Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΓΓ του ΟΗΕ συγχαίρει Χριστόφια και Ταλάτ
  • [02] Ικανοποίηση Μπούς για συντονισμό αρχών στη Λουιζιάνα
  • [03] Οικονομική βοήθεια στη Γεωργία
  • [04] Μείωση στις πωλήσεις αυτοκίνητων
  • [05] Η Sarah Palin υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ
  • [06] Ενθουσιασμός στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
  • [07] Το ΣΑ καλωσορίζει την έναρξη νέων συνομιλιών για το Κυπριακό

  • [01] Ο ΓΓ του ΟΗΕ συγχαίρει Χριστόφια και Ταλάτ

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    04-09-2008

    Μπαν Κι Μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε από την Νέα Υόρκη μήνυμα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το οποίο τους συγχαίρει για την επίσημη έναρξης των νέων μεταξύ τους διαπραγματεύσεων που αποβλέπουν στην επίτευξη περιεκτικού διακανονισμού του Κυπριακού.

    Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα επιδόθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Με αυτό ο κύριος Μπαν Κι Μουν καλωσορίζει την απαρχή του καινούργιου διαλόγου και εξαίρει τους ηγέτες των δύο Κυπριακών κοινοτήτων για την σοβαρότητα την οποία αποδίδουν στην αποστολή τους, την πρόθεσή τους να επιδιώξουν συμβιβασμό και την προσήλωσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία μέχρις ότου αυτή οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσθέτει ότι υποστηρίζει και ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να κάνουν από κοινού το ιστορικό βήμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμπεφωνημένου διακανονισμού προς επανένωση του νησιού και για το όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

    Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο κύριος Μπαν Κι Μουν διαβεβαίωσε επίσης τους κυρίους Χριστόφια και Ταλάτ πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παράσχουν σταθερή υποστήριξη στην σχετική διαδικασία.

    Σε ξεχωριστό μήνυμα προς τους δύο ηγέτες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ παρατήρησε ότι η επίτευξη περιεκτικού διακανονισμού για το Κυπριακό όχι μόνον θα γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αλλά θα αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για τον γεμάτο από προβλήματα κόσμο του σήμερα.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην νέα αυτή προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού συντονιστή για το θέμα. Επίσης ο κ. Μακόρμακ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική προσπάθεια και μια συμφωνία που θα επιτευχθεί με την συγκατάθεση και των δύο πλευρών και ότι οι ΗΠΑ 'δεν πρόκειται να επιβάλουν συγκεκριμένους όρους'. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε ότι 'η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη προσπάθεια και αν χρειαστεί να υποβάλει κάποιες προτάσεις'.

    [02] Ικανοποίηση Μπούς για συντονισμό αρχών στη Λουιζιάνα

    04-09-2008

    Ο πρόεδρος Μπους μετέβη στη Λουιζιάνα για να αξιολογήσει τις καταστροφές που προκάλεσε ο Τυφώνας Γκούσταβ και επεσήμανε ότι η ανταπόκριση των αξιωματούχων ήταν πολύ καλή σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τυφώνα Κατρίνα το 2003.

    Ο Πρόεδρος Μπους επισκέφτηκε κέντρο αμέσου επέμβασης στο Μπατόν Ρούζ που είναι μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τον Γκουσταβ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπους είχε επικριθεί έντονα για την αργή κινητοποίηση της κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι αυτή την φορά οι αρχές είχαν πολύ καλύτερο συντονισμό, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε επίσης ότι διέθεσε πετρέλαιο από Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος εταιρείας που βρίσκεται στη Λουιζιάνα, για να βοηθήσει την έλλειψη καύσιμων στο νότιο τμήμα της πολιτείας.

    Σε άλλες εξελίξεις, προειδοποιήσεις για τυφώνα έχουν εκδοθεί στις κεντρικές και βορειοδυτικές Μπαχάμες καθώς μετεωρολόγοι παρακολουθούν την Τροπική καταιγίδα Χάννα που ενδέχεται να ενισχυθεί σε τυφώνα σήμερα.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες η Χάννα με ανέμους ισχύος 105 χιλιομέτρων την ώρα θα περάσει ανατολικά ή πάνω απ' τις Μπαχάμες. Το πλήγμα της Χάννας στην Αϊτή κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

    Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Αϊτή συμμετέχει στις προσπάθειες αποκατάστασης της περιοχής απ' τις πλημμύρες και την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [03] Οικονομική βοήθεια στη Γεωργία

