Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη μέρα επεισοδίων στην Αθήνα
  • [02] Επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Πακιστάν
  • [03] Εξετάζεται βοήθεια στην βιομηχανία αυτοκίνητων
  • [04] 3 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στην Καλιφόρνια
  • [05] Τιμούνται αμερικανοί καλλιτέχνες

  • [01] Δεύτερη μέρα επεισοδίων στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-12-2008

    Ενημέρωση: 12:15 πμ ώρα Ελλάδας

    Ένας απίστευτος εφιάλτης,. Εικόνες καταστροφής, αναρχίας και χάους σ' ολόκληρη την Ελλάδα, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, και με την Αθήνα παραδομένη στις φλόγες και καταλεηλατημένη από τους εκατοντάδες εξοπλισμένους, με βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες, κουκουλοφόρους.

    Ο θάνατος του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό το βράδυ του Σαββάτου, ήταν η σπίθα που φούντωσε την οργή των νέων και ειδικά των μαθητών εναντίον της αστυνομίας και της εξουσίας, που ξεκίνησαν από χθες και τις πορείες διαμαρτυρίας απ' όλες τις άκρες της πρωτεύουσας προς το κέντρο. Όπως όμως αναμενότανε οι από χρόνια αντιεξουσιαστές κουκουλοφόροι των Εξαρχείων αναμίχθηκαν με τους νέους, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και από τον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς κατέληξαν να πυρπολούν τράπεζες, καταστήματα, αυτοκίνητα ,ξενοδοχεία, πολυκατοικίες ,σπίτια ,να αδειάζουν καταστήματα από τα εμπορεύματά τους και να βάζουν φωτιά, να δημιουργούν οδοφράγματα με τους πυρπολημένους κάδους των απορριμμάτων, για να αντιμετωπίσουν τα παρόντα, αλλά χωρίς πρωτοβουλία, αστυνομικά σώματα των ΜΑΤ. Η αστυνομία κρατούσε καθαρά αμυντική στάση χωρίς να μπορεί να διασπάσει τον κλοιό των αναρχικών ούτε και για να υποστηρίξει τα πυροσβεστικά οχήματα που έπρεπε να πλησιάσουν για να σβήσουν τις φωτιές, με αποτέλεσμα ένα πυροσβεστικό να καεί ολοσχερώς από βόμβα μολότωφ.

    Στην πλατεία Συντάγματος,γύρω από την Βουλή, στην Ομόνοια, στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων και γύρω από το Πολυτεχνείο, στην Ακαδημίας και μετά στο Κολωνάκι στην Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλους τους μικρότερους γύρω δρόμους το πέρασμα των κουκουλοφόρων ακόμη και πριν λίγη ώρα σήμαινε καταστροφή.

    Φωτιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου, στην Εμπορική και Εθνική Τράπεζα, στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και Πλάζα, στο Τιτάνια στην Ομόνοια όπου απεγκλωβίστηκαν και ξένοι τουρίστες, στο θέατρο Ρεξ, και Λαμπέτη. Αλλά και το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Έλατο στην Πλατεία Συντάγματος καταστράφηκε, το οποίο που επρόκειτο να φωταγωγηθεί χθες όπως και το εργαστήρι παιχνιδιών για παιδιά που είχε στήσει ο Δήμος Αθηναίων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα επεισόδια και οι καταστροφές συνεχίζονται αλλά η ένταση είναι μειωμένη. Μέχρι στιγμής είχαμε μία κυβερνητική ανακοίνωση ότι σήμερα το πρωί στις 9:30 ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συνέχεια θα συναντηθεί με όλους ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Πριν μισή ώρα περίπου ολοκληρώθηκε και η έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός . Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίο μετά τα χθεσινά γεγονότα υπέβαλε την παραίτησή του που δεν έγινε δεκτή, δήλωσε 'Άλλο η εικόνα και άλλη η πραγματικότητα. Η αστυνομία κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει όλους εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται το θάνατο ενός παιδιού'.

    Ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς με τη σειρά του είπε 'Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πάρει το νόμο στα χέρια του , να καταλύσει το κράτος'.

