Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάπτισμα στα ιδεώδη του Ελληνισμού
  • [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπράουν
  • [03] Αμπάς: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ σε αδιέξοδο
  • [04] Συνάντηση Πάπα με θύματα σεξουαλικού σκανδάλου
  • [05] Ιράκ: 50 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας
  • [06] Ο ΟΗΕ εκφράζει ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην Κύπρο

  • [01] Αναβάπτισμα στα ιδεώδη του Ελληνισμού

    Ελληνική Υπηρεσία VOA

    Ουάσιγκτον

    18-04-2008

    Δείτε το Ρεπορτάζ «Αναβάπτισμα στα ιδεώδη του Ελληνισμού» - Download (WM)

    Δείτε το Ρεπορτάζ «Αναβάπτισμα στα ιδεώδη του Ελληνισμού»

    - Watch (WM)

    Έληξαν στην Αμερική οι εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου. Στο κλείσιμο των πολύμηνων εορτασμών είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής. Στηρίζεται σε συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε η Ζωή Λεουδάκη. Το επιμελήθηκε και το παρουσιάζει ο Γιώργος Μπίστης.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Gus Bilirakis

    Γ. Μπίστης: Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25η Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκαν στα μέσα του Απρίλη εκεί ακριβώς από όπου ξεκίνησαν στις αρχές του Φλεβάρη, στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η τελευταία εκδήλωση διοργανώθηκε από τους προέδρους της δικομματικής ομάδας Ελληνικών θεμάτων, βουλευτές Carolyn Maloney και Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis, σε συνεργασία με το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, μια δραστήρια ομογενειακή οργάνωση, που διευθύνει ο Nick Larigakis.

    Nick Larigakis

    N. Larigakis: Με περηφάνια το Ινστιτούτο μας διοργανώνει για δέκατη κατά σειρά χρονιά τον εορτασμό της επετείου Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Κογκρέσο. Τα θέματα της κοινότητάς μας είναι πολλά κι επίσης πολλά είναι τα μέλη του Κογκρέσου που μας υποστηρίζουν. Με τη γιορτή αυτή επαναβεβαιώνεται η προσήλωσή μας στην δημοκρατία, την έννομη τάξη και την ελευθερία τόσο της Ελλάδας όσο και του κόσμου ολόκληρου.

    Γ. Μπίστης: Η φιλέλλην βουλευτής από την Καλιφόρνια Diane Watson έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης στο Κογκρέσο.

    Diane Watson

    D. Watson: Απόψε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία σας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι νέοι και οι νέες γύρω μας, που είναι ντυμένοι με Ελληνικές εθνικές ενδυμασίες, θα στήσουνε σε λίγο χορό εδώ κι όλοι θα υψώσουμε τα ποτήρια μας στην υγειά σας.

    Γ. Μπίστης: Συνολικά 28 μέλη του Κογκρέσου αποτίσανε φόρο τιμής στην Ελλάδα κατά την εκδήλωση στο Λόφο του Καπιτωλίου. Ανάμεσά τους και η βουλευτής από την Μασαχουσέτη Niki Tsongas, χήρα του αξέχαστου γερουσιαστή και προεδρικού υποψήφιου, Paul Tsongas.

    Niki Tsongas

    N. Tsongas: Πήγα στην Αθήνα πρόσφατα, για πρώτη φορά ύστερα από μια 25ετία. Με εντυπωσίασε η πρόοδος που έχει γίνει σε επενδύσεις και σε έργα υποδομής λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χάρηκα επίσης που η Ελλάδα διαδραματίζει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουμε το έργο της. Θα συμβάλω προς την κατεύθυνση αυτή και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα αφήσω να περάσει άλλο ένα τέταρτο αιώνα για να επισκεφθώ και πάλιν την Ελλάδα.

    Dale Kildy

    Γ. Μπίστης: Ο βουλευτής Dale Kildy είναι τακτικός θαμώνας της φημισμένης Ελληνικής γειτονιάς στην πολιτεία του, το Μίσιγκαν. Και το απέδειξε εμπράκτως, εντάσσοντας λίγα Ελληνικά στην ομιλία του.