    04-09-2008

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόγραμμα βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη Γεωργία για την αποκατάσταση της χώρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της δημοκρατίας στη χώρα, όπως χαρακτηρίστηκε.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε το πακέτο βοήθειας την Τετάρτη χαρακτηρίζοντας το απάντηση στις άμεσες ανάγκες της Γεωργίας, όπως είπε και σημείωσε ότι τα πρώτα 570 εκατομμύρια δολάρια θα σταλούν στη Γεωργία πριν το τέλος του χρόνου. Η κ. Ράις επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της και σημείωσε ότι ενώ η Ρωσία έδειξε την στρατιωτική της ισχύ, η θέση της ως υπεύθυνου εταίρου στις διεθνείς υποθέσεις, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

    Ο ειδικός του Στέητ Ντηπάρτμεντ σε θέματα Καυκάσου, Μάθιου Μπράιζα, χαρακτήρισε την στρατιωτική επιχείρηση της Γεωργίας στον Νότια Οσετία, σφάλμα, αλλά επεσήμανε ότι την Γεωργία προκάλεσαν αυτονομιστές υποστηριζόμενοι απ' τη Μόσχα.

    Νωρίτερα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, τόνισε το βαθύ ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ασφάλεια στη περιοχή του Καυκάσου. Σε ομιλία του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μαζί με τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο κ. Τσέινι τόνισε τη σπουδαιότητα της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας που η Ρωσία έθεσε σε κίνδυνο με τις ενέργειες της.

    Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του κ. Τσέινι σε τρεις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφτεί επίσης τη Γεωργία και την Ουκρανία.

    [04] Μείωση στις πωλήσεις αυτοκίνητων

    04-09-2008

    Οι μεγάλες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Μotors και Ford ανακοίνωσαν ότι οι υψηλές τιμές της βενζίνης συνεχίζουν να επηρεάζουν τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα η GM ανακοίνωσε ότι οι πενιχρές πωλήσεις μεγάλων αυτοκινήτων της οδήγησαν στην μείωση κατά 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας τον Αύγουστο. Επίσης η Ford ανακοίνωσε μείωση κατά 27% των πωλήσεων της στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση μεγάλων αυτοκινήτων τύπου τζίπ, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 39% με 50%. Πάντως αυξήθηκαν κατά 20% οι πωλήσεις του μοντέλου Focus της Ford, επειδή ακριβώς πρόκειται για μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο. Πάντως και η Ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων της στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

    [05] Η Sarah Palin υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    04-09-2008

    Sarah Palin center stage - Download (WM)

    Sarah Palin center stage

    - Watch (WM)

    John McCain και Sarah Palin

    Οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που συγκεντρώθηκαν στις αρχές του Σεπτέμβρη στην πόλη St. Paul της Minnesota για το εκλογικό τους συνέδριο, είναι έκδηλα ενθουσιασμένοι από την απόφαση του Προεδρικού Yποψηφίου τους John McCain να επιλέξει την κυβερνήτη της Αλάσκα Sarah Palin ως Yποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την Αντιπροεδρία. Κι αυτό παρά την ανακοίνωση που έκανε η ίδια ότι μια ανύπαντρη κόρη της είναι έγκυος.

    Τα περί εγκυμοσύνης της κόρης της Palin βγήκαν στην δημοσιότητα την πρώτη ημέρα του Ρεπουμπλικανικού συνεδρίου, τις ώρες που ο κυκλώνας Gustav χτύπαγε τον Αμερικανικό Νότο. Η συντηρητική κυβερνήτης Sarah Palin επιβεβαίωσε τα διαδιδόμενα ότι μια από τις κόρες της, η 17χρονη Bristol, πρόκειται να γίνει μητέρα.

    Lynn Cottrel

    Αλλά ούτε η αποκάλυψη αυτή, ούτε μια διερεύνηση που άρχισε στην Αλάσκα σχετικά με δραστηριότητες της Sarah Palin δεν μειώνουν τον ενθουσιασμό ρεπουμπλικανών όπως ηll, εκλέκτορας του Colorado.

    Cottrell: Χαίρομαι που βγήκε το θέμα στη δημοσιότητα τώρα κι έχουμε καιρό να το ξεπεράσουμε. Η Sarah είναι ισχυρή γυναίκα, έχει την πλήρη υποστήριξή μας και θα είμαστε μαζί της 100 τοις εκατό.

    Οείναι εκπομπάρχης ραδιοφώνου και πρώην ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία του John McCain, την Arizona.

    JD Hayworth

    Hayworth: Εάν ο όλος θόρυβος απέβλεπε στο να βλάψει την οικογένεια της Palin πολιτικά, δεν το κατάφερε. Οι συντηρητικοί συσπειρώνονται μαζί της γιατί την βλέπουν σαν γνήσιο άνθρωπο.

