Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη Γάζα
  • [02] Ράις: Σημειώνεται πρόοδος στο Αφγανιστάν
  • [03] Ιράκ: Κατάπαυση του πυρός επιβάλει ο αλ Σαντρ
  • [04] Το Κογκρέσο ενέκρινε μέτρα ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας
  • [05] Αίτημα Γκέιτς για περισσότερες Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν
  • [06] Σταθερό προβάδισμα Μακέιν
  • [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ και Αντόνιο Μιλοσόσκι για το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ

  • [01] Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη Γάζα

    08-02-2008

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 7 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένου και ενός δασκάλου, σε απανωτά πλήγματα από εδάφους και αέρος την Πέμπτη εναντίον της Γάζας. Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα ενταθούν εκτός και αν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σταματήσουν να στοχεύουν το Ισραήλ. Η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι 5 απ' τους νεκρούς στη βόρεια Γάζα ήταν μέλη της. Επίσης τη Πέμπτη το Ισραήλ μείωσε κατά 1% την ηλεκτροδότηση της Γάζας και ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα περιορίσει την ροή ηλεκτρικού ρεύματος κατά άλλο ένα 4%.

    [02] Ράις: Σημειώνεται πρόοδος στο Αφγανιστάν

    08-02-2008

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέινβτιντ Μίλιμπανκ και τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

    Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σημειώνεται πρόοδος στο Αφγανιστάν ανεξάρτητα από τις νέες επιθέσεις ανταρτών των Ταλεμπάν. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Βρετανός ομόλογος της Ντέινβτιντ Μίλιμπανκ έκαναν τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών και Αφγανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι αποτελεσματικές αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην πρόκληση για την εξουδετέρωση των Ταλεμπάν.

    Ο πρόεδρος Καρζάι επαίνεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν και οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    [03] Ιράκ: Κατάπαυση του πυρός επιβάλει ο αλ Σαντρ

    08-02-2008

    Στο Ιράκ, ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ διέταξε την πολιτοφυλακή του να συνεχίσει να σέβεται την κατάπαυση του πυρός, παρά το γεγονός ότι Ιρακινές και Αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιδρομή σε κρησφύγετο της οργάνωσης στη Βαγδάτη.

    Το γραφείο του Αλ Σάντρ στην πόλη Νατζάφ εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη λέγοντας ότι όσοι πολιτοφύλακες συμμετάσχουν σε επεισόδια βίας κατά την διάρκεια της εκεχειρίας θα αποβληθούν από τον Στρατό Μαχντί.

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι σκοτώθηκε ένας αντάρτης σε ένοπλη αντιπαράθεση και συνελήφθησαν 15 άλλοι. Επίσης τραυματίστηκαν και μερικοί άμαχοι. Ο στρατός αναφέρει ότι η επιχείρηση στόχευε εγκληματίες υπεύθυνους για επιθέσεις κατά των αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων.

    Σε άλλες εξελίξεις, η σταρ του Χόλυγουντ και πρέσβης καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών Αντζελίνα Ζολί επισκέπτεται τη Βαγδάτη για να ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Ιρακινών οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

    Η κ. Ζολί δήλωσε στο CNN ότι οι ιρακινές αρχές έχουν επιδείξει καλή θέληση για το θέμα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Η αμερικανίδα σταρ πρόσθεσε ότι το Ιράκ δεν διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο για την αρωγή των 2 εκατομμυρίων Ιρακινών που εκτοπίστηκαν, οι μισοί απ' τους οποίους είναι παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία βρίσκονται σε 'πολύ ευάλωτη θέση'.

    [04] Το Κογκρέσο ενέκρινε μέτρα ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας

    08-02-2008

    Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο μέτρων τόνωσης της Αμερικανικής οικονομίας που περιλαμβάνει επιστροφές φόρων προς πάνω από 100 εκατομμύρια οικογένειες. Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έριξε την τελική ψήφο έγκρισης του νομοσχεδίου την Πέμπτη το βράδυ, μετά την έγκριση της Γερουσίας που περιλάμβανε και κάποιες τροπολογίες για φοροελαφρύνσεις προς τραυματίες βετεράνους πολέμου και υπερήλικες.

    Στόχος του πακέτου είναι να τροφοδοτήσει την Αμερικανική οικονομία με περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανακοινωθέν του προέδρου Μπούς εκφράζει υποστήριξη προς το μέτρο και το χαρακτηρίζει αποτελεσματικό.

    [05] Αίτημα Γκέιτς για περισσότερες Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    08-02-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, σε δηλώσεις του τη Πέμπτη στα πλαίσια της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ζήτησε από τις χώρες μέλη της συμμαχίας να στείλουν περισσότερες μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Στο παρελθόν ο κ. Γκέιτς είχε επικρίνει Νατοϊκούς εταίρους για το γεγονός ότι δεν έχουν τηρήσει δεσμεύσεις τους όσον αφορά στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Πάντως ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επεσήμανε την Πέμπτη ότι δεν πιστεύει πως κινδυνεύει να αποτύχει η αποστολή του ΝΑΤΟ σε βάρος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Εξέφρασε μόνο την άποψη ότι περισσότεροι στρατιώτες θα συντελούσαν στην επίτευξη του στόχου της αποστολής ταχύτερα.

