Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία
  • [02] Ο Απρίλιος ένας απ' τους πλέον αιματηρούς μήνες στο Ιράκ
  • [03] Εκστρατεία Ομπάμα-Κλίντον στην Ιντιάνα
  • [04] OHE: Δεν θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα
  • [05] ΗΠΑ: Άλλη μια μείωση των επιτοκίων
  • [06] Απρογραμμάτιστες συνομιλίες Αμπντάλλα-Ολμέρτ για το Μεσανατολικό
  • [07] 17η Ερμής Έξπο: Η Ιστορία μιας Επιτυχίας

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία

    01-05-2008

    H ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα έχει καταφέρει να ανακτήσει μερικές από τις επιχειρησιακές ικανότητες που διέθετε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, σε απομακρυσμένη περιοχή του Πακιστάν. Η έκθεση δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα και αναφέρει ότι η αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την αστάθεια που επικρατεί στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν, καθώς και την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2007.

    Το Στέητ Ντηπαρτμεντ αναφέρει επίσης ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να αποκτησει πυρηνικά όπλα για να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατόν καταστροφές 'σε όποιον της αντιστέκεται'. Η έκθεση επισημαίνει ότι η αλ Κάιντα και θυγατρικά τρομοκρατικά δίκτυα απετέλεσαν την μεγαλυτερη τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το 2007. Στο Αφγανισταν, οι Ταλιμπαν απετέλεσαν απειλή μαζί με άλλες ανταρτικές οργανωσεις, μερικές από τις οποίες είχαν δεσμούς με τη αλ Κάιντα και υποστηρικτές τους στο εξωτερικό.

    22 χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις διεθνώς το 2007, το 60% των θανατων σημειωθηκε στο Ιράκ. Η εκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τη τρομοκρατία παρέμειναν οι ίδιες και το 2007 συγκεκριμένα προκειται για την Κουβα , το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα , το Σουδάν και τη Συρία.

    Ισπανοί κομμάντος με ύποπτο Ισλαμική εξτρεμιστή

    Η εκθεση χαρακτηρίζει το Ιράν 'τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της τρομοκρατίας' αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελει 'στοιχείο κρισιμής σημασίας' για την εθνική στρατηγική της Τεχεράνης η δυνατότητα της να μπορεί να διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό.

    Για την Ευρώπη, η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να βελτιώνουν τις ικανότητες τους να αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές. Οι Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει η έκθεση, αλλά επισημαίνει ότι οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και τα δίκτυα υποστήριξης της τρομοκρατίας παραμένουν πηγή ανησυχίας. Η έκθεση αναφέρεται στην αποτελεσματική συνεργασία των Γαλλικών και Ισπανικών αρχών στις προσπάθειες για την εξουδετέρωση της Βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ και σημειώνει ότι η Γερμανία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην παρεμπόδιση προσπαθειών συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση της Κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΠεΚαΚα.

    Επίσης η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιουνίου στο Λονδίνο και την Γλασκόβη και στην ικανότητα των Γερμανικών αρχών να αποτρέψουν την υλοποίηση σοβαρού τρομοκρατικού σχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα υπάρχουν και αναφορές για παραπομπή τρομοκρατών στη δικαιοσύνη στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Δανία. Τέλος η έκθεση συγχαίρει την συνεργασία της Σερβίας με αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

    [02] Ο Απρίλιος ένας απ' τους πλέον αιματηρούς μήνες στο Ιράκ

    01-05-2008

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Απρίλιος ήταν ένας απ' τους αιματηρότερους μήνες στο Ιράκ από το Σεπτέμβριο. Τουλάχιστον 47 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τον μήνα που κλείνει.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το περασμένο μήνα στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, μεταξύ πολιτοφυλάκων του ακραίου Σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ Σάντρ και Ιρακινών και Αμερικανικών δυνάμεων. Εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι 925 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σάντρ Σίτυ και 2.600 τραυματίστηκαν.

