Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπους: Δεν βρίσκεται σε ύφεση η Αμερικανική οικονομία
  • [02] Ολοκληρώθηκε συνέδριο των γειτονικών με το Ιράκ χωρών
  • [03] Η ΝΑΦΤΑ παραμένει αμετάβλητη
  • [04] Επίθεση σε Σαντρ Σιτυ και Μοσούλη
  • [05] Αννάν: Οι κλιματολογικές αλλαγές επιδεινώνουν την επισιτιστική κρίση
  • [06] Νικήτρια η Χίλαρυ Κλίντον
  • [07] Ο Βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον

  • [01] Μπους: Δεν βρίσκεται σε ύφεση η Αμερικανική οικονομία

    23-04-2008

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, απλώς διανύει περίοδο 'επιβράδυνσης', όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του μετά από συνομιλίες στη Νέα Ορλεάνη με τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καντερόν και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πάντως ότι ανησυχεί για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εκτοξεύτηκε στα 119, 90 δολάρια το βαρέλι και το δολάριο σημείωσε και νέο ρεκόρ υποχώρησης έναντι του Ευρώ φθάνοντας το 1 δολάριο και 60 λεπτά ανά Ευρώ, μετά από πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα δανειοδοτικά επιτόκια και μετά από νέα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ.

    [02] Ολοκληρώθηκε συνέδριο των γειτονικών με το Ιράκ χωρών

    23-04-2008

    Κοντολίζα Ράις και Νούρι αλ Μαλίκι με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Η. Ε. Μπάσκο.

    Γειτονικές με το Ιράκ χώρες λένε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για διεύρυνση της πολιτικής διαδικασίας και ενίσχυση του διαλόγου, με στόχο την καταπολέμηση της βίας.

    Σε τελική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης στο Κουβέιτ την Τρίτη, ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες διαβεβαίωσαν ξανά την υποστήριξη τους για την εθνική ενότητα του Ιράκ, την εδαφική του ακεραιτότητα και την αυτεξουσιότητά του.

    Επαίνεσαν επίσης το έργο του Πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλίκι, για την πάταξη των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τον ακραίο Σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ και συμφώνησαν ότι το επόμενο συνέδριο των γειτονικών με το Ιράκ χωρών θα γίνει στη Βαγδάτη.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επαίνεσε και αυτή την Ιρακινή κυβέρνηση για την πρόοδο που σημείωσε στην επίτευξη εθνικής ενότητας, αλλά επεσήμανε ότι το Ιράκ χρειάζεται την υποστήριξη των γειτονικών του χωρών και της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, τόνισε την ανάγκη των Ευρωπαϊκών χωρών να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Βαγδάτη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι γειτονικές χώρες με το Ιράκ, όπου επικρατούν οι Σουνίτες, έχουν αρχίσει να δέχονται την Σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την σύναψη διπλωματικών δεσμών και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

    [03] Η ΝΑΦΤΑ παραμένει αμετάβλητη

    23-04-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ.

    Ο Πρόεδρος Μπους, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, ολοκλήρωσαν τη διήμερη σύνοδο κορυφής Βορείου Αμερικής στη Νέα Ορλεάνη με τον κ. Μπους να δηλώνει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επανεξέταση της Βορειο-Αμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, της λεγόμενης ΝΑΦΤΑ.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους δύο ηγέτες ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι η ΝΑΦΤΑ ωφέλησε και τις 3 χώρες, δημιούργησε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους Αμερικανούς οι οποίες αντισταθμίζουν τυχόν προβλήματα. Ο Πρόεδρος Καλντερόν επεσήμανε ότι έχει έρθει ο καιρός για την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της συμφωνίας, όχι για την μεταρρύθμιση της, ή την ακύρωση της. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πρωθυπουργός του Καναδά.

    Κατά της ΝΑΦΤΑ έχουν καταφερθεί και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστές Χίλαρυ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν θέσεις εργασίας στο Μεξικό που διαθέτει φθηνά εργατικά χέρια.

    [04] Επίθεση σε Σαντρ Σιτυ και Μοσούλη

    23-04-2008

    Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν μετά από Αμερικανική αεροεπιδρομή στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, μια μέρα με σημαντικές απώλειες στο Ιράκ. Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι πύραυλοι του έπληξαν όχημα που μετέφερε ρουκέτες, αλλά διέψευσε ότι υπήρχαν άμαχοι στη περιοχή. Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι 8 άμαχοι σκοτώθηκαν απ' την επίθεση.

