειμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το χειρότερο στην ιστορία της. Σε ομιλία του σήμερα ο πρόεδρος Μπούς θα αναφερθεί σε ιδέες για την τόνωση της Αμερικανικής οικονομίας.

    [06] Προκριματικές σε Νεβάδα και Νότια Καρολίνα

    18-01-2008

    Τζον Μακέιν

    Το θέμα της οικονομίας κερδίζει την προσοχή των Ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων ενόψει των προκριματικών εκλογών στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, όπου καταγράφεται αγώνας στήθος με στήθος μεταξύ των κύριων υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο νικητής των προκριματικών του Νιού Χάμσιρ, πρότεινε την Πέμπτη πακέτο τόνωσης της οικονομίας που περιλαμβάνει μείωση των επιχειρηματικών φόρων από 35 σε 25%. Ο αντίπαλος του, Μιτ Ρόμνυ, ο νικητής των προκριματικών στο Μίσιγκαν, δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει αμέσως για την δρομολόγηση πακέτου στήριξης της οικονομίας.

    Μπαράκ Ομπάμα, Χίλλαρυ Κλίντον και Τζον Έντουαρντς

    Από την πλευρά τους οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος επικεντρώνουν τη προσοχή τους στη Νεβάδα, ενόψει των προκριματικών του Σαββάτου στην εν λόγω πολιτεία. Οι γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλλαρυ Κλίντον σχεδόν ισοψηφούν στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη Νεβάδα. Και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι αναφέρονται στην ανάγκη τόνωσης της οικονομίας.

    [07] Κένυα: Άλλοι 7 νεκροί από πυρά της αστυνομίας

    18-01-2008

    Στην Κένυα, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την αστυνομία για τον θάνατο 7 ανθρώπων σε συγκρούσεις τη Πέμπτη καθώς ετοιμάζεται για τρίτη κατά σειρά μέρα διαδήλωση σήμερα κατά της επίμαχης επανεκλογής του προέδρου Μουάι Κιμπάκι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει διαδηλωτές τη Πέμπτη στο Ναϊρόμπι και στις πόλεις Κισούμου και Ελντορέτ στην δυτική Κένυα.

    Η αστυνομία διαψεύδει ότι σκότωσε αδιάκριτα αθώους πολίτες, αλλά παραδέχτηκε ότι σκότωσε δύο άτομα που χαρακτηρίστηκαν σαν εγκληματίες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, δήλωσε τη Πέμπτη ότι χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολιτικές βιαιότητες μετά τις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου.

    Την Πέμπτη οι ΗΠΑ επανέλαβαν έκκληση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δώσουν τέλος στις βιαιότητες και να επιλύσουν τις διαφορές τους. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι θεωρεί και τις δύο πλευρές υπεύθυνες για τις βιαιότητες.

    [08] ΗΠΑ: Κλωνοποίηση εμβρύων

    18-01-2008

    Επιστήμονες Αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ερευνών στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν 5 ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας τεχνολογία κλωνοποίησης. Ερευνητές της εταιρείας Stemagen δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κύτταρα δέρματος δύο ενηλίκων ανδρών και μεταμόσχευσαν τον πυρήνα τους σε ανθρώπινα ωάρια.

    Μέσω εξέτασης γενετικού υλικού οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον τα τρία απ' τα έμβρυα ήταν πραγματικοί κλώνοι, ενώ το γενετικό υλικό των άλλων δύο εμβρύων δεν αναπτύχθηκε αρκετά για να ληφθούν τελικά συμπεράσματα. Συνάδελφοι των επιστημόνων αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην εν λόγω ανακοίνωση τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 January 2008 - 2:18:35 UTC