Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΑΗΙ τηρεί μια θλιβερή επέτειο στον Λόφο του Καπιτωλίου
  • [02] Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζητά την απόσυρση των Βρετανικών δυνάμεων
  • [03] Προηγείται ο Ομπαμα
  • [04] Συμφωνία για νέα διατραπεζικά δάνεια
  • [05] Μακίρναν: Η συμμαχία δεν χάνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
  • [06] Περιεκτική αντιτρομοκρατική στρατηγική του Πακιστάν
  • [07] Το Νόμπελ Οικονομίας στον Πωλ Κρούγκμαν

  • [01] Το ΑΗΙ τηρεί μια θλιβερή επέτειο στον Λόφο του Καπιτωλίου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    13-10-2008

    <![endif]

    Bilirakis, Maloney, Milton και Larigakis

    Στον Λόφο του Καπιτωλίου, εκεί όπου εδρεύει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute) διοργάνωσε ημερίδα για να τηρήσει την θλιβερή επέτειο της καταστροφής της Σμύνης πριν από 86 χρόνια.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Giles Milton, συγγραφέας του βιβλίου 'Χαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922', το οποίο εξιστορει με λεπτομέρειες τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Μικροασιατικής αυτής πόλης και 'σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες συμφορές του εικοστού αιώνα', όπως την χαρακτηρίζει ο συγγραφέας.

    Στην ομιλία του ο Milton είπε πως στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατωρίας η Σμύρνη ήτανε πλούσια πόλη στην οποία ζούσανε κάπου 320,000 από τους 1,600,000 Έλληνες της Μικράς Ασίας. Κατά τον ομιλητή η Σμύρνη είχε την εποχή εκείνη περισσότερους κατοίκους από ότι η Αθήνα. Ο Milton παρατήρησε πως όταν οι δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ πολιόρκησαν την Σμύρνη, οι κάτοικοί της δεν πίστευαν πως διέτρεχαν κανένα κίνδυνο γιατί στον κόλπο της Σμύρνης βρίσκονταν αγκυροβολημένα 21 πολεμικά πλοία της Αμερικής, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιον, 'οι σύμμαχοι δεν τους προστάτευσαν' και τα στρατεύματα του εισβολέα 'έκαψαν ολόκληρη την πόλη, εξαιρουμένου μόνο του Τουρκικού τομέα της' χωρίς να δείξουν 'καμιά λύπη για κανέναν'. Πάνω από 100.000 Έλληνες και Αρμένιοι σκοτώθηκαν.

    Giles Milton

    Το βιβλίο του Mitlon στηρίζεται σε ντοκουμέντα Λεβαντίνων, τους οποίους ο συγγραφέας θεωρεί ότι ήταν πολιτικά ουδέτεροι κάτοικοι στην Σμύρνη της εποχής εκείνης, έχοντας Βρετανικές και Ευρωπαικές καταβολές και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιος έχει την διοίκηση της πόλης τους, οι Έλληνες ή οι Οθωμανοί. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο του Milton περιέχει πολλές νέες μαρτυρίες της τραγωδίας.

    Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στο Κογκρέσο ήταν το περιοδικό Greek American Magazine, αρχισυντάκτης του οποίου είναι ο εκλεκτός συνάδελφος Greg Pappas. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και Carolyn Maloney, Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη, που συμπροεδρεύουν της κοινοβουλευτικής επιτροπής προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο. Παρέστησαν επίσης αρκετοί άλλοι φιλέλληνες νομοθέτες και πολλοί περισσότεροι επιτελείς από γραφεία Βουλευτών και Γερουσιαστών.

    Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Διευθυντής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) της Ουάσιγκτον Nick Larigakis ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε την επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης με την ελπίδα ότι έτσι θα αποτρέψουμε παρόμοια έκτρωπα στο μέλλον.

    [02] Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζητά την απόσυρση των Βρετανικών δυνάμεων

    13-10-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι είναι καιρός να αποσυρθούν οι Βρετανικές δυνάμεις απ' τη χώρα, γιατί δεν χρειάζονται πλέον για θέματα ελέγχου και ασφάλειας.

    Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς του Λονδίνου ο κ. Μαλίκι ευχαριστεί τις Βρετανικές δυνάμεις για την βοήθεια τους και δηλώνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η εμπειρία τους για την εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων και ορισμένα θέματα τεχνολογίας, αλλά επισημαίνει ότι η έμφαση θα μετατοπιστεί τώρα σε θέματα συνεργασίας και φιλίας.

    Επίσης ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέκρινε την απόφαση της Βρετανίας στις αρχές του χρόνου να αποσύρει τους στρατιώτες της απ' τη Βασόρα, λέγοντας ότι αυτό συνετέλεσε στην διεύρυνση των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών στη πόλη.

    Στο μεταξύ, από 4 βομβιστικές επιθέσεις στη Μοσούλη και την Βαγδάτη τη Κυριακή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50.

