Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση: Στο όριο φτώχειας το 21% στην Ελλάδα
  • [02] Μπους: Αναπτυξιακά προγράμματα για Αφρική
  • [03] Έμφαση σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
  • [04] Το Κοσσυφοπέδιο προειδοποιεί τη Σερβία
  • [05] Τοπολάνεκ: Η Τσεχία δεν πρόκειται να συμβουλευτεί τη Μόσχα για την εγκατάσταση του Αμεριανικού ραντάρ
  • [06] Η 20η τηλεμαχία Ομπάμα-Κλίντον
  • [07] Κομματική δράση Ελλήνων Αμερικής

  • [01] Έκθεση: Στο όριο φτώχειας το 21% στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-02-2008

    78.000.000 πολίτες στην Ευρώπη βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μεταξύ των οποίων τα 19.000.000 είναι παιδιά. Είναι παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων ή τα μικροεισοδήματα των γονέων δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωση της πολυμελούς οικογένειας.

    Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός. Κι αυτό γιατί συνήθως για την φτώχεια και άλλα δυσάρεστα μιλάμε με ποσοστά. Στην τελευταία έκθεση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σχετικά με την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ένα ποσοστό 21% των πολιτών αγγίζουν τα όρια της φτώχειας αλλά με την καταβολή των κοινοτικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 14%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αντίστοιχα είναι 16% και μειώνεται χάρη στις ενισχύσεις στο 8%.

    Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την κοινωνική προστασία που θα συζητηθεί τη Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης οι χώρες μέλη της Ένωσης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Κομισσιόν παρουσιάζουν η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Κύπρος, ενώ σε μια δεύτερη ανήκουν το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες.

    Ακολουθεί η τρίτη και στην τέταρτη πλέον κατηγορία, αυτή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας, και στην οποία ανήκει και η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

    Επειδή η ανεργία είναι αυτή που καθορίζει και τα ποσοστά αυτά στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα φθάνει το 50% και ενώ είναι 65% στην Ένωση και το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 11%.

    Τέλος καθορίζεται και το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ,για τους άνδρες να φθάνει το 77,2% και για τις γυναίκες το 81% .

    [02] Μπους: Αναπτυξιακά προγράμματα για Αφρική

    27-02-2008

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν 'φιλανθρωπική αποστολή' στην Αφρική και ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια για αναπτυξιακά προγράμματα. Σε ομιλία του την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη ανακοίνωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα στη Ρουάντα ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό Αφρικανών ειρηνοφρουρών που προορίζονται για το Νταρφούρ του Σουδάν.

    Ο κ. Μπους ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να διπλασιάσει τα κονδύλια για τον αγώνα κατά του AIDS στην Αφρική, στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Ζήτησε επίσης από τους υποψήφιους για τον προεδρικό αξίωμα και των δύο κομμάτων να θέσουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου.

    [03] Έμφαση σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

    27-02-2008

    Oι γερουσιατσές Τζο Μπάϊντεν και Τζον Κέρρυ κατά την επίσκεψή τους στο Αφγανιστάν.

    Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη στην Ουάσιγκτον οι Γερουσιαστές Τζο Μπάϊντεν και Τζον Κέρρυ, δήλωσαν ότι το πρόσφατο ταξίδι τους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν τους έδειξε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν περισσότερη έμφαση και οικονομική βοήθεια στις δύο αυτές χώρες αν θέλουν τον περιορισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο κ. Κέρρυ δήλωσε ότι οι δύο αυτές χώρες μαζί αποτελούν την πλέον καίριας σημασίας γεωγραφική περιοχή του κόσμου όσον αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας και σημείωσε ότι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν πάσχουν από εσωτερική αστάθεια με αποτέλεσμα η μια χώρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει την άλλη.

    Από τη πλευρά του ο Γερουσιαστής Μπάϊντεν δήλωσε ότι πρόκειται για κατάλληλη περίοδο για λήψη πρωτοβουλιών στο Πακιστάν, λόγω της πολιτικής μετάβασης που δρομολογείται μετά τις τελευταίες εκλογές και ζήτησε αλλαγή της Αμερικανικής πολιτικής από ανθρωποκεντρική σε λαοκεντρική βάση.

    Ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι η αύξηση της οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν για έργα υποδομής, δρόμους, γέφυρες και σχολεία θα αποτελέσει αντίποδα στον εξτρεμισμό. Στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Γερουσιαστής Μπάιντεν, εκεί που τελειώνουν οι δρόμοι αρχίζουν οι Ταλεμπάν.

    [04] Το Κοσσυφοπέδιο προειδοποιεί τη Σερβία

    27-02-2008

    Χασίμ Θάκι

    Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάκι, προειδοποίησε τη Σερβία να μην επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχο της τμήματα του Κοσυφοπεδίου. Η μειονότητα των Σέρβων του Κοσόβου έχει απορρίψει την απόσχιση της περιοχής και επιδιώκει προστασία απ' το Βελιγράδι. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου ζουν Σέρβοι.

