Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Έτοιμη η Ελλάδα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα'
  • [02] Πακέτο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας
  • [03] Συνομιλίες για το μέλλον των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου
  • [04] Μεσολάβηση Ανάν για επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Κένυα
  • [05] Οι ΗΠΑ συγχαίρουν την Αλβανία
  • [06] Σταθερή η Ευρωπαϊκή οικονομία
  • [07] Νίκη Μακέιν-Κλίντον στη Φλόριντα

  • [01] 'Έτοιμη η Ελλάδα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    30-01-2008

    'Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα προκειμένου να επανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα'. Αυτός ήταν ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό στον Παρθενώνα και στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με συνέντευξη του προέδρου του οργανισμού για την κατασκευή του μουσείου καθηγητή της Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή.

    Το θέμα εκτός από την θαυμάσια με φωτογραφίες παρουσίασή του περιείχε και την είδηση ότι τον Μάρτιο μια αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ θα συνεδριάσει στην Αθήνα με όλους τους παράγοντες προκειμένου να υπενθυμίσει με υπόμνημα στην Μεγάλη Βρετανία ότι πρέπει να επιστρέψει τα μάρμαρα στους Έλληνες.

    Δ. Παντερμαλής

    Με το Μουσείο της Ακρόπολης πανέτοιμο για να εγκαινιάσει την λειτουργία του στο τέλος του έτους και κάτι παρά πάνω από κατάλληλο να δεχθεί στο σωστό χώρο τα μνημεία, ο καθηγητής κ. Παντερμαλής υποστηρίζει ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις καθώς καταρρίπτεται πλέον ο από τριακονταετίας ισχυρισμός των Βρετανών ότι οι Έλληνες δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την προστασία των μαρμάρων και την παρουσίαση τους λόγω έλλειψης στέγης.

    'Οι Άγγλοι δήλωσε', ο κ. Παντερμαλής 'θέλουν να αξιολογήσουν τις συνθήκες διατήρησης και παρουσίασης των έργων. Την στιγμή που θα διαπιστώσουν την εξασφαλισμένη ποιότητα της συντήρησης, θεωρώ ότι τουλάχιστον θα μπορούσαμε να 'δανεισθούμε' τα μάρμαρα κάνοντας μια ανταλλαγή με σημαντικά άλλα δικά μας έργα'. Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή θα ήταν μια λύση φιλική αλλά θα παραμένει πάντα το ερώτημα 'Σε ποιόν ανήκουν τα μάρμαρα'

    'Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις' δηλωνει με την σειρά του ο εκπρόσωπος του βρετανικού Μουσείου 'αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις αναμφισβήτητες νόμιμες αποδείξεις μας για την κυριότητα των μαρμάρων Έτσι γίνεται σχεδόν αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση για μια έστω αμοιβαία ανταλλαγή'.

    Μια αίτηση όμως για 'δανεισμό' των έργων θα σήμαινε ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την αξίωσή της να αποκτήσει την εθνική της κληρονομιά και θα σταματούσε ακόμη και ο διάλογος.

    Εν τούτοις ο καθηγητής κ. Παντερμαλής που είναι και ο βασικός διαπραγματευτής του θέματος πιστεύει και εύχεται, όπως δήλωσε, η ελληνική κυβέρνηση να του δώσει την ελευθερία να διατυπώσει εκείνος την αίτησηβαπαίτηση.

    [02] Πακέτο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας

    30-01-2008

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο μέτρων ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας ύψους 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια μέρα μετά την έκκληση του προέδρου Μπούς στην ομιλία του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας για γρήγορη έγκριση του μέτρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει επιστροφές φόρων ύψους 600 με 1200 δολαρίων ανά οικογένεια, σε πάνω από 100 εκατομμύρια οικογένειες.

    Η Γερουσία αρχίζει να εξετάζει το νομοσχέδιο από σήμερα. Πάντως το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνει επιπρόσθετα κονδύλια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικά μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των υπερηλίκων.

    Στο μεταξύ, νέες εκθέσεις για την Αμερικανική οικονομία δείχνουν ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα αλλά εξασθένηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και της αγοράς ακινήτων. Έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι αυξήθηκαν κατά 5,2 % οι παραγγελίες μη αναλώσιμων ειδών το Δεκέμβριο, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση ήταν ενάμισι τοις εκατό. Όμως αρκετά μειωμένη εμφανίζεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό χώρο με το δείκτη καταναλωτή να υποχωρεί 3 μονάδες από τον Δεκέμβριο στο 87,9%. Επίσης μία πρόσφατη έκθεση για την αγορά ακινήτων σε 10 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εμφανίζει πτώση ρεκόρ των τιμών κατά 8,4% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με πέρυσι.

