Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Πρέπει να υπάρξει εις βάθος θεώρηση των κοινωνικών προβλημάτων
  • [02] Αντίδραση της ομογένειας στα επεισόδια στην Ελλάδα
  • [03] Νικητής ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [04] Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα
  • [05] H ομάδα Ομπάμα για ενέργεια και περιβάλλον
  • [06] Ο πρόεδρος Μπούς στο Αφγανιστάν
  • [07] 4 νεκροί από την κακοκαιρία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

  • [01] Παπανδρέου: Πρέπει να υπάρξει εις βάθος θεώρηση των κοινωνικών προβλημάτων

    15-12-2008

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλα μέρη της χώρας την τελευταία εβδομάδα. Σε συνέντευξη του προς τον ανταποκριτή της ΦτΑ στην περιοχή, Νέιθαν Μόρλεϋ, ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε τις βιαιότητες. 'Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τέτοια που θα περίμενε κανείς αντιδράσεις της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας', επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου. 'Εμφανώς αυτό που μας έχει σοκάρει όλους είναι η βία, το εύρος της βίας, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει βαθύτερη κρίση όπου οι νέοι αισθάνονται βαθιές ανισότητες, κοινωνικές ανισότητες, έλλειψη προοπτικών για εργασία, αδικία και διαφθορά στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πυροδοτούν την οργή της νεολαίας στην Ελλάδα'.

    Κύριος στόχος της Ελληνικής κοινωνίας μετά τις βιαιότητες της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και επεσήμανε ότι στόχος δικός του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στη κυβέρνηση του. Ο κ. Παπανδρέου πάντως έχει ζητήσει την διενέργεια νέων εκλογών.

    'Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς θεσμούς με την εξάλειψη της διαφθοράς στα υψηλότερα κλιμάκια, πρωτίστως', επεσήμανε ο κ Παπανδρέου. 'Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μια εις βάθος θεώρηση των κοινωνικών προβλημάτων και να δοθεί μήνυμα αλληλεγγύης προς τα κοινωνικά στρώματα που τώρα υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης και της διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών'.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, απορρίπτει αιτήματα των διαδηλωτών για παραίτηση του και διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η χώρα διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί μια σοβαρή κρίση.

    Παράλληλα, σε συνέντευξη της προς Γερμανικό περιοδικό η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, απέρριψε και αυτή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της 'για να φτάσει η Ελλάδα και η οικονομία της στα επίπεδα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    [02] Αντίδραση της ομογένειας στα επεισόδια στην Ελλάδα

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    15-12-2008

    Με ψήφισμα αντιδρά η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην επιστολή εκφράζεται ο προβληματισμός και η ανησυχία της ομογένειας για τα δρώμενα στην πατρίδα, αλλά και η 'ιδιαίτερα ταπεινωτική και εθνικά υπονομευτική εικόνα για τον ελληνισμό γενικότερα'. 'Είμαστε αποδέκτες', αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα 'σε καθημερινή βάση ειρωνικών, έως και χλευαστικών, σχολίων από συναδέλφους, φίλους και άλλους για την Ελλάδα και αισθανόμαστε θλίψη καθώς τη βλέπουμε να διασύρεται.

    Διατυπώνουμε την θέση μας ότι στεκόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται, όποια και αν είναι τα (εγγύτερα ή απώτερα) κίνητρα της, σε ότι (υψηλό ή ταπεινό) και αν αποσκοπεί. Καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κάθε μορφής βίας.

    Πάγια θέση μας είναι ο σεβασμός των απόψεων του άλλου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την σκέψη του. Έχει το δικαίωμα να υιοθετεί όποια συμπεριφορά, τακτική και πρακτική τον εκφράζει, έστω και πρόσκαιρα, έστω και με ιδιοτελή κριτήρια. Έχει και το δικαίωμα να διαλαλεί και να διαδηλώνει σε δρόμους και στάδια τις πεποιθήσεις, τις θέσεις και αντιθέσεις του. Και αυτά τα δικαιώματα του, είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα, με κάθε θυσία έστω και αν διαφωνούμε ριζικά με κάθε φθόγγο των κραυγών τους, με κάθε αράδα των συνθημάτων τους. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία. Αυτό απαιτεί κάθε ελεύθερη κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας'.