    Η προειδοποίηση του Χασίμ Θάκι, πραγματοποιήθηκε ενώ χιλιάδες κόσμος παρευρέθηκε την Τρίτη στην κηδεία Σέρβου του Κοσσυφοπεδίου, 21ος ετών, το καμένο πτώμα του οποίου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσα στην Αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι που πυρπολήθηκε από Σέρβους διαδηλωτές.

    [05] Τοπολάνεκ: Η Τσεχία δεν πρόκειται να συμβουλευτεί τη Μόσχα για την εγκατάσταση του Αμεριανικού ραντάρ

    27-02-2008

    Μίρεκ Τοπολάνεκ

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμβουλευτεί τη Ρωσία για το θέμα της ανάπτυξης Αμερικανικού ραντάρ στο έδαφος της. Σε ομιλία του στο Ίδρυμα Heritage, μια απ' τις σημαντικές δεξαμενές σκέψης εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τοπολάνεκ επεσήμανε ότι η Τσεχία δεν θέλει να ανήκει στο γκρούπ χωρών που πρέπει να πάρουν την άδεια της Μόσχας σε θέματα δικής τους άμυνας.

    Ο Τσέχος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον πρόεδρο Μπούς που αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στα σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

    [06] Η 20η τηλεμαχία Ομπάμα-Κλίντον

    27-02-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον, συμμετείχαν σε τηλεμαχία την Τρίτη το βράδυ στο Κλήβελαντ του Οχάιο, που χαρακτηρίστηκε από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων σε θέματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις και η οικονομία. Η κ. Κλίντον επιδιώκει νίκες την ερχόμενη εβδομάδα στις προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας για να αντισταθμίσει την πρωτιά που έχει κατορθώσει ο κ. Ομπάμα μετά από διαδοχικές νίκες του σε 11 πολιτείες. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν την Χίλαρυ Κλίντον να προηγείται στο Οχάιο και να ισοψηφεί με τον κ. Ομπάμα στο Τέξας.

    Την Τρίτη, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Κρίστοφερ Ντοντ, ο οποίος αποσύρθηκε από τον προεκλογικό αγώνα τον περασμένο μήνα, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Γερουσιαστή Ομπάμα. Ο κ. Ντόντ δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα διαθέτει την εμπειρία, την ικανότητα και το όραμα να ηγηθεί των ΗΠΑ.

    Δύο νέες σφυγμομετρήσεις σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ δίνουν το προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση των New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CBS, το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τον κ. Ομπαμα και το 38% την κ. Κλίντον. Άλλη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Γκάλοπ και της εφημερίδας USA Today δείχνει τα ίδια ποσοστά να διαμορφώνονται σε 51% για τον Γερουσιαστή από το Ιλινόις και 39% για την Γερουσιαστή από τη Νέα Υόρκη.

    [07] Κομματική δράση Ελλήνων Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-02-2008

    Νέα Υόρκη

    Η Οργάνωση Φίλοι του ΠΑΣΟΚ στην Αμερική λέει ότι τα μέλη της στην Νέα Υόρκη και το Σικάγο, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα κέντρα του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσήλθαν την εβδομάδα αυτή στις κάλπες και ανέδειξαν δέκα εκπροσώπους στο 8ο Συνέδριο του Κινήματος που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα. Η ψηφοφορία έγινε σε εκλογικά κέντρα πέντε δημοτικών οργανώσεων.

    Στην Αστόρια εξελέγησαν ο Αλέξανδρος Μπαρμπαγιάννης, ο Βασίλειος Πετράτος και ο Αντώνης Κονταρίνης. Οι ομογενείς του Μπρόντγουαιη επέλεξαν τον Ιάκωβο Καλοειδά, την Ευσταθία Κατέχη και τον Απόστολο Σκοτίδα. Το Μπρούκλιν θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Κωστόπουλος και την πολιτεία Νιού Τζέρσεη ο Παναγιώτης Μαρκόπουλος.

    Σικάγο

    Οι ομογενείς του Σικάγου προτίμησαν τον Κωνσταντίνο Ρες και την Βασιλική Καραπέτσα-Πουλοπούλου. Μαζί με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Αθήνας θα πάρουν επίσης μέρος οι συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των 5 αυτών δημοτικών οργανώσεων καθώς και ο Σπύρος Γαρυφάλης, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου από την περιφέρεια Αμερικής. Η αντιπροσωπεία ελπίζει πως η συμμετοχή της στο συνέδριο θα συμβάλει στην ενίσχυση θεσμών όπως η αξιοκρατία και η διαφάνεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 February 2008 - 2:18:33 UTC