Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκέιτς: Επανεξετάζεται η στρατηγική του πολέμου στο Αφγανιστάν
  • [02] 25 συλλήψεις για την επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη
  • [03] Μεσογειακή σύνοδος συνεργασίας κατά ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος
  • [04] Ράις: Η εισβολή στη Γεωργία δεν προώθησε κανέναν στρατηγικό στόχο
  • [05] Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας
  • [06] Ο Σωκράτης κρίθηκε 'Αθώος' σε αναπαράσταση της δίκης του στην Ουάσιγκτον
  • [07] Σχέδιο στήριξης τραπεζών

  • [01] Γκέιτς: Επανεξετάζεται η στρατηγική του πολέμου στο Αφγανιστάν

    19-09-2008

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει την στρατηγική του πολέμου στο Αφγανιστάν, μετά την κλιμάκωση της βίας στη περιοχή. Η αλλαγή των συνθηκών στο Αφγανιστάν οφείλεται σε σειρά διαφορετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας, επεσήμανε ο κ. Γκέιτς, και όχι στους κεντρικά ελεγχόμενους Ταλεμπάν.

    Μέρος του προβλήματος αποτελεί και το εμπόριο ναρκωτικών, σημείωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, γιατί τα κέρδη δρομολογούνται σε πληθώρα αντικαθεστωτικών ομάδων και τόνισε ότι η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη στρατηγική των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Γκέιτς βρίσκεται στο Λονδίνο για την σημερινή σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

    [02] 25 συλλήψεις για την επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη

    19-09-2008

    Υεμένιοι φρουροί της Αμερικανικής πρεσβείας στην Σαναά

    Οι αρχές της Υεμένης συνέλαβαν τουλάχιστον 25 υπόπτους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, σε σχέση με την επίθεση της Τετάρτης σε βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Σαναά, απ' την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα συμπεριλαμβανομένης και μιας 18χρονης Αμερικανίδας. Επίσης σκοτώθηκαν 6 απ' τους επιτιθέμενους.

    Η κυβέρνηση της Υεμένης δεσμεύτηκε ότι θα εντοπίσει όλους όσους είχαν ανάμειξη με το σχέδιο επίθεσης στην πρεσβεία και θα τους προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων αναχώρησε για την Υεμένη όπου θα βοηθήσει τις αρχές που διερευνούν το θέμα. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η υπόθεση έχει χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάιντα.

    [03] Μεσογειακή σύνοδος συνεργασίας κατά ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος

    19-09-2008

    Άρχισε τη Πέμπτη στη Λάρνακα διήμερη σύνοδος του ΟΑΣΕ σε συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση και το Γραφείο των ΗΕ για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Οργανωμένου Εγκλήματος.

    Στόχος της συνόδου είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ χωρών της Μεσογείου και η ενημέρωση τους αναφορικά με τις διεθνείς αρχές για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσώπων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Πάνω από 100 εκπρόσωποι 20 και πλέον χωρών συμμετέχουν στην διάσκεψη, καθώς και εμπειρογνώμονες από διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europol.

    [04] Ράις: Η εισβολή στη Γεωργία δεν προώθησε κανέναν στρατηγικό στόχο

    19-09-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε την 'αυξανόμενα απολυταρχική και επιθετική' Ρωσία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ομιλία της εδώ στην Ουάσιγκτον η κ. Ράις προέβη στα εντονότερα, μέχρι σήμερα, σχόλια της όσον αφορά στη Ρωσία λέγοντας ότι η εισβολή στη Γεωργία δεν προώθησε κανέναν στρατηγικό στόχο. Η εισβολή ήταν προμελετημένη από την Ρωσική ηγεσία η οποία εδώ και μήνες προετοίμαζε το έδαφος χορηγώντας Ρωσικά διαβατήρια σε Γεωργιανούς αυτονομιστές και εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τις πολιτοφυλακές τους, δήλωσε η κ. Ράις.

    Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Γεωργία, τόνισε η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών, πως η Μόσχα έριχνε δόλωμα στη Τιφλίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στόχος των ΗΠΑ είναι να καταστήσουν ξεκάθαρο στην Ρωσική ηγεσία ότι οι επιλογές της θέτουν τη Μόσχα 'σε μονόδρομο αυτοεπιβαλόμενης διεθνούς απομόνωσης', όπως είπε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

    Στη Μόσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν προτεραιότητα για τη χώρα του και επεσήμανε ότι θα ήταν πολιτικά μυωπικό να αγνοηθούν τα επιτεύγματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών με επαναλήψεις στερεοτύπων του παρελθόντος.

    [05] Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

    19-09-2008

    Τζον Μακέιν και Σάρα Πέιλιν

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζουν να επικεντρώνουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες στην οικονομική κρίση που διαδραματίζεται στις ΗΠΑ.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Iowa ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, απέδωσε την οικονομική κρίση στο διεφθαρμένο σύστημα και επεσήμανε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέτρεψε στους επενδυτές να μετατρέψουν το Αμερικανικό χρηματιστήριο σε 'καζίνο', όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα απολύσει τον πρόεδρο της Επιτροπής τον οποίο κατηγόρησε ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του Αμερικανικού λαού.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τον κ. Μακέιν ότι συνεχίζει να αντιτίθεται σε ρυθμιστικά όργανα της χρηματαγοράς και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση αλλά όχι 'με νέο οδηγό που ακολουθεί όμως τον ίδιο δρόμο', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν πρέπει μόνο να απολυθεί ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και 'ολόκληρη η κυβέρνηση', όπως είπε.

