Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έναρξη συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [02] Κατακόρυφη άνοδος του αριθμού θυμάτων στο Ιράκ
  • [03] Η πρόεδρος της Αμερ. Βουλής ζητά απ' τον πρόεδρο Μπούς να εξετάσει πιθανότητα μποϋκοτάζ τελετής έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Υπερκομματικές προσπάθειες για στήριξη ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών στις ΗΠΑ
  • [05] Ο ΠΟΥ καταγγέλλει το Ισραήλ
  • [06] Αμερικανικές αντιδράσεις στην βεβήλωση της Ελληνικής σημαίας σε αφίσες των Σκοπίων

  • [01] Έναρξη συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

    02-04-2008

    Αρχίζει σήμερα στο Βουκουρέστι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα διεύρυνσης της συμμαχίας και το μέλλον των επιχειρήσεων της στο Αφγανιστάν.

    Ο Πρόεδρος Μπους θα ζητήσει απ' το ΝΑΤΟ να 'ολοκληρώσει τον αγώνα' κατά των εξτρεμιστών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και από τη Ρωσία να σταματήσει να αντιτίθεται στην ανάπτυξη Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

    Στην ομιλία του σήμερα κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο κ. Μπούς θα επισημάνει ότι αν το ΝΑΤΟ δεν δράσει αποφασιστικά, οι εξτρεμιστές θα δραστηριοποιηθούν ξανά στο Αφγανιστάν και θα αρχίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Αφγανικού λαού.

    Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επεσήμανε ότι το πιθανότερο είναι πως το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει στην αποστολή και άλλων στρατευμάτων για τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ο αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν θα είναι μικρότερος απ' αυτόν που χρειάζονται οι στρατιωτικοί διοικητές στη περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα, η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει μερικές ακόμη εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τις Γαλλικές και Γερμανικές ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης θα εξεταστούν οι ενταξιακές φιλοδοξίες της Κροατίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [02] Κατακόρυφη άνοδος του αριθμού θυμάτων στο Ιράκ

    02-04-2008

    Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ, μετά τις πρόσφατες βιαιότητες μεταξύ των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας και Σιιτών πολιτοφυλακών του Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    Τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας του Ιράκ έδωσαν τα στοιχεία την Τρίτη στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία πάνω από 1.000 Ιρακινοί άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν το Μάρτιο. Ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος από εκείνον του Φεβρουαρίου

    Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Ντες Μπράουν, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις στο αριθμό των στρατευμάτων που βρίσκονται στη περιοχή όσο η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, όπως είπε.

    [03] Η πρόεδρος της Αμερ. Βουλής ζητά απ' τον πρόεδρο Μπούς να εξετάσει πιθανότητα μποϋκοτάζ τελετής έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων

    02-04-2008

    Νανσι Πελόσι

    Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπους να εξετάσει το ενδεχόμενο μποϋκοτάζ από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

    Σε συνέντευξή της η κ. Πελόσι, δήλωσε πως δεδομένου ότι η εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων αντικατοπτρίζει σεβασμό της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες, η πρόταση για μποϋκοτάζ της τελετής αυτής θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

    Κατά την κυρία Πελόσι, ο Πρόεδρος Μπους ίσως θελήσει να ξανασκεφθεί το όλο θέμα και να δράσει ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν να κάνουν και οι άλλοι αρχηγοί κρατών. Αλλά, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής διευκρίνισε ότι δεν ζητά μποϋκοτάζ ολόκληρης της Ολυμπιάδας αλλά μόνον της εναρκτήριας τελετής κι αυτό, όπως είπε, διότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι αθλητική εκδήλωση και πρέπει να γίνει.

    Το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως τυχόν μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο θα έβλαπτε μόνον τα συμφέροντα της χώρας που θα αποφασίσει να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Ο Πρόεδρος Μπους έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να πάει στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν εκεί τον Αύγουστο.

    [04] Υπερκομματικές προσπάθειες για στήριξη ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών στις ΗΠΑ

    02-04-2008

    Χάρρυ Ρήντ

    Η Αμερικανική Γερουσία συμφώνησε στην κατάρτιση συμβιβαστικού νομοσχεδίου με στόχο την προσφορά βοήθειας σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακίνητων να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

    Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας συνεργάζονται για την κατάρτιση υπερκομματικού νομοσχεδίου και την υποβολή του στην ολομέλεια του σώματος σήμερα.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση που έχει προκύψει με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, είναι να συνεργαστούν και τα δύο κόμματα.

    Το Κογκρέσο δέχεται πιέσεις να αντιμετωπίσει την κρίση με τις κατασχέσεις κατοικιών επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους.

    [05] Ο ΠΟΥ καταγγέλλει το Ισραήλ

    02-04-2008

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε το Ισραήλ ότι καθυστερεί και αποστερεί ιατρική περίθαλψη από τους κατοίκους της Γάζας που την έχουν ανάγκη.

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 32 κάτοικοι της Γάζας πέθαναν από τον Οκτωβρίου του 2007 ενώ βρίσκονταν σε αναμονή για έκδοση αδειών μετακίνησης.

    Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις των κατοίκων της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

    [06] Αμερικανικές αντιδράσεις στην βεβήλωση της Ελληνικής σημαίας σε αφίσες των Σκοπίων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-04-2008

    Tom Casey

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, Tom Casey, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την τακτική ενημερωτική συνάντησή του με τα μέσα ενημέρωσης, την Τρίτη, αναφέρθηκε στις διαφημιστικές αφίσες που εμφανίστηκαν την προηγουμένη ημέρα σε δρόμους των Σκοπίων και στις οποίες ο σταυρός μιας Ελληνικής σημαίας είχε αντικατασταθεί με τον αγκυλωτό σταυρό των Ναζί.

