Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση της ΕΕ για την καθαρότητα των Ευρωπαϊκών παραλιών
  • [02] Το Πόρτο Ρίκο ψηφίζει Κλίντον
  • [03] Πέθανε ο Υβ Σαίντ Λωράν
  • [04] Σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά στα στούντιο της εταιρείας Universal στο Λος Άντζελες
  • [05] Στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ διαπραγματεύεται το Ιράκ
  • [06] ΠΓΔΜ: Νίκη Γκρούεφσκι με ένα νεκρό και 8 τραυματίες
  • [07] 900 νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ
  • [08] Περιορισμό της πλαστικής σακούλας επιβάλει η Κίνα

  • [01] Έκθεση της ΕΕ για την καθαρότητα των Ευρωπαϊκών παραλιών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    02-06-2008

    Σε 434 Eλληνικές παραλίες θα κυματίζει φέτος η Γαλάζια Σημαία που δηλώνει την καθαριότητα των ακτών και της θάλασσας. Δεύτερη ανάμεσα σε 40 περίπου χώρες που ελέγχονται, κατετάγη φέτος η Ελλάδα, με την Χαλκιδική να είναι η πιο πολυβραβευμένη περιφέρεια με 46 σημαίες στις παραλίες της, ενώ απο τα νησιά τις περισσότερες σημαίες συγκεντρώνει η Κρήτη με 92 και ακολουθούν η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κεφαλονιά και μετά η Κως, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Σκιάθος, η Σάμος, η Θάσος, η Σύρος και η Πάρος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θα παρουσιάσει σήμερα δια του επιτρόπου για το περιβάλλον, Σταύρου Δήμα, στις 12.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, την φετινή της έκθεση για τα 27 κράτη μέλη, με πληροφορίες για την ποιότητα των υδάτων τόσο στις θάλασσες όσο και στις λίμνες και τα ποτάμια των χωρών όπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι και ξένοι τουρίστες κολυμπούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Έτσι πάντα στις αρχές Ιουνίου που ξεκινά και η περίοδος διακοπών για πολλούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στην δημοσιότητα την έκθεση που δείχνει, βάση της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πως κατά την διάρκεια του χρόνου προστατεύθηκε το υδάτινο περιβάλλον από την μόλυνση ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

    Τα στοιχεία βγαίνουν συγκριτικά με το 2007 και όπως τονίζεται από τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες, η υψηλή ποιότητα του θαλασσινού νερού και η καθαριότητα των ακτών είναι πλέον ένα 'must' για την εικόνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και κατά την διάρκεια του χρόνου.

    [02] Το Πόρτο Ρίκο ψηφίζει Κλίντον

    02-06-2008

    Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, χρησιμοποίησε την σημαντική νίκη της στις προκριματικές εκλογές στο Πόρτο Ρίκο σαν βάση για το αίτημα της προς αξιωματούχους του Κόμματος της ότι θα αποτελούσε καλύτερη επιλογή απ' τον αντίπαλο της Μπαράκ Ομπάμα, για το χρίσμα του Κόμματος. Με καταμετρημένο το 98% της ψήφου στις προκριματικές εκλογές στο Πόρτο Ρίκο, η κ. Κλίντον κερδίζει ποσοστό 68%, έναντι 32% που παίρνει ο κ. Ομπάμα.

    Πάντως παρά την ήττα του ο Μπαράκ Ομπάμα πλησίασε ακόμη περισσότερο προς τον στόχο του χρίσματος και η προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι θα έχει χρεωθεί το χρίσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Όμως σε ομιλία της στο Σαν Χουάν του Πόρτο Ρίκο, η κ. Κλίντον απευθυνόμενη στους υπερεκλέκτορες, που μάλλον θα αποφασίσουν την τύχη του χρίσματος, τους ζήτησε ξεκάθαρα να σκεφτούν προσεκτικά ποιος απ' τους δύο υποψήφιους εκπροσωπεί καλύτερα την θέληση του Αμερικανικού λαού που προσήλθε στις κάλπες.