    Η Palin είναι δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους λόγω της υποστήριξής της στο δικαίωμα της οπλοφορίας, της αντίθεσής της στις αμβλώσεις και της προβολής της σαν πρότυπου της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, σύμφωνα με τον τέως κυβερνήτη του Arkansas και τέως προεδρικό υποψήφιο.

    Mike Huckabee

    Huckabee: Η Sarah Palin εκπροσωπεί τις αξίες της οικογένειας. Ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας. Οι οικογένειες δεν είναι τέλειες, έχουνε προβλήματα. Αυτό ισχύει για όλες τις οικογένειες, την δική μου, την δική σας και της Sarah. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αντιμετωπίζουμε τα οικογενειακά μας.

    Η τέως κυβερνήτης του New Jersey και αξιωματούχος της κυβέρνησης Bush,απορρίπτει τον υπαινιγμό ότι η εγκυμοσύνης της Bristol δείχνει πως η μητέρα της δεν έχει πολύ καλές ηγετικές ικανότητες.

    Christine Todd Whitman

    Whitman: Δεν θα έπρεπε να καταπιανόμαστε με τέτοια θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ατυχώς όμως το κάνουμε γιατί έτσι είναι ο κόσμος σήμερα.

    Η κυρία Whitman πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα κρίνουν τον Νοέμβριο με βάση τις δικές του ο καθένας αξίες.

    Whitman: Ένα από τα πράγματα που θα σκεφθούν μπροστά στην κάλπη είναι με ποιόν υποψήφιο νοιώθουν πιο άνετα. Ποιον θέλουν να δουν στον Λευκό Οίκο; Ποιόν θέλουν για αντιπρόεδρο; Ποια από τις δύο εκστρατείες εκφράζει τις αρχές τους;

    Η Bristol με τον αδελφό της

    Η οικογένεια Palin λέει πως η κόρη τους Bristol θα κρατήσει το παιδί της και θα παντρευτεί τον πατέρα του.

    Η Sarah Palin μίλησε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την Τετάρτη το βράδυ και η ομιλία της, όπως αναμένονταν, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το άτομό της, τόσο μεταξύ των εκλεκτόρων στην αίθουσα του συνεδρίου όσο και σε εκατομμύρια οπαδούς του κόμματός της που την παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

    Περισσότερα για τις εκλογές

    [06] Ενθουσιασμός στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

    04-09-2008

    Η κυβερνήτης της Αλάσκα και υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαρα Πέιλιν, υπεραμύνθηκε της εμπειρία της σαν δήμαρχος μικρής πόλης στην Αλάσκα και κυβερνήτης της πολιτείας, επιτιθέμενη στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η κ. Πέιλιν δήλωσε στους εκλέκτορες στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σαίντ Πωλ της Μινεσότα ότι οι Δημοκρατικοί 'υποτιμούν' την εμπειρία της και επιτέθηκε ξεκάθαρα στην εμπειρία του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος ως κοινοτικού παράγοντα στο Σικάγο και υποσχέθηκε ότι θα πάει στην Ουάσιγκτον για να υπηρετήσει τον Αμερικανικό λαό και όχι για να επιδιώξει την έγκριση των μέσων ενημέρωσης και της ελίτ της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

    Επίσης έπλεξε το εγκώμιο του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν χαρακτηρίζοντας τον την σωστή επιλογή για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    Η Σάρα Πέιλιν είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά οι επικριτές της καταγγέλλουν ότι δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για το αξίωμα.

    [07] Το ΣΑ καλωσορίζει την έναρξη νέων συνομιλιών για το Κυπριακό

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    04-09-2008

    Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ανακοίνωση με την οποία 'καλωσορίζει θερμά την έναρξη περιεκτικών συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γ.γ. των ΗΕ, που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Επίσης το Συμβούλιο Ασφάλειας συγχαίρει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 'για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη τους συνάντηση στις 21 Μαρτίου' και εκφράζει υποστήριξη για την κοινή τους προσέγγιση.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας καλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την συνεργασία με εποικοδομητικό τρόπο με στόχο περιεκτικό και βιώσιμο διακανονισμό που θα εγκριθεί από ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όπως αναφέρεται και σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας προσβλέπει στην επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, ενώ επαναλαμβάνεται η διάθεση των ΗΕ να υποστηρίξουν την διαδικασία.

    Επίσης στην ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφάλειας καλωσορίζει τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ στη θέση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 5 September 2008 - 1:18:19 UTC