Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτωτική η πορεία των χρηματαγορών
  • [02] Συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απο το Ιράκ
  • [03] Νέα Υόρκη: Προτάσεις για την αντιπετώπιση της οικονομικής κρίσης
  • [04] Η οικονομία κυριάρχησε στην τελευταία τηλεμαχία Ομπάμα- Μακέιν
  • [05] Συμφώνησαν οι 27
  • [06] Θετικές απόψεις για Ελλάδα

  • [01] Πτωτική η πορεία των χρηματαγορών

    16-10-2008

    Την Τετάρτη οι Αμερικανικές χρηματαγορές υποχώρησαν μετά από απογοητευτικές εκθέσεις που έδειξαν μείωση των καταναλωτικών δαπανών και επιβράδυνση των εμπορικών συναλλαγών λόγω προβλημάτων στον πιστωτικό τομέα.Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά σχεδόν 8%, και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση περίπου 6% κατά μέσο όρο. Συγκεκριμενα, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά περίπου 8%, 735 μονάδες, για να κλείσει στις 8 χιλιάδες 576. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση άνω του 9%, 90 μονάδες, για να κλείσει στις 908 και ο δείκτης Νάσντακ έχασε το 8,5% της αξίας του, 151 μονάδες, κλείνοντας στις χίλιες 628. Η απόδοση της τιμής του δολαρίου ήταν ελλειματική έναντι του Γιέν, αλλά κατέγραψε ελαφρά κέρδη έναντι του Ευρώ. Στο μεταξύ, σημαντική πτώση σημείωσαν και οι τιμές πετρελαίου καθώς επενδυτές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα μειώσει και τη ζήτηση μαύρου χρυσού. Η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 4 δολάρια για να κλείσει τελικά στα 74,50 δολάρια το βαρέλι.Παράλληλα νέα έκθεση δείχνει ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι ηγέτες της Ομάδας των 8 θα συγκεντρωθούν στο 'εγγύς μέλλον' για να εξετάσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ότι θα συνεργαστούν για την ενίσχυση των τραπεζικών οργανισμών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο οικονομικό σύστημα. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την επίλυση των 'μεγάλων και πολύπλοκων', όπως είπε, προβλημάτων που αντιμετωπιζει η οικονομία, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα επιφέρει αποτελέσματα.

    [02] Συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απο το Ιράκ

    16-10-2008

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι επετεύχθη σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ μέχρι το 2011, εκτός και αν τους ζητηθεί να παραμείνουν περισσότερο.Κυβερνητικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι επετεύχθη και συμβιβασμός στο θέμα της ασυλίας των Αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ.Ο προτεινόμενος συμβιβασμός δίνει στις Αμερικανικές αρχές δικαιοδοσία για τις ενέργειες των στρατιωτών εν ώρα υπηρεσίας, και οι Ιρακινές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να παραπέμπουν στην Ιρακινή δικαιοσύνη Αμερικανούς στρατιώτες που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις εν ώρα μη υπηρεσίας. Τωρα το σχέδιο της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από την Ιρακινή βουλή και την Αμερικανική πλευρά. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν και πάλι τη Τετάρτη ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καμμιά συμφωνία.

    [03] Νέα Υόρκη: Προτάσεις για την αντιπετώπιση της οικονομικής κρίσης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    16-10-2008

    Τον προβληματισμό της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην πολιτεία της Νέας Υορκης, εξέφρασε και η εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου Κριστιν Κουίν. Σε συνάντησή της με επιχειρηματίες και αξιωματούχους της πόλης παρουσίασε την πρόταση του κυβερνήτη Ντέιβιντ Πάτερσον να προχωρήσει σε ενοικιάσεις δημοτικών και πολιτειακών επιχειρήσεων για την αύξηση των εσοδων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σύσταση επιτροπής η οποία μελετά την ενοικίαση του δημοτικού λαχείου, των εθνικών οδών, γεφυρών, διοδίων, γηπέδων γκόλφ, ακόμα πάρκα δασικές περιοχές και παραλίες. Η επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις τις τον Ιανουάριο, την περίοδο δηλαδή που γνωστοποιεί ο κυβερνήτης τον πολιτειακό προυπολογισμό.

    Μια από τις προτάσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η τοποθέτηση διαφημιστικών ταμπλό σε όλους τους κάδους απποριμμάτων της Νέας Υόρκης. Η Κουίν αναφερόμενη σε αυτήν την πρόταση είπε χαρακτηριστικά 'στην πόλη που υπάρχουν διαφημιστικά σχεδόν παντού σε ότι κινείται ή όχι, γιατί να μην παραχωρήσει ο δήμος της Νέας Υόρκης διαφημιστικό χώρο για να αυξήσει τα έσοδά του'. Ανησυχητικό πάντως είναι το γεγονός πως τόσο η πόλη όσο και η πολιτεία φλερτάρουν την ιδέα να αυξήσουν όλους τους δημοτικούς και πολιτειακούς φόρους.