    Σήμερα, εξάλλου, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας δεν θα λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ το βράδυ υπάρχει μήνυμα συγκέντρωσης με κεριά στις 9 το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος στην μνήμη του άτυχου δεκαπεντάχρονου.

    Μια φήμη ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου συμβαίνουν παρόμοια επεισόδια θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαψεύστηκε.

    [02] Επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Πακιστάν

    09-12-2008

    Ζακι ουρ Ρεχμαν Λακχβί

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν διεξάγουν επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστικών οργανώσεων που πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι της Ινδίας.

    Ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας προέβησαν σε συλλήψεις μετά από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το Πακιστάν επίσης πρότεινε την αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών στο νέο Δελχί 'όσο το δυνατόν γρηγορότερα' για να βοηθήσουν στη διερεύνηση των επιθέσεων.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις τη Δευτέρα για να την ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της χώρας του. Ο κ Μακόρμακ επεσήμανε ότι το Πακιστάν αναλαμβάνει 'σημαντικά μέτρα' για να εντοπίσει τους υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνεται επιδρομή που έγινε την Κυριακή σε περιοχή που πιστεύεται ότι υπήρχε στρατόπεδο εξτρεμιστών κοντά στη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα της περιοχής του Κασμίρ που βρίσκεται υπό πακιστανική κυριαρχία.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν Πακιστανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών να δηλώνουν ότι συνελήφθη ο Ζακι ουρ Ρεχμαν Λακχβί που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα άτομα που σχεδίασαν τις επιθέσεις στο Μουμπάι.

    [03] Εξετάζεται βοήθεια στην βιομηχανία αυτοκίνητων

    09-12-2008

    O πρόεδρος Μπους

    Ο Λευκός Οίκος εξετάζει σχέδιο συμφωνίας που υπέβαλαν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου για την χορήγηση βοήθειας προς την Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

    Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος Μπους αρνήθηκε να δηλώσει αν επίκειται συμφωνία για το θέμα. Είπε πάντως ότι μόνο εταιρείες που μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα θα πρέπει να λάβουν τέτοιου είδους βοηθήματα και επεσήμανε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν τα χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου.

    Πάντως τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μπους και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το σχέδιο έκτακτου πακέτου βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων. Το κονδύλι αυτό θα προέλθει από ισχύον πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας για την βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμων.

    Το προτεινόμενο πακέτο θέτει και περιορισμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες και προβλέπει την σύσταση επιτροπής που θα επιβλέπει την αναδόμηση των εταιρειών αυτών.

    [04] 3 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στην Καλιφόρνια

    09-12-2008

    Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου F-18 που επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση, συνετρίβη σε γειτονιά του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 άτομα. Πυροσβέστες αγωνίστηκαν για να κατασβήσουν πυρκαγιά που ξέσπασε από την πτώση του αεροπλάνου και κατέστρεψε τουλάχιστον δύο σπίτια.

    Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα τρία θύματα ήταν μέσα σε ένα απ' τα δύο κατεστραμμένα σπίτια. Επίσης αγνοείται η τύχη ενός ακόμη ατόμου που πιστεύεται ότι βρισκόταν μέσα σε ένα απ' τα σπίτια. Ο χειριστής του αεροσκάφους κατάφερε να εκτιναχθεί πριν την πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [05] Τιμούνται αμερικανοί καλλιτέχνες

    09-12-2008

    Μπάρμπαρα Στρέιζαντ

    Σταρ του Χόλυγουντ και της μουσικής, και πολιτικές προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Παραστασιακών Τεχνών Κέννεντυ στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν το έργο Αμερικανών καλλιτεχνών.

    Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο ηθοποιός Μόργκαν Φρήμαν, ο τραγουδιστής της κάντρυ Τζωρτζ Τζόουνς, η χορογράφος Τουάϊλα Θάρπ και οι μουσικοσυνθέτες Πητ Τάουνσεντ και Ρότζερ Ντάλτρυ από το συγκρότημα των Who τιμήθηκαν με βραβεία για την πολύχρονη προσφορά τους στο χώρο της τέχνης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 December 2008 - 7:09:36 UTC