Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στο Λευκό Οίκο
  • [02] Η Ομάδα των 20 δηλώνει έτοιμη για έκτακτα μέτρα στήριξης της διεθνούς οικονομίας
  • [03] Συνεδρίαση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή
  • [04] 88 νεκροί από κατάρρευση σχολικού κτηρίου στην Αϊτή
  • [05] Ανησυχία Αραβικών χωρών για την "ηγεμονική" διάθεση του Ιράν
  • [06] 7 νεκροί από 2 βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [07] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στόχος εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν
  • [08] Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα μετά τις εκλογές

  • [01] Πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

    10-11-2008

    Ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφτεί σήμερα μαζί με την σύζυγο του, Μισέλ, το Λευκό Οίκο, μετά από πρόσκληση του προέδρου Μπούς και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς. Οι κ. Ομπάμα και Μπούς θα συζητήσουν επίσης το θέμα της ομαλής μεταβίβασης εξουσίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Την Κυριακή πάντως ο επικεφαλής της ομάδας μεταβίβασης εξουσίας, Τζον Ποντέστα, δήλωσε ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Ομπάμα θα αντιστρέψει προεδρικές εντολές του κ. Μπούς σε θέματα όπως η έρευνα με πρωτογενή εμβρυικά κύτταρα και οι εξορύξεις πετρελαίου σε Αμερικανικό έδαφος.

    Επίσης ο κ. Ποντέστα δήλωσε ότι πρωταρχικό μέλημα του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου είναι η προώθηση του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας.

    Από τη πλευρά του και ο νεοδιορισμένος προσωπάρχης του κ. Ομπάμα, Ραμ Εμάνουελ, σημείωσε ότι το θέμα της οικονομίας θα αποτελέσει πρωταρχική προτεραιότητα της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης.

    Σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις τη Κυριακή ο κ. Εμμάνουελ, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε πως θα κινηθεί με 'καλοζυγισμένη ταχύτητα' για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και επεσήμανε ότι ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα με υπερκομματικό τρόπο, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αποτελεί προϋπόθεση για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

    [02] Η Ομάδα των 20 δηλώνει έτοιμη για έκτακτα μέτρα στήριξης της διεθνούς οικονομίας

    10-11-2008

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλλικ, στην σύνοδο των 20

    Σε συνεδρίαση τους στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι υπουργοί εξωτερικών της Ομάδας των 20 βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών συμφώνησαν ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς, αλλά δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα σχέδια τους.

    Οι 20 Υπουργοί Οικονομίας δήλωσαν ότι θα λάβουν 'κάθε απαραίτητο μέτρο' για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνής χρηματαγορές και τον περιορισμό του κινδύνου για παρόμοια κρίση στο μέλλον.

    Ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου στο Σάο Πάολο αναφέρει ότι η Ομάδα των 20 θεωρεί τις εξαιρετικά επικίνδυνες χρηματοπιστωτικές τακτικές και την έλλειψη ελέγχου της επικινδυνότητας των συναλλαγών υπεύθυνες για την χρηματοπιστωτική κρίση και επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σχεδιάσει μέτρα αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης και περιορισμού των συνεπειών της κρίσης σε αναπτυσσόμενες ή φτωχές χώρες. Πάντως το ανακοινωθέν δεν περιλάμβανε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

    Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 θα πραγματοποιηθεί εδώ στην Ουάσιγκτον, το ερχόμενο Σάββατο.

    [03] Συνεδρίαση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή

    10-11-2008

    Αξιωματούχοι των Iσραηλινών και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης δήλωσαν σε διεθνείς διαμεσολαβητές ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες ξεκίνησαν από πέρυσι είναι ουσιώδεις και με καλές προοπτικές.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εξέτασαν την Κυριακή την ειρηνευτική διαδικασία στα πλαίσια συνεδρίασης του διεθνούς Κουαρτέτου για την επίλυση του Μεσανατολικού που συνήλθε στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου. Το Κουαρτέτο απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι το Ισραήλ και η κυβέρνηση του κ. Αμπάς είναι προσηλωμένοι στη ειρηνευτική διαδικασία. Το Κουαρτέτο επίσης πρόκειται να οργανώσει το επόμενο συνέδριο του στη Μόσχα του χρόνου.

    [04] 88 νεκροί από κατάρρευση σχολικού κτηρίου στην Αϊτή

    10-11-2008

    Σωστικά συνεργεία συνέχισαν την Κυριακή να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια τριώροφου σχολικού κτηρίου έξω απ' το Πώρτ Ω Πρένς, που κατέρρευσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 88 άτομα.

    Οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν αν υπάρχουν ακόμη επιζώντες στα χαλάσματα πριν φέρουν βαριά μηχανήματα για να αποσύρουν μεγάλα κομμάτια μπετόν, ενώ πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, καθώς αγνοείται η τύχη πολλών ακόμη μαθητών.