    Ο κύριος Casey είπε ότι 'οι αφίσες αυτές είναι προσβλητικές' και πρόσθεσε: 'Δεν πιστεύουμε ότι συμβάλουν κατά οποιοδήποτε θετικό τρόπο στην διευθέτηση της διαφοράς γύρω από το θέμα της ονομασίας (των Σκοπίων), το οποίο, όπως αντιλαμβάνομαι, έχει συναισθηματική σπουδαιότητα για την Ελλάδα και για την Μακεδονία'. Οπωσδήποτε όμως, συνέχισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, 'το ζήτημα δεν αλλάζει την άποψή μας, που είναι ότι οι δύο χώρες χρειάζεται πραγματικά να εργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία, αμοιβαίως αποδεικτή, για την ονομασία'. Ο Tom Casey είπε ακόμα ότι διευθέτηση του θέματος της ονομασίας θα ήταν θετική εξέλιξη τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες όσο και για την υποψηφιότητα 'της Μακεδονίας' για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Εξ άλλου η ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του ενάμιση εκατομμυρίου Ελληνοαμερικανών και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Φιλελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε ως 'υβριστική και ανάρμοστη την αντικατάσταση του σταυρού της Ελληνικής σημαίας με την σβάστικα στην αφίσα των Σκοπίων' και τόνισε ότι πρόκειται για 'προσβλητική προπαγάνδα μίσους'.

    Ike Gulas

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, είπε ότι η ενέργεια αυτή 'προσβάλει όλους όσους αγωνίστηκαν κι έκαναν μεγάλες θυσίες για την ήττα του Ναζισμού και του φασισμού, περιλαμβανομένων πολλών μελών της οργάνωσής μας, και ιδιαίτερα προσβάλει εκείνους που θυσίασαν την ζωή τους καθώς και τους όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους'.

    Ο Ike Gulas τόνισε ότι η 'εξοργιστική αυτή εξέλιξη' κλονίζει τις ελπίδες πού στήριζε η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στην διπλωματική διαδικασία. Εμείς, ο Ελληνισμός της Αμερικής, επισήμανε, υπομονετικά αφήσαμε την διπλωματία να παίξει το ρόλο της με την ελπίδα ότι θα μας οδηγούσε στην εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό της Ελλάδας κράτος, αλλά όμως βλέπουμε τώρα ότι κάτι στο οποίο έχουμε οδηγηθεί είναι 'η βεβήλωση της σημαίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό αποτελεί προσβολή για την Ελληνική κληρονομιά μας και για την ιστορία'.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ είπε ότι η οργάνωσή του υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει σε σχέση με την υπόθεση της πΓΔΜ στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει την Τετάρτη στο Βουκουρέστι. Παράλληλα ο Ike Gulas υπογράμμισε ότι 'η ΑΧΕΠΑ, ως οργάνωση η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για να παλέψει ενάντια στον φανατισμό και το μίσος, που έσπερναν τότε οι Κου-Κλουξ-Κλαν, παροτρύνει παράγοντες της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσουν και αυτοί την αποτρόπαια τούτη εκδήλωση προπαγάνδας που προσβάλει άτομα κάθε φυλής, κάθε θρησκείας και κάθε εθνότητας'.

    Carolyn Maloney

    Επίσης η δημοκρατική βουλευτής από την Αστόρια Νέας Υόρκης, Carolyn Maloney, η οποία είναι ιδρυτής και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε παρέμβασή της στην Βουλή, την Τρίτη, είπε ότι 'η βεβήλωση της Ελληνικής σημαίας με αγκυλωτό σταυρό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της προπαγάνδας την οποία διεξάγει η πΓΔΜ εναντίον της Ελληνικής κουλτούρας'. Η κ. Maloney είπε ακόμα πως 'σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στα Σκόπια περιλαμβάνουν χάρτες οι οποίοι δείχνουν τα γεωγραφικά σύνορα μιας Μεγάλης Μακεδονίας, που περικλείει στην επικράτειά της τμήματα της Ελλάδας'. Στο σημείο αυτό η κυρία Maloney υπενθύμισε την έκδοση νομισμάτων στα Σκόπια με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

    Η Βουλευτής από την Αστόρια, όπου ζει και ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, είπε επίσης: 'Εγώ και οι βουλευτές Bilirakis, (συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων), Sarbanes και Space έχουμε προτείνει νομοσχέδιο, το Ψήφισμα της Βουλής Αριθμός 356, το οποίο εκφράζει την άποψη του νομοθετικού σώματός μας ότι η FYROM θα πρέπει να σταματήσει την χρήση υλικών που παραβιάζουν τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, μεταξύ FYROM και Ελλάδας σε σχέση με εχθρικές ενέργειες ή προπαγάνδα και θα πρέπει να εργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για την επίτευξη της από καιρού πολιτικής επιδίωξης των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού επίσημου ονόματος για την FYROM. Αυτό το υπερκομματικό ψήφισμα συγκηδεμονεύεται από 114 Βουλευτές'.

    Η κυρία Maloney κατέληξε λέγοντας: 'Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της FYROM πρέπει να συνεχιστεί και ελπίζω ότι διευθέτηση μπορεί να υπάρξει σύντομα. Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο με την FYROM και πρέπει να έχει σχέση όχι μόνον με τον μέλλον της FYROM αλλά και με το μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 April 2008 - 2:19:08 UTC