Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας αναβάλλεται για το μέλλον
  • [02] Διπλασιάζεται η βοήθεια στην Αφρική
  • [03] Μακέιν: Καλά τα πήγαν οι ιρακινές δυνάμεις
  • [04] Νικητής ο Βουγιάνοβιτς
  • [05] Έκκληση Δαλάι Λάμα για ηρεμία
  • [06] Η υφυπουργός Απασχόλησης στη Νέα Υόρκη
  • [07] Ιράκ: 22 νεκροί από συγκρούσεις στη Βαγδάτη και επιθέσεις στην Πράσινη Ζώνη

  • [01] Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας αναβάλλεται για το μέλλον

    07-04-2008

    Οι Πρόεδροι Μπους και Πούτιν σε κοινή συνέντευξη τύπου.

    Ο Πρόεδρος Μπους επέστρεψε στην Ουάσιγκτον την Κυριακή μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να κερδίσει την υποστήριξη της Ρωσίας για την ανάπτυξη Αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Μπους είχε συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι υπέγραψαν προσχέδιο συμφωνίας για τους διάδοχους τους που αναφέρεται σε όσα επιτεύχθηκαν στα τελευταία 7 χρόνια και προσβλέπει στο μέλλον. Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας για τα Αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης πυραύλων και ραντάρ στην Πολωνία και τη Τσεχική Δημοκρατία.

    Ο δύο ηγέτες στο θέρετρο Σότσι.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι το προσχέδιο υποστηρίζει τη συνεργασία της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άκουσαν τις ανησυχίες της χώρας του για τα σχέδια ανάπτυξης αμυντικού συστήματος, και για την αντίθεση του Κρεμλίνου στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Μπους μετέβη στο Σότσι μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όπου απέτυχε να πείσει τα μέλη της συμμαχίας να προσκαλέσουν για ένταξη τη Γεωργία και την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ όμως εξέφρασε υποστήριξη για την Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.

    Επίσης, ο κ. Μπους χαρακτήρισε πολύ θετικές τις συνομιλίες που είχε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑβΡωσίας παράγοντα- κλειδί για τη παγκόσμια ασφάλεια και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στη 7 Μαΐου.

    [02] Διπλασιάζεται η βοήθεια στην Αφρική

    07-04-2008

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 συμφώνησαν να διπλασιάσουν την βοήθεια τους προς την Αφρική. Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου των Υπουργών Ανάπτυξης της Ομάδας των 8 στο Τόκιο, ανακοινώθηκε επίσης και η συμφωνία των εταίρων για ενίσχυση της συνεργασίας τους με αναδυόμενες δωρήτριες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία που συμμετείχαν στην σύνοδο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Μασαχίκο Κομούρα, δήλωσε ότι κατά την σύνοδο συζητήθηκαν επίσης τρόποι μείωσης των αυξανόμενων τιμών τροφίμων, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα, επεσήμανε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών και της αύξησης της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες.

    [03] Μακέιν: Καλά τα πήγαν οι ιρακινές δυνάμεις

    07-04-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζων Μακέιν, δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις τα πήγαν 'αρκετά καλά' κατά τη διάρκεια πρόσφατων επιθέσεων στη Βασόρα ανεξάρτητα από την έκβαση των επιχειρήσεων. Ο κ. Μακέιν επεσήμανε ότι επιχείρηση τέτοιου μεγέθους θα ήταν αδύνατη πριν από 9 μήνες. Εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων τον περασμένο μήνα μεταξύ Σιιτών εξτρεμιστών που υποστηρίζουν τον ακραίο κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ και των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας.

    Οι δηλώσεις αυτές του κ Μακέην έγιναν λίγες μέρες πριν την κατάθεση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους ενώπιον του Κογκρέσου για την κατάσταση στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα διεξάγουν προεκλογικές εμφανίσεις στη δυτικές πολιτείες της Μοντάνα και Ντακότα ενόψει των προκριματικών εκλογών στις 3 Ιουνίου.

    [04] Νικητής ο Βουγιάνοβιτς

    07-04-2008

    Φίλιπ Βουγιάνοβιτς

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ανακοίνωσε τη νίκη του στις Προεδρικές εκλογές της Κυριακής ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά. Το επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, παρατηρητές όμως μη κυβερνητικής οργάνωσης αναφέρουν ότι ο κ. Βουγιάνοβιτς θα συγκεντρώσει το 52% της ψήφου, ποσοστού πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό των υπολοίπων υποψηφίων και άνω του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 69%.