    [03] Εκστρατεία Ομπάμα-Κλίντον στην Ιντιάνα

    01-05-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία σε θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, μετά την έντονη καταδίκη του για επίμαχα σχόλια του πρώην πνευματικού του πατέρα, του πάστορα Τζερεμάϊα Ράιτ. Ο κ. Ομπάμα επικεντρώνει τώρα τη προσοχή του στην μεσοδυτική πολιτεία της Ιντιάνα, ενόψει των προκριματικών εκλογών εκεί στις 6 Μαΐου.

    Από τη πλευρά της η Χίλαρυ Κλίντον πραγματοποιεί και αυτή προεκλογικές εμφανίσεις στην Ιντιάνα όπου επικεντρώνει τη προσοχή της σε θέματα οικονομίας και την ανάγκη μείωσης των τιμών των καυσίμων.

    [04] OHE: Δεν θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα

    01-05-2008

    Τζόν Χόλμς

    O επικεφαλής νέας ομάδας εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση δήλωσε ότι τα βιοκαύσιμα δεν πρέπει να αποσυρθούν μόνο και μόνο επειδή αυξάνονται διαρκώς οι τιμές τροφίμων.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Έκτακτη Βοήθεια, Τζων Χόλμς, δήλωσε ότι τα βιοκαύσιμα αναπτύχθηκαν για να καταπολεμήσουν τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών και γι' αυτό θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε όλα τα βιοκαύσιμα επιβλαβή.

    Όμως ο κ. Χολμς επεσήμανε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το πως και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι καλλιέργειες για την παραγωγή καυσίμων.

    Πρόσφατη έκθεση των ΗΕ αναφέρει ότι καλλιέργειες που προορίζονταν για τρόφιμα χρησιμοποιούνται τώρα για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Η Διεθνής Τράπεζα αναφέρει ότι για την αύξηση της τιμής των τροφίμων ευθύνεται η παραγωγή βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και άλλες χώρες.

    [05] ΗΠΑ: Άλλη μια μείωση των επιτοκίων

    01-05-2008

    Κατά 0,25% περιέκοψε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον δεν θα προβεί σύντομα σε περαιτέρω μειώσεις.

    Σε ανακοίνωση μετά την απόφασή της η Φεντ αναφέρει ότι η στενότητα στην πιστωτική αγορά και η καθίζηση της αγοράς ακίνητων θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη και προσθέτει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τη κατάσταση.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί για τον πληθωρισμό είναι μεγάλη, αν και εμπειρογνώμονες λένε πως ο πληθωρισμός θα εξισορροπήσει τις τιμές ενέργειας και άλλων αγαθών.

    Αυτή είναι η έβδομη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2007 που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο.

    [06] Απρογραμμάτιστες συνομιλίες Αμπντάλλα-Ολμέρτ για το Μεσανατολικό

    01-05-2008

    Ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας είχε απρογραμμάτιστες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, σε μια προσπάθεια προώθησης της Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε στον κ. Ολμέρτ την ανάγκη για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία σύστασης δύο χωρών πριν το τέλος του χρόνου. Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Αμπντάλλα είχε συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς και συζήτησε τρόπους περαιτέρω προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του δεν κατάλαβαν ότι πυροβολούσαν δημοσιογράφο όταν έβαλαν σε βάρος οπερατέρ του Ρώϋτερ πριν δύο εβδομάδες στη Γάζα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα προκαταρκτικής διερεύνησης της υπόθεσης. Εξάλλου Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι από Ισραηλινή αεροεπιδρομή σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος εξτρεμιστής και τραυματίστηκαν πολλά άλλα άτομα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    [07] 17η Ερμής Έξπο: Η Ιστορία μιας Επιτυχίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτι

