Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαι ο Γκορ υποστηρίζει τον Ομπάμα
  • [02] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη
  • [03] Περιουσιακά στοιχεία του Ιράν παγώνει η Βρετανία
  • [04] Διαμαρτυρία του Πακιστάν για τα σχόλια Καρζάι
  • [05] Ιρακινές δυνάμεις στο προπύργιο του αλ Σαντρ
  • [06] Το αποτέλεσμα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος στο επίκεντρο της συνόδου ΥΠΕΞ της ΕΕ

  • [01] Kαι ο Γκορ υποστηρίζει τον Ομπάμα

    17-06-2008

    Αλ Γκoρ

    Ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, ανακοίνωσε την υποστήριξη του προς τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο, Μπαράκ Ομπάμα. Σε ομιλία του στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν ο κ. Γκόρ ανέφερε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο κ. Ομπάμα θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και επεσήμανε ότι τα επόμενα 4 χρόνια οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όπως η απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ, η βελτίωση της οικονομίας και η δρομολόγηση μεθόδων για την αντιστροφή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κατά τον κ. Γκόρ, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο υποψήφιος με τις καλύτερες πιθανότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να επιφέρει αλλαγή στη χώρα.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Σε άλλες εξελίξεις, ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, τη μείωση της βίας στο Ιράκ, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Μίσιγκαν ο γερουσιαστής Ομπάμα δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί. Ο κ. Ομπάμα επίσης επεσήμανε ότι θα επισκεφτεί το Ιράκ και το Αφγανιστάν πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζων Μακέην δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τέξας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο Ιράκ αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και σημαντική αντίσταση. Ο Ρεμπουπλικανός προεδρικός υποψήφιος πρόσθεσε επίσης ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι θέλουν οι αποσύρσεις να βασίζονται στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

    [02] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

    17-06-2008

    O Πρόεδρος Μπους με το Βρετανό με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    OΠρόεδρος Μπους ολοκλήρωσε την πενθήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη με επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Στο Μπέλφαστ μαζί με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο κ. Μπους επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίτευξη ειρήνης καθώς και την συμφιλίωση μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Ο αμερικανός Πρόεδρος επαίνεσε επίσης και το έργο της περιφερειακής κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών πρωτοβουλιών στο Αφγανιστάν και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Επίσης ανακοίνωσε και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

    Ο πρόεδρος Μπους ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία στη Σλοβενία όπου συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε συνέδριο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ευρωπαϊκών τους συμμάχων. Ο αμερικανός Πρόεδρος επίσης γιόρτασε την εξηκοστή επέτειο του Σχεδίου Μάρσαλ.Στα πλαίσια της περιοδείας τους ο κ. Μπους και η Πρώτη Κυρία επισκέφτηκαν επίσης της Γερμανία, την Ιταλία , το Βατικανό και τη Γαλλία.

    [03] Περιουσιακά στοιχεία του Ιράν παγώνει η Βρετανία

    17-06-2008

    Γκόρντον Μπράουν

    Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν ανακοίνωσε η Βρετανία αφού η Τεχεράνη εξακολουθεί να αγνοεί τις ανησυχίες χωρών της Δύσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, έκανε την ανακοίνωση αυτή στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο Μπους. Ο κ. Μπράουν είπε επίσης ότι ασκεί πιέσεις και σε άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων στο Ιράν. Ο Πρόεδρος Μπους δεν απέρριψε τη χρήση επιπρόσθετων μέτρων συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής επέμβασης λέγοντας ότι όλες οι 'εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται επί τάπητος'.

    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, παρέδωσε νέο πακέτο κινήτρων σε Ιρανούς αξιωματούχους το Σάββατο και δήλωσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα από ότι περίμενε.

