Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
  • [03] 48 δις χορηγούν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του AIDS
  • [04] Ψήφισμα του Κογκρέσου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα
  • [05] Επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Ιράκ
  • [06] Πρόστιμα μόνο σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας

  • [01] Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

    31-07-2008

    Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι είναι αφοσιωμένη στην προώθηση της Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτικής διαδικασίας, παρά την αναμενόμενη πλέον παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους 'υπεύθυνους' Ισραηλινούς ηγέτες, όπως είπε. Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον τη Τετάρτη με την κύρια διαπραγματευτή των Ισραηλινών, Υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον κύριο διαπραγματευτή των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια. Ούτε η κ. Λίβνι ούτε ο κ. Κουρέια προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αλλά ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται προς την επίτευξη περιεκτικής συμφωνίας και όχι προσωρινού ή μερικού διακανονισμού.

    [02] Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

    31-07-2008

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Χάγη, για να απαντήσει σε κατηγορίες για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα. Ο Κάρατζιτς έφτασε στη Χάγη τη Τετάρτη μετά την σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα.

    Το δικαστήριο θα δώσει στον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων την ευκαιρία να απολογηθεί και εάν αρνηθεί θα του δοθεί ένας μήνας στη φυλακή για να εξετάσει την απολογία του. Αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τις καταγγελλόμενες προσπάθειες του για εθνοκάθαρση μη Σέρβων από μεγάλα τμήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διάρκεια του πολέμου στη δεκαετία του 1990.

    Ο αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, Σερτζ Μπράμερτζ, δήλωσε ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς καταδεικνύει πως δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για άτομα που διώκονται ή που υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

    [03] 48 δις χορηγούν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του AIDS

    31-07-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει την χορήγηση 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διεθνές πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο παράδειγμα της ευσπλαχνίας του Αμερικανικού λαού και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην Αφρική, όπου παρέχει θεραπείες που σώζουν ζωές.

    Μετά από μήνες διαβουλεύσεων και συμβιβασμών Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ενέκριναν το πενταετές αυτό σχέδιο ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον σχέδιο ύψους 15 δισεκατομμυρίων που εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου. 1,7 εκατομμύρια ασθενείς με AIDS ωφελούνται απ' τις θεραπείες που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα στην Αφρική, σημείωσε ο κ. Μπούς.

    [04] Ψήφισμα του Κογκρέσου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα

    31-07-2008

    Νάνσι Πελόσι

    Με 419 ψήφους υπέρ, έναντι μόνον μίας, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα το οποίο ζητά από την Κίνα να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και να τερματίσει την υποστήριξη που παρέχει στις κυβερνήσεις της Βιρμανίας και του Σουδάν.

    Οι υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι στοχεύει στο να διασφαλιστεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο, θα διεξαχθούν σε ατμόσφαιρα που θα τιμά τις Ολυμπιακές παραδόσεις και την Ολυμπιακή ελευθερία.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, παρότρυνε τον Πρόεδρο Μπους να εκφράσει τις ανησυχίες της Αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας για το μητρώο της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν θα μεταβεί στο Πεκίνο για να παραστεί στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 8 Αυγούστου.

    Οι επικριτές της Κίνας λένε ότι το Πεκίνο περιορίζει την θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα της συνάθροισης πολιτών.

    [05] Επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Ιράκ

    31-07-2008

    Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν τουλάχιστον 35 υπόπτους εξτρεμιστές κατά την δεύτερη μέρα επιχειρήσεων κατά της Αλ Κάιντα στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ οι αρχές συνέλαβαν άτομα ύποπτα για ανάμειξη σε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και άλλα τέτοια παρόμοια εγκλήματα.

    Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Ντιγιάλα, που άρχισαν την Τρίτη, ενώ οι Αμερικανικές δυνάμεις παρέχουν πληροφορίες και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης. Επίσης τη Τετάρτη ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις του σκότωσαν τρεις άοπλους Ιρακινούς στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο την Αλ Κάιντα κοντά στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

    [06] Πρόστιμα μόνο σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας

    31-07-2008

    Χασίμ Κιλίτς

    Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε κατά της απαγόρευσης του Ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος που κατηγορείτο ότι απειλεί το μη θεοκρατικό καθεστώς της χώρας. Αντ' αυτού το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλε οικονομικά πρόστιμα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, περικόπτοντας στο ήμισυ τα ποσά χρηματοδότησης που δικαιούται. Μετά από τρεις μέρες διαβουλεύσεων μόνο 6 απ' τους 11 δικαστές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του κόμματος, ενώ απαιτείτο άλλη μια ψήφος για να ισχύσει η απαγόρευση της λειτουργίας του.

    Ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει δημιουργήσει εντάσεις στη χώρα και ότι η απόφαση αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση προς το κυβερνών κόμμα. Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να σέβεται τις μη θεοκρατικές αξίες της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 August 2008 - 1:18:26 UTC