    [03] Προηγείται ο Ομπαμα

    13-10-2008

    Δύο νέες σφυγμομετρήσεις της Αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπαλού του, Τζον Μακεήν, κατά 6 μονάδες, ενόψει της 3ης και τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων τη Τετάρτη.Αναλυτικότερα στις γυναίκες ψηφοφόρους ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί πρωτιά 12 μονάδων, ενώ στις προτιμήσεις των ανδρών ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων οι κύριοι Ομπάμα και Μακέην σχεδόν ισοψηφούν. Στο μεταξύ, σε προεκλογική του εμφάνιση τη Κυριακή στην γενέτειρα του, το Σκράντον της Πενσυλβάνια, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία με το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, επεσήμανε ότι αν κερδίσουν τον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί θα δώσουν έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και στην βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τόνισε ότι 'Θα τερματίσουμε τον πόλεμο στο Ιράκ'. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και η σύζυγος του, Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, εμφανίστηκαν στο πλευρό του κ. Μπάιντεν στο Σκράντον.

    [04] Συμφωνία για νέα διατραπεζικά δάνεια

    13-10-2008

    Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σχέδιο το οποίο ελπίζουν πως θα ενθαρρύνει τον δανεισμό από μέρους τραπεζών και θα αποτρέπει τη κατάρρευση χρηματοπιστωτικών οργανισμών.Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής της Κυριακής στο Παρίσι, ότι οι 15 χώρες της Ευρωζώνης και η Βρετανία, συμφώνησαν να εγγυηθούν νέα διατραπεζικά δάνεια μέχρι και 5 ετών. Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι σ' αυτήν την παγκόμσια οικονομική κρίση καμμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει εποικοδομική λύση μονομερώς, ενώ αναμένεται ότι και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την εν λόγω συμφωνία στη διάρκεια συνόδου κορυφής τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν να προστατέψουν τις φτωχές και ευάλωτες χώρες απ' την τρέχουσα οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του Ταμείου, Ντομινίκ Στράους Καν, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις σε χώρες που υποφέρουν απ' την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

    <![endif]

    [05] Μακίρναν: Η συμμαχία δεν χάνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

    13-10-2008

    Ο ανώτερος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Μακίρναν, διέψευσε πληροφορίες ότι η συμμαχία χάνει τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν.Ο στρατηγός Μακίρναν επέκρινε δημοσιεύματα που υπονοούν ότι οι ΝΑΤΟϊκές και Αφγανικές δυνάμεις χάνουν τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν, επεσήμανε όμως ότι χρειάζονται περισσότεροι στρατιώτες για να καταπολεμηθεί το διαρκώς εντεινόμενο ανταρτικό κίνημα.Ο στρατηγός Μακίρναν επεσήμανε επίσης ότι οι συμμαχικές δυνάμεις παίρνουν άνευ προηγουμένου μέτρα για να αποφύγουν απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν. Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων έκανε αυτές τις δηλώσεις καθώς Αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι περίπου 100 αντάρτες των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε δύο μάχες στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν.

    [06] Περιεκτική αντιτρομοκρατική στρατηγική του Πακιστάν

    13-10-2008

    Πακιστανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υποβάλλουν σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας περιεκτική αντιτρομοκρατική στρατηγική τους. Μέλη της Πακιστανικής Βουλής ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα επί του σχεδίου από αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

    Το τελευταίο καιρό το Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του ξενοδοχείου Μάρριοτ στην Ισλαμαμπάντ που κόστισε τη ζωή σε 55 άτομα.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κρησφύγετο ύποπτων εξτρεμιστών σε απομονωμένη ορεινή περιοχή του Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 μαχητές. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο διοικητές των Ταλεμπάν και 12 επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίες σκοτώθηκαν απ' την επίθεση τη Κυριακή στην περιοχή Ορακζάι του Πακιστάν.

    Η Πακιστανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις απ' το Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των Ταλεμπάν και μαχητών της Αλ Κάιντα που έχουν βρει καταφύγιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    [07] Το Νόμπελ Οικονομίας στον Πωλ Κρούγκμαν

    13-10-2008

    <![endif]

    Paul Krugman

    Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας κέρδισε ο αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν. Ο κ. Κρούγκμαν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αρθρογραφος της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς και η ερυενά του επικεντρώνεται στην αναλυση διεθνών εμπορικών τασεων και την αστικοποίησης.

    Ο κ. Κρούγκμαν διατυπώνει τη θεωρία ότι η μαζική παραγωγή αγαθών επιτρέπει σε λίγες χώρες με παρόμοιες οικονομίες να κυριαρχούν στο παγκόσμιο εμπόριο. Επισημαίνει επίσης ότι παγκόσμιο εμπόριο οδηγεί στην συγκέντρωση του πληθυσμού σε πόλεις και προειδοποιεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορεί να μη διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή για να στηρίξουν την αύξηση του πληθυσμού στα αστικά τους κέντρα.

    Ο αμερικανόςς νομπελίστας ασκεί εντονή κριτιτκή στην κυβέρνηση Μπους λεγοντας ότι η πολιτική της οδήγησε στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Ο κ Κρούγκμαν χαρακτήρισε την κατάσταση τρομακτική λεγοντας ότι μοιάζει με το Κραχ της δεκαετίας του '30.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 October 2008 - 1:18:22 UTC