Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Matthew Bryza μιλά για Βαλκάνια, Σκοπιανό και ενεργειακά θέματα στην Αθήνα
  • [02] Διακοπή απόσυρσης δυνάμεων από το Ιράκ
  • [03] Ο Ταγιέ Μπρούκ Ζεριχούν προτεινόμενος νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στη Κύπρο
  • [04] Στην Αργεντινή η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [05] Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ

  • [01] Ο Matthew Bryza μιλά για Βαλκάνια, Σκοπιανό και ενεργειακά θέματα στην Αθήνα

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    11-04-2008

    Matthew Bryza

    Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Matthew Bryza, συναντήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά την συνάντηση, ο κύριος Bryza ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά πόσον η συζήτηση με την κυρία Μπακογιάννη περιορίστηκε σε ενεργειακά θέματα ή αν επεκτάθηκε επίσης στο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και γενικότερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά θέματα που ανάγονται στον ενεργειακό τομέα και η σπουδαιότητα την οποία έχει για όλους τους συμμάχους στον ΝΑΤΟ αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Κατά τον κύριο Bryza, εξετάστηκε πόσο σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών για το φυσικό αέριο πριν αυξηθεί η εξάρτηση από μία πλευρά η οποία είναι ήδη μεγάλος προμηθευτής, εφ όσον καλύπτει το 80 τοις εκατό των σε φυσικό αέριο αναγκών της Ελλάδας.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Ο υφυπουργός εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι τα Βαλκάνια περιελήφθησαν στη συζήτηση όπως επίσης εξετάσθηκε και το Κυπριακό. Σε σχέση με τα Βαλκάνια, είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από την ομοφωνία που επιτεύχθηκε στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι πάνω σε διάφορα θέματα, όπως η πυραυλική ασπίδα, το Αφγανιστάν, η προοπτική ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στην συμμαχία και φυσικά η φιλοδοξία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Στο τελευταίο αυτό θέμα, κατά την έκφραση του κυρίου Bryza, υπήρξε ομοφωνία ότι η πΓΔΜ εκπληρώνει τις τεχνικές προϋποθέσεις αλλά χρειάζεται προηγουμένως να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της επίσημης ονομασίας της χώρας προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

    Victoria Nuland

    Δημοσιογράφος επισήμανε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι η Μόνιμη Εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον στον ΝΑΤΟ, Πρέσβης Victoria Nuland, παρά τις εξελίξεις που ευνοούν την διενέργεια πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία ότι απέχουμε από την λύση του προβλήματος μόνον ημέρες ή λίγες εβδομάδες. Το ερώτημα του δημοσιογράφου ήταν κατά πόσον η Αμερικανίδα Πρέσβης έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση στα Σκόπια ότι σκοπεύουν να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την διευθέτηση του θέματος.

    Ο Mathew Bryza εξέφρασε την άποψη ότι η Πρέσβης κυρία Nuland αντικατόπτριζε ένα εποικοδομητικό αίσθημα το οποίο η ίδια ένοιωσε στα Σκόπια μετά την απόφαση στο Βουκουρέστι. Αν και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς την χρονική στιγμή η ίδια πιστεύει πως υπάρχει κινητικότητα και παράλληλα μια νέα εποικοδομητική διάθεση στα Σκόπια, η οποία υποδηλώνει ότι η λύση θα μπορούσε να εξευρεθεί μάλλον γρηγορότερα παρά αργότερα. Αυτό βέβαια, κατέληξε ο κύριος Bryza, υπό την προϋπόθεση ότι τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεχίσουν τον διάλογο με εποικοδομητική διάθεση και με την πρόθεση η κάθε πλευρά να κάνει κάποιο συμβιβασμό, όχι μόνον η Αθήνα αλλά ούτε όμως και μόνον τα Σκόπια, κατά την ακριβή έκφραση του Αμερικανού αξιωματούχου.

    [02] Διακοπή απόσυρσης δυνάμεων από το Ιράκ

    11-04-2008

    Ο πρόεδρος Μπους διέταξε επ' αόριστον διακοπή της διαδικασίας απόσυρσης Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μετά τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του ανώτερου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να αναβληθεί περαιτέρω μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ έτσι ώστε να δοθεί στους στρατιωτικούς αξιωματούχους περισσότερος χρόνος για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 140 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων πριν από 15 μήνες συνέτεινε στην βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας στο Ιράκ, μειώνοντας εμφύλιες συγκρούσεις και θανάτους αμάχων και στρατιωτών.

    Απαντώντας στις εξαγγελίες Μπους, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποσπά την προσοχή των ΗΠΑ από τον 'πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας' στο Αφγανιστάν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Ο Ταγιέ Μπρούκ Ζεριχούν προτεινόμενος νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στη Κύπρο

    11-04-2008

    Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας ότι σχεδιάζει να διορίσει τον Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν ως νέο ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς οργανισμού στη Κύπρο.

    Ο κ. Ζεριχούν θα αντικαταστήσει τον Μάικλ Μόλλερ, στο αξίωμα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. και του επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο. Ο κ. Ζεριχούν είναι από την Αιθιοπία και τώρα έχει τη θέση του αναπληρωτή ειδικού απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού στο Σουδάν.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ πρέπει τώρα να επικυρώσει τον διορισμό του. Στο νέο αυτό αξίωμα ο κ. Ζεριχούν θα επιβλέπει επίσης τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [04] Στην Αργεντινή η Ολυμπιακή Φλόγα

    11-04-2008

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Μπουένος ¶ϊρες της Αργεντινής, όπου η αστυνομία την μετέφερε σε μυστική τοποθεσία για να την ξαναπαρουσιάσει σήμερα το πρωί, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον θρύλο του Λατινο-Αμερικανικού ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι αρχές του Μπουένος ¶ϊρες έχουν θέσει σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικούς για να αποφευχθούν επεισόδια με ακτιβιστές διαδηλωτές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πάντως τοπική οργάνωση της Αργεντινής που αντιτίθεται στην Κινεζική πολιτική στο Θιβέτ, ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσει 'εκπλήξεις' για σήμερα, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα σβήσει την Ολυμπιακή Φλόγα και δεν θα προβεί σε βιαιότητες.

    [05] Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ

    11-04-2008

    Γερουσιαστής Τζον Μακέιν

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ επικεντρώνουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες στις ανησυχίες των αμερικανών για την οικονομία.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, αναφέρθηκε σε σχέδιο που θα βοηθήσει ιδιοκτήτες ακίνητων να αποφύγουν κατασχέσεις των κατοικιών τους όταν δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους. Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μακέιν πρότεινε σχέδιο που προβλέπει ότι όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο με την εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 30 χρόνια.

    Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον

    Οι Δημοκρατικοί προεδρικοί υποψήφιοι, Γερουσιαστές Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλιντον, επέκριναν το σχέδιο Μακέιν λέγοντας ότι δίνει πολύ λίγα στους ιδιότητες ακινήτων. Ο κ. Ομπάμα και η κ. Κλίντον πρότειναν πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων.

    Στο μεταξύ, δύο νέες εκθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Πέμπτη σκιαγραφούν μία ζοφερή εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας.

    Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 5,7% το Φεβρουάριο. Η διαφορά μεταξύ των προϊόντων που αγόρασαν οι Αμερικανοί από το εξωτερικό και εκείνων που πούλησαν στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει πλέον τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεχωριστή έκθεση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

    Όμως νέα σφυγμομέτρηση ηγετικών στελεχών μεγάλων εταιρειών δείχνει ότι αναμένεται αργή αλλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,5 % φέτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 April 2008 - 1:18:15 UTC