Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ
  • [02] Λίβανος: Εντολή και πάλι στον Φουάντ Σινιόρα για το σχηματισμό κυβέρνησης
  • [03] Προεκλογικές εμφανίσεις από το Πόρτο Ρίκο μέχρι τη Μοντάνα
  • [04] ΝΑΣΑ: Το Φοίνιξ έτοιμο για τα πρώτα πειράματα
  • [05] Μπαν: Ευκαιρία για μια "καινούργια αρχή" στη Βιρμανία
  • [06] Ρέν: Ύψιστης σημασίας η επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό

  • [01] Διαβουλεύσεις για συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ

    28-05-2008

    Ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, ζήτησε τη διενέργεια διαδηλώσεων κατά ενδεχόμενης συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράκ που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράταση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

    Σε ανακοίνωση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο Σαντρ κάλεσε τον Ιρακινό λαό να κατέβει στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, έως ότου η Ιρακινή κυβέρνηση ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία.

    Στο μεταξύ ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρι αλ Μαλίκι, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του και συζήτησε μαζί τους τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα ασφάλειας. Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει την σχετική εντολή των ΗΕ για την παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, που εκπνέει στο τέλος του χρόνου.

    Παράλληλα, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αυξήθηκαν κατά περίπου 50% το τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας στις 40 χιλιάδες περίπου το σύνολο των κρουσμάτων την τελευταία πενταετία.

    Την Τρίτη δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το σώμα των πεζοναυτών και του στρατού έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Πρόκειται για τα σώματα που προΐστανται στις μάχιμες επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μόνο ο στρατός ανέφερε πάνω από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα συνδρόμου μετατραυματικού στρές το 2007, ενώ το σώμα των πεζοναυτών ανέφερε πάνω από 2.100 νέα κρούσματα.

    Ο αρχίατρος των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Έρικ Σούμεϊκερ, δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αντικατοπτρίζει την ευαισθητοποίηση του στρατού ως προς την εν λόγω ασθένεια.

    [02] Λίβανος: Εντολή και πάλι στον Φουάντ Σινιόρα για το σχηματισμό κυβέρνησης

    28-05-2008

    Φουάντ Σινιόρα

    Η φιλο-δυτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να δώσει στον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σε συνεδρίαση του αργά τη Τρίτη το βράδυ ο αντι-Συριακός συνασπισμός του Λιβάνου υποστήριξε την παραμονή του κ. Σινιόρα στο αξίωμα του και δήλωσε ότι θα εκφράσουν την απόφαση τους αυτή σήμερα κατά την συνάντηση τους με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν.

    Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως προβλέπεται απ' την τελευταία συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων στο Λίβανο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και των εμφυλίων συγκρούσεων.

    Πάντως παραμένει η ένταση μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων του Λιβάνου. Ένοπλοι της Χεζμπολλά άνοιξαν πυρ εναντίον αντίπαλων ακτιβιστών ανατολικά της Βηρυτού με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Λιβανέζος στρατιώτης.

    [03] Προεκλογικές εμφανίσεις από το Πόρτο Ρίκο μέχρι τη Μοντάνα

    28-05-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο πρόεδρος Μπούς μετέβη τη Τρίτη στην Αριζόνα όπου συμμετείχε σε προεκλογική εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζον Μακέιν. Ο κ. Μπούς θα παραστεί σε παρόμοιες εκδηλώσεις σήμερα στην Γιούτα. Πάντως ο κ. Μακέιν έχει γενικά αποστασιοποιηθεί από τον μη δημοφιλή Αμερικανό πρόεδρο και γι' αυτό δεν έχει επιτραπεί παρουσία μέσων ενημέρωσης σ' αυτές τις προεκλογικές εκδηλώσεις.

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, σε προεκλογικές εμφανίσεις στη Νεβάδα επέκρινε τον κ. Μακέιν για τις εκδηλώσεις αυτές κεκλεισμένων των θυρών. Το τελευταίο καιρό ο κ. Ομπάμα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ομοιότητες του κ. Μακέιν με τον πρόεδρο Μπούς.

    Η προεκλογική αντίπαλος του κ. Ομπάμα, Χίλαρυ Κλίντον, συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Μοντάνα όπου εξέφρασε την υποστήριξη της προς τους ιθαγενείς ινδιάνους της περιοχής.