    Παράλληλα, το FBI ανακοίνωσε ότι διερευνά 14 εταιρείες για ενδεχόμενες παρανομίες που σχετίζονται με την χορήγηση στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου σε άτομα με χαμηλή δανειοληπτική ικανότητα. Αξιωματούχος του FBI που μίλησε τη Τρίτη σε δημοσιογράφους δεν κατονόμασε τις εταιρείες, αλλά επεσήμανε ότι διερευνώνται τόσο τράπεζες χορήγησης στεγαστικών δανείων όσο και εταιρείες επενδύσεων με ανάμειξη στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων. Παράλληλη διερεύνηση έχει ξεκινήσει και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    [03] Συνομιλίες για το μέλλον των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου

    30-01-2008

    Τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς και αντιπροσωπεία της αντίπαλης Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς μεταβαίνουν στο Κάϊρο για συνομιλίες αναφορικά με το μέλλον των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Αναμένεται ότι οι δύο Παλαιστινιακές παρατάξεις θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Ο κ. Αμπάς έχει προτείνει σχέδιο ανάληψης του ελέγχου των συνόρων από την Παλαιστινιακή Αρχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν διασχίσει τη μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου μετά την καταστροφή του μεθοριακού τείχους από εξτρεμιστές της Χαμάς.

    Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφάλειας εγκατέλειψε προσπάθειες για την υιοθέτηση ανακοινωθέντος για την κατάσταση στη Γάζα.

    [04] Μεσολάβηση Ανάν για επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Κένυα

    30-01-2008

    Ο Πρόεδρος της Kένυας, Μουάι Κιμπάκι με τον Κόφι Ανάν και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα.

    Στην Κένυα οι αντίπαλες πολιτικές φατρίες άρχισαν συνομιλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα και τον τερματισμό των βιαιοτήτων εδώ και ένα μήνα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 800 άτομα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μουάι Κιμπάκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα παραβρέθηκαν στην εναρκτήρια τελετή των συνομιλιών στο Ναϊρόμπι την Τρίτη με διαμεσολαβητή τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι τα άμεσα πολιτικά θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες και ότι τα ευρύτερα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα χρόνο. Ο κ. Οντίνγκα δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν επειγόντως τα νοθευμένα, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν την Τρίτη από τους ηγέτες της Κένυας να συνεργαστούν με το κ. Ανάν για να δοθεί τέλος στη βία.

    [05] Οι ΗΠΑ συγχαίρουν την Αλβανία

    30-01-2008

    Λουλζίμ Μπάσα και Κοντολίζα Ράις.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνεχάρη την Αλβανία για την πρόοδο που έχει σημειώσει προς τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μετά από συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον Αλβανό ομόλογο της, Λουλζίμ Μπάσα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, η κ. Ράις αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες των Τιράνων για την πάταξη της διαφθοράς. Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης την Αλβανία για τον εποικοδομητικό ρόλο της στο Κοσσυφοπέδιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    [06] Σταθερή η Ευρωπαϊκή οικονομία

    30-01-2008

    Νικολά Σαρκοζί και Γκόρντον Μπράουν.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, επιβεβαίωσαν την σταθερότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματαγορές για να αποφευχθεί αστάθεια.

    Σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά από διάσκεψη τους στο Λονδίνο, οι 5 ηγέτες αναφέρουν ότι η διεθνής οικονομία έχει επιδείξει περίοδο συνεχούς ανάπτυξης, αλλά παραδέχονται ότι έχει υπάρξει και μια περίοδο αναταραχής των χρηματαγορών και προειδοποιούν για ενδεχόμενη παράταση αυτής της περιόδου και στο 2008.

    [07] Νίκη Μακέιν-Κλίντον στη Φλόριντα

    30-01-2008

    Με ποσοστό 36% της ψήφου ο γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, υπερίσχυσε στις προκριματικές της Φλόριντα του κύριου αντιπάλου του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνυ, που παίρνει ένα 31% της ψήφου. Μετά την Φλόριντα είναι ξεκάθαρη πλέον η θέση του κ. Μακέιν στην κορυφή της λίστας υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών σε 22 πολιτείες την ερχόμενη 'Σούπερ Τρίτη'.

    Στην τρίτη θέση κατατάσσεται ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα αποσυρθεί σήμερα απ' τον προεκλογικό αγώνα και θα ανακοινώσει την υποστήριξη του προς τον Τζον Μακέιν. Στην νικητήρια ομιλία του στη Φλόριντα, ο κ. Μακέιν ευχαρίστησε όλους τους αντιπάλους του και κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την προεκλογική προσπάθεια.

    Στο Δημοκρατικό Κόμμα, νικήτρια αναδείχτηκε η Χίλλαρυ Κλίντον έναντι του κύριου αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τα αποτελέσματα των προκριματικών στη Φλόριντα δεν θα μεταφραστούν και σε εκλέκτορες μιας και το Δημοκρατικό Κόμμα τιμώρησε τη πολιτεία μην επιτρέποντας της να στείλει εκλέκτορες στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι, γιατί η Φλόριντα αποφάσισε να μετακινήσει την ημερομηνία των προκριματικών της κατά παράβαση των κανονισμών του κόμματος. Μιλώντας σε υποστηρικτές της στη Φλόριντα η γερουσιαστής Κλίντον χαρακτήρισε τα αποτελέσματα 'ψήφο εμπιστοσύνης' στην υποψηφιότητα της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 31 January 2008 - 2:18:55 UTC