    Ο ιδιοκτήτης του σχολείου συνελήφθη και ανακρίνεται, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσοι απ' τους 700 μαθητές του σχολείου ήταν μέσα όταν το κτήριο κατέρρευσε. Ο τρίτος όροφος του κτηρίου βρισκόταν υπό κατασκευή όταν κατέρρευσε.

    Διασώστες από τις ΗΠΑ και την Γαλλία συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων στην Αϊτή.

    [05] Ανησυχία Αραβικών χωρών για την "ηγεμονική" διάθεση του Ιράν

    10-11-2008

    Σε συνεδρίαση τους τη Κυριακή στην Αίγυπτο με Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους τους, υπουργοί εξωτερικών Αραβικών χωρών εξέφρασαν ανησυχία για την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με παρευρισκόμενο στην σύνοδο που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Τεχεράνης για 'ηγεμονική θέση' έχει πάρει διαστάσεις 'κρίσης' στον Αραβικό κόσμο.

    Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι Άραβες διπλωμάτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο.

    [06] 7 νεκροί από 2 βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    10-11-2008

    Αξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωσαν ότι από 2 βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και τραυματίστηκαν 20 άλλα.

    Η πιο σοβαρή επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή, όταν βόμβα εξεράγη σε αγορά στην πόλη Χαλίς στην επαρχία Ντιγιάλλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο δήμαρχος της περιοχής.

    [07] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στόχος εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν

    10-11-2008

    Η Μελίσα Φάνγκ μετά την απελευθέρωση της

    Βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στην επαρχία Χεράτ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ισπανοί στρατιώτες και να τραυματιστεί σοβαρά ένας άλλος.

    Επίσης την Κυριακή η Καναδή δημοσιογράφος, Μελίσα Φάνγκ, η οποία απελευθερώθηκε απ' τους απαγωγείς της μετά από 4 εβδομάδες υπό κράτηση, δήλωσε ότι βρισκόταν σε σπηλιά υπό 24άωρη παρακολούθηση, και πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα οι απαγωγείς της την έδεσαν και έφυγαν.

    Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν εγκληματίες και όχι αντάρτες των Ταλεμπάν.

    [08] Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα μετά τις εκλογές

    Ζωή Λεουδάκη

    Oυάσιγκτον

    10-11-2008

    Oι εκλογές τελείωσαν και ο Μπαράκ Ομπάμα είναι 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα απαρτίζεται και αυτή από οπαδούς και των δύο κομμάτων. Πριν τις εκλογές λοιπόν μιλήσαμε με τον Ανδρέα Ακάρα, δικηγόρο που εκπροσωπούσε την προεκλογική εκστρατεία Ομπάμα.

    Τον ρωτήσαμε αν ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα παραμείνει ενωμένη, ή αν οι κομματικές προτιμήσεις θα την διχάσουν.

    Ανδρέας Ακάρας

    Μας είπε: 'Η κοινότητα πάντα είναι ενωμένη, τουλάχιστον από φιλοσοφική άποψη, απέναντι στα θέματα του Πατριαρχείου, των Σκοπίων και της Κύπρου. Η Κύπρος είναι ένα θέμα που βρίσκεται πολύ κοντά στη καρδία των Ελληνο-αμερικανών γιατί πάρα πολλοί που ζουν εδώ στην Αμερική ήταν και αυτοί πρόσφυγες και υπάρχουν πάρα πολλοί αγωνιστές εδώ στην Αμερική, Ελληνο-Αμερικανοί που κάθε μέρα, παρόλο που δεν είναι η δουλειά τους, εκφράζουν την απαίτηση για μια δίκαιη λύση στην Κυπρο. Και πιστεύω ότι αυτή η απαίτηση και αυτή η φιλοσοφία δεν θα μας λείψει όποιος και να βγει πρόεδρος'. Την ίδια ερώτηση θέσαμε και στον Τζον Σιτιλίδη, σύμβουλο της εταιρείας Trilogy, και εκπρόσωπο της Ρεπουμπλικανικής παράταξης.

    Τζον Σιτιλίδης

    'Όποιος και να είναι Πρόεδρος', επεσήμανε 'οι Ελληνο-Αμερικανοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θέτουν κατά μέρος τις διαφορές τους για εσωτερικά θέματα και συνεργάζονται για την προώθηση των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας, για την στήριξη των Ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον, όσο αφορά μερικά πολύ δύσκολα και επίμαχα θέματα. Επίσης εξηγούν στους φίλους μας στην Αθήνα και τη Λευκωσία πως να παρουσιάσουν τα θέματα τους για την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, γιατί αν οι θέσεις τους φαίνονται επιζήμιες για τα Αμερικανικά συμφέροντα δεν θα είναι αποτελεσματικοί στην Ουάσιγκτον'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 November 2008 - 9:34:37 UTC