Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος
  • [02] Ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου
  • [03] 89 άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν
  • [04] Και δεύτερο πυρηνικό συγκρότημα κτίζει το Ιράν
  • [05] Υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν
  • [06] Σύνοδος για τη Γεωργία
  • [07] Επιθέσεις στο Ιράκ
  • [08] Η Μισέλ Ομπάμα στο Συνέδριο

  • [01] Αρχίζει το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος

    25-08-2008

    Αρχίζει σήμερα στο Ντένβερ του Κολοράντο το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στα πλαίσια του οποίου ο Γερουσιαστής απ' το Ιλλινόη, Μπαράκ Ομπάμα, θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός προεδρικός υποψήφιος που θα δεχτεί το χρίσμα του κόμματος του.

    Το τετραήμερο Συνέδριο των Δημοκρατικών θα κατακλυστεί από ομιλίες, διαβουλεύσεις και συγκεντρώσεις και θα ολοκληρωθεί με βαρυσήμαντη ομιλία του κ. Ομπάμα τη Πέμπτη. Το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και τα δύο συνέδρια σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Την Κυριακή, ο Μπαράκ Ομπάμα βρισκόταν στο Γουϊσκόνσιν όπου παραβρέθηκε σε μπάρμπεκιου και επέκρινε το Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Γερουσιαστή, Τζον Μακέην, λέγοντας ότι δεν έχει επαφή με τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

    Ο κ. Μακέην δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις τη Κυριακή, αλλά η προεκλογική του εκστρατεία έδωσε στη δημοσιότητα 2 νέες προεκλογικές διαφημίσεις που επικρίνουν τον κ. Ομπάμα.

    Μια απ' τις διαφημίσεις φέρει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του κ. Ομπάμα, Γερουσιαστή Τζόσεφ Μπάιντεν να δηλώνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι έτοιμος για την προεδρεία. Ο κ. Μπάιντεν είχε κάνει αυτό το σχόλιο στη αρχή της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών όταν είχε και αυτός θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Περισσότερα για τις εκλογές

    [02] Ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου

    25-08-2008

    Ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου με άλλη μια φαντασμαγορική τελετή με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων καλλιτεχνών και πυροτεχνήματα.

    Στην ομιλία του κατά την τελετή ολοκλήρωσης των αγώνων ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου έδωσαν την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να μάθει πολλά για την Κίνα και έδωσαν την ευκαιρία στη Κίνα να μάθει περισσότερα για τον υπόλοιπο κόσμο.

    Ο κ. Ρόγκ χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου 'εξαιρετικούς αγώνες' και κάλεσε την ανθρωπότητα να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς του 2012.

    Στην συνολική καταμέτρηση μεταλλίων προηγούνται οι ΗΠΑ σε συνολικό αριθμό μεταλλίων με 110 μετάλλια, εκ των οποίων τα 36 χρυσά, αλλά η Κίνα προηγείται σε αριθμό χρυσών μεταλλίων με 51 και 100 μετάλλια συνολικά και Τρίτη έρχεται η Ρωσία με 72 συνολικά μετάλλια εκ των οποίων τα 23 χρυσά.

    [03] 89 άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν

    25-08-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απέλυσε δύο ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές του λόγω αεροεπιδρομής που κόστισε τη ζωή σε 89 αμάχους σε απομονωμένο χωριό του δυτικού Αφγανιστάν. Οι δύο διοικητές απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους για αμέλεια και απόκρυψη στοιχείων σε σχέση με τους βομβαρδισμούς της Παρασκευής στην επαρχία Χεράτ. Ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε τις κοινές Αμερικανο-Αφγανικές επιδρομές 'ανεύθυνες και ανακριβείς'.

    Πάντως οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αναφέρουν μικρότερο αριθμό νεκρών απ' την εν λόγω αεροεπιδρομή, λέγοντας ότι 25 εξτρεμιστές και 5 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά στόχων των Ταλεμπάν στην επαρχία Χεράτ. Επίσης το Υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν δήλωσε ότι απ' την έφοδο σκοτώθηκε ο κύριος στόχος της αεροεπιδρομής ο διοικητής των Ταλεμπάν, Μουλλά Σιντίκ.