    [04] Διαμαρτυρία του Πακιστάν για τα σχόλια Καρζάι

    17-06-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    Το Πακιστάν προέβη σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ισλαμαμπάντ, για τα σχόλια του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, ότι, αν χρειαστεί, θα στείλει στρατεύματα στο Πακιστάν προς καταδίωξη των Ταλεμπάν. Ο πρέσβης του Αφγανιστάν δήλωσε στη ΦτΑ ότι ενημέρωσε το Πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι το σχόλιο του κ. Καρζάι δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση κατά του Πακιστάν, αλλά τόνισε ότι το Αφγανιστάν διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας του και επεσήμανε ότι η συμφωνία της Ισλαμαμπάντ με τον ηγέτη των Ταλεμπάν, Μπαϊτουλά Μεχσούντ, αποτρέπει επιθέσεις σε Πακιστανικό έδαφος, αλλά επιτρέπει επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στο Αφγανιστάν.

    [05] Ιρακινές δυνάμεις στο προπύργιο του αλ Σαντρ

    17-06-2008

    Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας μπήκαν στην πόλη Αμάρα του νότιου Ιράκ, στα πλαίσια προετοιμασίας για επιχειρήσεις κατά πολιτοφυλάκων και εμπόρων όπλων. Η Αμάρα, στην επαρχία Μαϊσάν, θεωρείται προπύργιο του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μουκτάντα Αλ Σάντρ και της πολιτοφυλακής του, του στρατού Μαχντί. Ανώτερος Ιρακινός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να θέσουν υπό τον έλεγχο τους ολόκληρη την πόλη.Ο πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, έχει δώσει στους πολιτοφύλακες προθεσμία μέχρι τη Τετάρτη να παραδώσουν τα όπλα τους. Η επαρχία Μαϊσάν θεωρείται η βάση η παράνομης διακίνησης όπλων από το Ιράν.

    [06] Το αποτέλεσμα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος στο επίκεντρο της συνόδου ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    17-06-2008

    Απογοήτευση και προβληματισμό, αμηχανία αλλά και βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες θα συνεχιστούν, προκάλεσε το 'όχι' της Ιρλανδίας στην Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας, την οποία έχουν μέχρι στιγμής επικυρώσει 18 Eυρωπαϊκές χώρες και αναμένετο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009, προκειμένου η Ευρώπη να μπει σε μια νέα φάση, πιο δεμένη και ισχυρή, για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Με σεβασμό στην άρνηση του Iρλανδικού λαού, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, συζήτησαν το πρόβλημα που προέκυψε με δύο δηλώσεις να κυριαρχούν. Αυτή του Σλοβένου προεδρεύοντα ότι 'χρειάζεται περίσκεψη και ανάλυση και είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι θα διασώσουν την συνθήκη' και η άλλη του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν οτι 'είναι πολύ νωρίς να προτείνουμε λύσεις αλλά είναι επιθυμία στην Ιρλανδία να παραμείνουμε πλήρεις εταίροι της Ένωσης'.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών που προετοίμαζαν ταυτόχρονα την Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, μετέφεραν και την πρόσκληση στον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, Μπράιαν Οουεν, να παρουσιάσει στους ηγέτες των κρατών μελών την δική του ανάλυση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προτείνει λύσεις'.

    Από την 'διστακτική' επίσης Τσεχία, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ που θεωρεί 'παιδί του' την μεταρρυθμιστική συνθήκη μετέφερε το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουν οι υπόλοιπες χώρες την επικύρωση μέσω των Κοινοβουλίων και ότι δεν πρέπει το Ιρλανδικό περιστατικό να μετατραπεί σε κρίση.

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου πέρασε στο τέλος των δηλώσεών της και μια νότα αισιοδοξίας.... 'Η γενική εκτίμηση είναι ότι αντιμετωπίζουμε αδιαμφισβήτητα ένα πρόβλημα και μία κατάσταση την οποία πρέπει να σεβαστούμε, καθώς ο λαός της Ιρλανδίας εξέφρασε την άποψή του. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά στην κατεύθυνση μιας ισχυρής πολιτικής Ευρώπης η οποία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου. Είναι η μόνη απάντηση στα παρένθετα προβλήματα τα οποία προκύπτουν απο την παγκοσμιοποίηση. Αυτήν την Ευρώπη την χτίζουμε καμιά φορά με βήματα αργά αλλά σίγουρα τη χτίζουμε και θα πάει προς τα εμπρός'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 June 2008 - 7:02:14 UTC