Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεμαχία Ομπάμα - Μακέην σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
  • [02] Η Γερουσία εγκρίνει πακέτο μέτρων
  • [03] Σημερα η τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία
  • [04] Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας
  • [05] Επιδεινώνεται η βία στο Αφγανιστάν
  • [06] Μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν βοηθούν τους Ταλεμπάν, αναφέρει απόρρητο έγγραφο

  • [01] Τηλεμαχία Ομπάμα - Μακέην σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-10-2008

    Δείτε το Ρεπορτάζ «Τηλεμαχία Ομπάμα-Μακέην» - Download (WM)

    Δείτε το Ρεπορτάζ «Τηλεμαχία Ομπάμα-Μακέην»

    - Watch (WM)

    Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική εξετάστηκε εκτενώς σε μία από τις τρεις τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερουσιαστών Μπαράκ Ομπάμα, του Δημοκρατικού Κόμματος και Τζων Μακέην του Ρεπουμπλικανικού. Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση απόψεων σημειώθηκε γύρω από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Γερουσιαστής Μακέην είπε ότι η πρόσφατη αποστολή εκεί πρόσθετων Αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία ο ίδιος υποστήριξε ενώ ο αντίπαλός του την καταψήφισε, πέτυχε τον στόχο της. Μακέην: 'Η στρατηγική αυτή και ο στρατηγός που την εφαρμόζει σημειώνουν επιτυχία. Ο Γερουσιαστής Ομπάμα αρνείται να παραδεχθεί οποιαδήποτε επιτυχία μας'. Ομπάμα: 'Αυτό δεν είναι αλήθεια'. Μακέην: 'Τις τελευταίες μέρες οι Ιρακινοί θέσπισαν και εκλογικό νόμο'. Ομπάμα: 'Όταν άρχισε ο πόλεμος, εσύ έλεγες ότι θα έληγε γρήγορα και εύκολα. Είχες πει επίσης ότι γνώριζες που ήταν κρυμμένα τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αποδείχθηκες λανθασμένος. Είχες επίσης δηλώσει ότι θα μας υποδεχθούν ως απελευθερωτές.Κι αυτό ήταν λάθος'. Ο Γερουσιαστής Ομπάμα συνέδεσε τον πόλεμο στο Ιράκ με το Αφγανιστάν, όπου όπως είπε, ο ηγέτης της Αλ Καιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει ελεύθερος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι πρέπει να σταλούν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο Τζων Μακέην από την άλλη δήλωσε ότι η Αμερική πρέπει να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Αφγανική κυβέρνηση. Κατόπιν η συζήτηση στράφηκε στο Πακιστάν.

    Τζων Μακέην

    Μακέην: 'Ο αντίπαλός μου λέει ότι θα εξαπολύσει στρατιωτικές επιθέσεις μέσα στο Πακιστάν'. Είχε προηγηθεί ερώτημα σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση στην Ισλαμαμπάντ κάνει αρκετά στον αγώνα εναντίον μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Τις τελευταίες εβδομάδες Πακιστανοί πολίτες έχουν καταγγείλει ότι Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε περιοχές τους. Ο κ. Μακέην κατήγγειλε τον αντίπαλό του για 'αφέλεια' λόγω της προθυμίας που είχε νωρίτερα εκφράσει για την διεξαγωγή παρόμοιων επιδρομών.

    Μακέην: 'Δεν κάνεις τέτοιες δημόσιες ανακοινώνεις. Αν χρειαστεί να προβείς σε κάποια ενέργεια τότε προβαίνεις. Όμως πρέπει να συνεργάζεσαι με την με την κυβέρνηση του Πακιστάν'. Ομπάμα: 'Εκείνο που είπα είναι ότι εάν η Αμερική κυνηγά την Αλ Κάιντα, τον Μπιν Λάντεν και αξιωματούχους του και την ίδια στιγμή το Πακιστάν είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να μας βοηθήσει, τότε πρέπει να ενεργήσουμε μόνοι μας. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική'. Σε σχέση με την Ρωσική επέμβαση στην Γεωργία οι δύο υποψήφιοι επέδειξαν δυναμισμό.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ομπάμα: 'Μια μαχητική Ρωσία αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής. Η δράση των Ρώσων στην Γεωργία είναι απαράδεκτη'. Μακέην: 'Νομίζω πως οι Ρώσοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουμε την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ΝΑΤΟ'. Οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά ο κ. Μακέην ήγειρε και πάλι ερωτήματα σε σχέση με την κρίση του κ. Ομπάμα υποδηλώνοντας ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος ευνοεί απευθείας συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Μακέην: 'Αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν είναι απλώς αφελές, είναι επικίνδυνο'. Ομπάμα: 'Έχω χαρακτηριστεί αφελής επειδή είπα ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνήσουμε την πιθανότητα επαφών με το Ιράν. Ξέρετε όμως κάτι; Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους έστειλε πρόσφατα ανώτερο διπλωμάτη, τον Πρέσβη Μπιλ Μπερνς, να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα (του Ιράν).Οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνουν στις 4 Νοεμβρίου. Την στιγμή αυτή οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο Γερουσιαστής Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα έναντι του Γερουσιαστή Μακέην.