    [04] Και δεύτερο πυρηνικό συγκρότημα κτίζει το Ιράν

    25-08-2008

    Πυρηνικό συγκρότημα στο Μπουσέρ

    Ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε το σχεδιασμό του δεύτερου πυρηνικού της συγκροτήματος. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει τον Μοχαμάντ Σαεντί, αναπληρωτή διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν να δηλώνει ότι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν να κτίσουν συγκρότημα 360 μεγαβάτ.

    Το Ιράν, με τη βοήθεια της Ρωσίας, ακόμα χτίζει το πρώτο του πυρηνικό συγκρότημα, ισχύος 1000 μεγαβάτ, κοντά στη πόλη Μπουσέρ.

    Στο Ιράν έχουν ήδη επιβληθεί τρεις γύροι κυρώσεων επειδή δε συμμορφώθηκε με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το Ιράν επιμένει ότι χρειάζεται το πυρηνικό του πρόγραμμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ.

    [05] Υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

    25-08-2008

    Μπαράκ Ομπαμα και Τζο Μπάιντεν

    Ο Γερουσιαστής Τζόσεφ Μπάιντεν, που ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε σαν υποψήφιο αντιπρόεδρο του, θεωρείται μια απ' τις πλέον σημαίνουσες φωνές σε θέματα Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μπάιντεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πενσυλβάνια και προέρχεται από χαμηλού εισοδήματος οικογένεια Ρωμαιοκαθολικών, γεγονός που πιστεύεται ότι θα διευρύνει την βάση υποστήριξης του κ. Ομπάμα στους κόλπους της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ.

    Ο 65χρονος Γερουσιαστής από την πολιτεία Ντέλαγουερ, και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας έχει υπάρξει ξεκάθαρος επικριτής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπούς, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Παρά το ότι το 2002 ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, ο Γερουσιαστής Μπάιντεν έχει από τότε επικρίνει έντονα τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα του πολέμου. Κατά την 35χρονη θητεία του στην Αμερικανική Γερουσία ο κ. Μπάιντεν έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Η πρώτη σύζυγος του και μια απ' τις κόρες του σκοτώθηκαν το 1972 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο μετά την εκλογή του στη Γερουσία. Περισσότερα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

    [06] Σύνοδος για τη Γεωργία

    25-08-2008

    Ρωσικά τανκς κοντά στο Γκόρι

    Ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικολά Σαρκοζί, συγκάλεσε σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών για συνομιλίες με θέμα την κρίση στη Γεωργία και την επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Σεπτεμβρίου και θα εξετάσει επίσης πακέτο βοήθειας προς τη Γεωργία.

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε τη Κυριακή ότι απ' ότι γνωρίζει η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποσύρει τους στρατιώτες της απ' τη Γεωργία, όπως προβλέπεται από την εκεχειρία και ότι οι Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ο Ρώσος στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν, κατηγόρησε τη Γεωργία ότι προετοιμάζει περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία και δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις για να διασφαλίσουν την ειρήνη. Πάντως παρά την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως πρόκειται για την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS McFaul που μετέφερε ανθρωπιστικό υλικό έφτασε στο λιμάνι της Γεωργίας, Μπατούμι. Το USS McFaul μετέφερε υλικό προσωπικής υγιεινής, γάλα για βρέφη, κουβέρτες και άλλο υλικό και είναι το πρώτο από τα Αμερικανικά πλοία που πρόκειται να προσφέρουν βοήθεια.

    Η επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Χενριέττα Φορέ, αναφέρει ότι 13 εκατομμύρια δολάρια αμερικανική βοήθεια έφτασε στη Γεωργία και περισσότερη αναμένεται να αποσταλεί.