    [04] Η οικονομία κυριάρχησε στην τελευταία τηλεμαχία Ομπάμα- Μακέιν

    16-10-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανικού, Τζον Μακέιν, ολοκλήρωσαν στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία τους, ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Η οικονομική κρίση κυριάρχησε στην διάρκειας 90 λεπτών τηλεμαχία που διεξάγει στο πανεπιστήμιο Χόφστρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μακέιν είπε ότι ο αμερικανικός λαός υποφέρει και είναι θυμωμένος απο την οικονομική κρίση για την οποία θεώρησει υπεύθυνους την Ουώλ Στρητ και την Ουάσιγκτον. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος τονισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι η χωρα έχει περιπέσει στη χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του Κραχ και πρόσθεσε ότι το πακέτο στήριξης που υποστήριξε αυτός και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του στο Κογκρέσο αποτελεί ενα σημαντικό πρώτο βήμα, τόνισε όμως ότι δεν έχει δει ακόμα ενα πακέτο στήριξης για τη μεσαία τάξη. Ο κ. Μακέιν απέριψε τις προσπαθειες του κ. Ομπαμα να χρωματίσει τις απόψεις του με αυτές της κυβέρνησης Μπους και τόνισε ότι διαφωνεί με την πολτική Μπους σε σημαντικά θεματα όπως τα βασανιστήρια και το τρόπος που διενεργείται ο πόλεμος στο Ιράκ. Ο Τζον Μακέιν προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία μετά την πτώση της δημοτικότητας του έναντι του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα, όπως δείχνουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις. Από τη πλευρά του ο κ. Ομπάμα προσπαθεί απλά να αποφύγει ενδεχόμενα σφάλματα και να διατηρήσει το προβάδισμα που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει βοηθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και στις πολιτείες κλειδιά, όπου οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο απ' τον κ. Μακέιν σε θέματα χειρισμού της οικονομίας.

    [05] Συμφώνησαν οι 27

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-10-2008

    Η νέα πτώση που σημειώθηκε από το πρωί στα περισσότερα διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βάρυνε το κλίμα της Συνόδου Κορυφής που άρχισε το βράδυ στις Βρυξέλλες. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο σχέδιο στήριξης των ευρωπιακών τραπεζών τo οποίο θα συζητήσουν και αύριο ώστε με την διάθεση κεφαλαίων ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων Ευρώ να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ,με την δημιουργία ρευστότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προώθηση του μεσοπρόθεσμου δανεισμού, όπως αποφασίστηκε απο την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης που προηγήθηκε στο Παρίσι.

    Στόχος είναι να πεισθούν και οι υπόλοιπες χώρες να συμφωνήσουν με τα μέτρα που αποφάσισαν οι 15 και αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει με ευκολία καθώς ήδη όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες όπως π.χ η Τσεχία καθώς η Κομισσιόν με ανακοίνωσή της προτείνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν σε 50.000 ευρώ το επίπεδο εγγύησης για τις καταθέσεις των πολιτών τους. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μείνουν ενωμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για παγκόσμιους κανονισμούς στην χρηματοπιστωτική αγορά. 'Είναι άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες' δήλωσε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ στο Κάμπ Ντέιβιντ προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς. Στο χαρτοφύλακά του θα έχει και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που αναμένονται σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι.

    [06] Θετικές απόψεις για Ελλάδα

    16-10-2008

    Αλέξης Γιαννούλιας

    Η έγκυρη εφημερίδα Greek News, που εκδίδεται στην Νέα Υόρκη αλλά κυκλοφορεί σε πολλά μέρη της Αμερικής, μεταδίδει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής επιτροπής για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλέξης Γιαννούλιας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα, αποκάλυψε ότι οι Δημοκρατικοί Υποψήφιοι για την Προεδρία και την Αντιπροεδρία, Γερουσιαστές Ομπάμα και Μπάϊντεν αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν κοινή γραπτή δήλωση που υποστηρίζει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Περισσότερες λεπτομέρειες περιέχονται στην ιστοσελίδα της Greek News.

    Σχετικά ρεπορτάζ: Ομπάμα και Μακέην για τα ελληνικά θέματα


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 October 2008 - 1:18:50 UTC