    [02] Η Γερουσία εγκρίνει πακέτο μέτρων

    02-10-2008

    Με 74 ψήφους υπέρ έναντι 25 η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το πακέτο μέτρων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον τη Τετάρτη για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στη Γερουσία. Πρόκειται για αναθεωρημένο σχέδιο του αρχικού που απερρίφθη απ' τη Βουλή τη Δευτέρα και χορηγεί μέχρι και 700 δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αλλά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προσέθεσαν τροπολογίες που βοήθησαν στο να πείσουν τα μέλη της Γερουσίας να εγκρίνουν το πακέτο. Το μέτρο υποβάλλεται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου νέα ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Το νέο πακέτο μέτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αύξηση του ορίου των ασφαλισμένων απ' το κράτος τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

    [03] Σημερα η τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία

    02-10-2008

    Πραγματοποιείται σήμερα η μοναδική τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν και της Ρεπουμπλικανής κυβερνήτη της Αλάσκα, Σάρα Πέιλιν.

    Αναμένεται ότι το θέμα της οικονομικής κρίσης θα κυριαρχήσει στην τηλεοπτική αυτή αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Σαίντ Λούις του Μισούρι, ενώ μεγάλη προσοχή θα δοθεί στις επιδόσεις της κ. Πέιλιν που θεωρείται νεοφερμένη στην Αμερικανική πολιτική σκηνή.

    Η κ. Πέιλιν χαίρει μεγάλης υποστήριξης στους συντηρητικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά επικριτές της αμφισβητούν το κατά πόσο είναι έτοιμη να αναλάβει την αντιπροεδρία της χώρας. Από την άλλη ο κ. Μπάιντεν είναι έμπειρος πολιτικός με μακροσκελή θητεία στη Γερουσία.

    [04] Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας

    02-10-2008

    Με 86 ψήφους έναντι 13, η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη Τετάρτη το βράδυ ιστορικής σημασίας συμφωνία για την άρση τριακοντα-τετραετούς απαγόρευσης στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Ινδία στον πυρηνικό τομέα. Το ίδιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε το Σάββατο απ' τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση της συμφωνίας απ' τη Γερουσία και επεσήμανε ότι το μέτρο θα ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών, θα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει την Ινδία να ικανοποιήσει τις ανάγκες της σε θέματα ενέργειας. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα μοιράζονται τεχνολογία και πυρηνικό υλικό με την Ινδία, με αντάλλαγμα την παρουσία διεθνών παρατηρητών σε ορισμένες απ' τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νέου Δελχί. Υποστηρικτές του μέτρου στη Γερουσία το χαρακτήρισαν επισφράγισμα της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία, αλλά επικριτές της συμφωνίας δήλωσαν ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    [05] Επιδεινώνεται η βία στο Αφγανιστάν

    02-10-2008

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέηβιντ Μακίρναν, δήλωσε ότι η βία στη χώρα θα επιδεινωθεί πριν τελικά βελτιωθεί και ότι χρειάζονται περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις και οικονομική βοήθεια στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν. Ο στρατηγός Μακίρναν δήλωσε ότι όλο και περισσότεροι ξένοι μαχητές στρατολογούνται στο ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Ο κ. Μακίρναν συναντήθηκε τη Τετάρτη με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, ενώ ο κ. Μπους δήλωσε ότι το Αφγανιστάν έχει δει πρόοδο, αλλά και δυσκολίες. Η κυβέρνηση Μπους επανεξετάζει τη στρατηγική της στο Αφγανιστάν, ενώ πρόσφατα ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει 8 χιλιάδες στρατιώτες απ' το Ιράκ για να μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    [06] Μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν βοηθούν τους Ταλεμπάν, αναφέρει απόρρητο έγγραφο

    02-10-2008

    Ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι απόρρητο έγγραφο της Ισπανικής κυβέρνησης κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι βοηθούν τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, που χρονολογείται από το 2005, οι Πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τους Ταλεμπάν να προμηθευτούν βελτιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα χρησιμοποιούνταν σε απόπειρες δολοφονίας σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Αφγανιστάν.

    Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι Πακιστανοί μυστικοί πράκτορες ενδέχεται να εκπαίδευσαν ή να χορήγησαν και απόρρητες πληροφορίες σε Ταλεμπάν στο Πακιστανικό έδαφος. Πάντως εκπρόσωπος του Πακιστανικού στρατού χαρακτήρισε το ρεπορτάζ αναληθές.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των Ταλεμπάν διαψεύδουν πληροφορίες ότι πέθανε ο ηγέτης των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Μπαϊτουλλά Μεχσούντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 October 2008 - 1:18:18 UTC