    [06] Ο Σωκράτης κρίθηκε 'Αθώος' σε αναπαράσταση της δίκης του στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-09-2008

    Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ

    Στην μεγάλη αίθουσα παραστάσεων του Σαιξπηρικού Θεάτρου της Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη κάπου οκτακόσιοι διακεκριμένοι Αμερικανοί νομομαθείς, ακαδημαϊκοί και άλλοι εμπειρογνώμονες που επανεξέτασαν τις κατηγορίες σε βάρος του Σωκράτη από την πόλη των Αθηνών το 399 π.Χ.

    Η αναπαράσταση της πολύκροτης τούτης δίκης της αρχαιότητας έγινε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρου Μαλλιά. Προήδρευσαν ο Αρεοπαγίτης Samuel Alito, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ανώτατοι Αμερικανοί δικαστικοί Paul Michel, Rosemary Collyer, Brett Kavanaugh και Richard Leon.

    Με επιχειρήματα που άντλησαν μέσα από στοιχεία τα οποία περιέχονται στα 'Απομνημονεύματα' του Ξενοφώντα και στα έργα του Πλάτωνος 'Απολογία', 'Κρίτων' και 'Φαίδων', οι συνήγοροι της κατηγορούσας αρχής Betty Jo Christian και Pantelis Michalopoulos, από την δικηγορική εταιρεία Steptoe and Johnson, υποστήριξαν πως ο Σωκράτης ήταν εισηγητής 'καινών δαιμονίων' και ασκούσε επιβλαβή επίδραση πάνω στους νέους.

    Samuel Alito

    Από την άλλη μεριά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σωκράτη, Abe Krash, της δικηγορικής εταιρείας Arnold and Porter, και Abe Lowel, της δικηγορικής εταιρείας McDermond, Will and Emery, αντέκρουσαν τις κατηγορίες χρησιμοποιώντας επιχειρήματα επίσης βασισμένα στα ίδια κλασσικά ντοκουμέντα και υποστήριξαν ότι ο Σωκράτης καταδικάστηκε άδικα την εποχή που ζούσε.

    Τις αγορεύσεις των συνηγόρων κατηγορίας και υπεράσπισης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Alfonso Gomez-Lobo του Πανεπιστημίου Washington και μετά από την συζήτηση ήρθε η ώρα οι θεατές, που διαδραμάτιζαν ρόλο ενόρκων, να δώσουν την ετυμηγορία τους.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των 800ων Αμερικανών ενόρκων αποφάνθηκε ότι ο Σωκράτης είναι 'Αθώος'. Κατά την κρίση τους, ο Σωκράτης είναι μια από τις πιο εξέχουσες μορφές της ελληνικής και της παγκόσμιας φιλοσοφίας που με το θάρρος και την ηρεμία με την οποία αντιμετώπισε την άδικη ποινή του εξελίχτηκε σε θρυλικό ήρωα και μάρτυρα της φιλοσοφίας.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Είχε γίνει και πέρσι μια άλλη αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στην Ουάσιγκτον, με παρόμοια έκβαση, πάλι με πρωτοβουλία του Πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά, ο οποίος παράλληλα με την επιδίωξή του να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός στις διπλωματικές επιδόσεις του, υποστηρίζει και προωθεί κάθε τι που προβάλει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Έπαινος αξίζει επίσης και στην ομάδα υποστήριξης ελληνικού πολιτισμού, την γνωστή υπό την επωνυμία 'Δωρική Στήλη', η οποία ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης στο Σαιξπηρικό Θέατρο. Κι αυτό γιατί δίχως χορηγούς πολλές καλές ιδέες για την προώθηση πτυχών του Ελληνισμού δεν φθάνουνε ποτέ στο στάδιο της υλοποίησης.

    [07] Σχέδιο στήριξης τραπεζών

    19-09-2008

    Ο Χένρυ Πώλσον με την ηγεσία του Κογκρέσου

    Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο για την στήριξη τραπεζών που βρίσκονται στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη Γουώλ Στρήτ.

    Αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης 'του ρίσκου και των προβλημάτων του συστήματος', επεσήμανε τη Πέμπτη το βράδυ ο κ. Πώλσον και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση προϋποθέτει νομοθετικά μέτρα από μέρους του Κογκρέσου.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών έκανε αυτές τις δηλώσεις σε κοινή εμφάνιση του με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι και την πρόεδρο της Βουλής, Νάσνι Πελόσι, μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο γραφείο της κ. Πελόσι.

    Από τη πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι περιμένει πως μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση Μπούς θα υποβάλλει στο Κογκρέσο σχετική πρόταση. Νωρίτερα τη Πέμπτη ο πρόεδρος Μπούς συζήτησε το θέμα με τον κ. Πώλσον, τον κ. Μπερνάνκι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κρίστοφερ Κόξ.

    Στο μεταξύ, θεαματικά κέρδη της τάξης του 4% κατέγραψε τη Πέμπτη το απόγευμα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά από πληροφορίες ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα δημιουργήσει θεσμικό όργανο για την απορρόφηση των χρεών τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό κέρδους της Αμερικανικής χρηματαγοράς εδώ και 6 χρόνια. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς κατέγραψε κέρδη σχεδόν 3,9%, 410 μονάδες, και να κλείνει στις 11 χιλιάδες 20. Ο δείκτης S&P κέρδισε 4,3%, 50 μονάδες, κλείνοντας στις χίλιες 207 και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 4,8%, 100 μονάδες, για να κλείσει στις 2 χιλιάδες 199. Ανοδική ήταν και η πορεία της τιμής του δολαρίου έναντι του Ευρώ και του Γιέν.

    Εξάλλου, αύξηση σημείωσαν και οι τιμές πετρελαίου κλείνοντας στα 97,81 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε φτάσει μέχρι και τα 102 δολάρια, καθώς επενδυτές έψαχναν για εναλλακτικές λύσεις των προβληματικών μετοχών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 September 2008 - 1:18:17 UTC