Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Τσέινι στη Μέση Ανατολή
  • [02] Νέα μείωση διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ
  • [03] Ο Τζον Μακέιν στο Ιράκ
  • [04] Επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ
  • [05] Ιράν: Συντηρητικοί στο 70% της Βουλής
  • [06] Μπερίσα: Διερευνάται η υπόθεση των εκρήξεων έξω απ' τα Τίρανα

  • [01] Περιοδεία Τσέινι στη Μέση Ανατολή

    17-03-2008

    10ήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή αρχίζει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, για συνομιλίες με κύριο θέμα την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τσέινι θα επισκεφτεί το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Τουρκία.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Τσέινι θα παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τις Ισραηλινές επιχειρήσεις σε βάρος εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης.

    Επίσης ο κ. Τσέινι θα ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει τις επίσημες σχέσεις της με το Ιράκ για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη περιοχή.

    [02] Νέα μείωση διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ

    17-03-2008

    Μπεν Μπερνάνκι

    Η εταιρεία J-P Morgan, που θεωρείται κολοσσός στον τραπεζικό τομέα, συμφώνησε τη Κυριακή το βράδυ να αγοράσει την ανταγωνιστική της εταιρεία Bear Stearns, ενώ την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα περικοπή του κύριου διατραπεζικού επιτοκίου, με στόχο να αποφευχθεί πιστωτική κρίση που απειλεί να κατακρεμνίσει την Αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

    Η συμφωνία που επετεύχθη την Κυριακή το βράδυ θέτει την αξία της Bear Stearns στα 250 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά πολύ μικρότερη απ' τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η αξία της εταιρείας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σηματοδοτώντας πρωτοφανή κατάρρευση μιας απ' τις μεγαλύτερες και πλέον σεβαστές τράπεζες επενδύσεων στο κόσμο. Αναμένεται πάντως ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει μέρος της αγοραπωλησίας αυτής.

    Παράλληλα η Φέντ ανακοίνωσε τη Κυριακή το βράδυ περικοπή του κύριου δανειοδοτικού επιτοκίου κατά 0,25%, στο 3,25%, καθώς και τη δημιουργία νέου προγράμματος πιστώσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, και θα στοχεύει στη χορήγηση βραχυπρόθεσμων δανείων σε μεγάλες τράπεζες επενδύσεων. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι στόχος της Φέντ είναι να διασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα των επενδυτικών οργανισμών.

    [03] Ο Τζον Μακέιν στο Ιράκ

    17-03-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος, Τζον Μακέιν, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαγδάτη για επαφές με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για την 8η επίσκεψη του κ. Μακέιν στο Ιράκ από το 2003, αλλά την πρώτη από τότε που κέρδισε αρκετές εκλεκτορικές ψήφους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Ο κ. Μακέιν πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία στο εξωτερικό στη διάρκεια της οποίας, εκτός απ' το Ιράκ, θα επισκεφτεί επίσης την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ο κ. Μακέιν ήταν ένας απ' τους σημαντικότερους υποστηρικτές της στρατηγικής Μπούς για την αποστολή δεκάδων χιλιάδων επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ με στόχο τον περιορισμό των βιαιοτήτων.

    [04] Επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ

    17-03-2008

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στο Ισραήλ για τριήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στη προώθηση των διμερών σχέσεων. Την κ. Μέρκελ, που συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς της, καλωσόρισε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ. Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε την 'ιστορική ευθύνη', όπως είπε της Γερμανίας προς το Ισραήλ, αναφερόμενη εμμέσως στο Ναζιστικό παρελθόν της χώρας της.

    Από τη πλευρά του ο κ. Ολμέρτ χαρακτήρισε την Γερμανίδα Καγκελάριο φίλο του Ισραήλ και 'στρατηγικό εταίρο'. Σήμερα η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, Γιάντ Βασέμ, στην Ιερουσαλήμ και την Τρίτη θα μιλήσει στο Ισραηλινό κοινοβούλιο.

    [05] Ιράν: Συντηρητικοί στο 70% της Βουλής

    17-03-2008

    Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πως οι συντηρητικοί υποψήφιοι έχουν κερδίσει το 70% περίπου των εδρών της Βουλής. Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης σχίσμα στους κόλπους του συντηρητικού κινήματος μεταξύ των ακραίων υποστηρικτών του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και των συντηρητικών επικριτών του. Ένας απ' τους πλέον διαπρεπείς συντηρητικούς επικριτές είναι και ο πρώην ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος πέτυχε σαρωτική νίκη στην πόλη Κούμ.

    Από τη πλευρά τους οι Ιρανοί μεταρρυθμιστές κερδίζουν τουλάχιστον 40 έδρες στο 290 εδρών κοινοβούλιο, δηλαδή περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών με αυτές που διατηρούσαν μέχρι τώρα, γεγονός που οι μεταρρυθμιστές χαρακτηρίζουν ως επιτυχία, δεδομένου ότι οι αρχές απέκλεισαν εκατοντάδες φιλομεταρρυθμιστές υποψηφίους. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισαν τις εκλογές στο Ιράν 'μη δίκαιες και ελεύθερες'.

    [06] Μπερίσα: Διερευνάται η υπόθεση των εκρήξεων έξω απ' τα Τίρανα

    17-03-2008

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα των ισχυρών εκρήξεων σε αποθήκες πυρομαχικών κοντά στα Τίρανα, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 9 άτομα. Επίσης αγνοείται η τύχη άλλων 9 ατόμων, αλλά οι προσπάθειες για την ανεύρεση τους πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς λόγω των πυρομαχικών που βρίσκονται εγκατεσπαρμένα σε μεγάλη ακτίνα.

    Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 240 άτομα και καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων βόρεια της Αλβανικής πρωτεύουσας. Ζημιές υπέστησαν επίσης χιλιάδες άλλα κτήρια, ενώ καταστράφηκαν δέντρα και θανατώθηκαν κοπάδια ζώων που βρίσκονταν στη περιοχή. Ο κ. Μπερίσα υποσχέθηκε λεπτομερή διερεύνηση της υπόθεσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 March 2008 - 2:18:23 UTC