    D. Kildy: Τι κάνετε; Είστε καλά; Εγώ είμαι πολύ καλά, ευχαριστώ. Λαοί που αποκτούνε ανεξαρτησία μετά από μεγάλη καταπίεση και προσπάθειες εξάλειψης της θρησκείας τους και της κουλτούρας τους είναι αξιοθαύμαστοι λαοί. Χρωστάμε πάρα πολλά στους Έλληνες. Είστε παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Επιτρέψτε μου τώρα να σας χαιρετίσω αλά Ελληνικά λέγοντας 'Καληνύχτα'.

    Zack Space

    Γ. Μπίστης: Ο βουλευτής Zack (Ζαχαρίας) Space, από το Οχάιο, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα που έχουν οι αξίες τις οποίες πήρε από τον Έλληνα μετανάστη παππού του.

    Z. Space: Κάθε επιτυχία μου την χρωστάω στην κληρονομιά μου, την θρησκευτική πίστη μου, την οικογένειά μου και την κοινότητά μου. Είμαστε αναπόσπαστα προσηλωμένοι στον θεσμό της οικογένειας και στο μέλλον των παιδιών μας. Τέτοιες αξίες πρέπει να διέπουνε περισσότερο το έργο του Κογκρέσου και τη ζωή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Chris Van Hollen

    Γ. Μπίστης: Ο βουλευτής Chris Van Hollen, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, εξήρε την ομογένεια για την συμβολή που παρέχει σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο χώρες.

    C. Van Hollen: Συγχαίρω το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο για την πολυετή δράση του, η οποία διασφαλίζει την συνεχή ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Κωνσταντίνος Κιλτίδης

    Γ. Μπίστης: Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    Κ. Κιλτίδης: Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραβρέθηκα σε αυτή τη όμορφη εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 25η Μαρτίου 1821. Είναι ιδιαίτερα ενισχυτικό των ελληνικών θέσεων που άνθρωποι του Κογκρέσου, της Βουλής των ΗΠΑ, δέχονται ως πολιτισμικό αγαθό αυτά που η 25η Μαρτίου του 21 διακήρυξε και η αρχαιοελληνική φιλοσοφία δίδαξε.

    Γ. Μπίστης: H εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λόφο του Καπιτωλίου έδωσε την ευκαιρία σε Έλληνες και Αμερικανούς να αναβαπτιστούν στα ιδεώδη του Ελληνισμού.

    [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπράουν

    18-04-2008

    Μετά από συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να ευχαριστεί τον κ. Μπούς για την απόφαση του να ηγηθεί του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και σημείωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Πάντως ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα πρέπει να συνδυαστούν και με οικονομικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ και για την συνεισφορά της Βρετανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Στο μεταξύ, ο κ. Μπράουν ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, λόγω της ανειλικρίνειας, όπως τη χαρακτήρισε, της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Μπράουν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι θα ήθελε η Ευρώπη να επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν. Απηχώντας το μήνυμα Μπράουν ο κ. Μπούς χαρακτήρισε την ηγεσία του Ιράν 'αναξιόπιστη' επισημαίνοντας ότι είναι 'αφελές' να πιστεύει κανείς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

    [03] Αμπάς: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ σε αδιέξοδο

    18-04-2008

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι η διεθνής διάσκεψη που θα πραγματοποιούνταν στη Μόσχα θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη οι βιαιότητες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι κοντά στη πόλη Τζενίν σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους με το αιτιολογικό ότι ανήκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό προσπάθησαν να παρακάμψουν συνοριακό φυλάκιο.

    [04] Συνάντηση Πάπα με θύματα σεξουαλικού σκανδάλου

    18-04-2008

    Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας Βενέδικτος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση εδώ στην Ουάσιγκτον με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς. Ανακοινωθέν του Βατικανού αναφέρει ότι ο Ποντίφικας μαζί με τον Καρδινάλιο της Βοστόνης, Σων Ο'Μάλλυ, συναντήθηκαν την Πέμπτη με ομάδα θυμάτων για να τους προσφέρουν συμπάθεια και κατανόηση. Ο Πάπας Βενέδικτος διαβεβαίωσε τα θύματα ότι προσεύχεται γι' αυτά, τις οικογένειες τους και όλους όσους επηρεάστηκαν από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από Αμερικανούς Καθολικούς ιερείς.