    Προηγουμένως ο γ.γ. της συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χόπ Σέφερ, είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλα σημεία του κόσμου και είχε τονίσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχύσει την στρατιωτική αποτελεσματικότητα του στο Αφγανιστάν.

    Κοντολίζα Ράις, Χαμίντ Καρζάι, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο Βρετανός ομόλογος της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, διέψευσαν ότι αποτυγχάνει η συμμαχική στρατηγική για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Πέμπτη στη Καμπούλ, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, η κ. Ράις και ο κ. Μίλιμπαντ δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ και οι Αφγανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο, η οποία όμως δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Η κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά επεσήμανε οι συμμαχικές δυνάμεις ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην πρόκληση για την εξουδετέρωση των Ταλεμπάν και σημείωσε ότι και ο λαός του Αφγανιστάν εναντιώνεται στην ανταρσία των Ταλεμπάν.

    Από τη πλευρά του ο κ. Καρζάι επαίνεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ενώ και οι τρεις αξιωματούχοι υποστήριξαν την ιδέα διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    [06] Σταθερό προβάδισμα Μακέιν

    08-02-2008

    Μιτ Ρόμνυ

    Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνι, απoχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Ο κ. Ρόμνυ ανακοίνωσε την απόφασή του σε συνέδριο συντηρητικών εδώ στην Ουάσιγκτον, δύο μέρες μετά τις προκριματικές εκλογές της "Σουπερ Τριτης" όπου δεν κέρδισε αρκετές πολιτείες για να μπορέσει να ανταγωνιστεί απoτελεσματικά τον αντίπαλό του Τζων Μακέιν. Ο κ. Ρόμνι δεν ανακοίνωσε την υποστήριξη του προς τον κ. Μακέιν, αλλά επεσήμανε ότι διακόπτει τον αγώνα του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έτσι ώστε το κόμμα του να μπορέσει να επικεντρώσει την προσοχή του στις εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, της Χίλαρυ Κλίντον, ή του Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο κ. Μακέιν ο οποίος συνεχάρη τον κ. Ρόμνυ για την προεκλογική του εκστρατεία και υπεραμύνθηκε των πολιτικών του θέσεων που πολλοί αντίπαλοι του θεωρούν ότι αντιβαίνουν στις συντηρητικές αρχές. Ο κ. Μακέιν έχει ήδη κερδίσει πάνω απ' τις μισές εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ και Αντόνιο Μιλοσόσκι για το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-02-2008

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ διέψευσε δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον 'επεξεργάζεται και αναμένεται να καταθέσει' πρόταση περί διπλής ονομασίας των Σκοπίων. Ο αρμόδιος για θέματα ενημέρωσης του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Chase Beamer, είπε συγκεκριμένα ότι 'αντίθετα με τα όσα αναφέρουν ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν έχει τέτοιο σχέδιο'. Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες 'συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές (Αθήνα και Σκόπια) να επιδιώξουνε την διευθέτηση της διαφοράς τους σχετικά με το θέμα του ονόματος, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών'. Ο κύριος Beamer τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον 'υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει προς την κατεύθυνση αυτή ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimitz' και ότι θα υποστηρίξει παράλληλα 'οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές'.

    Τομ Κέισυ

    Το ζήτημα εγέρθηκε ξανά την Πέμπτη το απόγευμα σε ενημέρωση που έκανε εφ όλης της ύλης ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Tom Casey. Το ήγειρε ο συνάδελφος Λάμπρος Παπαντωνίου, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι είδους 'συμβιβαστική λύση' έχουνε υπ όψιν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα. Ο κύριος Casey είπε ότι 'υπάρχει μία διαπραγματευτική διαδικασία η οποία συνεχίζεται και γνωρίζουμε ότι στα πλαίσιά της ο κύριος Nimitz έχει υποβάλει μια νέα δική του πρόταση προς τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές'. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Ελπίζουμε ότι αυτή (η νέα πρόταση Nimitz) θα αποτελέσει την βάσει πάνω στην οποία οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Από δικής μας πλευράς, εάν και όταν υπάρξει εξέλιξη και συμφωνία αποδεκτή από τις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, με χαρά θα την υποστηρίξουμε'.

    Την ίδια περίπου ώρα, λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Antonio Milososki, ο οποίος ήρθε στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στο 56ο Ετήσιο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής, που έγινε με την συμμετοχή του Προέδρου George W. Bush, μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του αυτό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής η οποία παρουσιάζει προγράμματα για ακροατές της ΠΓΔΜ στην δική τους γλώσσα, ο κύριος Milososki αναφέρθηκε επίσης και σε ορισμένα θέματα που αφορούν τόσο την χώρα του όσο και την Ελλάδα.