    Περιχαρής ο κ. Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου και ότι θα φέρει τη χώρα του πλησιέστερα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές ήταν και οι πρώτες προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου μετά την ανεξαρτητοποίηση του από τη Σερβία πριν από δύο χρόνια.

    [05] Έκκληση Δαλάι Λάμα για ηρεμία

    07-04-2008

    Ο Δαλάι Λάμα έκανε έκκληση στους Θιβετιανούς μέσα και έξω απ' τη χώρα τους να αποφύγουν βιαιότητες και άλλες ενέργειες που, όπως είπε, 'θα μπορούσαν να προκαλέσουν μίση στον Κινεζικό λαό'. Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ δήλωσε ότι θα ήταν 'ανώφελη και μη χρήσιμη', όπως είπε, 'η πρόκληση εμποδίων' από μέρους των Θιβετιανών στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Ο Δαλάι Λάμα επεσήμανε ότι θα ζητήσει τον τερματισμό όλων των διαμαρτυριών από μέρους των Θιβετιανών, αν οι Κινεζικές αρχές τερματίσουν τις επιχειρήσεις τους και αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους από περιοχές Θιβετιανών και χαρακτήρισε πλήρως αναληθείς τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι ο ίδιος ή η κυβέρνηση του Θιβέτ προκάλεσαν τις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα.

    Ο Δαλάι Λάμα έχει ζητήσει ανεξάρτητη διεθνή διερεύνηση των διαδηλώσεων στο Θιβέτ και την απάντηση της Κινεζικής κυβέρνησης. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν με την πρόταση του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ.

    [06] Η υφυπουργός Απασχόλησης στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    07-04-2008

    Σοφία Καλαντζάκου

    Στις εκδηλώσεις για την εθνική παρέλαση στην πόλη της Νέας Υόρκης συμμετείχε και η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Σε χαιρετισμό της στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας που πραγματοποιήθηκε στο Bowling Green Park στο Μανχάταν η κ. Καλαντζάκου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Καραμανλή και τις ευχές του για ευτυχία, ευημερία υγεία και πρόοδο.

    Η ελληνίδα υφυπουργός αναφέρθηκε στην επέτειο της 25ης Μαρτίου λέγοντας πως πάντα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ελληνισμό. Με τους αγώνες και τις θυσίες επωνύμων και ανώνυμων ηρώων από το 1821 ως σήμερα, η Ελλάδα ελευθερώθηκε εκσυγχρονίστηκε και κέρδισε την θέση της στην διεθνή σκηνή. 'Σήμερα' είπε χαρακτηριστικά, 'κοιτάμε μπροστά με αυτοπεποίθηση κι εμπνευσμένοι από τα οράματα των αγωνιστών της ελευθερίας, εργαζόμαστε για μια κοινωνία ευημερούσα και δίκαιη για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη'.

    Σε ομογενειακή εκδήλωση αναφέρθηκε στον ρόλο των ελλήνων του εξωτερικού και στην συμβολή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση. 'Οι κοινότητες των ομογενών έδωσαν το παρόν σε όλα τα στάδια του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας', είπε η υφυπουργός απασχόλησης και κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου, 'ευαισθητοποιώντας τους ξένους λαούς και τις κυβερνήσεις τους στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία'.

    [07] Ιράκ: 22 νεκροί από συγκρούσεις στη Βαγδάτη και επιθέσεις στην Πράσινη Ζώνη

    07-04-2008

    Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις μάχονται ένοπλους στην συνοικία Σάντρ Σιτυ της Βαγδάτης, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα. Οι μάχες ξέσπασαν την Κυριακή σε συνοικία όπου επικρατούν υποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τουλάχιστον 78 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανόμενων γυναικών και παιδιών.

    Εξτρεμιστές στο Σάντρ Σίτυ εξαπέλυσαν επίσης ρουκέτες ή βλήματα όλμων σε βάρος της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 2 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας 17. Η αγορά Τζαμιλα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές τροφίμων της Βαγδάτης, έπιασε φωτιά από τις συγκρούσεις.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε 'εγκληματίες', όπως είπε, ότι έριξαν πυραύλους στην αγορά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 April 2008 - 1:18:23 UTC