    [07] Επιθέσεις στο Ιράκ

    25-08-2008

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε γλέντι σε κατοικία τοπικού σεΐχη δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άτομα και να τραυματιστούν 32 άτομα. Επίσης αντάρτες πραγματοποίησαν δύο βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα 4 άτομα. Παράλληλα στην επαρχία Ντιγιάλα από βόμβα στο οδόστρωμα σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε 13χρονο κορίτσι καμικάζι που παραδόθηκε στη Ντιγιάλα αντί να αυτοανατιναχθεί. Επίσης η νεαρή επίδοξη βομβίστρια οδήγησε τους αστυνομικούς και σε σημείο όπου βρισκόταν και δεύτερη ζώνη καμικάζι.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο ανώτερους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα στη Βαγδάτη αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένου και του υπόπτου εγκέφαλου της απαγωγής της Αμερικανίδας δημοσιογράφου, Τζιλ Κάρολ, το 2006.

    [08] Η Μισέλ Ομπάμα στο Συνέδριο

    Ζωή Λεουδάκη

    Oυάσιγκτον

    25-08-2008

    Ακούστε το ρεπορτάζ για την Μισέλ Ομπάμα - Download

    Μισέλ Ομπάμα

    Άρχισε τη Δευτέρα το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος με κύρια ομιλήτρια τη Μισέλ Ομπάμα, την σύζυγο του Προεδρικού υποψηφίου. Που όμως θα επικεντρωθεί η ομιλία της και τι σκοπεύει να πετύχει; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε η ΦτΑ στον πολιτικό αναλυτή Μάικλ Κόεν, ο οποίος βρίσκεται στο Ντενβερ του Κολοράντο και μας μίλησε λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου.

    Η Μισέλ Ομπάμα είναι μία επίμαχη προσωπικότητα στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της. Είναι δυναμική, πετυχημένη, ανεξάρτητη και ευπαρουσίαστη. Έχει κάνει δηλώσεις που παρερμηνεύτηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της από τους Ρεπουμπλικανούς. Η οικογένεια Ομπαμα όμως την αποκαλεί 'βράχο'.

    Σε λίγες ώρες λοιπόν, η Μισέλ Ομπάμα θα πάρει το βήμα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Τι όμως θέλει να πετύχει με την ομιλία της; Ο Μάικλ Κόεν του Ιδρύματος Νέα Αμερική εξηγεί: 'Η μεγάλη πρόκληση για τον Ομπαμα και αυτό που πρέπει να κάνει είναι να παρουσιάσει μία πιο ανθρώπινη εικόνα του εαυτού του. Πρέπει να κάνει τους αμερικανούς να ξεπεράσουν το φόβο και τους ενδοιασμούς που έχουν γι' αυτόν και να αισθανθούν άνετα. Η Μισέλ Ομπαμα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να κάνει το σύζυγό της πιο προσιτό και ανθρώπινο για τους αμερικανούς ψηφοφόρους.'

    Ο Μάικλ Κόεν επισημαίνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας η συμμετοχή της στη πρώτη μέρα του συνεδρίου γιατί πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικογένεια Ομπάμα είναι μία συνηθισμένη αμερικανική οικογένεια. 'Κάθε μέρα του συνεδρίου έχει και άλλη θεματολογία και άλλους στόχους. Και σήμερα στόχος είναι να παρουσιάσει τον Ομπάμα σαν άνθρωπο και όχι μόνο σαν πολιτικό'.

    Βέβαια πέρα από την ανθρώπινη διάσταση του προεδρικού υποψηφίου εγείρεται το ερώτημα: είναι οι Αμερικανοί έτοιμοι για έναν Αφρο-αμερικανό Πρόεδρο? Ο Μαικλ Κόεν πιστεύει πως ναι. 'Νομίζω ότι όσοι λένε πως οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για έναν Αφρο-Αμερικανό πρόεδρο βασίζονται σε εικασίες. Σίγουρα υπάρχουν μερικοί που δεν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν μαύρο πρόεδρο αλλά δεν νομίζω ότι αποτελούν ποσοστό που θα επηρεάσει καταλυτικά τις εκλογές.'

    Κατά τον κ. Κόεν κύριος στόχος της αποψινής ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα θα είναι να κάνει έναν 'μαύρο υποψήφιο πιο προσιτό στους λευκούς ψηφοφόρους'.

    Περισσότερα για τις εκλογές στις ΗΠΑ


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 August 2008 - 1:18:25 UTC