    Νωρίτερα τη Πέμπτη, 45 χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικοί πιστοί παρακολούθησαν υπαίθρια Θεία Λειτουργία σε στάδιο της Ουάσιγκτον, χοροστατούντος του Πάπα Βενέδικτου, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ. Στην ομιλία του ο Ποντίφικας έστειλε μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας.

    [05] Ιράκ: 50 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας

    18-04-2008

    Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον ομάδος που παρίστατο σε κηδεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άτομα και να τραυματιστούν 20 άλλα. Ήτανε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

    Παράγοντες της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης αυτοανατινάχτηκε την Πέμπτη μέσα σε χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί πενθούντες συγγενείς, σε χωριό κοντά στο Κιρκούκ. Η κηδεία ήτανε για δύο μέλη τοπικής ομάδας που αγωνίζεται εναντίον μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάϊντα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μιας σειράς πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την εβδομάδα αυτή σε περιοχές Σουνιτών μουσουλμάνων.

    Την Τρίτη πάνω από 50 άτομα είχαν σκοτωθεί και σχεδόν 100 άλλα τραυματιστεί σε επιθέσεις στην Μπακούμπα και την Ραμαντί. Αμερικανικές και Ιρακινές στρατιωτικές αρχές επιρρίπτουν στην Αλ Κάϊντα την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

    [06] Ο ΟΗΕ εκφράζει ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    18-04-2008

    Από την συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

    Στην Κύπρο, ομάδες εργασίας των δύο κοινοτήτων συνέρχονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συνομιλίες που προβλέπεται να αρχίσουν τον Ιούνιο μεταξύ των ηγετών τους για την επανένωση του νησιού. Οι ομάδες εργασίας θα επιληφθούν θεμάτων όπως η αποτροπή της εγκληματικότητας, η ιατρική περίθαλψη και το περιβάλλον.

    Αργά την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ικανοποίηση για την ενεργοποίηση των Ομάδων Εργασίας των δύο Κυπριακών κοινοτήτων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ευπρόσδεκτη την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 21 Μαρτίου 2008 από τους ηγέτης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων τους οποίους και συγχαίρει γι αυτήν.

    Στην συνέχεια υπογραμμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενθαρρυμένο από την ενεργοποίηση των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις, με πνεύμα καλής θέλησης, για την επίτευξη περιεκτικού και βιώσιμου διακανονισμού, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά την έκφραση που χρησιμοποιείται στο έγγραφο, το Συμβούλιο Ασφαλείας προσβλέπει ανυπόμονα στα αποτελέσματα που θα έχει η προπαρασκευαστική αυτή διαδικασία, εντός του τρίμηνου χρονοδιαγράμματος επί του οποίου έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και η οποία ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στην προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών και στην δημιουργία αίσθησης κοινού ενδιαφέροντος για την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης.

    Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ικανοποίηση για το άνοιγμα της Οδού Λήδρας στην Λευκωσία το οποίο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, αποτελεί ένδειξη πολιτικής θέλησης για την διευθέτηση θεμάτων τα οποία παρεμποδίζουν την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό κι επίσης αντικατοπτρίζει την διάθεση των δύο πλευρών να επιδιώξουν τρόπους για την βελτίωση της ζωής όλων των Κυπρίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει στο σημείο αυτό ότι προσβλέπει στο να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες για την βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένο στον στόχο 'της επανένωσης της Κύπρου πάνω στην βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται και στα σχετικά ψηφίσματα' πού έχει εγκρίνει μέχρι τώρα. Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει την προθυμία του να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή, εκφράζει ικανοποίηση για την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα να βοηθήσει τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό και τονίζει ότι θεωρεί ευπρόσδεκτη την προοπτική ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, μετά την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί σε αυτές πρόοδος. Τυχόν διορισμός Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα μπορούσε να διευκολύνει την προσπάθεια για την επίτευξη ολικού διακανονισμού.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας τέλος χαιρέτισε τον διορισμό του Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο του προκατόχου του, Μάικλ Μόλλερ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 April 2008 - 1:18:25 UTC