    [03] Πέθανε ο Υβ Σαίντ Λωράν

    02-06-2008

    Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι μετά από μακροσκελή ασθένεια ένας απ' τους διασημότερους μόδιστρους στο κόσμο, ο θρύλος της υψηλής ραπτικής, ο Υβ Σαιντ Λωράν. Ήταν 71ος ετών. Το λογότυπο με τα αρχικά του ονόματος του είναι ένα απ' τα πλέον αναγνωρίσιμα στο χώρο της μόδας.

    Γεννήθηκε στην Αλγερία και μπήκε στο χώρο της Παριζιάνικης, Ωτ Κουτύρ, σε ηλικία 17 ετών μετά από νίκη του σε διαγωνισμό νέων σχεδιαστών. Αργότερα προσελήφθη από τον οίκο Ντιόρ, τον οποίο και ανέλαβε μετά το θάνατο του Κριστιάν Ντιόρ. Θα μείνει στην ιστορία της υψηλής ραπτικής για τα ασύγκριτα κουστούμια του, τα ταγιέρ του και τις διάφανες μπλούζες του.

    [04] Σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά στα στούντιο της εταιρείας Universal στο Λος Άντζελες

    02-06-2008

    Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε κινηματογραφικά πλατό των Στούντιο της εταιρείας Universal στο Λος Άντζελες. Εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίστηκαν για να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε τα χαράματα της Κυριακής, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο του Λος Άντζελες.

    Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από πλατό που παρουσίαζε δρόμο της Νέας Υόρκης και κατέστρεψε το πλατό της διάσημης ταινίας 'Επιστροφή στο Μέλλον', καθώς και αποθήκη που περιείχε δεκάδες χιλιάδες βίντεο και κινηματογραφικά φίλμ με αρχειακό υλικό.

    Πάντως ο πρόεδρος της Universal, Ρον Μάγιερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν καταστράφηκε τίποτα αναντικατάστατο, γιατί αντίγραφα των ταινιών της αποθήκης φυλάσσονται και σε άλλο σημείο.

    [05] Στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ διαπραγματεύεται το Ιράκ

    02-06-2008

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ιρακινοί αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ μελετούν παρόμοιες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ουάσιγκτον με άλλες χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε τη Κυριακή ότι η Βαγδάτη έχει στείλει ομάδες στη Γερμανία, τη Τουρκία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να εξετάσουν τις στρατιωτικές συμφωνίες που οι χώρες αυτές έχουν υπογράψει με τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε πάντως ότι η κατάσταση του Ιράκ διαφέρει απ' τις εν λόγω χώρες γιατί στο Ιράκ συνεχίζονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σημείωσε ότι το Ιράκ χρειάζεται συμφωνία σε θέματα ασφάλειας με την Ουάσιγκτον γιατί οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι ακόμη έτοιμες να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας.

    Η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται μια συμφωνία που να επιτρέπει την παραμονή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέραν της 31ης Δεκεμβρίου που εκπνέει η εντολή των ΗΕ. Ο κ. Ζεμπαρί δηλώνει ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν μόνιμες βάσεις στο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, τον Μάιο μειώθηκαν οι απώλειες των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη του πολέμου το 2003. Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στο Ιράκ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νεκρών από τον Φεβρουάριο του 2004, που είχαν σκοτωθεί 20 στρατιώτες.

    Τα Ιρακινά υπουργεία Υγείας και Άμυνας αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, 550 Ιρακινοί άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφάλειας σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ τον Απρίλιο οι απώλειες ανέρχονταν στα 1.000 άτομα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Κουσνέρ, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στη Βαγδάτη την Κυριακή δήλωσε ότι βελτιώνεται η ασφάλεια στην περιοχή και επεσήμανε ότι η Γαλλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει το Ιράκ με προγράμματα ανάπτυξης στα οποία θα συμμετέχουν Γαλλικές εταιρίες.