    Οι τελευταίες τρεις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθούν, αυτή τη Κυριακή στο Πόρτο Ρίκο και στις 3 Ιουνίου στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα.

    [04] ΝΑΣΑ: Το Φοίνιξ έτοιμο για τα πρώτα πειράματα

    28-05-2008

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο Φοίνιξ έχει προσγειωθεί σε κατάλληλο σημείο στον πλανήτη Άρη για να εξετάσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής.

    Σε συνέντευξη τύπου επιστήμονες της ΝΑΣΑ δήλωσαν ότι το διαστημικό όχημα βρίσκεται σε κοιλάδα πολικής περιοχής του κόκκινου πλανήτη όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν υπόγειοι παγετοί. Tο Φοίνιξ έχει τη δυνατότητα να σκάψει την επιφάνεια του Άρη και να εντοπίσει χημικά στοιχεία απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξαν και ορισμένα προβλήματα κατά τη προσγείωση που μπορεί να καθυστερήσουν κατά μία μέρα την όλη επιχείρηση.

    Παρόλα αυτά ομάδα Καναδών επιστημόνων ανέφερε καιρό αίθριο στον τόπο προσγείωσης του Φοίνιξ, με θερμοκρασία μείον 30 με μείον 80 βαθμούς Κελσίου και με άνεμους ισχύος 32 χιλιομέτρων την ώρα.

    [05] Μπαν: Ευκαιρία για μια "καινούργια αρχή" στη Βιρμανία

    28-05-2008

    Ευκαιρία για μία 'καινούργια αρχή' αποτελεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βιρμανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κιν Μουν.

    Ο κ. Μπαν ενημέρωσε δημοσιογράφους στη έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη για το πρόσφατο ταξίδι του στη Βιρμανία όπου προσπάθησε να αξιολογήσει το μέγεθος των καταστροφών από τον κυκλώνα Ναργκίς. 134 χιλιάδες άνθρωποι είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε αγνοούνται από τον κυκλώνα.

    Ο γ.γ. εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία με τη Βιρμανία για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων εργαζομένων σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς, θα αποτελέσει έναυσμα για νέα συνεργασία μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας και της διεθνούς κοινότητας.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, Τζον Χολμς, δήλωσε ότι περίπου 160 αεροπλάνα με εφόδια έφτασαν στη Βιρμανία, αλλά επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει πως η κυβέρνηση της χώρας διένειμε τη βοήθεια και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ανάμειξης της διεθνούς κοινότητας.

    [06] Ρέν: Ύψιστης σημασίας η επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-05-2008

    Όλυ Ρέν

    Στις εξελίξεις του Κυπριακού μετά την συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, επικέντρωσε την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος, Όλυ Ρέν.

    'Η επίτευξη συνολικής λύσης είναι ύψιστης σημασίας για όλους εμάς που επιθυμούμε να δούμε το τέλος μιας διένεξης που διαρκεί 40 χρόνια σε Ευρωπαϊκό έδαφος και που θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία', σημείωσε ο επίτροπος.

    Ο κ. Ρέν χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν στα σημεία για μια ενωμένη Κύπρο στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ακόμη ο επίτροπος ζήτησε από την Τουρκία να υποστηρίξει τις δύο κοινότητες προκειμένου να καταλήξουν στα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία εξετάζουν και να προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη και άλλων σημείων διέλευσης.

    Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Ολυ Ρέν είπε οτι δύο ακόμη κεφάλαια που αφορούν το εταιρικό δίκαιο και την πνευματική ιδιοκτησία αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος της Σλοβενικής Προεδρίας και αν γίνουν βήματα από την πλευρά της Άγκυρας για να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις της, ακολουθούν οκτώ ακόμη κεφάλαια που θα μπορούσαν ν' ανοίξουν.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζιάν, μετά το τέλος του Συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί η δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για ορισμένα κεφάλαια που είναι μπλοκαρισμένα εξαιτίας της άρνησης ορισμένων χωρών. Η Γερμανία είναι ανάμεσα σ' αυτές, αλλά κυρίως η Γαλλία η οποία και αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ απο 1ης Ιουλίου και της οποίας ο Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει επανειλημμένα δηλώσει την άρνησή του για ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:19:08 UTC