Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξεί ο Ζεριχούν για το Κυπριακό
  • [02] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Ιράκ
  • [03] Εντείνονται οι προσπάθειες για τη καταπολέμηση της φτώχειας
  • [04] O ΠΟΥ επικεντρώνεται στην καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών
  • [05] Σφοδρές βροχοπτώσεις και πυρκαγιές στην Κίνα

  • [01] Αισιοδοξεί ο Ζεριχούν για το Κυπριακό

    30-05-2008

    Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγιέ-Μπρούκ Ζεριχούν, δήλωσε απ' τη Λευκωσία ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον προγραμματισμό συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της διαίρεσης του νησιού.

    Ο κ. Ζεριχούν δήλωσε ενθαρρυμένος από τις πρωτοβουλίες και την αποφασιστικότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι συναντήθηκαν πριν μια εβδομάδα στη Λευκωσία και επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να εργαστούν προς την σύσταση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα ξανασυναντηθούν στα τέλη Ιουνίου.

    [02] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Ιράκ

    30-05-2008

    Ο Ιρακινός πρωθυπουγός Νουρι αλ Μαλίκι, με το πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντερικ Ρέινφελντ και ο γγ των Η. Ε. Μπαν κι Μουν.

    Οι σύνεδροι στην διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, υιοθέτησαν ομόφωνα διακήρυξη που αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Ιράκ για την βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα και για την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας. Αλλά η μονοήμερη διάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς καμία δέσμευση από μέρους των μεγαλύτερων πιστωτών του Ιράκ για διαγραφή χρεών.

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε στους συνέδρους ότι η χώρα του χρειάζεται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά από χρόνια πολέμου και ζήτησε την διαγραφή του εξωτερικού χρέους του Ιράκ, που όπως είπε υποσκάπτει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Το εξωτερικό χρέος του Ιράκ ανέρχεται στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως προς τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

    Από τη πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνεχάρη το Ιράκ για την 'σημαντική πρόοδο', όπως είπε, αλλά σημείωσε ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις, όπως η πραγματοποίηση εκλογών, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού στους νόμους, καθώς και ο συντονισμός και η διανομή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους του με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και υπογράμμισε την αφοσίωση του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξαλλου, Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ τη Πέμπτη. Κατά την ποιο πολύνεκρη απ' αυτές τις επιθέσεις βομβιστής αυτοανατινάχθηκε σε κέντρο νεοσύλλεκτων της αστυνομίας σκοτώνοντας 14 αστυνομικούς και 2 άλλα άτομα και τραυματίζοντας άλλους 14 στην πόλη Σιντζάρ. Παράλληλα στη Μοσούλη βομβιστής καμικάζι σκότωσε δύο αστυνομικούς και 8 περαστικούς, ενώ τραυμάτισε άλλα 16 άτομα.

    [03] Εντείνονται οι προσπάθειες για τη καταπολέμηση της φτώχειας

    30-05-2008

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της διεθνούς κρίσης με τις τιμές των τροφίμων, χορηγώντας άλλο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και πακέτα βοήθειας. Στην βοήθεια περιλαμβάνονται και 200 εκατομμύρια δολάρια για τους πλέον ασθενέστερους πολίτες στις φτωχότερες χώρες.

    Επίσης η βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την γεωργία και τα τρόφιμα αυξάνεται του χρόνου κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια στα 6 δισεκατομμύρια.

    Στο μεταξύ νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων ενδεχομένως να συνεχιστούν επί χρόνια.

    [04] O ΠΟΥ επικεντρώνεται στην καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών

    30-05-2008

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συνεργαζόμενες υπηρεσίες του εξαπολύουν προσπάθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του κυκλώνα στη Βιρμανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες για την ανοικοδόμηση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της Βιρμανίας, το 50% του οποίου καταστράφηκε απ' τον κυκλώνα της 3ης Μαΐου.

    Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών που απειλούν περίπου 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται νερό, τρόφιμα και ιατρική φροντίδα. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνουν ότι 28 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των αναγκών.

    Παράλληλα διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας δηλώνουν ότι η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας έχει αρχίσει να χορηγεί άδειες εισόδου στη χώρα σε ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων και όλων των εργαζομένων στον ΟΗΕ.

    [05] Σφοδρές βροχοπτώσεις και πυρκαγιές στην Κίνα

    30-05-2008

    Τα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να μην στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη με εφόδια για τα θύματα του σεισμού στη Κίνα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε την πιθανότητα να στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη μετά από αίτημα των Κινεζικών αρχών. Να σημειωθεί ότι ο Ιαπωνικός στρατός δεν έχει αναπτυχθεί στην Κίνα μετά την κατοχή της χώρας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στο μεταξύ, σωστικά συνεργεία στη νοτιοδυτική Κίνα συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σφοδρές βροχοπτώσεις και τα αποτελέσματα πυρκαγιάς από χημική ουσία. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πυρκαγιά στην κομητεία Μπεϊτσουάν είχε σαν αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών αερίων χλωρίου με συνέπεια πολλοί στρατιώτες-διασώστες να υποστούν αναπνευστικούς τραυματισμούς. Σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν το χλώριο σαν απολυμαντικό στην περιοχή του σεισμού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τη πυρκαγιά.

    Παράλληλα σφοδρές βροχοπτώσεις κόστισαν τη ζωή σε 57 άτομα και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες Κινεζικών συνεργείων να αποξηράνουν την λεγόμενη 'λίμνη του σεισμού'. Πρόκειται για λίμνη που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 May 2008 - 1:18:47 UTC