Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος της εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [02] Ψηφίζει σήμερα η Γερουσία
  • [03] Επίσκεψη Αμερικανού διαμεσολαβητή στη Βόρεια Κορέα
  • [04] Υποχωρούν οι τιμές ακίνητων
  • [05] Μελαμίνη και σε μπισκότα
  • [06] Ο Καρζάι δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

  • [01] Επέτειος της εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    01-10-2008

    Σήμερα 1η Οκτωβρίου είναι η επέτειος της εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, που υπήρξε το κοινό απόκτημα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. 'Η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όραμά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια τώρα να αποτύχουμε. Η μη λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί λύση, γιατί η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει στην μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και τους Τουρκοκυπρίους'. Έτσι άρχισε την προσφώνησή του εμπρός στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του Κυπριακού Λαού για το ενεργό ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και το αίσθημα της εκτίμησης του για την πολύτιμη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

    Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει ήδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμετ Αλί Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο και συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον κ. Χριστόφια και ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου. 'Το πλαίσιο της λύσης που καθορίζεται απο τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ', διευκρίνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, 'είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Οραματισθήκαμε μια ομόσπονδη, ενωμένη, κοινή πατρίδα με τον κ. Ταλάτ, η οποία θα σέβεται την διαφορετικότητα και την ταυτότητα της κάθε μιας κοινότητας'.

    Απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσαν διάφοροι βουλευτές ο κ. Χριστόφιας είπε: 'Το κλειδί της λύσης δεν βρίσκεται στην Λευκωσία. Βεβαίως οι Κύπριοι συμμετέχουν αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αν δεν το θελήσει η Τουρκία'. Και κατέληξε: 'Η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων είναι η προυπόθεση για να ζήσουν ειρηνικά οι Κύπριοι και όπως οι ίδιοι το αποφασίσουν. Ποτέ δεν θα δεχθούμε δεύτερο Κράτος στην Κύπρο. Η λύση θα είναι μία Ομοσπονδία στην οποία θα μοιραστούμε την αρχή, τα οφέλη και την ευημερία της χώρας μας'.

    [02] Ψηφίζει σήμερα η Γερουσία

    01-10-2008

    Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα

    Η Αμερικανική Γερουσία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ψηφοφορία σήμερα επί αναθεωρημένου σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι προεδρικοί υποψήφιοι Γερουσιαστές, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν, καθώς και ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία των Δημοκρατικών, Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Αναμένεται ότι το αναθεωρημένο σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόνοια αύξησης του ανώτατου ορίου καταθέσεων που εγγυάται το κράτος, από τις 100 χιλιάδες δολάρια που είναι σήμερα, στις 250 χιλιάδες δολάρια. Την Τρίτη και η εγγυήτρια υπηρεσία των τραπεζικών καταθέσεων, η λεγόμενη FDIC, ζήτησε άδεια αύξησης του εγγυημένου ανώτατου ορίου καταθέσεων για την αντιμετώπιση της 'κρίσης εμπιστοσύνης' των πολιτών, όπως είπε.

    Ανέκαμψε λίγο η Γουώλ Στρήτ

    Στο μεταξύ, θεαματικά κέρδη κατέγραψε την Τρίτη η Γουώλ Στρήτ, ανακτώντας μεγάλο μέρος του ελλείμματος της Δευτέρας, κυρίως λόγω προσδοκιών ότι το Κογκρέσο θα βρει τελικά τρόπο να εγκρίνει το πακέτο μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς σημείωσε θεαματική άνοδο της τάξης του 4,7%, 485 μονάδες, για να κλείσει στις 10 χιλιάδες 850 και ο δείκτης Νάσντακ ενισχύθηκε κατά 5%, 99 μονάδες, για να κλείσει στις 2 χιλιάδες 82.

    Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τη Τρίτη ότι οι οικονομικές συνέπειες θα είναι 'επίπονες και διαρκείς' αν δεν εγκριθεί το μέτρο, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται 'σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιδεινώνεται όσο δεν λαμβάνονται μέτρα'.