    Ωστόσο, καταλήγει η επιστολή - ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων 'Η ελευθερία του καθενός πρέπει να σταματά εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία των γύρω του. Αδιαμφισβήτητα πρέπει να διασφαλιστεί η ίδια η δημοκρατία, η ειρήνη, η ασφάλεια, η πρόοδος και η περιουσία όλων των ανθρώπων σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, σε κάθε κράτος. Πολύ δε περισσότερο σε ένα κράτος και σε ένα έθνος που έχει μια περισπούδαστη ιστορία πολιτισμού και προσφοράς, αρχών και αξιών πολλών χιλιετιών'.

    Τούτη τη στιγμή η δημοκρατία μας, κατά τον Ισοκράτη, 'αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Πρόκειται για μια σκληρή διαχρονική αλήθεια κοινωνικής αυτοδιάβρωσης και εθνικής αυτοκαταστροφής'.

    [03] Νικητής ο Μπαράκ Ομπάμα

    05-11-2008

    Σε ιστορικής σπουδαιότητας συγκινητική ομιλία του στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε ότι 'ήρθε η αλλαγή στις ΗΠΑ' και ο Τζον Μακέην αποδέχτηκε την ήττα του με ομιλία απ' την Αριζόνα, αφού πρώτα τηλεφώνησε και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο που, όπως είπε, καλείται τώρα να ηγηθεί της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

    Η Φωνή της Αμερικής κάλυψε την ιστορική αυτή εκλογή του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ με ρεπορτάζ από τα στούντιο στην Ουάσιγκτον.

    Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα

    Μια καινούργια εποχή

    [04] Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    05-11-2008

    Δείτε το βίντεο για την εκλογή Ομπάμα - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο για την εκλογή Ομπάμα

    - Watch (WM)

    Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τα πλήθη στο Σικάγο μετά την εκλογή του.

    Ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ που εκλέγουν τον πρώτο τους Αφρο-Αμερικανό πρόεδρο, τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα συγκεντρώνει 338 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 156 του αντιπάλου του Τζον Μακέην, που αντιστοιχούν στο 51% της ψήφου για τον κ. Ομπάμα, έναντι ποσοστού 48% που παίρνει ο Τζον Μακέην.

    Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό πάρκο του Σικάγο όπου μίλησε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπαμα δήλωσε ότι αυτές είναι ιστορικής σημασίας εκλογές και δείχνουν ότι η Αμερική είναι μία χώρα στην οποία όλα είναι εφικτά.

    Ο νεοεκλεγής πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα σ' ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά ενωμένες. Και τόνισε ότι η εκλογή του πρώτου Αφρο-Αμερικανού στο προεδρικό αξίωμα αποδεικνύει την δύναμη της δημοκρατίας και ότι 'το όνειρο των πάτερων του έθνους είναι ακόμη ζωντανό', όπως είπε.

    Υποστηρικτές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο Σικάγο

    Από τις λεγόμενες πολιτείες κλειδιά που αναμενόταν ότι ενδεχομένως να έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε τελικά την πολιτεία τη Βιρτζίνια. Είναι η πρώτη φορά από το 1964 που Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος κερδίζει την πολιτεία της Βιρτζίνια, η οποία σ' αυτές τις εκλογές απόκτησε και δεύτερο Δημοκρατικό Γερουσιαστή, τον Μαρκ Γουώρνερ. Ο άλλος Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια εξελέγη πριν 2 χρόνια στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