    Στο μεταξύ, ένας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη τη Τρίτη, ενώ από δύο άλλες εκρήξεις σκοτώθηκαν 8 άτομα σε άλλα σημεία του Ιράκ. Βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο εξερράγη καθώς Ιρακινοί στρατιώτες επιθεωρούσαν το όχημα κοντά στο δημαρχείο της Μοσούλης. Επίσης στην επαρχία Ντιγιάλα γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε κοντά σε αστυνομικό σταθμό, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίστηκαν 12 άλλα.

    Επίσης ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 2 πεζοναύτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στη Ραμάντι. Παράλληλα ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, προειδοποιεί ότι η Αλ Κάιντα θα στοχεύσει χώρες της Δύσης που έχουν ανάμειξη στο πόλεμο στο Ιράκ.

    [05] Αννάν: Οι κλιματολογικές αλλαγές επιδεινώνουν την επισιτιστική κρίση

    23-04-2008

    Κόφι Αννάν

    Ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, προειδοποίησε ότι οι κλιματολογικές αλλαγές επιδεινώνουν την επισιτιστική κρίση και απειλούν την πολιτική σταθερότητα. Ο Αννάν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη στη Γενεύη στα πλαίσια νέου διεθνούς Φόρουμ που επικεντρώνεται στις επιδράσεις των κλιματολογικών αλλαγών και επεσήμανε ότι θα σημειωθούν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις λόγω έλλειψης τροφίμων. Είπε επίσης ότι δυσμενείς και άστατες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες και κατ' επέκταση και τους φτωχούς αγρότες.

    Ο Αννάν κατέληξε ότι οι χώρες υπεύθυνες για την μόλυνση της ατμόσφαιρας πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά τους φτωχούς αγρότες να προσαρμοστούν στις κλιματολογικές αυτές αλλαγές.

    [06] Νικήτρια η Χίλαρυ Κλίντον

    23-04-2008

    Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, είναι η νικητής των κρίσιμης σημασίας προκριματικών εκλογών στη Πενσυλβάνια, με ποσοστό 55%, έναντι 45% του αντιπάλου της, Μπαράκ Ομπάμα.

    Χαιρετίζοντας ζητωκραυγάζοντες υποστηρικτές της στη Φιλαδέλφεια, η κ. Κλίντον τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη τους και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει τον αγώνα παρά τα αιτήματα κάποιων να αποχωρήσει απ' τον προεκλογικό αγώνα. Οι Αμερικανοί δεν το βάζουν κάτω, δήλωσε στην ομιλία της η κ. Κλίντον, και τους αξίζει ένας πρόεδρος που δεν το βάζει κάτω. Πάντως παρά την νίκη της στην Πενσυλβάνια η κ. Κλίντον συνεχίζει να έχει λιγότερες εκλεκτορικές ψήφους απ' ότι ο κ. Ομπάμα.

    Από την πλευρά του σε ομιλία του στην Ιντιάνα, όπου προκριματικές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τη κ. Κλίντον για την νίκη της.

    [07] Ο Βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    23-04-2008

    Ένα από τα εξέχοντα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον για ακαδημαϊκούς λόγους και για μερικές πολιτικές επαφές, κυρίως με μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η επίσκεψη του κυρίου Βενιζέλου άρχισε με συνάντηση την οποία είχε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό εξωτερικών Ματ Μπράϊζα. Όπως ο ίδιος μας είπε αργότερα, στην συνάντηση αυτή υπογράμμισε την κοινή στάση όλων των πολιτικών παρατάξεων της Ελλάδας στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την γειτονική χώρα.

    Λίγο αργότερα ο κύριος Βενιζέλος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διακεκριμένος καθηγητής πολιτικών επιστημών Νικόλαος Σταύρου, ο οποίος είναι επίσης αρχισυντάκτης του έγκυρου περιοδικού Mediterranean Quarterly. Η μηνιαία αυτή επιθεώρηση διεθνών πολιτικών θεμάτων εκδίδεται από το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Ντιουκ το οποίο και την διανέμει, μεταξύ άλλων, σε όλες τις βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και γενικά μορφωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου χρησιμεύει ως βοήθημα των φοιτητών στις έρευνές τους γύρω από επίκαιρα πολιτικά θέματα.