    01-05-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ 17η Ερμής Έξπο: Η Ιστορία μιας Επιτυχίας - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ 17η Ερμής Έξπο: Η Ιστορία μιας Επιτυχίας

    - Watch (WM)

    Στο Ατλάντικ Σίτι, μια παινεμένη παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική πλευρά της Αμερικής, μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον, συγκεντρώθηκαν πρόσφατα επιχειρηματίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Η προσπάθεια έγινε κάτω από την ομπρέλα της Επιχειρηματικής Έκθεση Ερμής Έξπο, στην οποία και είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β 17η ΕΡΜΗΣ ΕΞΠΟ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Με εκπληκτική επιτυχία, που κατέρριψε κάθε σχετικό προηγούμενο ρεκόρ, ολοκληρώθηκε στο Ατλάντικ Σίτυ η 17η Διεθνής Επιχειρηματική Έκθεση Ερμής βΈξπο.

    Η φετινή διοργάνωση έγινε στο φημισμένο συγκρότημα Ταζ Μαχάλ το οποίο επί ένα τριήμερο είχε κατακλυστεί από σημαντικούς παράγοντες του Ελληνικού και του Αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους στα πλαίσια εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συμποσίων που είχαν σαν στόχο την δικτύωση των συμμετεχόντων και την προώθηση των ενδιαφερόντων τους. Χαρακτηριστικό των επαφών ήταν ένα εντυπωσιακός δυναμισμός. Ο Υποδιευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Άγγελος Παγκράτης μας είπε σχετικά:

    Α. Παγκράτης

    Α. Παγκράτης: Νομίζω ότι αυτός ο δυναμισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι ένα σημείο συνάντησης δύο πολύ θετικών εξελίξεων για τον Ελληνισμό. Από την μία πλευρά έχουμε τους Έλληνες της Αμερικής που πάνε από το καλό στο καλύτερο, έχουνε μια εντυπωσιακή παρουσία, κι εμείς το βλέπουμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία ομογένεια εξαιρετικά δυναμική, είναι από τις πιο ισχυρές παρουσίες μεταξύ των Ευρωπαϊκών ομογενειών. Βέβαια η άλλη εξαιρετικά θετική διάσταση είναι η πορεία της πατρίδας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα είναι μία ιστορία μεγάλης επιτυχίας.

    Γ. Μπίστης: Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, που με την συμμετοχή του στην έκθεση Ερμής ολοκλήρωσε περιοδεία στην Αμερική.

    Κ. Κιλτίδης

    Κ. Κιλτίδης: Ειλικρινά είμαι και συγκινημένος αλλά και απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκα στις ημέρες που επισκέφθηκα τις ΗΠΑ. Εύχομαι δε αυτή η έκθεση, η Ερμής Έξπο, να καταστεί εκείνος ο θεσμός με τον οποίο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας, που είναι και ποιοτικά αλλά και σε ποσότητα ικανά να θρέψουν ανθρώπους που αναζητούν ασφαλή και υγιεινά προϊόντα.

    Γ. Μπίστης: Οι επισκέπτες από την Ελλάδα έμειναν ενθουσιασμένοι τόσο από την φιλοξενία του Ερμή όσο και από τα όσα είδαν να κάνουν οι ομογενείς για την χώρα της καταγωγής τους. Η Λίτσα Κολοβού είναι Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που εκπροσώπησε στην έκθεση τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος σε προηγούμενη διοργάνωση είχε συνάψει συμφωνία, που επιτεύχθηκε μέσω του Ερμή, για εμπορική συνεργασία της Θεσσαλονίκης με την Φιλαδέλφεια. Την πλησιάσαμε σε μια στιγμή που μίλαγε με νεαρά στελέχη ενός ομογενειακού συγκροτήματος Ελληνικών χορών.