    Σύμφωνα με τα exit poll τα θέματα που καθόρισαν την ψήφο των Αμερικανών σ' αυτές τις εκλογές ήταν κατά κύριο λόγο η οικονομία, όπου το 62% των ψηφοφόρων θεωρεί πρώτη προτεραιότητα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

    Ένα 10% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει γι' αυτούς πρωταρχική σημασία, ενώ μόνο ένα 9% έθεσε το θέμα της τρομοκρατίας στην κορυφή των προβληματισμών του. Επίσης άλλο ένα 9% δήλωσε ότι το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο είναι αυτό της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [05] H ομάδα Ομπάμα για ενέργεια και περιβάλλον

    15-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα παρουσιάσει σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στο Σικάγο, την ομάδα του για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει τον διορισμό του Νομπελίστα φυσικού, Στήβεν Τσου, στο αξίωμα του Υπουργού Ενέργειας και τον διορισμό της προσωπάρχη του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσυ, Λίσα Τζάκσον, στο πηδάλιο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.

    Επίσης αναμένεται ότι ο κ. Ομπάμα θα διορίσει την πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Κάρολ Μπράουνερ, στην νέα θέση συντονισμού της πολιτικής περιβάλλοντος και κλιματολογικών αλλαγών.

    [06] Ο πρόεδρος Μπούς στο Αφγανιστάν

    15-12-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στο Αφγανιστάν όπου θα συναντηθεί με τον Αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι και τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη περιοχή. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ο κ. Μπους επεσήμανε ότι η αποστολή στο Αφγανιστάν δεν έχει αλλάξει. Και σημείωσε ότι έχει σιωπηρά ενισχυθεί ο αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στη περιοχή γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων γιατί καταλαμβάνουν νέες περιοχές.

    Τη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε άλλη μια επίσκεψη έκπληξη στο Ιράκ για να αποχαιρετήσει τα Αμερικανικά στρατεύματα και την Ιρακινή ηγεσία.

    Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ο πρόεδρος Μπούς δέχτηκε επίθεση με παπούτσια από δημοσιογράφο της Ιρακινής τηλεόρασης, ο οποίος τον χαρακτήρισε 'σκύλο'. Ο Ιρακινός δημοσιογράφος αστόχησε και ο κ. Μπους αστειεύτηκε για το επεισόδιο και συνέχισε να απαντά σε ερωτήσεις. Μέλη της Ιρακινής ασφάλειας απέσυραν τον δημοσιογράφο από την αίθουσα, ενώ άλλοι δημοσιογράφοι ζήτησαν συγνώμη για το επεισόδιο.

    Στη Βαγδάτη, ο κ. Μπους υπέγραψε κοινή ανακοίνωση με τον κ. Μαλίκι για την νέα συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε την Κυριακή στην Ιρακινή πρωτεύουσα υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας για ξεχωριστές συναντήσεις με το Ιρακινό Πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

    Ο κ. Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι δύσκολος αλλά αναγκαίος για την Αμερικανική και διεθνή ασφάλεια.

    [07] 4 νεκροί από την κακοκαιρία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    15-12-2008

    Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 4 ατόμων και την διακοπή της ηλεκτροδότησης ενός εκατομμυρίου κατοικιών.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν αρχίσει από την περασμένη Πέμπτη και ανάγκασαν τον Πρόεδρο Μπους να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες του Νιου Χαμσάιρ και της Μασαχουσέτης. Δέντρα κατέρρευσαν παρασύροντας ηλεκτρικά καλώδια και προκαλώντας διακοπές ρεύματος στις πολιτείες του Νιου Χαμσάιρ, της Μασαχουσέτης, του Μέην, του Βερμόντ και της Νέας Υόρκης.

    Αυτή τη στιγμή περίπου 650 χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι εταιρείες ηλεκτροδότησης προσπαθούν να επισκευάσουν τις ζημιές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 December 2008 - 2:18:19 UTC