Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία ΕλλάδαςβΗΠΑ
  • [02] Σοβαρή έλλειψη καυσίμων στην Ελλάδα
  • [03] Η Δυτική Βιρτζίνια ψηφίζει την Τρίτη
  • [04] ΗΠΑ: 21 νεκροί από πανίσχυρους ανεμοστρόβιλους
  • [05] Πάνω από 28 χιλιάδες οι νεκροί στη Βιρμανία
  • [06] Λίβανος: Εξάπλωση συγκρούσεων και εκτός Βηρυτού
  • [07] Κέρδισε ο Τάντιτς
  • [08] Το Ιράκ χρειάζεται τα αμερικανικά κονδύλια

  • [01] Συνεργασία ΕλλάδαςβΗΠΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-05-2008

    Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε ήδη και βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος και της Αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

    Η τελική συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε την Παρασκευή από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα και τον Διευθυντή Εναέριων Μέσων και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών της Δασικής Υπηρεσία των ΗΠΑ .Τομ Χάρμπουρ.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η συνεργασία των δύο υπηρεσιών θα αφορά στους εξής τομείς: Πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών με εναέριο συντονισμός ή και με τη χρήση επίγειων τακτικών. Διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων των πυρκαγιών, περιορισμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, συστήματα άμεσης επέμβασης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα για την ενίσχυση των διαδικασιών διαχείρισης των πυρκαγιών και της επιχειρησιακής δράσης των δύο υπηρεσιών.

    Η συνεργασία που είχε σαν αφορμή της καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε Ελλάδα και Αμερική, έχει ήδη αρχίσει με την πραγματοποίηση σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σε στελέχη του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς βρισκόμαστε και πάλι στο κατώφλι της νέας αντιπυρικής περιόδου.

    [02] Σοβαρή έλλειψη καυσίμων στην Ελλάδα

    12-05-2008

    Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των Ελλήνων οδηγών λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων που έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Το 90% των Ελληνικών πρατηρίων βενζίνης παρέμειναν κλειστά τη Κυριακή λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα λιγοστά πρατήρια που είχαν ακόμη να προσφέρουν καύσιμα. Επίσης η απεργία έχει επηρεάσει σοβαρά και τις μεταφορές τροφίμων.

    Οι απεργοί ζητούν αύξηση των κομίστρων κατά 13%, έναντι ποσοστού 5% που έχει εγκρίνει η Ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Η Δυτική Βιρτζίνια ψηφίζει την Τρίτη

    12-05-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι η αναμέτρηση με την Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος θα λήξει σύντομα.

    Ο κ. ¶ξελροντ δήλωσε ότι η προεκλογική διαδικασία φτάνει στο τέλος της για το Δημοκρατικό κόμμα και επεσήμανε ότι ο κ. Ομπάμα θα συνεχίσει να συγκεντρώνει την υποστήριξη υπερεκλεκτόρων μέσα στις ερχόμενες μέρες.

    Από τη πλευρά του, ο ανώτερος σύμβουλος της κ. Κλίντον, Χάουαρντ Γούλφσον, απέρριψε την ιδέα ότι η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στο τέλος της και επεσήμανε ότι η κ. Κλίντον είναι αποφασισμένη να παραμείνει στον αγώνα μέχρι τις αρχές Ιουνίου που θα γίνουν και οι τελευταίες προκριματικές εκλογές.

    Οι Γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον ετοιμάζονται για τις προκριματικές εκλογές στη Δυτική Βιρτζίνια τη Τρίτη.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν την κ. Κλίντον να προηγείται. Τις τελευταίες μέρες όμως ο κ. Ομπάμα έχει κέρδισε την υποστήριξη μερικών ακόμη υπερεκλεκτόρων και σχεδόν ισοψηφεί με την κ. Κλίντον.

    Οι υπερεκλέκτορες είναι μέλη και αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος που μπορούν να ψηφίσουν για όποιον υποψήφιο θέλουν στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το Αύγουστο. Σε άλλη κατηγορία βρίσκονται οι εκλέκτορες που αναλογούν στις ψήφους που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος στις προκριματικές εκλογικές αναμετρήσεις.

    Κατά την διάρκεια προεκλογικής εμφάνισης στο Όρεγκον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν. Ενώ η Χίλαρυ Κλίντον σε εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική της εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    [04] ΗΠΑ: 21 νεκροί από πανίσχυρους ανεμοστρόβιλους

    12-05-2008

    Αξιωματούχοι κεντρικών και νότιων πολιτειών δηλώνουν ότι ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που κινείται πάνω από την περιοχή προκαλώντας πολυάριθμούς ανεμοστρόβιλους, έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα σε τρεις πολιτείες.

    Στην Οκλαχόμα, σκοτώθηκαν 6 άτομα στην πόλη Πίτσερ από ανεμοστρόβιλο που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης. Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτατης ανάγκης και η Εθνοφρουρά βοηθά τώρα στις προσπάθειες αρωγής.

    Στο Μισούρι από την καταιγίδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άτομα. Η καταιγίδα μετακινήθηκε προς τη Τζώρτζια που επλήγη από 6 ανεμοστρόβιλους με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, νοτιοανατολικά της Ατλάντα.