    Επίσης ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι οι Ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων.

    [06] ΠΓΔΜ: Νίκη Γκρούεφσκι με ένα νεκρό και 8 τραυματίες

    02-06-2008

    Νίκολα Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, διακήρυξε την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που αμαυρώθηκαν από βιαιότητες με έναν νεκρό και τουλάχιστον 8 τραυματίες και πληροφορίες για εκφοβισμούς ψηφοφόρων και εκλογική νοθεία. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους ο κ. Γκρούεφσκι δηλώνει ότι το κόμμα του θα ελέγχει πάνω απ' τις μισές έδρες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Πάντως αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν σε 22 εκλογικές περιφέρειες που η ψηφοφορία διακόπηκε λόγω των βίαιων επεισοδίων.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανταλλαγές πυρών σε εκλογικό τμήμα στο Αλβανόφωνο χωριό Αρατσίνοβο, είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλα 8. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι βιαιότητες στο Αρατσίνοβο ξέσπασαν όταν ψηφοφόρος προσπάθησε να ρίξει πολλαπλά ψηφοδέλτια.

    Ο κ. Γκρούεφσκι και ο κύριος αντίπαλος του της Αλβανόφωνης αντιπολίτευσης, Αλί Αχμέτι, ζήτησαν απ' τους υποστηρικτές τους να μην επηρεαστούν απ' τις βιαιότητες και να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έκκληση για ηρεμία.

    [07] 900 νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    02-06-2008

    Νέες κατοικίες σχεδιάζονται στον οικισμό Χαρ Χόμα.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για το χτίσιμο 900 κατοικιών σε οικισμούς στην διαφιλονικούμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, απόφαση που καταδικάζεται απ' τους Παλαιστίνιους σαν νέο εμπόδιο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Το Ισραηλινό Υπουργείο Οικισμού εξέδωσε τη Κυριακή 121 άδειες οικοδομής στον οικισμό Χαρ Χόμα και 763 στον οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ. Και οι δύο αυτοί συνοικισμοί κατασκευάστηκαν σε εδάφη που το Ισραήλ προσάρτησε κατά τον πόλεμο του 1967. Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι τα Ισραηλινά σχέδια υποσκάπτουν την Παλαιστινιακή υποστήριξη προς την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

    Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανατολική Ιερουσαλήμ σαν την πρωτεύουσα του νέου τους κράτους. Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα οικιστικά αυτά σχέδια δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες, γιατί το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τις Εβραϊκές συνοικίες της Ιερουσαλήμ στα πλαίσια μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, συναντάται σήμερα με τον κ. Αμπάς και στη συνέχεια αναχωρεί για τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    [08] Περιορισμό της πλαστικής σακούλας επιβάλει η Κίνα

    02-06-2008

    Η Κίνα γίνεται άλλη μια χώρα στο κόσμο που περιορίζει τη χρήση πλαστικής σακούλας. Την Κυριακή η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε σε καταστήματα λιανικής πώλησης την ελεύθερη χρήση πλαστικών σακουλών, και οι καταναλωτές θα πρέπει να καταβάλουν μικρό αντίτιμο για τις εν λόγω σακούλες.

    Όσοι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν θα αναγκαστούν να καταβάλουν πρόστιμο μέχρι και 1.400 δολάρια. Η Κίνα επίσης κατήργησε την παραγωγή και διανομή λεπτών πλαστικών σακουλών για να μειώσει την ρύπανση του περιβάλλοντος.

    Μέχρι στιγμής η Κίνα χρησιμοποιεί περίπου 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες την ημέρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Zινχουά χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 1.300 τόνοι πετρέλαιο για την παραγωγή σακουλών για χρήση από καταστήματα τροφίμων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 3 June 2008 - 1:18:56 UTC