Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] John Sarbanes: Πιστός στην κληρονομιά του
  • [02] Zack Space: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό

  • [01] John Sarbanes: Πιστός στην κληρονομιά του

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    02-11-2008

    Δείτε το βίντεο βJohn Sarbanes: True to his heritageβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βJohn Sarbanes: True to his heritageβ

    - Watch (WM)

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Στην Αμερικανική Πολιτεία Maryland, στην οποία βρίσκεται η Βαλτιμόρη με την περίφημη Ελληνική γειτονιά της, ο ομογενειακός προβολέας πέφτει σήμερα στον John Sarbanes, υποψήφιο της τρίτης εκλογικής περιφέρειας. Ο John Sarbanes, ή Γιάννης Σαρμπάνης κατά το Ελληνικότερο, είναι εγγονός μεταναστών και γιός του Γερουσιαστή Paul Sarbanes, που αποσύρθηκε τον Ιανουάριο 2007 ύστερα από επιτυχημένη θητεία 30 και πλέον χρόνων στο Κογκρέσο. Ο παππούς του, Σπύρος Σαρμπάνης, και η γιαγιά του, Ματίνα Τσιγκούνη ήρθανε από την Λακωνία και άνοιξαν εστιατόριο στην κωμόπολη Salisbury της Πολιτείας Maryland. Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη που απέχει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Ουάσιγκτον και ήταν 4ων χρονών όταν ο πατέρας του μπήκε στην πολιτική.

    Σπύρος Σαρμπάνης και Ματίνα Τσιγκούνη με τον Πωλ να στέκεται όρθιος στη μέση.

    Έτσι από μικρός έμαθε να εκτιμά την συμμετοχή στα κοινά και την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τις αρχές του Ελληνισμού. Όπως δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Ο πατέρας μου ήταν περήφανος για τις ρίζες του και μας έκανε κι εμάς. Η γιαγιά μου στο Salisbury του Maryland με έμαθε να μιλάω λίγα Ελληνικά. Θυμάμαι πόσο μου άρεσαν οι Ελληνικές λιχουδιές που μας έφτιαχνε. Δεν θα την ξεχάσω. Ήτανε μια πολύ σημαντική εμπειρία'. Ο Γιάννης Σαρμπάνης μπήκε στην Βουλή πριν δύο χρόνια. Την βραδιά των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2006, το αρχηγείο του Γιάννη στην Βαλτιμόρη είχε πλημυρίσει από ενθουσιασμό για την πρώτη εκλογική νίκη του.Να το στιγμιότυπο όπως το ζήσαμε όσοι ήμασταν εκείνη την ιστορική βραδιά εκεί. Paul Sarbanes: Είμαστε περήφανοι για το επίτευγμα αυτό και ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν στην εκστρατεία μας. John Sarbanes: Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι κερδίσαμε τις εκλογές.

    Η Christine, μητέρα του Γιάννη Σαρμπάνη.

    Την ημέρα της ορκωμοσίας του Γιάννη στο Κογκρέσο, ένα παγερό πρωινό του Γενάρη 2007, η μητέρα του,Christine, ήταν διπλά περήφανη, σαν μάνα και σαν σύζυγος. 'Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Είναι μια υπέροχη μέρα στη ζωή μας. Ο Paul αποσύρεται ύστερα από εξαίρετη καριέρα. Πέτυχε πολλά και με έντιμο τρόπο. Ο γιος μου, ο John, που αρχίζει τώρα, είναι σαν τον πατέρα του, έντιμος, ειλικρινής, εργατικός και νοιάζεται για τους ανθρώπους'. Ο John Sarbanes θέλει να εμφυσήσει στο Κογκρέσο τις αρχές που πήρε από την οικογένειά του. Αυτές οι αρχές είναι και το πρώτο πράγμα που τονίζει το τηλεοπτικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του. Να τα λόγια του: 'Να είσαι δίκαιος, να σέβεσαι όλους και να μη ξεχνάς τις καταβολές σου. Αυτά έμαθα από τους γονείς μου και τις ίδιες αρχές δίνω στα παιδιά μου'.