    Λ. Κολοβού

    Λ. Κολοβού: Νοιώθω πραγματικά μεγάλη χαρά γιατί βλέπω παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς από Έλληνες γονείς να αγαπούν την παράδοση, τον πολιτισμό και να τα διατηρούν αυτά συμμετέχοντας σε πολιτιστικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικά σχήματα κλπ. Θερμά συγχαρητήρια παιδιά. Ειλικρινά χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Νοιώθω χαρά και τιμή.

    Γ. Μπίστης: Λίγο πιο πέρα, ο Θέμης Καρτσιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Helexpo, δοκίμαζε ένα από τα γλυκά που πρόσφεραν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης οι ζαχαροπλάστες Στέφανος και Γιάννα Ευαγγελόπουλου, με τον γιο τους Νίκο.

    Θ. Καρτσιώτης, Σ. Ευαγγελόπουλος, Σταυρούλα Κοτρώτσιου

    Θ. Καρτσιώτης: Συγχαρητήρια κύριε Στέφανε, κυρία Γιάννα και κύριε Νίκο. Ούτε στην Θεσσαλονίκη δεν έχουμε τέτοια, τόσο ωραία γλυκά, και η πόλη μας φημίζεται για τα γλυκά της. Βέβαια κι εσείς έχετε καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, έτσι δεν είναι;

    Σ. Ευαγγελόπουλος: Βεβαίως έτσι είναι. Γι αυτό ήρθαμε εδώ για να προσφέρουμε γλυκά που να δίνουν στον κόσμο μια γεύση από την Θεσσαλονίκη.

    Θ. Καρτσιώτης: Συγχαρητήρια και πάλι. Μας εκπλήξατε πολύ θετικά.

    Σταυρούλα Κοτρώτσιου: Τώρα τους έχουμε εμείς στην Φιλαδέλφεια. Εκεί φτιάχνουνε τούτες τις ωραίες πάστες. Να έρθετε και εκεί να μας δείτε.

    Γ. Μπίστης: Άλλος Θεσσαλονικιός που συναντήσαμε στην έκθεση είναι ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζολγου.

    Λ. Κυρίζογλου

    Λ. Κυρίζογλου: Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό και ως μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, του Νικήτα του Κακλαμάνη, του Δημάρχου των Αθηναίων. Θέλω θερμά να συγχαρώ τον κ. Κοτρώτσιο και όλους τους διοργανωτές της εκθέσεως Ερμής. Έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Γ. Μπίστης: Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε στην έκθεση του Ερμή πολυμελής αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε η Βουλευτής Κυκλάδων Αριάδνη Μανούσου-Μπινοπούλου, της Νέας Δημοκρατίας.

    Α. Μανούσου

    Α. Μανούσου: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει ότι δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά ως χώρα: Ενωμένοι εσωτερικά και πάνω από όλα να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Σε αυτούς τους δύο τομείς έχει βοηθήσει η ομογένεια πάρα πολύ και σας ευχαριστούμε για την βοήθειά σας.

    Γ. Μπίστης: Στα λόγια αυτά, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης Μανόλης Στρατάκης, του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε:

    Μ. Στρατάκης

    Μ. Στρατάκης: Ήρθαμε εδώ αντιπροσωπεία από την Ελληνική Βουλή για να συμβάλουμε στην επιτυχία μιας σημαντικής προσπάθειας που εκτιμούμε ότι μπορεί να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας και βέβαια να προωθηθούνε τα καλά ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα.

    Γ. Μπίστης: Παρόμοια αισθήματα εξέφρασαν και οι ομογενείς που πήρανε μέρος. Ο Λεωνίδας Ραπτάκης είναι Πολιτειακός Γερουσιαστής στο Ροντ Άιλαντ.

    Λ. Ραπτάκης

    Λ. Ραπτάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ πέρα σήμερα στο Ερμής Έξπο, στο Ατλάντικ Σίτυ στο Νιού Τζέρζει και χάρηκα πάρα πολύ που βοηθώ κι εγώ στις γέφυρες που προσπαθούμε να χτίσουμε μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας.

