Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ike Gulas και το Καραβάνι της ΑΧΕΠΑ
  • [02] Συμφωνία πυρηνικής τεχνολογίας Ρωσίας-ΗΠΑ
  • [03] Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας
  • [04] Κακοκαιρίες και πολιτική αστάθεια ανασταλτικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία
  • [05] Νίκη Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα
  • [06] Μπάουτσερ: Ανάμειξη Ιράν και στο Αφγανιστάν

  • [01] Ο Ike Gulas και το Καραβάνι της ΑΧΕΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-05-2008

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas.

    Η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ εκπροσωπεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Ελληνοαμερικανούς από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα μέλη της ανήκουνε σε πεντακόσια και πλέον παραρτήματα που είναι σκορπισμένα σε μικρές και μεγάλες πόλεις κατά μήκος και κατά πλάτος της απέραντης Αμερικής. Όμως οι μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις δεν αποτρέπουνε την στενή επικοινωνία μεταξύ των παραρτημάτων της οργάνωσης. Η επικοινωνία αυτή είναι τακτική και γίνεται κυρίως τηλεφωνικά και μέσω του διαδικτύου. Περιοδικά μάλιστα, εκπρόσωποι από όλα τα παραρτήματα της ΑΧΕΠΑ έχουνε και προσωπική επαφή μεταξύ τους, όταν συμμετέχουνε σε δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης, όπως για παράδειγμα το ετήσιο συνέδριό της, που φέτος το καλοκαίρι θα γίνει στην Αθήνα.

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η προσωπική επαφή του Προεδρείου της ΑΧΕΠΑ με τους κατά τόπους εκλεγμένους αξιωματούχους της είναι μέσω του λεγόμενου Καραβανιού της οργάνωσης. Το Καραβάνι, με το οποίο ταξιδεύουν ο Ύπατος Πρόεδρος Ike Gulas και μια μικρή ομάδα συνεργατών του από την έδρα της ΑΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον, επισκέπτεται αυτές τις μέρες πολιτείες στην Δυτική ακτή της Αμερικής, αυτήν που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Πρώτος σταθμός του Καραβανιού ήτανε το Λας Βέγκας της Πολιτείας Νεβάδα, όπου ο Ike Gulas και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με παράγοντες του Παραρτήματος 314, όπως είναι γνωστό το τοπικό κλιμάκιο της ΑΧΕΠΑ. Η συνάντηση έγινε, που αλλού, σε ένα Ελληνικό εστιατόριο της μεγαλούπολης αυτής, που κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της ψυχαγωγίας και των τυχερών παιγνιδιών. Το εστιατόριο που φιλοξένησε την συνάντηση ανήκει σε έναν ταλαντούχο μαιτρ της μαγειρικής που το έχει ονομάσει 'Ο χοντρός Έλληνας'.

    Στο Λας Βέγκας η ηγεσία της ΑΧΕΠΑ συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή Tony Orlando, που είναι Ελληνικής καταγωγής, ο οποίος και επιλέχτηκε για το φετινό Αριστοτέλειο Βραβείο της οργάνωσης. Στην συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας του διάσημου ομογενή καλλιτέχνη για την προώθηση της ΑΧΕΠΑ κι επίσης το ενδεχόμενο ένα από τα μελλοντικά συνέδρια της να φιλοξενηθεί στο Λας Βέγκας.

    Tony Orlando

    Το Καραβάνι της ΑΧΕΠΑ συνεχίζει το ταξίδι του στις δυτικές πολιτείες με σταθμούς σε διάφορα μέρη της Καλιφόρνιας, όπως το Σαν Ντιέγκο, το Λονγκ Μπητς, το Σαν Πέντρο, το Αναχάϊμ, το Λος Άντζελες, τη Σάντα Μπάρμπαρα, την Κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, την Πασαντίνα , το Χόλλυγουντ και το Σαν Φρανσίσκο. Κατόπιν θα επισκεφθεί την Αριζόνα για επαφές στο Φίνιξ και άλλες μικρότερες πόλεις

    Το κύριο θέμα όλων αυτών των επαφών του Ike Gulas είναι η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση του έργου της ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα όμως γίνεται και μια εκστρατεία για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ομογενών στο επικείμενο συνέδριο της οργάνωσης, τον Ιούνιο στην Αθήνα.

    Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο για φέτος ταξίδι του Καραβανιού της ΑΧΕΠΑ. Προηγουμένως το Καραβάνι είχε επισκεφθεί ομογενειακές κοινότητες στην Ανατολική ακτή της Αμερικής, εκείνην που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, και πιο πρόσφατα πέρασε από μεσοδυτικές πολιτείες, περιλαμβανομένων του Κεντάκι και της Ινδιάνας, ώστε να μη νοιώθουν αποκομμένοι και ξεχασμένοι οι συγκριτικά λιγότεροι Έλληνες που ζούνε σε αυτές.