    Paul Sarbanes

    Ο πατέρας του και πρώην Γερουσιαστής Paul Sarbanes είναι περήφανος που το οικογενειακό του όνομα διατηρείται στην Αμερικανική πολιτική σκηνή. Μας είπε χαριτολογώντας: 'Πιστεύουμε ότι είναι καλό να μείνει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσο'. Η βουλευτική έδρα του Γιάννη Σαρμπάνη στην 3η εκλογική περιφέρεια της Maryland, είναι ή ίδια από την οποία ξεκίνησε πολιτική σταδιοδρομία και ο πατέρας του, σε άλλες εποχές. Πατέρας και γιος έχουν και άλλα πολλά κοινά. Πιστεύουνε ότι πρέπει συνεχώς να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας και πως σε όποιο τομέα διαλέγουμε να επιδοθούμε πρέπει πάντα να φιλοδοξούμε να γίνουμε οι καλύτεροι σε αυτόν. Λέει ο Γιάννης: 'Η εκπαίδευση δίνει στα παιδιά μας τα εφόδια της επιτυχίας και της μεγαλουργίας. Χάρις στην εκπαίδευση 2 γενιές της οικογένειάς μου έζησαν το Αμερικανικό όνειρο. Οι Έλληνες είναι επιχειρηματικά μυαλά, δημιουργικοί κι εργατικοί. Είναι καινοτόμοι σε κάθε τομέα επίδοσης. Στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο οι ομογενείς ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό τους. Χάρις στην επιχειρηματικότητα και την ευφυΐα τους πετυχαίνουνε όπου πάνε'.

    Από τότε που ήταν παιδί μέχρι σήμερα, ο John Sarbanes συνεχίζει να εκκλησιάζεται στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη και είναι υποστηρικτής πολλών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων τις οποίες και παρακινεί να αναπτύσσουν προγράμματα για την προσέγγιση των νέων. Ο Γιάννης πιστεύει ότι: 'Αρχικά πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας την νέα Ελλάδα, που έχει εξελιχτεί σε δραστήριο παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Οι στατιστικές δείχνουν καθαρά τα υπέροχα έργα που επιτελεί.Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας είχαν τεράστια επιτυχία. Έγιναν σημείο αναφοράς από το οποίο μπορεί ο καθένας να αρχίσει να κατανοεί κι όλες τις άλλες συναρπαστικές ενέργειες της σημερινής Ελλάδας'.

    Ένας από τους κύριους στόχους του Γιάννη Σαρμπάνη είναι να μεταβιβαστεί στις νέες γενιές Ελληνοαμερικανών η υπερηφάνεια που έχουν για την εθνική κληρονομιά τους οι ομογενείς της γενιάς του πατέρα του και της δικής του.

    [02] Zack Space: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    02-11-2008

    Δείτε το βίντεο βZack Space: The man behind the candidateβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βZack Space: The man behind the candidateβ

    - Watch (WM)

    Zack Space

    Ένας από τους ομογενείς υποψήφιους στις φετινές Αμερικανικές εκλογές είναι ο Zack Space, Δημοκρατικός από το Οχάιο, μια πολιτεία της οποίας οι μισοί περίπου πολίτες είναι δημοκρατικοί και οι άλλοι μισοί ρεπουμπλικανοί.Ο Zack Space γεννήθηκε στο Dover του Οχάιο το 1961 αλλά τόσο ο παππούς του όσο και η γιαγιά του ήτανε μετανάστες από την Ελλάδα. Πρώτος ήρθε ο παππούς του που έγινε αμέσως εργάτης ανθρακωρυχείων. Ο Zack δεν ξεχνά τις αρχές που πήρε από αυτόν και τιμά την μνήμη του με κάθε ευκαιρία. Μια τέτοια ευκαιρία δόθηκε σε πρόσφατο δείπνο της ΑΧΕΠΑ στη Ουάσιγκτον, όπου ο βουλευτής από το Οχάιο είπε με συγκίνηση:

    Ο Zack Space παρουσιάζει την φωτογραφία του παπού του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    'Η φωτογραφία που βλέπετε είναι του παππού μου. Την έφερα για να είναι κι αυτός μαζί μας απόψε. Ο παππούς Ζαχαρίας Σπέης, του οποίου το όνομα δόθηκε και σε εμένα από τους γονείς μου, ήρθε από την Ικαρία πριν κάπου 90 χρόνια. Δεν έφερε μαζί του τίποτα εκτός από τις αρχές του, την πίστη του και την οικογένειά του. Ήτανε πάμφτωχος. Ούτε αυτοκίνητο απέκτησε ούτε είχε ποτέ δύο δεκάρες στην τσέπη του. Αλλά ο πατέρας μου, ο Σωκράτης, τον θεωρούσε ως τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου, γιατί ο παππούς μου είχε την αγάπη και τον θαυμασμό ολόκληρης της οικογένειας'. Ο Σωκράτης Σπέης, πατέρας του Ζακ και σήμερα γνωστός δικηγόρος του Οχάιο, έχει ακόμα ζωντανές στη θύμηση τις αντιξοότητες που έπρεπε να ξεπερνά ο μετανάστης γονιός του για να ζήσει την οικογένειά του.

    O παπούς Ζαχαρίας Σπέης από την Ικαρία.