    Αντώνιο Μιλοσόσκι

    Σε σχέση με το αίτημα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο κύριος Milososki είπε μεταξύ άλλων: ' Ουδέποτε ήμασταν πλησιέστερα στην ένταξη στον ΝΑΤΟ από ότι σήμερα. Η Μακεδονία (όπως την αποκάλεσε) και οι άλλες χώρες της Αδριατικής, Αλβανία και Κροατία, τηρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη και μπορούν βάσιμα να ευελπιστούν ότι θα γίνουν μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας επειδή συμβάλουνε και στην σταθερότητα της περιοχής'.

    Ο κύριος Milososki συνέχισε λέγοντας ότι εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την χώρα του 'ευπρόσδεκτη στον ΝΑΤΟ και πιστεύουν ότι τόσο αυτή όσο η Αλβανία και η Κροατία έχουνε αξία για την Ατλαντική Συμμαχία κι επίσης για την σταθερότητα, την ειρήνη, την δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και πιστεύουνε πως θα είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής να ενταχθούν οι τρεις αυτές χώρες στους κόλπους της συμμαχίας'.

    Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου το οποίο αναφέραμε στην αρχή του σημειώματος αυτού, ο κύριος Milososki, ο οποίος εκείνη την ώρα δεν γνώριζε ακόμα την απάντηση που έδινε σχεδόν ταυτόχρονα το Στέητ Ντηπάρτμεντ, είπε: 'Καμία κυβέρνηση δεν έχει εντολή να υποβάλει τέτοιου είδους σχέδια, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για κυβέρνηση τρίτης χώρας. Ο μόνος που έχει τέτοια εντολή είναι ο διαμεσολαβητής Matthew Nimitz και οτιδήποτε ερωτήσεις για επιβεβαίωση ή απόρριψη πληροφοριών για το γνωστό θέμα θα πρέπει να απευθύνονται προς αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Nimitz εργάζεται πάνω στο θέμα και πιθανότητα σκέπτεται να υποδείξει ορισμένες λύσεις'.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τα περιθώρια μέσα στα οποία ο διαμεσολαβητής Nimitz μπορεί να κινηθεί για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού ο κύριος Milososki απάντησε: 'Πιστεύω πως τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα στο μίνιμουμ, ειδικότερα μετά την εξέλιξη που είχε η τελευταία πρότασή του τον Οκτώβριο του 2005, την οποία απέρριψε αμέσως η Ελληνική κυβέρνηση. Ήταν μια ατυχής αντίδραση διότι η πρόταση εκείνη δημιουργούσε την προοπτική να συνεχιστεί η διαδικασία διευθέτησης του θέματος με ταχύτερο ρυθμό. Σήμερα οι Έλληνες λένε πως θέλουνε μια γρήγορη λύση παρά το ότι και τον Οκτώβριο του 2005 ήταν κατάλληλη περίοδος για την εξέταση πιθανών λύσεων. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και ελπίζουμε το όλο θέμα να λήξει στο εγγύς μέλλον'.

    Στην συνέχεια η συνέντευξη στράφηκε γύρω από το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ εάν τα Σκόπια δεν συμφωνήσουν σε μια κοινώς αποδεκτή ονομασία για την χώρα τους. Να τι είπε ο κύριος Milososki σε σχέση με το θέμα αυτό: 'Η σημερινή εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είναι παρόμοια με εκείνη που επικρατούσε το 1992-93, οπότε Έλληνες πολιτικοί επεχείρησαν να καλύψουν εσωτερικά σκάνδαλά τους μετατοπίζοντας την προσοχή του κοινού και αυξάνοντας την ρητορεία τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ανησυχώ ότι και την φορά αυτή, λόγω των διαφόρων σκανδάλων στην Ελλάδα, για τα οποία επικρίνεται η κυβέρνηση στην Αθήνα, πολιτικοί ίσως να επαναφέρουνε στο προσκήνιο το θέμα του ονόματος της χώρας μας και ίσως ασκήσουνε βέτο στην ένταξή μας στον ΝΑΤΟ λόγω των εσωτερικών προβλημάτων τους. Ελπίζω ότι τελικά θα επικρατήσει κοινή λογική αλλά ομολογώ ότι τα πράγματα τώρα εμφανίζονται εξαιρετικά απρόβλεπτα'.

    Οι απόψεις ήταν του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Milososki και παρουσιάζονται στο σημείωμα αυτό με μοναδικό σκοπό να γίνει γνωστό στο Ελληνικό κοινό τι είπε ο αξιωματούχος της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον για το θέμα του ονόματος και για άλλα ζητήματα που ανάγονται στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 February 2008 - 2:18:26 UTC