    Γ. Μπίστης: Αλλά δεν ήταν μόνον προϊόντα που προωθήθηκαν στην έκθεση του Ερμή. Εξέχουσα θέση φέτος είχε και η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, όπως μας είπε ο Νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης.

    Η. Βλαχογιάννης

    Η. Βλαχογιάννης: Εμείς σαν νομός Τρικάλων και σαν περιφέρεια έχουμε έναν ακόμη λόγο να προσκαλέσουμε τους Αμερικανούς να έλθουν στην Ελλάδα, για να επισκεφθούν την μοναστική κοινότητα των Μετεώρων αλλά και όλους τους θρησκευτικούς προορισμούς στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, κάτι που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Τους θέλουμε να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την ευκαιρία να δούν ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ορθοδοξία, το οποίο, κατά σύμπτωση, βρίσκεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην μοναστική κοινότητα των Μετεώρων.

    Γ. Μπίστης: Ανάμεσα στις προσωπικότητες που τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία του Ερμή είναι ο Κρίς Σπύρου Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και ο Γιώργος Τσετσέκος, Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ.

    Γ. Τσετσέκος

    Γ. Τσετσέκος: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Έξπο αναγνώρισε το έργο μου στο Πανεπιστήμιο του Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας και το βραβείο το οποίο μου επιδόθηκε είναι κίνητρο για μένα να κάνω περισσότερο καλή και ποιοτική δουλειά στους ακαδημαϊκούς χώρους και στη διοίκηση του πανεπιστημίου μας.

    Γ. Μπίστης: Βραβεύτηκαν επίσης οι Πρόεδροι των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Πανγκρεγκόριαν της Νέας Υόρκης και της Νέας Υερσέης Αναστάσιος Μάνεσης και Τζέημς Λογοθέτης αντίστοιχα.

    Ένας από τους χορηγούς της Ερμής Έξπο, που την στήριξε από τα πρώτα βήματά της, είναι ο Περιφερειάρχης του ΣΑΕ στην Αμερική, Θεόδωρος Σπυρόπουλος,

    Θ. Σπυρόπουλος

    Θ. Σπυρόπουλος: Είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία έχει αρχίσει από το 1992. Είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος φέρει και συνδέει τις επιχειρήσεις Αμερικανών, Ελλάδος, Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι μια προσπάθεια η οποία χρειάζεται να στηριχτεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και από τους Ελληνοαμερικανούς.

    Γ. Μπίστης: Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ερμής Έξπο είναι ο Παύλος Κοτρώτσιος που κάθε χρόνο θέτει γι αυτήν όλο και ψηλότερους στόχους.

    Π. Κοτρώτσιος

    Π. Κοτρώτσιος: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η φετινή έκθεση όπως προείπατε κι εσείς, πέτυχε. Εύχομαι να είναι πετυχημένη για όλους τους εκθέτες, για όλους τους χορηγούς, που είναι πάρα πολλοί και καλοί. Θέλουμε να τους βλέπουμε σε μία συνέχεια της πορείας, να μας δώσουνε δηλαδή το δικαίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια να είμαστε μαζί τους, να δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερους έλληνοαμερικανούς, σε περισσότερους έλληνες, σε περισσότερους ρουμάνους, σε περισσότερους βαλκάνιους αν θέλετε, να έρχονται σε επαφή μαζί τους, να συζητάνε τα θέματά τους και να επιχειρούν το επιχειρείν, να κάνουνε μπίζνες μεταξύ τους.

    Γ. Μπίστης: Ο Παύλος Κοτρώτσιος έχει ήδη αρχίσει την προεργασία για την διοργάνωση της 18ης Ερμής Έξπο που θα γίνει από τις 2 μέχρι τις 6 Απριλίου του 2009, με εκδηλώσεις στην Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια, το Ατλάντικ Σίτι, την Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 May 2008 - 1:18:35 UTC