    [03] Επίσκεψη Αμερικανού διαμεσολαβητή στη Βόρεια Κορέα

    01-10-2008

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο κύριος Αμερικανός διαμεσολαβητής στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να αναβιώσει την συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Πιονγιάνγκ κατά την σημερινή του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα.

    Κύριος στόχος του κ. Χίλ κατά την συνάντηση του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του, Κιμ Κίε Κουάν, θα είναι να τον πείσει να δεχτεί σχέδιο επιβεβαίωσης των διακηρύξεων της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Την Τρίτη ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Σεούλ με τον ανώτερο διαμεσολαβητή της Νότιας Κορέας, Κιμ Σούκ.

    [04] Υποχωρούν οι τιμές ακίνητων

    01-10-2008

    Νέα έκθεση δείχνει ότι οι τιμές ακινήτων σε 20 Αμερικανικές μεγαλουπόλεις υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία. Πρόκειται για μείωση 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Φυσικά η μείωση των τιμών ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Αναλυτές δηλώνουν ότι η μείωση της ζήτησης ακινήτων έχει προκαλέσει και πτώση των τιμών καθώς και αύξηση του αριθμού ακινήτων που κατάσχονται από τράπεζες γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

    Παράλληλα άλλη μια έκθεση δείχνει ότι η οικονομική ύφεση και η αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητα τους. Το Αμερικανικό Υπουργείο Συγκοινωνιών ανακοίνωσε ότι για 9ο κατά σειρά μήνα μειώθηκε η χρήση Ι.Χ. στις ΗΠΑ, καθώς και οι αγορές βενζίνης κατά 4%.

    [05] Μελαμίνη και σε μπισκότα

    01-10-2008

    Ολλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ίχνη της χημικής ουσίας μελαμίνης βρέθηκαν και σε δύο τύπους μπισκότων Κινεζικής κατασκευής. Η Ολλανδική Αρχή Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μπισκότα της εταιρείας 'Κοάλα' με γεύση φουντούκι και σοκολάτα αποσύρθηκαν απ' την αγορά λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μελαμίνη. Πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα του συνεχιζόμενου σκανδάλου με Κινεζικά προϊόντα μολυσμένα με την εν λόγω χημική ουσία.

    Επίσης Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η εν λόγω χημική ουσία βρέθηκε σε κράκερ της εταιρείας Nabisco, Ritz, που κατασκευάζονται στην Κίνα. Μέχρι στιγμής πάνω από 50 κυβερνητικές υπηρεσίες σ' όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει ή αποσύρει Κινεζικά προϊόντα μολυσμένα με μελαμίνη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέες οδηγίες για το θέμα των επιπέδων μελαμίνης στα τρόφιμα.

    [06] Ο Καρζάι δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

    01-10-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    O πρόεδρος Μπούς συναντάται σήμερα με τον διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέηβιντ Μακήρναν. Της συνάντησης αυτής έχουν προηγηθεί δηλώσεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση Μπους επανεξετάζει την στρατηγική της στο Αφγανιστάν. Η φετινή χρονιά είναι η πιο πολύνεκρη στο Αφγανιστάν από το 2001 και την απομάκρυνση των Ταλεμπάν.

    Μόνο τους τελευταίους 9 μήνες 220 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι προτίθεται να διενεργήσει διαπραγματεύσεις με αντάρτες των Ταλιμπάν. Ο κ. Καρζάι δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι επί δύο χρόνια βρίσκεται σε επαφή με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ της Αφγανικής κυβέρνησης και του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μούλα Ομάρ. Αποκαλώντας τον ηγέτη των Ταλιμπάν αδελφό του, ο Πρόεδρος Καρζάι ζήτησε από τον Ομάρ να σταματήσει να σκοτώνει Αφγανούς και να επιστρέψει για να εργαστεί για την ειρήνη και τη ασφάλεια στη χώρα του. Επίσης ο κ. Καρζάι έχει υποσχεθεί στον Μουλά Ομάρ ότι θα τον προστατέψει από τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις, αν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις.

    Από την πλευρά του, ο Μουλά Ομάρ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 October 2008 - 1:18:17 UTC