Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θέμα της ονομασίας και στο ΝΑΤΟ
  • [02] Τσούρκιν: Η Ρωσία θα υποστηρίξει νέο ψήφισμα κυρώσεων κατά Ιράν
  • [03] Νατοϊκές δυνάμεις σε κατάσταση επιφυλακής στο Κόσοβο
  • [04] Ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην Τουρκία
  • [05] Επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [06] 50 δις για αντιμετώπιση AIDS και της φυματίωσης
  • [07] Δεν θα θέσει υποψηφιότητα ο Μπλούμπεργκ

  • [01] Το θέμα της ονομασίας και στο ΝΑΤΟ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-02-2008

    Αν και το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Υπερατλαντικής Συμμαχίας, Γιάπ Ντέ Χούπ Σεφερ, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στις Βρυξέλλες, έκανε έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες και από τα δύο μέρη προκειμένου να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατό αποδεκτή λύση.

    Στις Βρυξέλλες συζητήθηκε επίσης συνολικά το ζήτημα της προσχώρησης της χώρας στον ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα στις 3 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί την Αθήνα.

    Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετούσε την έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή, Ερικ Μέγιερ, σχετικά με την πρόοδο της ΦΥΡΟΜ το 2007, που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή, με στόχο να οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2008.

    Στην έκθεση που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 10 Απριλίου αναφέρεται ότι, η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΦΥΡΟΜ αποδέχτηκαν την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ ως πλαίσιο συζητήσεων για την διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

    Στην ίδια όμως έκθεση συμπεριλήφθηκε και τροπολογία η οποία καλεί τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

    [02] Τσούρκιν: Η Ρωσία θα υποστηρίξει νέο ψήφισμα κυρώσεων κατά Ιράν

    28-02-2008

    Βιτάλυ Τσούρκιν

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλυ Τσούρκιν, δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν αν η Τεχεράνη δεν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ο κ. Τσούρκιν δήλωσε ότι σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας των Η. Ε. η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ευθύνες της υποστηρίζοντας ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού για το Ιράν. Ο Ρώσος απεσταλμένος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να στοχεύουν την οικονομία του Ιράν, αλλά συγκεκριμένες οργανώσεις που ασχολούνται με την πυρηνική βιομηχανία.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξετάζει αυτή την εβδομάδα την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συζήτησε το θέμα με τον Κινέζο ομόλογο της στο Πεκίνο τη Τρίτη.

    [03] Νατοϊκές δυνάμεις σε κατάσταση επιφυλακής στο Κόσοβο

    28-02-2008

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι έθεσε δύο εφεδρικά τάγματα σε επιφυλακή στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια βίας στη περιοχή. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η συμμαχία για να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση ν' ανταπεξέλθει στις κλιμακούμενες εντάσεις ειδικότερα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου όπου επικρατεί το Σερβικό στοιχείο.

    Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάκι, δήλωσε ότι τα σύνορα του Κοσόβου είναι τα ασφαλέστερα και τα πλέον προστατευόμενα της περιοχής. Σε δηλώσεις του στη Πριστινα τη Τετάρτη ο κ. Θάκι είπε ότι οι ειρηνοφρουροί των διεθνών δυνάμεων υποστηριζόμενοι από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχουν τον έλεγχο της περιοχής.

    Στη διχασμένη πόλη Μιτροβίτσα οι Σέρβοι εξακολουθούν να διεξάγουν πορείες διαμαρτυρίας και να ζητούν τα τοπικά δικαστήρια να επανέλθουν υπό Σερβικό έλεγχο. Αλλά και Σέρβοι φοιτητές συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κουστούνιτσα, έστειλε μήνυμα υποστήριξης στους φοιτητές λέγοντας ότι χαράζουν τη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Σερβία.

    [04] Ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην Τουρκία

    28-02-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκεται στην Άγκυρα για να πιέσει την Τουρκική ηγεσία να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο κ. Γκέιτς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα επαναλάβει την θέση της Ουάσιγκτον ότι οι Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ θα πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν.

    Πάντως εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των δυνάμεων της, έως ότου εξουδετερωθούν οι αντάρτες.

    [05] Επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    28-02-2008

    Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μπουν, απευθύνουν έκκληση να σταματήσει η βία στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις χθεσινές Ισραηλινές αεροεπιδρομές και τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Η κ. Ράις ζήτησε να σταματήσει η Χάμας να στοχεύει με ρουκέτες το Ισραήλ μετά από συνάντηση που είχε στο Τόκυο με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Σε ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας των Η. Ε. καταδίκασε τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και δήλωσε ότι η βία δεν πρέπει να αναστειλει τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

    Ισραηλινή αεροεπιδρομή έπληξε την κτίριο όπου διέμενε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα εξάμηνο βρέφος και να τραυματιστούν 14 άτομα. Η επιδρομή έγινε αργά την Τετάρτη το βράδυ. Νωρίτερα, εξτρεμιστές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έριξαν περίπου 20 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ισραηλινός φοιτητής.

    Σε άλλες εξελίξεις, το Στέητ Ντηπάρμεντ αναφέρει ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολιζα Ράις αναμένεται να επισκεφτεί τις Ισραηλινές και Παλαιστινιακές περιοχές την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις προσπάθειες για την επικράτηση ειρήνης. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η κ. Ράις θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

    [06] 50 δις για αντιμετώπιση AIDS και της φυματίωσης

    28-02-2008

    Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παράταση Έκτακτου Νομοθετικού Σχεδίου, που είχε εγκριθεί αρχικά το 2003, για την κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων για την πρόληψη και την θεραπεία του AIDS και της φυματίωσης σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή ενέκρινε δαπάνες 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δύο αυτές ασθένειες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Η έγκριση των κονδυλίων δόθηκε μετά από επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών βουλευτών για το είδος των προγραμμάτων πρόληψης του AIDS που θα χρηματοδοτούνται απ' το πρόγραμμα.

    [07] Δεν θα θέσει υποψηφιότητα ο Μπλούμπεργκ

    28-02-2008

    Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον.

    Ο βουλευτής Τζων Λούις από την Τζώρτζια, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριζε την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατιών Χίλαρυ Κλίντον ανακοίνωσε ότι τώρα θα υποστηρίξει τον αντίπαλό της Μπάρακ Ομπάμα. Ο κ Λούις επεσήμανε ότι η εκλογική περιφέρεια την οποία αντιπροσωπεύει υποστηρίξει τον Ομπάμα. Ο αμερικανός βουλευτής ήταν ηγετικό στέλεχος της Αφροαμερικανικής κοινότητας και του κινήματος για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων της δεκαετίας του 60.

    Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον ελπίζουν ότι οι προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας, που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου, να την βοηθήσουν να κερδίσει έδαφος σε σχέση με τον Ομπάμα, ο οποίος ήδη έχει κερδίσει 11 πολιτείες.

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέα Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για το για το προεδρικό χρίσμα δίνοντας έτσι τέλος σε ευρύτατα διαδεδομένες εικασίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 February 2008 - 2:18:28 UTC