    Το γεύμα προς τιμήν του προσκεκλημένου βουλευτή Θεσσαλονίκης έγινε στην λέσχη Κόσμος Κλαμπ, μέλη της οποίας είναι κυρίως πρεσβευτές, διπλωμάτες και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ουάσιγκτον. Μερικοί από αυτούς παρακάθισαν στο γεύμα για τον κ. Βενιζέλο μαζί επίσης με ορισμένους παράγοντες μεγάλων Αμερικανικών δεξαμενών σκέψης και λίγους δημοσιογράφους.

    Ο κύριος Βενιζέλος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να τονίσει και πάλιν πόσο ενωμένα είναι τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και να δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αμέσως μόλις εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό θα βοηθήσει τα Σκόπια να ενταχθούν όχι μόνον στο ΝΑΤΟ αλλά επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα βοηθούσε την γειτονική χώρα να ξεπεράσει πολλά από τα σημερινά οικονομικά προβλήματά της.

    Είπε επίσης πως μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έχει προκύψει ένα νέο στοιχείο το οποίο είναι ότι η Αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, η οποία συνιστά περίπου το 37 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας, πιστεύει ότι θα την εξέφραζε καλύτερα ένα διαφορετικό όνομα από το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Ο κύριος Βενιζέλος συνέστησε στο κοινό του στην Λέσχη Κόσμος αλλά και στις επαφές του με παράγοντες της Αμερικανικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να λάβουν σοβαρά υπ όψιν το καινούργιο τούτο δεδομένο.

    Τον κύριο Βενιζέλο παρουσίασε στο γεύμα της Λέσχης Κόσμος η εγγονή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Θήοντορ Ρούσβελτ, Πρέσβης Σέλγουα Ρούσβελτ, η οποία ήταν το δεξί χέρι του Προέδρου Ρόναλντ Ρέηγκαν στον Λευκό Οίκο για θέματα πρωτοκόλου. Παρέστη επίσης ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Κάρολος Γαδής.

    Στα μέλη του Ιδρύματος το οποίο εκδίδει το περιοδικό Mediterranean Quarterly περιλαμβάνεται επίσης ο διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, που είναι ο διαμεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος. Ο κύριος Νίμιτς λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων βρίσκονταν εκτός Ουάσιγκτον την ημέρα του γεύματος για τον κύριο Βενιζέλο και έτσι δεν παρέστη. Απών ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύμματος και Πρόεδρος του Ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού, Αντένα, εφοπλιστής Μίνος Κυριακού.

    Ο κύριος Βενιζέλος ευχαρίστησε το Mediterranean Quarterly για την τιμή που του έκανε και ιδιαίτερα τον καθηγητή Νικόλαο Σταύρου, τον οποίο χαρακτήρισε παράγοντα κλειδί για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων στον ακαδημαικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επαίνεσε επίσης δύο άλλους παρευρισκόμενους στο γεύμα, τον φίλο και συνεργάτη του κ. Σταύρου, καθητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, Θεόδωρο Καριώτη και τον τέως βουλευτή Λουσιέν Νάτζι, ο οποίος κατά την θητεία του στο Κογκρέσο στην περίοδο 1967-1974 είχε αναπτύξει μεγάλη δράση για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

    Την επομένη ο κύριος Βενιζέλος μίλησε στο Ίδρυμα Γούντροου Γουίλσον, στα πλαίσια μιας σειρά διαλέξεων που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση-Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Τσακόπουλου-Κουναλάκη, γνωστό για την δράση του στον τομέα της ίδρυσης εδρών Ελληνικών σπουδών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια. Θέμα του κυρίου Βενιζέλου την φορά αυτή ήταν η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την Ουάσιγκτον ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για ομιλίες σε εκεί πανεπιστήμια, τις οποίες έχει διοργανώσει γι αυτόν το Ίδρυμα Ωνάση και για μια στενότερη γνωριμία με την ομογένεια.

    Ο Έλληνας βουλευτής φαίνονταν ικανοποιημένος από τις επαφές του στη Ουάσιγκτον και όλοι με τους οποίους μιλήσαμε είπανε πως χάρηκαν για την γνωριμία που κάνανε με τον κ. Βενιζέλο η οποία τους άφησε θετικές εντυπώσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 April 2008 - 1:18:21 UTC