    Είπε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Γεννήθηκα στο Οχάιο το 1930 την εποχή του οικονομικού κραχ. Ήτανε δύσκολες μέρες, δεν υπήρχε δουλειά και μεγαλώσαμε στη φτώχια. Αλλά ως Έλληνες ξέραμε τη σημασία της οικογένειας, της πίστης μας και της σκληρής δουλειάς. Έτσι επιβιώσαμε τις μαύρες ημέρες του οικονομικού μαρασμού'. Σαν γνήσιος γιος Σωκράτη, ο Zack Space έβαλε στους στόχους του να βοηθά όσο μπορεί εκείνους που ξέχασε ή ευνόησε λιγότερο η τύχη της ζωής. Όπως μας δήλωσε: 'Ο πατέρας μου μεγάλωσε φτωχός κι έτσι καταλάβαινε καλά τις ανάγκες όλων των άλλων φτωχών. Με ευαισθητοποίησε κι εμένα από τότε που ήμουν μικρός. Κρατάμε επί 20 χρόνια δικηγορικό γραφείο μαζί και είμαι περήφανος που βοηθάμε νομικά φτωχούς και άτομα που έχουνε μεγάλη ανάγκη'.

    Σωκράτης Σπέης

    Οι οικογένειες τόσο του Ζακ όσο και του Σωκράτη Σπέης, εξακολουθούν να μένουν στο Dover του Οχάιο όπου η ζωή συνεχίζει και αυτή να κυλά πιο αργά και πιο ήσυχα από ότι σε άλλα μέρη της Αμερικής. Ο Ζαχαρίας Σπέης δεν είχε καμιά αμφιβολία πως το Dover ήτανε το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Ο Σωκράτης θυμάται: 'Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου. Γιατί όταν ήσουνα 16-17 χρονών άφησες γλώσσα, οικογένεια και πατρίδα κι ήρθες εδώ; Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: 'Για σένα, για το καλό σου, παιδί μου'. 'Δεν τα ξεχνάω ποτέ τα λόγια αυτά'. Ο Zack Space προεκλέχτηκε βουλευτής της 18ης εκλογικής περιφέρειας του Οχάιο το 2006 θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει στη Ουάσιγκτον τις αξίες των προγόνων του. Σε αυτές τις αξίες δίνει και τον έπαινο για κάθε επίτευγμά του. Λέει: 'Κάθε επιτυχία μου την χρωστάω στην κληρονομιά μου, την θρησκευτική πίστη μου, την οικογένειά μου και την κοινότητά μου. Είμαστε αναπόσπαστα προσηλωμένοι στον θεσμό της οικογένειας και στο μέλλον των παιδιών μας. Τέτοιες αξίες πρέπει να διέπουνε περισσότερο το έργο του Κογκρέσου και τη ζωή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες'.

    Το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Σπέης στο Ντόβερ του Οχάιο.

    Από όλες τις επιτυχίες που είχε κατά την πρώτη θητεία του στην Βουλή, ποιά τον κάνει περισσότερο υπερήφανο; Να τι μας απάντησε ο ίδιος: 'Είμαι πολύ περήφανος για το νομοσχέδιο που εισηγήθηκα και πέρασα στη Βουλή για θέματα ηθικής, το οποίο μετέβαλε την σχέση ανάμεσα στους νομοθέτες και τους λομπίστες. Ήταν ένα σημαντικό μέτρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στον θεσμό του Κογκρέσου, επειδή αφαίρεσε τον οικονομικό παράγοντα από την νομοθετική διαδικασία'. Ο Zack Space ελπίζει ότι θα επανεκλεγεί στη Βουλή για να συνεχίσει το νομοθετικό έργο του, οι προτεραιότητες του οποίου περιλαμβάνουν και θέματα της ομογένειας. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής: 'Θέλω να προσφέρω στους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας δυνατότητες. Η περιφέρειά μου είναι πολύ φτωχή. Έχει υψηλότερο ποσοστό ανέχειας και υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον μέσο όρο στην Αμερική.Δουλεύω σκληρά να διασφαλίσω στους πολίτες της περιφέρειάς μου ευκαιρίες για καλύτερη ζωή.Υπάρχουν επίσης και πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής που με ενδιαφέρουν, περιλαμβανομένων αυτών που απασχολούν τον Ελληνισμό. Για παράδειγμα η εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ύστερα από 34 χρόνια κατοχής, η προάσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η διευθέτηση της διαμάχης γύρω από το όνομα των Σκοπίων'. Για τον Zack Space το λειτούργημα του βουλευτή είναι το μέσο με το οποίο θα ανταποδώσει στην κοινότητα τα όσα έκανε εκείνη για τον παππού και τη γιαγιά του σε άλλες εποχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 3 November 2008 - 2:18:18 UTC