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε ανησυχία για τα θύματα των καταιγίδων και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους κυβερνήτες των πολιτειών που επηρεάστηκαν.

    [05] Πάνω από 28 χιλιάδες οι νεκροί στη Βιρμανία

    12-05-2008

    Βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε εφόδια του Ερυθρού Σταυρού για τα θύματα του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς στη Βιρμανία, καθώς ο επίσημος αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 28 χιλιάδες. Το πλοίο βυθίστηκε όταν χτύπησε κορμό δέντρου στο Δέλτα του ποταμού Ιρραγουάντι, αλλά και οι 4 υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που επέβαιναν στο πλοίο κατόρθωσαν να διαφύγουν. Το δυστύχημα υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί για να διανείμουν εφόδια στους ρακένδυτους Βιρμανούς που χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα και νερό.

    Σύμφωνα με τις αρχές της Βιρμανίας τουλάχιστον 37 χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, ενώ η Βρετανική υπηρεσία αρωγής Oxfam προειδοποιεί ότι ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι ενδεχομένως να πεθάνουν αν δεν λάβουν σύντομα, τρόφιμα, νερό και άλλα εφόδια. Πάντως τη Κυριακή μεταγωγικό αεροσκάφος του Ερυθρού Σταυρού έφτασε στο Ραγκούν, μεταφέροντας κινητή μονάδα καθαρισμού νερού και ιατρικά εφόδια για περίπου 10 χιλιάδες ανθρώπους.

    [06] Λίβανος: Εξάπλωση συγκρούσεων και εκτός Βηρυτού

    12-05-2008

    Στο Λίβανο η βία εξαπλώθηκε στις ορεινές περιοχές γύρω από τη Βηρυτό όπου υποστηρικτές της κυβέρνησης και αντίπαλοι τους έχουν εμπλακεί σε σκληρές μάχες. Υποστηρικτές του φιλοκυβερνητικού ηγέτη των Δρούζων, Ουαλίντ Τζαμπλάτ, αντήλλαξαν πυρά με μαχητές της αντιπολίτευσης της Σιιτικής Χεζμπολά και αντίπαλης φατρίας Δρούζων.

    Σημειώθηκαν εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών μέχρι που ο κ. Τζαμπλάτ και ο αντίπαλος του ηγέτης των Δρούζων, Ταλάλ Ερσλάν, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός. Οι μάχες μειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ και άρχισαν να αναπτύσσονται Λιβανέζοι στρατιώτες στη περιοχή. Αξιωματούχοι λένε ότι από τα επεισόδια βίας τις τελευταίες 5 μέρες στο Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 άτομα και τραυματίστηκαν 150.

    Τη Κυριακή ηρεμία επικράτησε στη Βηρυτό όταν ένοπλοι της Χεζμπολά και οι υποστηρικτές τους αποσύρθηκαν από τους δρόμους και παρέδωσαν περιοχές στο Λιβανικό στρατό. Όμως το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει κλειστό από οδοφράγματα της Χεζμπολά.

    [07] Κέρδισε ο Τάντιτς

    12-05-2008

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, διακήρυξε νίκη στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά οι εθνικιστές δηλώνουν ότι ενδέχεται να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ανεξάρτητοι παρατηρητές δήλωσαν ότι το Δημοκρατικό κόμμα και οι σύμμαχοι του πέτυχαν 'πειστική νίκη', όπως χαρακτηρίστηκε. Επίσης τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν το Δημοκρατικό Κόμμα να προηγείται. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και η Ευρώπη χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ξεκάθαρη νίκη των φιλο-Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

    Πάντως ο κ. Τάντιτς παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα είναι σκληρές, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στην Σερβία να επιστρέψει στην απομόνωση της δεκαετίας του 1990, επί προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως ο ηγέτης του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, που αντιτίθεται στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα.

    [08] Το Ιράκ χρειάζεται τα αμερικανικά κονδύλια

    12-05-2008

    Σαμίρ Σουμαϊντάγιε στο στούντιο της ΦτΑ.

    Ο πρέσβης του Ιράκ στις ΗΠΑ, Σαμίρ Σουμαϊντάγιε, δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να χρειάζεται αμερικανικά κονδύλια για την ανοικοδόμηση της, αν και η Ιρακινή κυβέρνηση έχει πλεόνασμα στο προϋπολογισμό της απ' τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Ο κ. Σουμαϊντάγιε επεσήμανε επίσης ότι το Ιράκ αναλαμβάνει την ευθύνη για θέματα ασφάλειας και ανοικοδόμησης όσο πιο γρήγορα μπορεί, αναφερόμενος σε ανησυχίες μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου που διερωτώνται γιατί το Ιράκ δεν καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες να σταθεί στα πόδια του.

    Ο κ. Σουμαϊντάγιε παραδέχτηκε το πλεόνασμα που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Ιράκ, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να ανοικοδομηθεί εκ θεμελίων. Σύμφωνα με το Ιρακινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση της Βαγδάτης πρότεινε έργα ανοικοδόμησης, αλλά δεν μπορεί να βρει συμβασιούχους να αναλάβουν το έργα λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 May 2008 - 1:18:46 UTC