    [02] Συμφωνία πυρηνικής τεχνολογίας Ρωσίας-ΗΠΑ

    07-05-2008

    Σων Μακόρμακ

    Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία κλειδί για συνεργασία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας που θα επιτρέπει σε εταιρίες των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων να διευρύνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπερνς και ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, υπέγραψαν τη συμφωνία την Τρίτη στη Μόσχα κατά την τελευταία μέρα της προεδρικής θητείας του Βλάντυμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η συμφωνία παρέχει σημαντικά κίνητρα και στις δύο χώρες.

    Η συμφωνία θα επιτρέπει σε Αμερικανικές εταιρείες να πουλούν πυρηνικό υλικό και αντιδραστήρες στη Ρωσία. Πρέπει τώρα το Κογκρέσο και η Ρωσική βουλή να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μερικά μέλη του Κογκρέσου επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αποφύγει συνεργασία με τη Μόσχα, γιατί η Ρωσία βοηθά την Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο νότιο Ιράν.

    [03] Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας

    07-05-2008

    Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στη Ρωσία με την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Πάντως πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει ισχυρή παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Η τελετή της ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, με 30 κανονιοβολισμούς και παρέλαση των φρουρών του Κρεμλίνου.

    Πρώτο μέλημα του προέδρου Μεντβέντεφ θα είναι να διορίσει πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική Πούτιν, ενώ πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι στο αξίωμα του πρωθυπουργού ο κ. Πούτιν θα παραμείνει ισχυρή προσωπικότητα που θα επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και θα παίζει περισσότερο ρόλο συμπροέδρου, παρά πρωθυπουργού της Ρωσίας.

    [04] Κακοκαιρίες και πολιτική αστάθεια ανασταλτικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία

    07-05-2008

    Δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πολιτική αστάθεια είναι ανάμεσα στους παράγοντες που εξοβέλισαν στα ύψη την τιμή στο ρύζι, το καλαμπόκι και το πετρέλαιο.

    Οικονομολόγοι λένε ότι οι καταστροφές από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Βιρμανία μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή ρυζιού και να αυξήσει τις τιμές. Η Βιρμανία επρόκειτο να εξαγάγει περίπου 400 χιλιάδες τόνους ρυζιού αυτό το χρόνο αλλά τώρα λόγω των καταστροφών μπορεί να χρειαστεί να εισάγει.

    Εξάλλου αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή καλαμποκιού στις ΗΠΑ μετά από αναφορές ότι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή.

    Αλλά και πρόσφατες επιθέσεις εξτρεμιστών σε πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Νιγηρίας προκαλούν ανησυχίες ότι η προσφορά μαύρου χρυσού μπορεί να μην ικανοποιήσει τη ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή αργού πετρελαίου ξεπέρασε τη Τρίτη τα 122 δολάρια το βαρέλι.

    [05] Νίκη Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα

    07-05-2008

    Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, διακήρυξε την νίκη της στις προκριματικές εκλογές της Ιντιάνα παρόλο που δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί το αποτέλεσμα στην εν λόγω πολιτεία. Με καταμετρημένο το 99% της ψήφου η κ. Κλίντον κερδίζει την Ιντιάνα με ποσοστό 51%, έναντι 49% που παίρνει ο κ. Ομπάμα.

    Η κ. Κλίντον δήλωσε στους υποστηρικτές της στην Ιντιανάπολη ότι προχωρά 'προς τα εμπρός' στην προσπάθεια της να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος της και συνεχάρη τον αντίπαλο της Μπαράκ Ομπάμα για την ξεκάθαρη νίκη του στις προκριματικές της Βόρειας Καρολίνας.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ομπάμα έκανε έκκληση για ενότητα στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος. Σε ομιλία του στο Ράλη της Βόρειας Καρολίνας ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε με καλά λόγια στην αντίπαλο του, Χίλαρυ Κλίντον, αλλά διαφοροποιήθηκε απ' τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, τον οποίο χαρακτήρισε ταυτόσημο με τον πρόεδρο Μπούς σε θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η οικονομία και η ενεργειακή πολιτική.

    [06] Μπάουτσερ: Ανάμειξη Ιράν και στο Αφγανιστάν

    07-05-2008

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κατηγόρησε το Ιράν για ανάμειξη στο Αφγανιστάν και προσφορά βοήθειας προς αντάρτες στον αγώνα τους κατά της Αφγανικής κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Γαλλία, ενόψει διάσκεψης δωρητών για το Αφγανιστάν τον άλλο μήνα, ο κ. Μπάουτσερ επεσήμανε ότι το Ιράν τροφοδοτεί με όπλα τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν και αναμειγνύεται πολιτικά και οικονομικά στη χώρα. Ο κ. Μπάουτσερ είχε συνομιλίες στο Παρίσι με Γάλλους αξιωματούχους.

    Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν οι Ταλεμπάν σκότωσαν έναν Καναδό στρατιώτη και τραυμάτισαν έναν άλλο έξω απ' την Κανταχάρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 May 2008 - 1:18:59 UTC