Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακροάσεις για την βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία
  • [02] Πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • [03] Σέφερ: Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [04] Υπό έλεγχο οι περισσότερες εστίες πυρκαγιών στη Καλιφόρνια
  • [05] Μελέτη του Χάρβαρντ για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών
  • [06] Μακόρμακ: Απόφαση των Σκοπίων η προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο

  • [01] Ακροάσεις για την βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία

    19-11-2008

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της GM, της Ford και της Chrysler

    Ανωτέρα διευθυντικά στελέχη των Αμερικανικών βιομηχανιών αυτοκίνητων General Motors, Ford και Chrysler προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες αν δεν πάρουν ομοσπονδιακή βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος της GM δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας ότι αν οι βιομηχανίες αυτοκινήτων κηρύξουν πτώχευση θα υπάρξουν 'καταστροφικές' συνέπειες για την οικονομία της χώρας και προειδοποίησε ότι θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    H Αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ότι έχει επηρεαστεί σοβαρά από την διεθνή οικονομική κρίση, αλλά ορισμένα μέλη της Γερουσίας πιστεύουν ότι τα οικονομικά προβλήματα των βιομηχανιών αυτοκινήτων οφείλονται σε εσωτερικές αποφάσεις των διευθυντικών τους στελεχών. Πάντως οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θέλουν να χορηγήσουν στην αυτοκινητοβιομηχανία μέρος του πακέτου αρωγής 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας και η κυβέρνηση Μπους αντιτίθενται σ' αυτό το σχέδιο.

    Η κυβέρνηση Μπους αναφέρει ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτων πρέπει να ευθυγραμμίσουν τα οικονομικά τους χρησιμοποιώντας δάνεια του Υπουργείου Ενεργείας ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δημιουργήσουν αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

    [02] Πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

    19-11-2008

    Έρικ Χόλντερ

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξετάζει τον διορισμό του Ερικ Χόλντερ, στο αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Χόλντερ είχε υπηρετήσει στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Κλίντον.

    Ανώτεροι κομματικοί παράγοντες επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Ομπάμα προσέφερε τη θέση στον κ. Χόλντερ. Αν ο διορισμός επικυρωθεί και από τη Γερουσία, ο κ. Χόλντερ θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα έχουν διαβουλεύσεις με μέλη της Γερουσίας για να διευκρινίσουν αν υπάρχει υποστήριξη για τον εν λόγω διορισμό, λόγω του ρόλου του κ. Χόλντερ στην επίμαχη παροχή χάρητος από τον πρόεδρο Κλίντον το 2001 στον φυγάδα μεγαλοεπενδυτή, Μάρκ Ρίτς.

    Σε ανακοίνωση του τη Τρίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικός, Πάτρικ Λέϊχι, αναφέρει ότι ο κ. Χόλντερ αποτελεί εξαιρετική επιλογή που θα έχει υπερκομματική υποστήριξη.

    Στο μεταξύ, ο νεοκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η προεδρία του 'θα σημάνει ένα νέο κεφάλαιο' στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών. Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι θέλει την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων μέχρι το 2020, στα επίπεδα που ίσχυαν το 1990, και άλλη μείωση τους κατά 80% μέχρι το έτος 2050. Επίσης σχεδιάζει να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

    [03] Σέφερ: Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    19-11-2008

    Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, ζήτησε την αποστολή περισσότερων μη Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Σε ομιλία του στην ετήσια κοινοβουλευτική συνέλευση της συμμαχίας στην Ισπανία, ο κ. Σέφερ εξέφρασε ικανοποίηση για την δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στη περιοχή, αλλά επεσήμανε ότι η αποστολή περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων 'δεν είναι αρκετή'. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

    Επίσης την Τρίτη, ο διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων σε 4 επαρχίες του ανατολικού Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Τζον Σπίτζερ, δήλωσε ότι η συμμαχία και οι Αφγανικές δυνάμεις ξεκίνησαν συνεργασία με τις Πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν. Στόχος αυτής της συνεργασίας, δήλωσε ο κ. Σπίτζερ, είναι η άσκηση πίεσης στους εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές των συνόρων.

    [04] Υπό έλεγχο οι περισσότερες εστίες πυρκαγιών στη Καλιφόρνια

    19-11-2008

    Στην νότια Καλιφόρνια οι πυροσβέστες είναι έτοιμοι να θέσουν υπό έλεγχο και τις τελευταίες πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει περίπου χίλια σπίτια. Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο τεράστιες πύρινες εστίες στο Λος Άντζελες και την Κομητεία Όραντζ βρίσκονται σχεδόν υπό πλήρη έλεγχο, ενώ μια Τρίτη εστία στην πλούσια κοινότητα του Μοντεσίτο έχει και αυτή τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Η μείωση της έντασης των ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη βοήθησαν το έργο των πυροσβεστών.

    Επίσης οι αρχές ήραν την εντολή υποχρεωτικής απομάκρυνσης των κατοίκων απ' την περιοχή, επιτρέποντας τους να επιστρέψουν για να δουν τι απέγιναν τα σπίτια τους. Πάντως συνεχίζεται η διερεύνηση για τα αίτια των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, έχει κηρύξει την περιοχή του Λος Άντζελες και 4 άλλες κομητείες της νότιας Καλιφόρνιας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [05] Μελέτη του Χάρβαρντ για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών

    19-11-2008

    Νέα έκθεση του Κέντρου Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Μπέλφερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος απόκτησης πυρηνικής βόμβας από μέρους τρομοκρατών και ότι η πιθανότητα επίθεσης με μια τέτοια βόμβα είναι πραγματική. Η έκθεση ζητά απ' τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει προτεραιότητα στο θέμα της εξουδετέρωσης του εν λόγω κινδύνου. Μάλιστα ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής του Χάρβαρντ Μάθιου Μπάν, ζητά απ' τον κ. Ομπάμα να διορίσει ανώτερο αξιωματούχο στο Λευκό Οίκο με άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο, ο οποίος θα επιβλέπει όλες τις προσπάθειες για την αποτροπή πυρηνικής τρομοκρατικής επίθεσης.

    Στην έκθεση επίσης γίνεται αναφορά σε σειρά συμβάντων σε διεθνές επίπεδο που δείχνουν τα κενά στο θέμα της ασφάλειας πυρηνικών υλικών. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε ληστεία σε εγκαταστάσεις στην Νότια Αφρική όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης γίνεται αναφορά στην σύλληψη Ρώσου συνταγματάρχη ο οποίος δωροδοκείτο για να παραβλέπει παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η μελέτη του Χάρβαρντ προτείνει διεύρυνση των προσπαθειών για την ασφάλιση των πυρηνικών υλικών στην Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και την Νότια Αφρική.

    [06] Μακόρμακ: Απόφαση των Σκοπίων η προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο

    19-11-2008

    Σων Μακόρμακ

    Κατά την τακτική ενημέρωση του τύπου στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Μακόρμακ επεσήμανε ότι πρόκειται για απόφαση των Σκοπίων. 'Ήταν ξεκάθαρα δική τους απόφαση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο', τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. 'Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την συνεργατική διαδικασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Πρέσβη Νίμιτς και εκεί επικεντρώνουμε την προσοχή μας'.

    Μάλιστα ξεκαθαρίζοντας την θέση της Αμερικανικής πλευράς ο κ. Μακόρμακ επανέλαβε στο σχόλιο του ότι: 'Θα ήθελα να είμαι όσο ποιο ξεκάθαρος γίνεται. Εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία Νίμιτς'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 November 2008 - 17:25:34 UTC